|
Hungarian foodways in European context at the turn of the millennium: an ethnological approach c. 1920-2005
|
Help
Print
|
Here you can view and search the projects funded by NKFI since 2004
Back »
|
|
List of publications |
|
|
Báti Anikó: A lakodalmi étrend, étkezési szokások változása Cserépfaluban a XX. század, In: Barna Gábor (szerk.): Rítusok, folklór szövegek. 123-142., 2005 | Báti Anikó: A táplálkozáskultúra változása a XX. század második felében. Cserépfalu példája., PhD értekezés tézisei. 10 l. ELTE,, 2005 | Kisbán Eszter: Tarhonya: étel és ételnév a Kelet-Mediterráneumban és Közép Európában. Vol. 3. 61-69., In Andrásfalvy Bertalan, Domokos Mária, Nagy Ilona (szerk.) Az Idő rostájában. Tanulmányok Vargyas Lajos 90. születésnapjára. Vol. 1-3. Budapest (L’Harmattan), 2004 | Kisbán Eszter: Sour and Sweet: A Change in Taste During the Period of Industrialization in Hungary. 36-49., In Patricia Lysaght, Christine Burckhardt-Seebass (ed.) Changing Tastes. Food Culture and the processes of industrialization., 2004 | Kisbán Eszter: Ungheria. Vol. 2. 730-741., In Massinmo Montanari – Françoise Sabban (eds.) Atlante della Alimentazione e delle Gastronomia, Voll. 1-2., 2004 | Kuti Klára: What did Spice Merchants Bring to Hungary?, In: Lyysaght, Patricia–Rittig-Beljak, Nives (eds.): Mediterranean Food. Concepts and Trends.311-318. Zagreb,, 2006 | Kisbán Eszter: Borsodi madárka, szatmári cinke. Jelképes „magyar”, regionális és kistáji ételek a régiségben és a jelenkorban., A Herman Otó Múzeum Évkönyve XLV. 631-635., 2006 | Kisbán Eszter: Turtle soup and beef stock – a study of contrasting cookery-book cultures in, In: Oddy, Derek J.- Petránová, Lydia (eds.): The diffusion of food culture in Europe from the late eighteenth century, 2005 | Báti Anikó: A nők munkába állása és a falu táplálkozáskultúrájának változásai a közelmúltban., In Báti Anikó, Berkes Katalin, Elter András, Nobilis Júlia (Szerk.) Parasztélet, kultúra, adaptáció. 141-151p., 2005 | Nagy Richárd: A görög-arab medicina jelene és hatása a táplálkozáskulktúrára.: A görög-arab medicina (junani) jelene és hatása a táplálkozáskultúrára, PTE NKAT, Kézirat, 4,5 ív, 2007 | Dedicated to professor Eszter Kisban: Mediterranean Food. Concepts and Trends (15th ICEFR), Lyysaght, Patricia–Rittig-Beljak, Nives (eds.) 352 p., Zagreb, 2006 | Nagy Richárd: Was ist Junani? Neue europaische Perspektiven, Curare(Zeitschrift für Ethnomedizin) 29/2-3: 159-164., 2006 | Barabás Máté: A gnosztikus vegetarianizmus eszméi, hiedelmei és mai gyakorlata (a hazai MARV közösség kapcsán), PTE NKAT, Kézirat, 1,5 ív, 2007 | Kisbán Eszter: Szakácskönyvek és nyelvhasználat Pest-Budán a XIX.század első felében., In: Fehéren feketén Varsánytól Rititiig, Borsos Balázs-Szarvas Zsuzsa-Vergyas Gábor (szerk.) I. 311-326. L'Harmattan, Bp., 2004 | Kiss Kitti: Moszlim étkezés Budapesten (Szír példán), PTE NKAT, Kézirat, 1,5 ív, 2007 | Kisbán Eszter: Borsó azangyaloknak. Karácssonyi asztal az ipariforradalom erőterében., In:Czövek Judit (szerk.): Az imádságos asszony. 249-260. Budapest, 2003 | Kisbán Eszter: Savanyú ízlésirány Közép-és Kelet-Európa határán a XX. században. 23-55., In: Pócs Éva (szerk.): Folyamatok és fordulópontok. L’Harmattan-PTE Néprajz Tanszék, Budapest., 2003 | Kisbán Eszter: Food outdoors on Farms and on Estates. Changing Eating Habits of Country Folk in Hungary, 1760-1960., Jacobs, Mark-Scholliers, Peter (eds.): Eating Out in Europe. 53-68. Berg, Oxford-New York, 2003 | Farkas Judit: Az istennek felajánlott étel kettős szerepe a magyar Krisna-hívők életében. Vol. 2. 129-148., In Borsos Balázs, Szarvas Zsuzsa, Vargyas Gábor (szerk.) Fehéren, feketén. Varsánytól Rititiig. Tanulmányok Sárkány Mihály tiszteletére. Budapest (L’Harmattan), 2004 | Kuti Klára: Die Tomate, ein später Neuling in der ungarischen Nahrungskultur.49-59., In Patricia Lysaght, Christine Burckhardt-Seebass (ed.) Changing Tastes. Food Culture and the processes of industrialization. Basel (Schweizerische Ges. Für. Volkskunde,, 2004 | Nagy Richárd: Hogyan lesz egy növényből gyógynövény?, Ethno-lore XII. 417-446., 2005 | Kiss Kitti: Öntöttvas és zománcozott edények gyártása. - A zománcedények kormeghatározásának nehézségei., Téka 2006/2 56-59; 2007/2. 39-41, 2007 | Kuti Klára: Az étkezéshez kapcsolódó ma is élő szokások, In: Magyar Tudománytár VII. (Hagyomány, szerk. Glatz Ferenc), 1,5 ív, közlésre elfogadva:, 2007 | Báti Anikó: A táplálkozáskultúra változása a XX. század második felében. Cserépfalu példája, 12 ív., PTE NKAT ( PhD Dissz.ELTE, 2005) Kézirat, 12 ív, közlésre elfogadva:, 2007 | Farkas Judit: ''Ardzsúna dilemmája''. Reszocializáció és legitimáció egy magyar Krisna-hitű közösségben., PTE NKAT (PhD dissz., PTE, 2006) Kézirat, 12 ív, közlésre elfogadva:, 2007 | Nyisztor Tinka:: A moldvai magyar táplálkozáskultúra etnográfiája 1920-2005., PTE NKAT ( PhD Dissz. ELTE) Kézirat, 12 ív, benyújtva:, 2007 |
|
|
|
|
|
|
Back »
|
|
|