Agriculture, Trade, CO2 emission, Climate Change, environmental protection
Discipline
Economics (Council of Humanities and Social Sciences)
100 %
Ortelius classification: Agricultural economics
Panel
Complex Spatial Sciences
Department or equivalent
INSTITUTE OF SUSTAINABLE DEVELOPMENT (Corvinus University of Budapest)
Starting date
2020-12-01
Closing date
2023-11-30
Funding (in million HUF)
19.287
FTE (full time equivalent)
2.40
state
running project
Final report
Results in Hungarian
A nemzetközi agrárkereskedelem összefüggő károsanyag és üvegházhatású gázkibocsátást (ÜHG) kettős, pozitív és negatív hatással is bírhat a levegőszennyezésre. A kereskedelem bővülése fokozhatta ÜHG bocsátást globális szinten és rávilágított a szennyező menedék hipotézis létezésére és a karbonszivárgás problémájára. Különösen a fejlett országok (Európai Unió és az Egyesült Államok) részesülnek a legnagyobb mértékben az agrárkereskedelem kedvező környezeti hatásaiból. A mezőgazdasági ÜHG-kibocsátás szintjének csökkentése részben az állattenyésztési szektor növekedési ütemének mérséklésével, kibocsátást mérséklő takarmányozással, részben fenntartható és talajkímélő növénytermesztéssel lenne elérhető. Az ökológiai, fenntartható gazdálkodási módok arányának emelése különösen az intenzív mezőgazdasági termelést folytató, fejlett országokban csökkenthetné levegőszennyezést. A távoli országok közötti élelmiszer-kereskedelem is nagymértékben felelős az egyre nagyobb mezőgazdasági ÜHG-kibocsátásért. A helyi mezőgazdasági termékek fogyasztásának, a termelői piacok működésének ösztönzésével és a rövid ellátási láncok erősítésével elősegíthető lenne a globális levegőterhelés mérséklése, a szállítási költségek csökkentése. Emellett a modern mezőgazdasági technológiák: precíziós növénytermesztés vagy állattenyésztés, a fejlett öntözési és trágyakijuttatási rendszerek alkalmazása is mérsékelheti a kibocsátást.
Results in English
The results of the research suggest that international agricultural trade can have dual, positive, and negative impacts on the natural environment and climate change through the associated emissions of pollutants and greenhouse gases (GHGs). The expansion of international trade may have increased GHG emissions at the global level and highlighted the problems of the pollutant leakage hypothesis and carbon leakage. Reducing greenhouse gas emissions from agriculture can be achieved partly by reducing the growth rate of the livestock sector, increasing specific yields, reducing emissions through animal feed, and partly through sustainable and soil-friendly crop production. Increasing the share of organic farming and sustainable farming practices in crop production could reduce air pollution, especially in developed countries with intensive agricultural production. Food trade between distant countries also contributes significantly to the increase in agricultural GHG emissions. Promoting the consumption of local products, encouraging farmers' markets, and exploiting the positive environmental effects of short supply chains can contribute to reducing global air pollution and lowering transport and trade costs. In addition, the use of modern agricultural technologies, such as precision farming, animal husbandry, or advanced irrigation and fertiliser application systems, can also contribute to reducing greenhouse gas emissions.
Balogh Jeremiás Máté: Az egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátás meghatározó tényezői a világgazdaságban, KÖZGAZDASÁGI SZEMLE 69: (4) pp. 480-501., 2022
Balogh Jeremiás Máté: The impact of the COVID-19 the on Hungarian wine industry, In: European, Association of Wine Economists (szerk.) Book of Abstracts of First Conference of the EuAWE - European Association of Wine Economists, Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro - UTAD (2022) pp. 15-16., 2022
Balogh Jeremiás Máté: The impact of agricultural subsidies on environmental pollution in the European Union, In: 96th Annual Conference, April 4-6, 2022, K U Leuven, Belgium, (2022) pp. 1-15., 2022
Balogh Jeremiás Máté, Borges Aguiar Giovanna Maria: Determinants of Latin American and the Caribbean agricultural trade, AGRICULTURAL ECONOMICS-ZEMEDELSKA EKONOMIKA 68: (4) pp. 127-136., 2022
Balogh Jeremiás Máté, Borges Aguiar Giovanna Maria: Agri-Food Trade Competitiveness in the Latin America and the Caribbean Region, In: 182nd EAAE Seminar "Sustainability via biodiverse agri-food value chains”, (2022) pp. 21-21., 2022
BALOGH Jeremias, LEITAO Nuno Carlos: Explanatory Factors of Carbon Dioxide Emissions in the European Union, STUDIES IN AGRICULTURAL ECONOMICS 124: (3) pp. 88-95., 2022
Borges Aguiar Giovanna Maria, Balogh Jeremiás Máté: Exploring the Environmental Pollution of Agricultural trade in the Non-European countries, In: 16th International European Forum (Igls-Forum) Abstracts, (2022) pp. 1-2., 2022
A kutatás helye megváltozott. Korábbi kutatóhely: 2022_VÁLLALKOZÁS ÉS INNOVÁCIÓ INTÉZET (Budapesti Corvinus Egyetem), Új kutatóhely: 2022_FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS INTÉZET (Budapesti Corvinus Egyetem).
2020-02-12 13:30:34
Kutatóhely váltás
A kutatás helye megváltozott. Korábbi kutatóhely: _GTK / Agrárközgazdaságtani és Vidékfejlesztési Tanszék (Budapesti Corvinus Egyetem), Új kutatóhely: Vállalkozásfejlesztési Intézet (Budapesti Corvinus Egyetem).