|
Hidden microorganisms in horticultural plants and their interaction with the host
|
Help
Print
|
Here you can view and search the projects funded by NKFI since 2004
Back »
|
|
Details of project |
|
|
Identifier |
101716 |
Type |
K |
Principal investigator |
Lukács, Noémi |
Title in Hungarian |
Kertészeti növényekben rejtőzködő organizmusok és hatásuk a gazdanövényre |
Title in English |
Hidden microorganisms in horticultural plants and their interaction with the host |
Keywords in Hungarian |
paprika, endofiták, vírusok, pollenátvitel, élettani hatás |
Keywords in English |
green pepper, endophytes, virus, pollen transmission, physiological effects |
Discipline |
Plant biotechnology (Council of Complex Environmental Sciences) | 50 % | Crop physiology (Council of Complex Environmental Sciences) | 25 % | Plant pathology, molecular plant pathology (Council of Complex Environmental Sciences) | 25 % |
|
Panel |
Plant and animal breeding |
Department or equivalent |
Department of Plant Biology and Plant Biochemistry (Corvinus University of Budapest) |
Participants |
Belák, Ágnes Demián, Emese Füstös, Zoltán Halász, Krisztián Hinel, Sándor Jäger, Katalin Kovács, Mónika Maráz, Anna Pós, Veronika Szego, Anita
|
Starting date |
2012-01-01 |
Closing date |
2015-12-31 |
Funding (in million HUF) |
18.000 |
FTE (full time equivalent) |
12.22 |
state |
closed project |
Summary in Hungarian A kutatás összefoglalója, célkitűzései
Célunk a paprikában (Capsicum annuum és C. chinense) élő, szimptómákat nem okozó organizmusok, azaz vírusok, endofita baktériumok és gombák teljeskörű azonosítása, valamint a nemesítési eljárásokra, a gazdanövény fiziológiájára és stressztűrésére, a termesztéstechnológiára és a termékek élelmiszerbiztonságára gyakorolt potenciális hatásuk analízise. A feltételezett endofita baktériumok és gombák azonosítását üzemi körülmények között növényházban ill. szabadföldön termesztett paprika (C. annuum) különböző szerveiben, molekuláris biológiai, mikrobiológiai és mikroszkópos módszerek segítségével végezzük el. Eredményeinket irodalmi adatokkal összevetve meg fogjuk határozni a potenciális kockázatot ill. előnyt jelző fajokat, ezzel alapot teremtve a növényre, a termesztőre és/vagy fogyasztóra gyakorolt hatásuk későbbi célzott vizsgálatára. A szimptómát nem okozó vírusok képviseletében a Capsicum nemzetségben nagy változatossággal előforduló, az egyes fajokra jellemző mintázatot mutató kriptovírusok és endornavírusok gazdanövénnyel való kölcsönhatását fogjuk analizálni. Mindkét víruscsoport rendkívül elterjedt a mezőgazdasági növényekben, maggal és pollennel terjednek, biológiájukról azonban gyakorlatilag nincs egyéb ismeretünk. Valós idejű RT-PCR-rel meghatározzuk a víruskoncentráció változását a növény fejlődése során, vizsgáljuk a pollenátvitel hatékonyságát és módját, az eltérő kriptovírusok Capsicum nemzetségen belüli átvitelének lehetőségét, a köpenyfehérje transzgén növényekben való kifejezésének protektív hatását, a vírusgenomban fellépő mutációkat, és megkísérelünk a virális komponensekkel kölcsönható gazdafehérjéket azonosítani. Célunk annak megállapítása, hogy milyen mechanizmusok teszik lehetővé e vírusok folyamatos fennmaradását a gazdanövényben.
