food, polyphenol, metabolite, screening, mass spectrometry
Discipline
Biochemistry and Food Chemistry (Council of Physical Sciences)
70 %
Ortelius classification: Food quality
Analytical Chemistry (Council of Physical Sciences)
30 %
Ortelius classification: Instrumental analysis
Panel
Elnöki zsüri
Department or equivalent
Department of Applied Chemistry (Corvinus University of Budapest)
Starting date
2012-01-01
Closing date
2014-12-31
Funding (in million HUF)
4.098
FTE (full time equivalent)
2.10
state
closed project
Summary in Hungarian
Számos epidemiológiai vizsgálat bizonyítja, hogy az élelmi polifenolok fogyasztása csökkenti az olyan időskori krónikus megbetegedések kockázatát, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések és egyes ráktípusok. Ugyanakkor a biológiai hatásmechanizmusuk közel sem tisztázott. Ezen élelmiszeralkotók jótékony hatásai nagyban függenek felvehetőségüktől és az anyagcsere-folyamatoktól. Az élelmi polifenolok biológiai hozzáférhetőségének vizsgálata ezért egyre nagyobb jelentőségű a biológiai hatásuk megítélésekor. Jelen kutatásban tömegspektrometriás (MS) analitikai módszereket fejlesztünk ki melyeket különböző intakt formában lévő polifenolok profilozó vizsgálatára kívánunk alkalmazni. A kutatáshoz szükséges legkorszerűbb berendezések rendelkezésre állnak, ugyanakkor a HPLC rendszeren fejlesztéseket tervezünk. A nagyfelbontású MS mérések a nem-célkomponensekre szorítkozó kereső módszerek elvén alapulnak majd, így alkalmasak lesznek a növényi élelmiszerek és a biológiai hozzáférhetőség-vizsgálatok során talált polifenolok átfogó feltérképezésére. Együttműködés keretében alkalmazni fogunk egy az emberi emésztőrendszert dinamikusan szimuláló berendezést. Kiválasztott gyümölcsökön in vitro emésztési kísérleteket hajtunk végre és vizsgáljuk a fenolos összetevőket és vonatkozó anyagcsere-termékeiket. A kutatás eredményként várhatóan az élelmi fenolokhoz kapcsolódó alapkutatás szintű leíró adatokhoz jutunk és kisebb valószínűséggel hasonló eredményeket várunk az élelmiszerkémia területén.
Summary
There is much epidemiological evidence showed when dietary phenolics consumed they may reduce the risk of age-related chronic diseases such as cardiovascular diseases, certain cancers. However, the mechanism of their biological effects is far from well-known. The potential beneficial heath effects of these food constituents are highly dependent upon their uptake from foods and their metabolism. As a consequence the bioavailability of dietary phenolics is getting more and more pronounced when evaluating their biological effects. In this research mass spectrometry (MS) based analytical methodologies will be developed and will be applied for profiling various phenolics in their intact forms. All major state-of-the-art instrumentation are readily available for the MS studies, however improvements on the HPLC system is planned. The high resolution MS measurements will be based on a non-target screening approach having the capability to provide comprehensive profiles of phenolics in plant-derived foods and related bioavailability studies. In cooperation the research will make use of a dynamic simulator of the human digestive tract. Selected fruits are chosen to comprehensively study their phenolic constituents and their relevant metabolites after advanced in vitro digestion experiments. This work is expected to provide fundamental descriptive results in the field of phenolics related nutrition science and presumably also in food chemistry.