LED lighting - modification of growth and metabolism in crops  Page description

Help  Print 
Back »

 

Details of project

 
Identifier
131907
Type K
Principal investigator Darkó, Éva
Title in Hungarian A növényi anyagcsere és növekedés szabályozása LED megvilágítás mellett
Title in English LED lighting - modification of growth and metabolism in crops
Keywords in Hungarian LED fényforrások, metabolomika, biomassza-produkció, növekedésszabályozás
Keywords in English LED light sources, metabolomics, biomass production, growth regulation
Discipline
Crop physiology (Council of Complex Environmental Sciences)100 %
Ortelius classification: Secondary metabolites (Plant physiology)
Panel Plant and animal breeding
Department or equivalent HUN_REN ATK Agricultural Institute (HUN-REN Centre for Agricultural Research)
Participants Gulyás, Zsolt
Janda, Tibor
Kovács, Viktória
Monostori, István
Pál, Magda
Szalai, Gabriella
Starting date 2019-12-01
Closing date 2024-11-30
Funding (in million HUF) 47.993
FTE (full time equivalent) 7.99
state running project





 

Final report

 
Results in Hungarian
A projekt a fényintenzitás és a spektrális összetétel hatását vizsgálta számos kultúrnövény növekedésére és anyagcseréjére. Meghatároztuk a legjobb fénykombinációt (a fényintenzitás és spektrális összetétel tekintetében) a spenót és paradicsomfajták termesztésére. Kimutattuk, hogy az optimális spektrális összetétel a fényintenzitástól, a genotípusoktól és a fejlődési stádiumoktól is függ, a fajtáktól azonban alig. Számos morfológiai és élettani tulajdonság, pl. növény magassága, fajlagos levélfelület, fotoszintetikus aktivitás, sztómakonduktancia, a szénhidrátok, klorofillok, karotinoidok, antocianinok és flavonoidok szintézise lineárisan változik a kék fény mennyiségével. Más tulajdonságok, mint például a szár átmérője, a biomassza, a levélterület és a fehérjetartalom változása inkább követi a küszöb hipotézist, vagyis csak egy bizonyos B% értékig nő a tulajdonság, e felett a kék fénynek károsan hat. Meghatároztuk, hogy a tulajdonság szempontjából a különböző fénykomponensek abszolút mennyisége vagy azok aránya a meghatározó, valamint vizsgáltuk a különböző fotoreceptorok szerepét. Kimutattuk, hogy a vörös fény intenzitása a biomassza-termelést és a szénhidrát felhalmozódást, a kék fény pedig a fehérje-, antocianin- és flavonoid-szintézist. Ugyanakkor a chiliben a kapszaicinok bioszintézise más módon szabályozott. Eredményeink azt mutatták, hogy ezek az anyagcsere-változások gyorsan bekövetkeznek. A témában ezidáig 6 dolgozat jelent meg, de további vannak bírálat alatt.
Results in English
The project studied the effect of light intensity and spectral composition on the growth, development and metabolism of several crop plants. Our phytotron growth systems equipped with LED lighting sources provided a unique opportunity for these studies. We determined the best light combination (adequate fluence and spectral composition) for growing spinach and tomato cultivars. The optimal spectral compositions depend on the light intensity, genotypes and developmental stages, but hardly on cultivars. Our results showed that many morphological and physiological traits, e.g. plant height, specific leaf area, photosynthetic activity and stomatal conductance, the accumulation of carbohydrates, chlorophylls, carotenoids, anthocyanins and flavonoids showed a linear correlation with the changes of the proportion of blue light. Other traits, such as stem diameter, biomass, leaf area and protein content grew up only to a point. Above this threshold, the blue light had adverse effects. The most important light factor (namely the absolute amount or the proportion of different light components) and the role of photoreceptors were also determined: Red light stimulated the biomass production and carbohydrate accumulation and blue light forced the protein, anthocyanin and flavonoid synthesis. In chilli, capsaicin biosynthesis is regulated in another way. Our results showed that the metabolic changes occur quickly. 6 papers have been published, but further are under evaluation.
Full text https://www.otka-palyazat.hu/download.php?type=zarobeszamolo&projektid=131907
Decision
Yes





 

List of publications

 
Tibor Janda, Sylva Prerostová , Radomíra Vanková and Éva Darkó: Crosstalk between light‐ and temperature‐mediated processes under cold and heat stress conditions in plants, International journal of Molecular Science, 2021, 22(16), 8602;, 2021
Darkó É, KA Hamow, T Marcek, M Dernovics, M Ahres, G Galiba: Modulated light dependence of growth, flowering and the accumulation of secondary metabolites in chilli, Frontiers in plant Science, 2022
Utasi Lőrinc, Kovács Viktória, Gulyás Zsolt, Marcek Tihana, Janda Tibor, Darko Eva: Threshold or not: Spectral composition and light-intensity dependence of growth and metabolism in tomato seedlings, SCIENTIA HORTICULTURAE 313: (-) 111946, 2023
E. Darkó, K.O: Gondor, V. Kovács and T. Janda: Changes in the light environment: Short-term responses of photosynthesis and metabolism in spinach, Physiologia Plantarum 2023;175:e13996, 2023
GHOLIZADEH F., É DARKÓ, K. BENCZÚR, K.Á. HAMOW, M. DERNOVICS, K. NAGY, T. JANDA, M.R. RADY, G. GOHARI, M. PÁL, V.N. LE, G. SZALAI: Growth light substantially affects both primary and secondary metabolic processes in Catharanthus roseus plants, PHOTOSYNTHETICA 61 : 4 , 451-460, 2023
Nagy Katalin, Darkó Éva, Szalai Gabriella, Janda Tibor, Jókai Zsuzsa, Ladányi Márta, Rady Mohamed Ramadan, Dernovics Mihály: UPLC-ESI-QTOF-MS assisted targeted metabolomics to study the enrichment of vinca alkaloids and related metabolites in Catharanthus roseus plants grown under controlled LED environment, JOURNAL OF PHARMACEUTICAL AND BIOMEDICAL ANALYSIS 235 Paper: 115611, 2023





 

Events of the project

 
2022-08-30 13:54:36
Résztvevők változása
2022-01-10 11:24:17
Kutatóhely váltás
A kutatás helye megváltozott. Korábbi kutatóhely: Növényélettani Osztály (Agrártudományi Kutatóközpont), Új kutatóhely: Mezőgazdasági Intézet (Agrártudományi Kutatóközpont).
2020-12-16 15:35:08
Résztvevők változása




Back »