Attandance in the BotrySclero 2022 Symposium  Page description

Help  Print 
Back »

 

Details of project

 
Identifier
141145
Type MEC_R
Principal investigator Hegyi-Kaló, Júlia
Title in Hungarian Részvétel a BotrySclero 2022 szakmai szimpóziumon
Title in English Attandance in the BotrySclero 2022 Symposium
Keywords in Hungarian botrítisz, aszú, nemesrothadás, aszúbogyók
Keywords in English botrytis, aszú, noble rot, aszú berries
Discipline
Plant pathology, molecular plant pathology (Council of Complex Environmental Sciences)75 %
Crop protection (Council of Complex Environmental Sciences)25 %
Panel Science Patronage - subprogram 1
Department or equivalent Kutatási és Fejlesztési Központ (Eszterházy Károly University)
Starting date 2022-01-01
Closing date 2023-12-31
Funding (in million HUF) 0.900
FTE (full time equivalent) 0.00
state running project





 

Final report

 
Results in Hungarian
A szakmai utazás alkalmával részt vettem egy nemzetközi konferencián, ahol bemutattam a jelenleg legfrissebb kutatási eredményeimet poszter formájában, melynek címe a következő volt: "Discovering the process of noble rot: fungal ecology of grape berries during the noble rot transformation in different vineyards of the Tokaj wine region". A konferencia helyszíne a spanyol városban Logrono-ban, a világhírű La Rioja borrégió központjában volt, ami lehetőséget biztosított ezen régió fő kutatási tématerületeinek megismerésére. A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati konferencián a szőlőkórtan, borászati analitika és mikrobiológia, illetve a szőlészet számára oly fontos növényeket érintő szárasság-stressz témakörökön belül neves előadók mutatták be legújabb nemzetközi kutatási eredményeiket. A kutatási területem szempontjából a mikrobiológiai diverzitás vizsgálatainak különböző területei is bemutatásra kerültek, így számos ismerettel gazdagíthattam tudásomat. Az általam bemutatott poszter témája a különböző Tokaji szőlőtermő dűlőkből gyűjtött aszúbogyók mikrobiológiai diverzitásának vizsgálata volt. Eredményeimmel bemutattam az aszút termő dűlők egyediségét, hiszen azonosítottunk olyan mikroorganizmusokat az aszúbogyókon, melyek abundanciája szignifikás eltérést mutatott a vizsgált dűlőkben. Továbbá a részvétel során lehetőség nyílt új jövőbeli kutatási együttműködések, témák, ötletek megfogalmazására is.
Results in English
During the professional trip I participated in an international conference where I presented my latest research results in the form of a poster entitled: "Discovering the process of noble rot: fungal ecology of grape berries during the noble rot transformation in different vineyards of the Tokaj wine region". The conference was held in the Spanish city of Logrono, the centre of the world famous wine region of La Rioja, which provided an opportunity to learn about the main research topics of this region. At the International Conference on Viticulture and Enology, renowned speakers presented their latest international research results in the fields of grape pathology, oenological analytics and microbiology, and drought-stress in plants of great importance to viticulture. Different areas of microbiological diversity studies were also presented, which enriched my knowledge in my field of research. The topic of the poster I presented was the microbiological diversity of aszú berries collected from different Tokaj vineyards. With my results I demonstrated the uniqueness of the aszú-producing vineyards, since we identified microorganisms on aszú berries whose abundance showed significant variation in the studied vineyards. Furthermore, the participation provided an opportunity to formulate new future research collaborations, topics and ideas.
Full text https://www.otka-palyazat.hu/download.php?type=zarobeszamolo&projektid=141145
Decision
Yes





 

List of publications

 
Júlia Hegyi-Kaló, Margot Otto, Ádám István Hegyi, József Geml, Adrienn Geiger, Richárd Golen, Adrienn Gomba-Tóth, Thomas Cels, Kálmán Zoltán Váczy: DISCOVERING THE PROCESS OF NOBLE ROT: FUNGAL ECOLOGY OF GRAPE BERRIES DURING THE NOBLE ROT TRANSFORMATION IN DIFFERENT VINEYARDS OF THE TOKAJ WINE REGION, Book of Abstracts 2nd International Congress on Grapevine and Wine Sciences, 2023




Back »