Investigation of the changes of carotenoid content of vegetables and fruits during storage and process, detection of artifacts  Page description

Help  Print 
Back »

 

Details of project

 
Identifier
37654
Type K
Principal investigator Deli, József
Title in Hungarian Zöldségfélék és gyümölcsök karotinoid tartalmának nyomon követése tárolás, feldolgozás során, műtermékek kimutatása
Title in English Investigation of the changes of carotenoid content of vegetables and fruits during storage and process, detection of artifacts
Panel Chemistry 2
Department or equivalent Institute of Pharmacognosy (University of Pécs)
Participants Bonyárné Müller, Katalin
Gubicskóné Kisbenedek, Andrea
Molnár, Péter
Ősz, Erzsébet (elhunyt)
Rab, Regina
Tóth, Gyula
Starting date 2002-01-01
Closing date 2005-12-31
Funding (in million HUF) 8.452
FTE (full time equivalent) 0.00
state closed project





 

Final report

 
Results in Hungarian
Elvégeztük számos zöldségféle (zöldborsó, zöldbab, brokkoli, kelbimbó, spenót, mangold, sóska, paprika, valamint különböző fűszernövények és salátafélék) és gyümölcs (eper, szeder, szőlő, alma, szilva, citrusfélék, Physalis és Lycium bogyó) karotinoid-összetételének vizsgálatát. Megállapítottuk, hogy a különböző főzési, feldolgozási eljárások során azokban a növényekben, amelyek nagyobb mennyiségű növényi savat tartalmaznak, vagy amelyek hosszabb ideig savas közegben állnak, a lutein átalakul 3’-epiluteinné valamint anhidrolutein I és II-é. Bár sem a 3’-epilutein, sem az anhidrolutein nem rendelkezik káros hatással, az eredményeink azt mutatják, hogy a főzési, konzerválási eljárások során a növényekből felvehető hasznos lutein mennyisége csökken. A keletkezett 3’-epiluteint, anhidrolutein I-t és anhidrolutein II-t izoláltuk, szerkezetüket kémiai és modern spektroszkópiai módszerekkel (UV-VIS, CD, NMR, MS) igazoltuk. Előállítottuk a 3’-epilutein és az anhidrolutein I fő mono Z-izomerjeit is, melyek a feldolgozási eljárások során szintén keletkeznek.
Results in English
The carotenoid composition of fresh and processed vegetables (spinach, sorrel, mangel, peas, green bean, paprika and different kinds of sweet herbs, spices and salads) and fruits (strawberry, blackberry, plum, grape, apple, Physalis alkekengi, Lycium barbarum, citrus species) were investigated. It was established that lutein can convert to 3’-epilutein, anhydrolutein I and anhydrolutein II in acidic medium as well as during different cooking methods. To our knowledge, this was the first demonstration of the epimerisation and dehydration of lutein in native samples. During different cooking processes the lutein content of the processed vegetables and fruits decreases, thus the bioavailability of processed plant food may also decrease. The occurrence of 3’-epilutein in processed food may be important regarding the application of synthetic lutein as food additive. The newly formed 3’-epilutein, anhydrolutein I and II were isolated and characterized by chemical and spectroscopical methods. The main mono Z-isomers of 3’-epilutein and anhydrolutein I were also prepared and characterized.
Full text http://real.mtak.hu/293/
Decision
Yes





 

