Effect of cereal aphids on the baking quality of wheat flour  Page description

Help  Print 
Back »

 

Details of project

 
Identifier
43041
Type K
Principal investigator Basky, Zsuzsa
Title in Hungarian A gabona levéltetvek hatása a búza sütőipari minőségére
Title in English Effect of cereal aphids on the baking quality of wheat flour
Panel Complex agricultural sciences
Department or equivalent Plant Protection Institute, HAS
Participants Fónagy, Adrien
Rakszegi, Marianna
Starting date 2003-01-01
Closing date 2006-12-31
Funding (in million HUF) 7.520
FTE (full time equivalent) 0.00
state closed project





 

Final report

 
Results in Hungarian
Szárbaindulás kezdetén történt drótkeretre feszített vektorháló anyaggal a 10-12 hajtást tartalmazó búzacsomók izolálása. Az izolátorok kihelyezését követően Diuraphis noxia, Rhopalosiphum padi, Sitobion avenae 5-5 szárnyatlan imágó egyedével történt a növények mesterséges levéltetű fertőzése. A puhaszemű Mv 17 fajta kalászhossza, kalászonkénti szemszáma, kalászonkénti szemtömege és a szemek átlagos tömege szignifikánsan csökkent kalászos hajtásonként 2-3 S. avenae táplálkozása következtében. A búzaliszt SE HPLC-vel meghatározott gliadin, glutenin és összes fehérje tartalma szignifikánsan nőtt a levéltetvek kártétele következtében. A gliadin és glutenin tartalom eltérő növekedése szignifikáns gliadin/glutenin arány csökkenést eredményezett, mely a sütőipari minőség egyik legfontosabb mutatója. A keményszemű Mv Magvas és Mv Magdaléna búza fajták kalászhossza és kalászonkénti szemszáma az utolsó év kivételével nem változott a levéltetű fertőzés hatására. A nagy egyedszámú D. noxia szignifikáns kalászonkénti szemtömeg és átlagos szemtömeg csökkenést eredményezett mindkét fajtán. A jóval kisebb egyedszámú S. avenae táplálkozása ugyanezt eredményezte. A keményszemű búza fajták gliadin, glutenin és összes fehérje tartalma szignifikánsan nőtt a levéltetvek táplálkozása következtében, de a gliadin/glutenin arány nem csökkent. A két keményszemű fajta gliadin, glutenin és összes fehérje tartalma valamint gliadin/glutenin aránya szignifikánsan különbözött.
Results in English
Wheat plants (T. aestivum L; soft cultivar Mv 17; hard cultvs. Mv Magdaléna, Mv Magvas) were caged at the beginning of stem elongation (providing various isolation levels) and later artificially infected with respective aphid species (indigenous sp. M. dirhodum, S. avenae, R. padi; invasive sp. D. noxia). During development aphid number assessment was performed to correlate quantitative and qualitative results. Flours from grains of infected plants were analyzed for gluten proteins(glutenins, gliadins governing bread-making quality), albumins+globulins content by SE-HPLC. In Mv 17 cultv. both the glutenin and gliadin content was significantly higher in the seeds harvested from aphid infected plants. The gliadin/glutenin ratio was significantly lower in wheat flour prepared from infected plants than in from uninfected control. The most remarkable decrease in gliadin/glutenin ratio was caused by M. dirhodum, D. noxia, S. avenae infection followed by R. padi at high-abundance and low-abundance, respectively. Quality parameters of flour from hard kernel types are different. Feeding does not induce significant reduction in the gliadin, total protein content and gliadin/glutenin ratio. The glutenin content of cultv. Mv Magvas was significantly reduced by lower number of aphids, regardless of the species. Both quantitative and qualitative characters of the flours are significantly affected by plant sucking aphids in case of soft and less significantly in hard kernel cultvs.
Full text http://real.mtak.hu/890/
Decision
Yes





 

List of publications

 
Basky Z., Fónagy A.,: The effect of aphid feeding on the bread making quality of wheat, Proceedings of the 15th International Plant Protection Congress, 2004
Basky Z., Fónagy A., Kiss B.: The effect of aphid feeding on the glutanin, gliadin and total protein contencts of wheat flour, 7 th International Symposium on Aphids 2-7 October 2005 Freematle, Australia, 2005
Fónagy Adrien, Basky Zsuzsa: Feeding by different aphid species efect bread making quality of wheat flour, Proceedings of VIII the European Congress of Entomology, Izmir, Turkey, 2006
Zsuzsa Basky, Adrien Fónagy, Balázs Kiss: Effect of aphid feeding on the glutenin, gliadin and total protein contents of wheat flour, Acta Phytopathologica et Entomologica Hungarica, 2006
Zs. Basky, A, Fónagy, B. Kiss: Baking quality of wheat flour affected by cereal aphids, Cereal Research Communications, 2006
Zsuzsa Basky, Adrien Fónagy: The effect of aphid infection and cultivar on the protein content governing baking quality of wheat flour, Journal of the Science of Food and Agriculture, 2007




Back »