A csuka (Esox lucius) tápanyaigényének vizsgálata intenzív nevelési körülmények között
Title in English
Determination of the nutrition requirements of pike (Esox lucius) in intensive rearing conditions
Keywords in Hungarian
csuka, fehérje energia arány, halliszt helyettesítés
Keywords in English
pike, protein energy ration, fishmeal replacement
Discipline
Pisciculture, fishery (Council of Complex Environmental Sciences)
100 %
Panel
Plant and animal breeding
Department or equivalent
Research Institute for Fisheries, Aquaculture and Irrigation
Starting date
2011-01-01
Closing date
2014-12-31
Funding (in million HUF)
2.336
FTE (full time equivalent)
1.73
state
closed project
Summary in Hungarian
A csuka (Esox lucius) hazánk egyik legjelentősebb ragadozó halfaja. Piaci elterjedését akadályozta eddig tömegtermelésének hiánya. Rendkívül erős ragadozó ösztönének köszönhetően mesterséges takarmányon történő nevelése sokáig kivitelezhetetlen volt. Az utóbbi években sikerült áttörést elérni ezen a területen. A csuka számára jelenleg kereskedelmi forgalomban nem kapható táp, így más halfajok tápanyag igényeire optimalizált tápok alkalmazhatóak csak. A csuka igényeire optimalizált (fenntartható módon előállítható) takarmányok kifejlesztése további előrelépést jelentene, az intenzív tenyésztés számára. Munkánk során meghatározzuk a halfaj számára optimális fehérje:energia szükségletet, valamint megvizsgáljuk, milyen arányban lehet növényi eredetű fehérje forrást felhasználni a fenntartható termelés érdekében.
Summary
The pike (Esox lucius) is one of the most important carnivorous fish species of Hungary. Distribution of this fish on the market has been inhibited by the lack of the intensive large scale production technology. There is no doubt that pike is one of the more difficult species to rear under controlled conditions. In the last decade it was a breakthrough in this field. There is no commercial feed for pike at the moment so feeding of pike is possible only diet optimized for other species. Development of optimal feed for pike (producing in sustainable way) would be a great leap forward for the intensive production. During our work the optimal protein to energy ratio for pike will be determined. And also the effects of vegetable protein supplementation will be examined.