Isolation os casein-derived antibacterial peptides from rabbit milk  Page description

Help  Print 
Back »

 

Details of project

 
Identifier
37259
Type K
Principal investigator Baranyi, Mária
Title in Hungarian Antibakteriális hatású peptidek izolálása nyúltej kazein frakciójából
Title in English Isolation os casein-derived antibacterial peptides from rabbit milk
Panel Genetics, Genomics, Bioinformatics and Systems Biology
Department or equivalent National Agricultural Research and Innovation Centre
Participants Makovics, Ferenc
Starting date 2002-01-01
Closing date 2005-12-31
Funding (in million HUF) 4.290
FTE (full time equivalent) 0.00
state closed project





 

Final report

 
Results in Hungarian
Esetleges antibakteriális hatású peptidek izolálása céljából savas kicsapással izolált nyúl kazein frakciót emésztettünk tripszinnel, kimotripszinnel, pepszinnel és klosztripainnal. A peptid fragmenteket fordított fázisú kromatográfiával tisztítottuk. A gyűjtött frakciókat a kromatogramnak megfelelően összeöntöttük (pool-oztuk) és antibakteriális hatásukat Escherichia coli, Bacillus subtilis és Staphylococcus lentus-szal szemben vizsgáltuk. A pool-ok további tisztításával a tripszin emésztett, antibakteriális hatású peptid fragmentek közül hármat sikerült izolálni és azonosítani: HVEQLLR (béta-kazein, 50-56. aminosav), ILPFIQSLFPFAER (béta-kazein, 64-77. aminosav), és FHLGHLK (alfa-S1-kazein, 19-25. aminosav). Ezeket megszintetizáltattuk, a szintetikus peptideket teszteltük, és azt találtuk, hogy csak a Gram pozitív baktériumok növekedését gátolták. A klosztripain emésztett peptid fragment pool-ok nem mutattak szignifikáns antibakteriális hatást. A kimotripszin és pepszin emésztés számos antibakteriális hatású pool-t eredményezett, de a kimotripszin emésztett pool-ok további tisztításával nem sikerült újabb antibakteriális hatású peptid fragmenteket izolálni. A pepszin emésztéssel előállított pool-ok közül több nem csak a Gram pozitív, hanem a Gram negatív baktériumok növekedését is gátolta. A Gram negatív baktériumok gátlásáért felelős peptid fragmentek izolálása és tesztelése folyamatban van.
Results in English
Acid precipitated rabbit casein was digested by trypsin, chymotrypsin, pepsin, and clostripain to screen for possible peptides with antibacterial properties. The peptide fragments were separated by reversed-phase chromatography. The collected fractions were pooled and their antibacterial properties tested against Escherichia coli, Bacillus subtilis and Staphylococcus lentus. Three antibacterial peptide fragments derived from the tryptic digestion were isolated and identified. Their sequences were: HVEQLLR (residues 50-56 of beta-casein), ILPFIQSLFPFAER (residues 64-77 of beta-casein), and FHLGHLK (residues 19-25 of alpha-S1-casein). The three peptides were synthesized and found to exert antibacterial effect against Gram positive bacteria only. Peptide fragment pools from clostripain digested casein did not show any significant antibacterial activity. Proteolytic digestion of rabbit casein with chymotripsin and pepsin yielded several peptide fragment pools with antibacterial activity. However, further purification of chymotriptic peptide fragment pools did not result in any significant antibacterial activity. Digestion with pepsin revealed several peptide fragment pools active not only against Gram positive, but also against Gram negative bacteria. The isolation and testing of the corresponding peptide fragments is still in progress.
Full text http://real.mtak.hu/134/
Decision
No





 

List of publications

 
Baranyi M; Thomas U; Pellegrini A: Antibacterial activity of casein-derived peptides isolated from rabbit (Oryctolagus Cuniculus) milk, J Dairy Res 70: 189-197, 2003




Back »