A kutatás alapkérdése
Milyen endofita baktériumok és gombák élnek a termesztett paprikában, mennyiben tér el a populáció összetétele a termesztési körülmények függvényében? Mely fajok érdemelnek különös figyelmet és további részletes vizsgálatokat, azaz mely fajok lehetnek hasznosíthatók a biológiai védekezésben? Fellépnek-e és ha igen, milyen gyakorisággal az irodalomban paprikánál és más zöldségnövényeknél leírt és emberi megbetegedésekkel összefüggésbe hozott feltételezett endofiták? Erre a leíró jellegű átfogó felmérésre azért van szükség, mert pillanatnyilag egyetlen frissen fogyasztott kertészeti növény esetében sem rendelkezünk megfelő részletességű irodalmi adatokkal. A felmérést követően válik lehetővé olyan kérdések tisztázása, hogy hogyan reagál a növény védekező rendszere az endofiták jelenlétére és ennek milyen következményei vannak a patogének elleni védekezés vagy a stresszválasz szempontjából. A kriptikus és endornavírusok kivételes elterjedtségükkel és a gazdanövénnyel való folyamatos, látszólag neutrális együttélésükkel, és a kriptovírusok a gombák partitivírusaihoz való rendkívüli hasonlóságukkal tűnnek ki. A legnyilvánvalóbb megválaszolandó kérdések: Milyen mechanizmusok biztosítják e dsRNS vírusok folyamatos fennmaradását és vertikális terjedését? Nehezedik-e rájuk szelekciós nyomás? Melyek a fennmaradás feltételei a gazda részéről? Miért nem eliminálódnak a még viriont sem képező endornavírusok, holott siRNS-ek képződnek róluk? Általánosítható-e az az irodalomban leírt megfigyelés, hogy egy kriptovírus köpenyfehérje transzgén expressziója megemeli a növény védekezési szintjét és ezáltal fokozza a fertőzésekkel szembeni ellenállóságát?
A kutatás jelentősége
A paprika endofitáinak átfogó analízise azért elengedhetetlen, mert rendkívül kevés a vonatkozó irodalmi adat, ugyanakkor nemesítői, termesztői és élelmiszerbiztonsági szempontból szükség van ezen ismeretekre, s ez teremti meg a későbbi alapkutatások bázisát is. Konkrét problémák pl.: A nemesítés során az endofitafertőzés megnehezíti a dihaploid alapanyagok in vitro előállítását. Egyes endofita fajok felhasználhatók lehetnek a növény stressztűrésének fokozására, mások opportunista patogénként viselkedhetnek és felszaporodhatnak a nem cserélt vagy nem sterilizált mesterséges tápközegekben. Más frissen fogyasztott növények mellett paprikában is kimutattak humánpatogén Salmonella és E.coli törzseket és hoztak összefüggésbe tényleges megbetegedésekkel. Alapkutatási szempontból elsődleges a növénybe történő bejutás, a fajösszetétel és mennyiség szabályozásának kérdése, és a kiváltott védekezési válaszok azonosítása. A kripto- és endornavírusok vizsgálatát a kultúrnövények világában való rendkívül széleskörű elterjedtségük, valamint a biológiai viselkedésük és eredetük vonatkozásában mutatkozó szinte teljeskörű ismerethiány teszi indokolttá. Az ismeretek jelen szintjén nem magyarázható pl. az az eredményünk, hogy a BCV1 kriptovírus mindhárom nagy európai nemesítő cég rizomania-rezisztenciára nemesített cukorrépa fajtáiból szinte teljesen eltűnt. Célunk a vírus-gazda kölcsönhatások felderítése. Erre a Capsicum nemzetség azért tűnik alkalmasnak, mert átfogóan jellemeztük e vírusok különböző paprikafajokban és gyűjteményi vonalakban való előfordulását, a hazai nemesítői tapasztalatra, későbbi munkák során az MBK-ban megteremtett molekuláris genetikai háttérre támaszkodhatunk.
A kutatás összefoglalója, célkitűzései laikusok számára
A növények, köztük természetesen a kultúrnövények is, nemcsak külső részükön kerülnek kapcsolatba a rajtuk elszaporodó és többnyire biofilmet képező mikroorganizmusokkal, hanem belsejükben is élnek olyan rejtett vírusok, szubvirális patogének, baktériumok és gombák, amelyek tüneteket ugyan nem okoznak, de a gazdanövény életfolyamatait sokféle módon befolyásolhatják. Megváltoztathatják az anyagcserét, termelhetnek növényi hormonokat, toxinokat, segíthetik a növény védekezését, károsíthatják a növényt vagy akár a friss zöldséget fogyasztó embert is megfertőzhetik. Célunk, hogy a paprikában előfordulő endofita baktériumokat és gombákat az örökítőanyagban mutatkozó szekveciakülönbségek alapján a