Biochemical and molecular mechanisms of resistance of grapes to powdery mildew  Page description

Help  Print 
Back »

 

Details of project

 
Identifier
91178
Type PD
Principal investigator Bacsó, Renáta
Title in Hungarian A szőlő lisztharmat rezisztencia biokémiai és molekuláris mechanizmusai
Title in English Biochemical and molecular mechanisms of resistance of grapes to powdery mildew
Keywords in Hungarian gazda rezisztencia, nem-gazda rezisztencia, szőlőlisztharmat,
Keywords in English Host resistance, non-host resistance, grape powdery mildew
Discipline
Crop protection (Council of Complex Environmental Sciences)40 %
Ortelius classification: Crop protection
Plant pathology, molecular plant pathology (Council of Complex Environmental Sciences)30 %
Plant pathology, molecular plant pathology (Council of Complex Environmental Sciences)30 %
Panel Complex agricultural sciences
Department or equivalent Plant Protection Institute, HAS
Starting date 2010-10-01
Closing date 2013-09-30
Funding (in million HUF) 4.557
FTE (full time equivalent) 2.39
state closed project
Summary in Hungarian
A szőlőtermesztésben használt, szőlő lisztharmatnak (Erysiphe necator) ellenálló fajták különböző mértékű/típusú rezisztenciával rendelkeznek. A monogénes rezisztencia-nemesítésnél előállított ún. „gén-génnel szembeni” rezisztenciát a kórokozók könnyen áttörhetik. Ezért fontos megismerni a különböző egyéb rezisztencia-formákat és ezek hátterét, hogy a tapasztalatok a nemesítésben is hasznosuljanak. A szalicilsav (SA), a reaktív oxigénformák (ROS, pl. hidrogén-peroxid, szuperoxid) szerepe a növényi ellenálló képességben alapvető fontosságú. A rezisztencia során gyakran kialakul a növénysejtek nekrotikus elhalása, melynek egyik jelátvivője/okozói a ROS, kísérőjelensége pedig az ezeket semlegesítő antioxidánsok. Munkám során az SA és a ROS felhalmozódását szeretném vizsgálni szőlőben, megtudni, hogy a rendkívül hatékony nem-gazda fertőzésben a szuperoxid és a hidrogén-peroxid szintje vajon előbb emelkedik-e meg, mint azt más növényekben már tapasztaltuk, illetve a SA szintje a fertőzetlen és a fertőzött szőlőben hogyan alakul. Különböző rezisztens V. vinifera fajtákat tervezek szőlő lisztharmattal fertőzni és vizsgálni, valamint két szőlő vonal - a V. vinifera Kishmish Vatkana és a V. rotundifolia x V. vinifera introgresszió - keresztezéseiből származó utódpopulációkat összehasonlítani, hiszen ez a két vonal két különböző típusú rezisztenciát mutat. Munkám célja a különböző szőlőfajták illetve hibridek rezisztencia mechanizmusának jobb megértése.
Summary
Summary

Commercial grapevine cultivars resistant to grapevine powdery mildew (Erysiphe necator) display different types and degrees of disease resistance. Pathogens can easily break the “gene for gene” type of resistance obtained during breeding for monogenic resistance. Therefore, it is important to study other existing forms of resistance, in order to make use of the results during breeding. Salicylic acid (SA) and reactive oxygen species (ROS, e.g. hydrogen peroxide, superoxide) play a fundamental role in plant disease resistance. Plant cells often become necrotized during resistance, the causal agents and signals of this process are ROS, accompanied by antioxidants that neutralize ROS. During my work I will study the accumulation of SA and ROS in grapevine, in order to see whether 1/ an early accumulation of superoxide and hydrogen peroxide occurs during the extremely efficient non-host resistance as we have shown previously to occur in other plants 2/ the degree of SA accumulation in healthy and infected grapevine. I will study different V. vinifera cultivars as well as the progeny of crosses of two grapevine lines, V. vinifera Kishmish Vatkana and V. rotundifolia x V. vinifera introgression.




Back »