A csuka (Esox lucius) tápanyaigényének vizsgálata intenzív nevelési körülmények között
Title in English
Determination of the nutrition requirements of pike (Esox lucius) in intensive rearing conditions
Keywords in Hungarian
csuka, fehérje energia arány, halliszt helyettesítés
Keywords in English
pike, protein energy ration, fishmeal replacement
Discipline
Pisciculture, fishery (Council of Complex Environmental Sciences)
100 %
Panel
Plant and animal breeding
Department or equivalent
Környezettudományi és Természetvédelmi Intézet (Kaposvár University)
Starting date
2011-01-01
Closing date
2014-12-31
Funding (in million HUF)
2.762
FTE (full time equivalent)
1.73
state
closed project
Summary in Hungarian
A csuka (Esox lucius) hazánk egyik legjelentősebb ragadozó halfaja. Piaci elterjedését akadályozta eddig tömegtermelésének hiánya. Rendkívül erős ragadozó ösztönének köszönhetően mesterséges takarmányon történő nevelése sokáig kivitelezhetetlen volt. Az utóbbi években sikerült áttörést elérni ezen a területen. A csuka számára jelenleg kereskedelmi forgalomban nem kapható táp, így más halfajok tápanyag igényeire optimalizált tápok alkalmazhatóak csak. A csuka igényeire optimalizált (fenntartható módon előállítható) takarmányok kifejlesztése további előrelépést jelentene, az intenzív tenyésztés számára. Munkánk során meghatározzuk a halfaj számára optimális fehérje:energia szükségletet, valamint megvizsgáljuk, milyen arányban lehet növényi eredetű fehérje forrást felhasználni a fenntartható termelés érdekében.
Summary
The pike (Esox lucius) is one of the most important carnivorous fish species of Hungary. Distribution of this fish on the market has been inhibited by the lack of the intensive large scale production technology. There is no doubt that pike is one of the more difficult species to rear under controlled conditions. In the last decade it was a breakthrough in this field. There is no commercial feed for pike at the moment so feeding of pike is possible only diet optimized for other species. Development of optimal feed for pike (producing in sustainable way) would be a great leap forward for the intensive production. During our work the optimal protein to energy ratio for pike will be determined. And also the effects of vegetable protein supplementation will be examined.
Final report
Results in Hungarian
A munkatervben vállaltaknak megfelelően két különböző mérettartományú (3 és 25g valamint 75 és 135g közötti átlagtömegű) csukák esetén megvizsgáltam 4-4 kereskedelmi forgalomban kapható táp hatását a növekedésre, takarmányértékesítésre, valamint a testösszetételre. Az eredmények alapján legjobb növekedést és takarmányértékesítést 20g alatti csukák esetén magas fehérje (ny. fehérje 50-54%) és közepes zsírtartalmú (ny. zsír 16-20%) tápokkal lehet elérni. A 100 g-os csukák esetén az 52% nyersfehérje és 12% nyers zsír tartalmú tápok alkalmazása javasolt a a megnövelt energiabevitel (magasabb zsírtartalom) nem javítja a fehérjék hasznosulását ugyanakkor elzsírosodáshoz vezethet. A halliszt helyettesítése 25% búza gluténnal, vagy 25% vegyes baromfi liszttel nem okoz szignifikáns különbséget sem a növekedésben sem a takarmányértékesítésben. Ezekkel a komponensekkel fenntartható módon kiváltható a halliszt.
Results in English
According to the work plan experiments were carried out with two different size pike (3-25g and 75- 135g bodyweight), where the effect of 4 different commercial diet on the growth, feed utilization and body composition were studied. Pike (at size of 20g) grow better and has better feed utilization fed with diet contain high protein level (54 % CP) and medium lipid level 16-20 % CL). While pike at size around 100g grow better fed with high protein content (CP 52%) and low fat diet. The increasing of fat content does not increase the protein incorporation and result higher accumulation of abdominal fat. The replacement of fishmeal with 25% wheat gluten or 25% poultry meal in pike diet do no result significant differences in growth and feed utilization Which means it could be sustainable alternative for fishmeal at this level.
Molnár, T. Kucska, B. Szabó, A. Bíró, J., Bercsényi, M., Hancz, Cs.: Effect of graded dietary fish oil supplementation on body composition and fillet fatty acid composition of pike (Esox lucius L.), Acta Alimentaria vol. (41) 86-93, 2012
Müller, T., Pál, L., Bódis, M. Kucska, B., Wágner, L., Bercsényi, M. Husveth., Szabó, G., Molnár, T.: Effect of dietary fat replacement on the body composition of intensive reared pikeperch and Volga pikeperch hybrid, The Israeli Journal of Aquaculture Bamidgeh IJA:64.2012.694, 7 pages, 2012
Kucska B., Rónyai, A. Feledi T.: Comparison of growth survival and body composition of pike (Esox lucius) fingerling using four different commercial feed., European Aquaculture 2013 Conference Trondheim, Norway, 2013
Ljubobratović, U., Kucska, B., Feledi, T., Poleksić, V., Marković, Z., Lenhadt, M., Rónyai, A.: Combined methods for artificial reproduction of pikeperch, Sander Lucioperca., VI International Conference “Water and Fish” Belgrade, Serbia, 2013
Ljubobratovic U., Kucska B., Feledi T., Péteri A., Rónyai A.: Különböző anyagok alkalmazhatósága a süllő (Sander lucioperca) ikrák ragadósságának megszüntetésére., XXXVII. Halászati Tudományos Tanácskozás Szarvas, 2013. május 22-23.,, 2013