lehető legátfogóbban faj szinten azonosítsuk, hogy hasznos organizmusokat találjunk, ill. a potenciálisan káros szervezetekből kiinduló kockázatot becsülni tudjuk. A különböző paprikafajokban többféle kriptikus vírus és endornavírusok is előfordulnak. Ezek a vírusok tüneteket nem okozva a növénnyel annak egész élete folyamán együttélnek, és az ivaros szaporodás során az utódokban is öröklődnek. Célunk a virágporral való vírusátvitel módjának és azon mechanizmusoknak felderítése, amelyek ezt a tartós együttélést, és a növény védekezőmechanizmusainak elkerülését lehetővé teszik. | Summary Summary of proposed research including key goals
Our goal is to identify endophytic bacteria and fungi in pepper (Capsicum annuum and C. chinense) and open up the way to analyse their possible beneficial effects on physiological processes and stress tolerance of the host, as well as the potential risks originating from their presence in agricultural practice and in the food chain. A detailed analysis of species composition of the endophytic population in different organs of C. annuum will be carried out from plants grown under greenhouse and field conditions. Identification will be based on the rDNA or ribosomal ITS sequencing, verified by microscope and microbiological analysis. We will catalogue potentially beneficial species and, when present, opportunistic plant pathogens and human pathogenic bacteria. Plant viruses of the Partitiviridae and Endornaviridae family are very widely distributed in agricultural plants, including members of the Capsicum genus, and are seed- and pollen-transmitted. Although they are believed to be non-pathogenic in all hosts, except for their mode of transmission practically nothing is known about their interaction with the host. We will analyse whether their concentration changes during plant development, the efficiency and mechanism of pollen transmission, the possibility of virus transfer by interspecific crosses in the Capsicum genus, the variability of cryptoviral sequences and their interaction with host defense. Our goal is to understand the mechanisms enabling these viruses to exist continuously in the host and to unveil virus-host interactions.
Research questions Which endophytic bacteria and fungi occur in pepper, and are there any changes in the species composition of the population depending on the agrotechnology? Which species deserve specific interest and further detailed investigation as potential biocontrol agents? Do human pathogenic endophytes reported to be present in fresh produce (including pepper) and to be associated with disease outbreaks in humans occur in Hungarian pepper cultivars? This descriptive analysis will provide reliable data on relevant endophytic organisms of pepper, and will open up the way to investigating basic questions about host defense responses and possible contribution to host stress tolerance. The most intriguing features of cryptic and endornaviruses are their extremely wide distribution in crops, continuous and symptom-free existence during the whole life cycle of the host, and for cryptic viruses also their very high similarity to fungal members of Partitiviridae family. The most obvious questions to be answered: Which mechanisms enable long-term survival and pollen and seed transmission of these dsRNA viruses? Is there a detectable selection pressure acting on genome variability or host interactions? Why are these viruses not eliminated by the host? Can the observation that the expression of cryptovirus coat protein results in enhanced resistance towards infections, as reported in the literature, be generalised?
