Post-harvest quality of vegetables stored in chilled ultra-low-oxygen atmosphere with regard to the specific produck characteristics  Page description

Help  Print 
Back »

 

Details of project

 
Identifier
49361
Type K
Principal investigator Sáray, Tamás
Title in Hungarian Ultra alacsony oxigén-tartalmú légtérben hűtvetárolt zöldségfélék minőségének alakulása a sajátos termékjellemzők figyelembevételével
Title in English Post-harvest quality of vegetables stored in chilled ultra-low-oxygen atmosphere with regard to the specific produck characteristics
Panel Plant and animal breeding
Department or equivalent Department of Refrigeration and Livestock Products' Technology (Corvinus University of Budapest)
Participants Balla, Csaba
Farkas, József
Felföldi, József
Kaffka, Károly
Koncz, Kálmánné
Polyákné dr. Fehér, Katalin
Zsom, Tamás
Starting date 2005-01-01
Closing date 2007-12-31
Funding (in million HUF) 5.300
FTE (full time equivalent) 0.78
state closed project





 

Final report

 
Results in Hungarian
A kutatócsoport a zöldségfélék (étkezési paprika, vöröshagyma) szabályozott légterű (CA) hűtőtárolásával, annak ULO (ultra alacsony oxigén-koncentráció) változatával foglalkozott, 3 éves futamidejű kísérletben. A magyar zöldségtárolási kutatásban és gyakorlatban mindez előzmény nélküli. Az étkezési paprika (fajta: Hó és Kárpia) érésbiológiai és biokémiai tulajdonságainak figyelembevételével, Pasteur-effektus nélkül, viszonylag jó áruminőségben 40-50 napig tárolható (polcállóság: további 4-5 nap) 1,0 – 2,0 % O2 + 0,03 - 1,5 % CO2 + N2 gázösszetételben. A kitárolt paprika íze, illata szegényesebb. A vöröshagymát kombinációs eljárással tároltuk. Az első 4 hónapban külső levegővel szellőztetett (hűtött) normál légtérben, majd a további 4 hónapban ULO körülmények között (1,0 % O2 + 1,0 % CO2 + N2) tartottuk. Pasteur-hatást nem tapasztaltunk, a csírázási, kihajtási hajlam 3 % alá esett, a vöröshagyma íze, illata, állománya a 8. hónapban is piacképes volt. Kulcsszó: étkezési paprika, vöröshagyma, tárolásbiológia, ULO-technológia, minőség-megőrzés.
Results in English
Our research team investigated a type of controlled atmosphere (CA) cold storage, namely the ULO (ultra low oxygen concentration) storage of vegetables (table paprika and onion) in a 3-year period. This kind of investigations are unprecedented in the research and practice of vegetable storage in Hungary. Considering ripening biology and biochemical characteristics, table paprika (varieties Hó and Kárpia) can be stored in 1,0 – 2,0 % O2 + 0,03 - 1,5 % CO2 + N2 gas composition without Pasteur-effect in a relatively good quality for 40-50 days (shelf stable for further 4-5 days). Taste and smell of paprika is plain after removing from storage. Onion was stored by a combined method. In the first 4 months it was stored in cold normal gas atmosphere ventilated by outdoor air, then in the next 4 months under ULO conditions (1,0 % O2 + 1,0 % CO2 + N2). No Pasteur effect was observed, tendency to sprout decreased below 3 %, on the basis of taste, smell and texture onions were still marketable in the 8th month. Keywords: table paprika, onion, storage biology, ULO technology, keeping quality
Full text http://real.mtak.hu/1960/
Decision
Yes





 

List of publications

 
Muha, V., Zsom, T., Herppich, W., Balla, Cs.: Étkezési paprika (Capsicum anuum cv. Kárpia) posztharveszt időszak alatti minőségváltozásának vizsgálata roncsolásmentes állománymérési módszerekkel, Hajtatás, korai termesztés, 36 (2), 22-26., 2005
Sáray, T., Felföldi, J., Koncz, Á., Horti, K., Muha, V., Emekandoko, A.: A minősémegőrzés lehetősége és annak előrejelzése zöldségfélék hűtőtárolásánál, Lippay-Ormos-Vas Tudományos Ülésszak, Budapest, 2005
A. Emekandoko, K. Horti, T. Sáray: Chances of keeping quality of fresh, raw, early potatoes, with special regard to storage in controlled atmosphere, Acta Alimentaria, 35 (4), pp. 493-500, 2006
Sáray T.: Lehetőségek és korlátok: zöldségfélék hűtőtárolása szabályozott légtérben II., Hűtőipar, 54 (3) pp.9-10., 2006
Sáray T.: Lehetőségek és korlátok: zöldségfélék hűtőtárolása szabályozott légtérben I., Hűtőipar, 54 (2) pp.6-8., 2006
Sáray, T., Felföldi, J., Koncz, K-né, Horti, K., Emekandoko, A.: Predikciós célokra használható termék- és minőségjellemzők étkezési burgonya hűtőtárolásánál, Magyar Táplálkozástudományi Társaság XXXI. vándorgyűlés, Keszthely (közlésre elfogadva), 2006
Albahári, E.: A minőségmegőrzés esélye étkezési paprikánál ultra alacsony oxigén-tartalmú hűtött tárolótérben, diplomamunka, MSc, BCE, ÉTK, HÁT, 2007
Hitka, G., Balla, Cs.: Klorofill fluoreszcencia változásának vizsgálata oxigénküszöb meghatározása céljából, Lippay János-Ormos Imre-Vas Károly Tudományos Ülésszak, Budapest, 2007
Sáray, T., Balla, Cs., Felföldi, J., Koncz, Á., Zsomné Muha, V., Horti, K., Polyákné Fehér, K., Zsom, T., Hitka, G., Albahári, E.: Étkezési paprika ultra alacsony oxigéntartalmú tárolótérben, Lippay János-Ormos Imre-Vas Károly Tudományos Ülésszak, Budapest, 2007
Sáray, T., Felföldi, J., Koncz, A., Horti, K., Zsom-Muha, V., Emekandoko, A.: Product and quality characterictics for predictive purposes in case of cold storage of potato, Acta Alimentaria (közlésre elküldve), 2008




Back »