List of publications

 
Deli J., Molnár P.: Paprika Carotenoids: Analysis,Isolation, Structure Elucidation, Curr Org Chem 6: 1197-1219, 2002
Deli J., Ősz E.: Carotenoid 5,6- 5,8- and 3,6-Epoxides, ARKIVOC 150-168, 2004
Grynbaum M.D., Hentschel P., Molnár P., Putzbach K., Rehbein J., Albert K.: Structure Elucidation of Deoxylutein-II (Anhydrolutein-I) Isomers by on-line Capillary HPLC 1H-NMR, 11th International Symposium on Separation Sciences, Pardubice, September 12-14, 2005, P-91-Mo, 2005
Deli J., Molnár P., Ősz E., Tóth Gy.: .: A sóska és a spenót karotinoid- összetételének változása különböző feldolgozási eljárások során, Elválasztástudományi Vándorgyülés 2002, Lillafüred, 2002. okt. 16-18 Absztrakt P10., 2002
Molnár P., Deli J., Ősz E., Zsila F., Tóth G., Herrero C., Landrum J.T.: Preparation and Spectroscopic Characterization of 3’-Oxolutein, Carotenoid Science 9, 168, 2005
Deli J., Molnár P., Ősz E., Grynbaum D. M., Hentschel P., Albert K.: Structure Elucidation of Naturally Occurring and Semisynthetic Anhydrolutein-Isomers, Carotenoid Science 9, 170, 2005
Molnár P., Lewy L.W., Deli J.: The Effects of Acid on Lutein and on the Mixtures of Lutein Esters, Carotenoid Science 9, 169, 2005
Deli ., Molnár P., Ősz E., Tóth G., Zsila F.: Epimerisation of Lutein to 3’-Epilutein in Processed Foods, Bioorganic & Medicinal Chemistry Letters 14, 925-928, 2004
Molnár P., Ősz E., Szabó Z., Oláh P., Tóth G., Deli J.: Separation and Identification of Lutein Derivatives in Processed Foods, Chromatographia 60, S101-105, 2004
Molnár P., Deli J., Ősz E., Zsila F., Simonyi M., Tóth G.: Confirmation of (3R,3’S,6’R)-Chirality of 3’-Epilutein, Helvetica Chimica Acta 87, 2159-2168, 2004
Molnár P., Deli J., Ősz E., Zsila F., Tóth G.: (E/Z)-Isomerization of 3’-Epilutein, Helvetica Chimica Acta 87, 2169-2179, 2004
Molnár P., Ősz E., Zsila F., Deli J.: Isolation and Structure Elucidation of Anhydroluteins from Cooked Sorrel (Rumex rugosus Campd.), Chemistry & Biodiversity 2, 928-935, 2005
Hentschel P., Grynbaum D. M., Molnár P., Putzbach K., Rehbein J., Deli J., Albert K.: Structure Elucidation of Deoxylutein II Isomers by on-line Capillary High-Performance Liquid Chromatography – Nuclear Magnetic Resonance Spectroscopy, Journal of Chromatography A (közlésre elfogadva), 2006
Molnár P., Pfander H., Oláh P; Deli J., Tóth Gy., Szabó L.Gy.: Kínai és Magyar származású közönséges ördögcérna (Lycium barbarum L.) termések karotinoid-összetétele, Olaj, Szappan, Kozmetika 52, 50-55, 2003
Szabó Z., Deli J., Ohmacht R.: Determination of Deoxylutein (anhydrolutein) Isomers, 4th International Conference of PhD Students, Miskolc 11-17 August 2003. pp. 141-145., 2003
Nagy V., Agócs A., Szabó Z., Márk L., Ohmacht R., Deli J.: Comparative Study on the Carotenoid Composition of the Peel and the Pulp of Different Citrus Species, 4th International Congress on Food Pigments. Proceedings (közlésre elfogadva), 2006
Deli J., Molnár P., Ősz E., Grynbaum D. M., Hentschel P., Albert K.: Természetes és szemiszintetikus anhidrolutein izomerek, MKE Vegyészkonferencia, Hajdúszoboszló, 2005. jún. 28-30. Előadásvázlatok P15. 65.old., 2005
Molnár P., Deli J., Ősz E., Lóránd T., Zsila F., Tóth Gy.: A lutein kémiai átalakításai (oxidáció, epimerizáció), MKE Vegyészkonferencia, Hajdúszoboszló, 2003. jún. 26-28. Előadásvázlatok P-75, 123.old., 2003
Deli J., Oláh P., Molnár P., Tóth G.: Investigation of the Carotenoid Composition in Processed Paprika (Capsicum annuum), 7th Symposium on Instrumental Analysis, Pécs, September 21-24, 2003. Abstract p47., 2003
Molnár, P., Deli, J., Pfander, H., Tóth, G: The Carotenoid Composition in the Fruits of Golden delicipus Apples, 7th Symposium on Instrumental Analysis, Pécs, September 21-24, 2003. Abstract p80., 2003
Deli J., Molnár P., Ősz E., Szabó Z., Oláh P., Tóth G.: What do We Eat: Lutein or Epilutein, Bioorganic Chemistry Meeting Budapest, December 4-5, 2003. abstract p8., 2003
Molnár P., Oláh P., Albert K., Grynbaum D., Deli J.: Fűszernövények karotinoid-öszetételének vizsgálata, Elválasztástudományi Vándorgyűlés Hévíz, 2004. szeptember 22-24. Abstract P35., 2004
Molnár P., Oláh P., Tóth Gy., Deli J., Pfander H.: A Physalis alkekengi karotinoidjainak elválasztása, Elválasztástudományi Vándorgyűlés Hévíz, 2004. szeptember 22-24. Abstract P36., 2004
Molnár P., Lewy L.W., Deli J.: Sósav hatása luteinre és luteinészterek keverékére, MKE Vegyészkonferencia, Hajdúszoboszló, 2005. jún. 28-30. Előadásvázlatok P69. 119.old., 2005
Molnár P., Deli J., Pfander H.: Separation and Identification of Carotenoids in the Fruit of Quince (Cydonia oblonga mill), 6th Balaton Symposium ’05 Siófok, September 7-9, 2005. Abstract P44., 2005
Nagy V., Agócs A., Szabó Z., Ohmacht R., Deli J: Comparative Study on the Carotenoid Composition of the Peel and the Pulp of Different Citrus Species, 6th Balaton Symposium ’05 Siófok, September 7-9, 2005. Abstract P115., 2005
Molnár P., Deli J., Pfander H.: The Carotenoid Composition in the Fruit of Quince, 8th Symposium on Instrumental Analysis, Graz, September 25-28, 2005. P98., 2005
Nagy V., Agócs A., Szabó Z., Albert K., Grynbaum D., Deli J.: Investigation of the Carotenoid Composition of Sweet Herbs, 8th Symposium on Instrumental Analysis, Graz, September 25-28, 2005. P106., 2005





 

Events of the project

 
2014-01-13 10:30:25
Kutatóhely váltás
A kutatás helye megváltozott. Korábbi kutatóhely: Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézet (Pécsi Tudományegyetem), Új kutatóhely: Farmakognózia Tanszék (Pécsi Tudományegyetem).




Back »