Significance of the research Thorough analysis of pepper endophytes is urgently needed, because only sporadic information is available in the literature, and only knowledge obtained systematically can be used as a sound basis is for breeding, agrotechnology and food safety as well as for future basic research. The latter should clarify how endophytes enter the plant, how species composition and endophyte quantity is regulated and which defence reactions are induced. Some actual problems to be mentioned: The presence of endophytes endanger the in vitro production of dihaploid breeding material. Several endophyte species have been suggested as biocontrol agents in other plants, while others may behave as opportunistic pathogens or human pathogens. Their enrichment in soil or in growth media in greenhouse may influence plant production and give rise to safety problems. Investigation of cryptic and endornaviruses is justified because of their extremely wide distribution in crops and of the nearly complete lack of reliable data concerning their biology and evolutionary origin. On the basis of our present knowledge it is not possible to put forward an explanation of our results showing that the cryptovirus BCV1 has nearly completely disappeared from the new sugar beet cultivars bred for rhizomania resistance, while it was prevalent earlier. The key element in this endeavour is to elucidate host-virus interactions. The Capsicum genus seems to be well suited for this, because in previous work we characterised the occurrence of cryptic and endornaviruses in different pepper species and breeding materials, and we can rely on the breeders’ experience as well as the molecular genetic know-how available in the Gödöllő Agricultural Biotechnology Center. |
|
|
|
|
|
|
|
|
List of publications |
|
|
Kovács, M., Szakács, B., Belák, Á., Maráz, A.: Interaction of Pseudomonas fluorescens and different spoilage yeasts, 31st International Specialised Symposium on Yeast, 9-12 October 2014, Nova Gorica/Vipava, Slovenia; Book of abstracts p. 132, 2014 | Füstös Z., Belák Á., Kovács M., Maráz A.: Bacterial endophytes of sweet pepper: distribution in the plant and selection for in situ investigations, Magyar Mikrobiológia Társaság 2014. évi Nagygyűlése. 2014. október 15-17., Keszthely, Magyarország. Absztraktfüzet 18. oldal., 2014 | Füstös Z.: Étkezési paprika (Capsicum annuum L. var. grossum) tenyészthető endofita baktériumainak biodiverzitása és kolonizációjuk modellezése, PhD dissertation, SZIE Entz Ferenc Levéltár, 2017 | Halász, K., Borbély, Cs., Pós, V., Gáspár, L., Haddadderafshi, N., Winter, Zs., Lukács, N.: Effect of crop management and cultivar on colonisation of Capsicum annuum L. by endophytic fungi, Acta Universitatis Sapientiae Agriculture and Environment 8, 5-15, 2016 | Koczor Ádám András: Kísérletek portokultúra létrehozására Capsicum chinense növényből, SZIE Entz Ferenc Levéltár, 2015 | Reé Dóra: Kísérletek Beet Cryptic Virus 2 nukleokapszidot specifikusa felismerő ellenanyagok előállítására, SZIE Entz Ferenc Levéltár, 2015 | Haddadderafshi, Neda: Diversity and antagonistic activity of endophytic fungi from sweet cherry and pepper, SZIE Entz Ferenc Levéltár, 2015 | Haddadderafshi, N., Pósa, T.B., Péter, G., Gáspár, L., Ladányi, M., Hrotkó, K., Lukács, N., Halász, K.: Characterization of community structure of culturable endophytic fungi in sweet cherry composite trees and their growth retarding effect against pathogens, Acta Biologica Hungarica 67(3), 269–285, 2016 | Borbély, J., Demián, E., Szegő, A., Pós, V. and Lukács, N.: Diversity of dsRNA viruses infecting the Capsicum genus, Acta Microbiologica et Immunologica Hungarica, 62 (Suppl ),pp.137, 2015 | Szegő, A., Enünlü, N., Pós, V., Sun, H., Hunyadi-Gulyás, É., Medzihradszky, K., Kühne, T. and Lukács, N.: Molecular characterization and copy numbers of Beet Cryptic Virus 2 genomic dsRNAs in different hosts, Archives Virology, submitted, 2017 | Füstös Z.,Belák, A., Kovács M., Maráz A.: Culturable bacterial endophytic community of Capsicum annuum L. var. grossum: Biodiversity and repartition in the plant, under publication, 2017 | Füstös Z.,Belák, A., Maráz A.: Internalisation of endophytic bacteria in sweet pepper Capsicum annuum L. var. grossum) via seed bacterization, under publication, 2017 | FÜSTÖS Z., BELÁK Á., KOVÁCS M., MARÁZ, A.: Isolation, characterization and molecular identification of endophytic bacteria from different Capsicum annuum cultivars, Magyar Mikrobiológiai Társaság 2012. évi Nagygyűlése, Keszthely Absztraktfüzet p. 13, 2012 | Héher Bernadett: Paprika endofita baktériumainak jellemzése és élelmiszerbiztonsági jelentősége, Budapesti Corvinus Egyetem, Élelmiszertudományi Kar, Mikrobiológiai és Biotechnológiai Tanszék, 2012 | Győrfi Viktória Zs.: Beet cryptic virus 2 kvázispéciesz spektrum térképezése céklában (Beta vulgaris convar. crassa provar. conditiva), Budapesti Corvinus Egyetem, Kertészettudományi Kar, XXXIX. Tudományos Diákköri Konferencia, 2012 | Hajnik Lilla: Portok kultúra létrehozása különböző Capsicum fajokból, Budapesti Corvinus Egyetem, Kertészettudományi Kar, Növényélettan és Növényi Biokémia Tanszék, 2012 | Barnkopf András: Paprikában (Capsicum annuum L.) előforduló endofita gombák izolálása és azonosítása molekuláris módszerekkel, BCE Entz Ferenc Library, 2013 | Auber Andor: Cukorrépa kriptikus vírusok in situ lokalizációjának vizsgálata különböző cukorrépafajták levélszöveteiben, BCE Entz Ferenc Könyvtár, 2013 | Hinel S., Szegő A., Galyasi A., Győrfi V. Zs., Lukács N.: Variability of cryptic viruses in Beta and Capsicum species and cultivars, Microbial Diversity 2013, Torino, P6.35, pp.388-389, ISBN 978-88-908636-5-3, 2013 | Hinel S., Szegő A., Győrfi V. Zs, Lukács N.: Occurrence and Sequence conservation of beet cryptic viruses in different taxons of the Beta genus, Our Future - Pannonian Plant Biotechnology Conference for PhD Students, Keszthely, pp. 46-47, ISBN 978-963-83129-2-3, 2013 | Hinel S., Szegő A., Győrfi V. Zs, Lukács N.: Cukorrépa kriptikus vírus (Beet cryptic virus 1, -2) izolátumok előfordulása és szekvenciájuk plaszticitása mángoldban és céklában, 59. Növényvédelmi Tudományos Napok, online elektronikus kiadvány, pp. 90, ISBN 0231 2956, 2013 | HALÁSZ K., HADDADDERAFSHI N., BORBÉLY CS., BÄRNKOPF A., HERPAI G., LUKÁCS N.: Endofita gombák felmérése üvegházban és szabadföldön nevelt paprika növényekben, 59. Növényvédelmi Tudományos Napok, online elektronikus kiadvány, pp. 61, ISBN 0231 2956, 2013, 2013 | Halász K., Haddaderafshi N., Borbély Cs., Barnkopf A., Herpai G., Pós V., Lukács N.: Survey of endophytic fungi living in pepper (Capcicum annuum L.), Microbial Diversity 2013,Torino, P6.34, pp. 387-388, ISBN 978-88-908636-5-3, 2013, 2013 | Füstös Z., Belák Á., Kovács M., Héher B., Maráz A.: Különböző Capsicum annuum var. grossum paprikafajták endofita baktériumainak izolálása, jellemzése és molekuláris biológiai vizsgálata, Hungalimentaria 2013 Tudományos Konferencia, Budapest; Absztraktkönyv, pp. 39-40, 2013 | Füstös, Z., Belák, Á., Kovács, M., Maráz, A.: Capsicum annuum var. grossum paprikafajtákból izolált endofita baktériumok azonosítása és jellemzése, Pannon Növény-Biotechnológiai Egyesület konferenciája Ph.D. hallgatók számára, Keszthely, Program és Összefoglalók, pp. 29-30, 2013 | Füstös Z., Belák Á., Kovács M., Maráz A.: Biodiversity of endophytic bacteria isolated from different Capsicum annuum var. grossum cultivars and their effect on seed germination, 4th Central European Forum for Microbiology, 16-18 October 2013, Keszthely, Hungary; Acta Microbiologica et Immunologica Hungarica – Supplement, p. 141, 2013 | Belák Á., Héher B., Füstös Z., Kovács M., Maráz A.: Food safety significance of potential endophytic bacteria isolated from Capsicum annuum var. grossum, Microbial diversity 2013 – Microbial interactions in complex ecosystems, 23-25 October 2013, Torino, Italy; Book of Proceedings – ISBN 978-88-908636-5-3, pp. 364-365, 2013 | Füstös Z., Belák Á., Kovács M, Maráz A.: Potential endophytic bacteria of Capsicum annuum var. grossum, Microbial diversity 2013 – Microbial interactions in complex ecosystems, 23-25 October 2013, Torino, Italy; Book of Proceedings – ISBN 978-88-908636-5-3, pp. 367-368, 2013 | Belák Á., Héher B., Füstös Z., Kovács M., Maráz A.: Inhibition of Listeria monocytogenes by potential endophitic bacteria isolated from Capsicum annuum var. grossum cultivars, Food Science Conference, 7-8 November 2013, Budapest, Hungary; Proceedings – ISBN 978-963-503-550-2, pp. 382-384, 2013 | Füstös Z., Belák Á., Kovács M., Maráz A.: Isolation of bacterial endophytes and assessment of their biodiversity in different Capsicum annuum var. grossum cultivars, Food Science Conference, 7-8 November 2013, Budapest, Hungary; Proceedings – ISBN 978-963-503-550-2, pp. 385-387, 2013 | Borbély Csaba: A A paprikában (Capsicum annuum L.) élő endofita gombák és gombavírusok jellemzése, BCE Entz Fernc Library, 2014 | Fekete Stella: Kísérletek egy Alphapartitivirus köpenyfehérjének növényi expressziójára, BCE Entz Fernc Library, 2014 | Borbély József Zoltán: Interspecifikus Capsicum hibridek előállítása a partiti- és endornavirusok fajok közötti átvitelének tanulmányozására, BCE Entz Ferenc Library, 2014 | Nyéki Zsuzsanna Éva: Kísérletek egy növényi Deltapartitivírus gazdakörének tisztázására, CUB Entz Ferenc Library, 2014 | Demián Emese: Kísérletek egy új növényi partitivírus jellemzésére, POTE, 2014 | Győrfi Viktória Zs: Beet cryptic virus 2 kvázispéciesz spektrum térképezése céklában, CUB Entz Ferenc Library, 2014 | Hinel S., Szegõ A., Galyasi A., Gyõrfi V. Zs. and Lukács N.: Genome plasticity of cryptic viruses occuring in the beta and capsicum genus, 1st Innovation in Science 2014 – Doctoral Student Conference – Szeged, Hungary Biology section, eBook of Abstract (ISBN 978-963-9970-52-6) 155-156p, 2014 | Hinel S., Szegő A., Galyasi A., Győrfi V. Zs., Lukács N.: Occurence and sequence plasticity of cryptic viruses in the beta and capsicum genus, VIII. International Scientific Conference of PhD. Students, Nitra, Slovakia, 2014 | Borbély Cs., Halász K., Haddadderafshi N., Barnkopf A., Herpai G., Pós V. and Lukács N.: Studying the occurrance of endophytic fungi in pepper (Capsicum annuum), Young Science 2014, Nitra, Slovakia, 2014 | Füstös Z., Belák Á., Kovács M. and Maráz A.: Endophytic bacteria of Capsicum annuum var. grossum: phenotypic and genotypic diversity of whole plant isolates, Fiatal Biotechnológusok Országos Konferenciája, Szeged Program és összefoglalók p. 48, 2014 | Balga Edina: Talajkultúrás csemegepaprika (Capsicum annum var. grossum) szöveteiből izolált (endofita) baktériumok jellemzése, Budapesti Corvinus Egyetem, Élelmiszertudományi Kar, Mikrobiológiai és Biotechnológiai Tanszék, 2014 | Balog Nóra: Paprika eredetű baktériumok antagonista hatásának vizsgálata L. monocytogenes és E. coli O157 törzsekkel szemben, Budapesti Corvinus Egyetem, Élelmiszertudományi Kar, Mikrobiológiai és Biotechnológiai Tanszék, 2014 | Barnkopf András: Paprikában (Capsicum annuum L.) előforduló endofita gombák izolálása és azonosítása molekuláris módszerekkel, BCE Entz Ferenc Library, 2013 | Auber Andor: Cukorrépa kriptikus vírusok in situ lokalizációjának vizsgálata különböző cukorrépafajták levélszöveteiben, BCE Entz Ferenc Könyvtár, 2013 | Borbély Csaba: A paprikában (Capsicum annuum L.) élő endofita gombák és gombavírusok jellemzése, BCE Entz Fernc Library, 2014 | Fekete Stella: Kísérletek egy Alphapartitivirus köpenyfehérjének növényi expressziójára, BCE Entz Fernc Library, 2014 | Borbély József Zoltán: Interspecifikus Capsicum hibridek előállítása a partiti- és endornavirusok fajok közötti átvitelének tanulmányozására, BCE Entz Ferenc Library, 2014 | Nyéki Zsuzsanna Éva: Kísérletek egy növényi Deltapartitivírus gazdakörének tisztázására, CUB Entz Ferenc Library, 2014 | Demián Emese: Kísérletek egy új növényi partitivírus jellemzésére, POTE, 2014 | Győrfi Viktória Zs: Beet cryptic virus 2 kvázispéciesz spektrum térképezése céklában, CUB Entz Ferenc Library, 2014 | Balga Edina: Talajkultúrás csemegepaprika (Capsicum annum var. grossum) szöveteiből izolált (endofita) baktériumok jellemzése, Budapesti Corvinus Egyetem, Élelmiszertudományi Kar, Mikrobiológiai és Biotechnológiai Tanszék, 2014 | Balog Nóra: Paprika eredetű baktériumok antagonista hatásának vizsgálata L. monocytogenes és E. coli O157 törzsekkel szemben, Budapesti Corvinus Egyetem, Élelmiszertudományi Kar, Mikrobiológiai és Biotechnológiai Tanszék, 2014 | Belák, Á., Héher, B., Füstös, Z., Kovács, M., Maráz, A.: Endophytic bacteria from Capsicum annuum var. grossum cultivars and their inhibitory effects on Listeria monocytogenes., Acta Alim. 43 (suppl.): 9-20., 2014 | Füstös Z.,Belák, A., Maráz A.: Colonization ability of Escherichia coli and Listeria monocytogenes in the endosphere of sweet pepper (Capsicum annuum var. grossum), Acta Alim. 16. (accepted for publication), 2017 |
|
|
|
|
|
|
Back »
|
|
|