|
Az Aspergillus nidulans fonalas gomba sterigmatocystin bioszintézisének indukciója laktóz szénforráson
|
súgó
nyomtatás
|
Ezen az oldalon az NKFI Elektronikus Pályázatkezelő Rendszerében nyilvánosságra hozott projektjeit tekintheti meg.
vissza »
|
|
Projekt adatai |
|
|
azonosító |
116519 |
típus |
NN |
Vezető kutató |
Karaffa Levente |
magyar cím |
Az Aspergillus nidulans fonalas gomba sterigmatocystin bioszintézisének indukciója laktóz szénforráson |
Angol cím |
Lactose induction of sterigmatocystin formation in the filamentous fungus Aspergillus nidulans |
magyar kulcsszavak |
sterigmatocystin, laktóz, D-galaktóz, szekunder metabolizmus, Aspergillus nidulans |
angol kulcsszavak |
sterigmatosyctin, lactose, D-galactose, secunder metabolism, Aspergillus nidulans |
megadott besorolás |
Mikrobiológia: virológia, bakteriológia, parazitológia, mikológia (Orvosi és Biológiai Tudományok Kollégiuma) | 50 % | Általános biokémia és anyagcsere (Orvosi és Biológiai Tudományok Kollégiuma) | 40 % | Mikrobiológia: virológia, bakteriológia, parazitológia, mikológia (Orvosi és Biológiai Tudományok Kollégiuma) | 10 % | Ortelius tudományág: Mikrobiológia |
|
zsűri |
Genetika, Genomika, Bioinformatika és Rendszerbiológia |
Kutatóhely |
TTK Biomérnöki Tanszék (Debreceni Egyetem) |
résztvevők |
Fekete Erzsébet Molnár Ákos Péter Németh Zoltán
|
projekt kezdete |
2015-10-01 |
projekt vége |
2019-09-30 |
aktuális összeg (MFt) |
20.880 |
FTE (kutatóév egyenérték) |
5.00 |
állapot |
lezárult projekt |
magyar összefoglaló A kutatás összefoglalója, célkitűzései szakemberek számára Itt írja le a kutatás fő célkitűzéseit a témában jártas szakember számára. A sterigmatocystin (ST) egy Aspergillus nidulans által termelt mikotoxin. Az ST-bioszintézis többféleképpen gátolható. Az oxilipinek – melyeket A. nidulans-ban a ppoA, ppoB és ppoC gének által kódolt zsírsav oxigenázok állítanak elő –az ST képződés stimulátorai. A ppoABC és a ppoAC mutánsok nem képeznek ST-t, kivéve laktózon, ahol visszaáll az eredeti fenotípus. Mivel az ST acetil-CoA építőelemekből épül fel, a zsírsavak béta-oxidációja is esszenciális a bioszintézishez. Kivételt szintén a laktóz jelent, ahol zsírsav-lebontásban hiányos mutánsokban is képződik ST. Ezen túl a szekunder anyagcserét globálisan szabályzó LaeA fehérjében hiányos mutánsokban is részlegesen visszaáll laktózon az ST produkció. Azt, hogy miért nem lehet laktózon gátolni az ST bioszintézist, Prof. Nancy Keller laboratóriumával közösen szeretnénk kideríteni. Prof. Keller az ST és a gombák szekunder anyagcseréjének világhírű kutatója, a mi laborunk pedig régóta vizsgálja az A. nidulans laktóz anyagcseréjét. Prof. Keller kimutatta, hogy a LaeA olyan primer metabolit koncentrációkat is befolyásol, melyek hatással lehetnek a szekunder anyagcserére, így az ST képződésre is. Pályázata ezért az Aspergillusok primer és szekunder anyagcseréje közti általános kapcsolatot vizsgálja a LaeA irányából, míg a mi pályázatunk azon primer anyagcsere útvonalakra irányul, melyeknek szerepe lehet az ST-laktóz kapcsolatban. Módszertani téren partnereinknél nagy áteresztőképességű technikák (mutánsok előállítása, RNS szekvencia adatok) alkalmazására nyílik lehetőség, míg nálunk jól kiépített biomérnöki háttér áll a rendelkezésre, ami egymást kiegészítő megközelítést tenne lehetővé a fiatal kutatók, doktoranduszok számára.
Mi a kutatás alapkérdése? Ebben a részben írja le röviden, hogy mi a kutatás segítségével megválaszolni kívánt probléma, mi a kutatás kiinduló hipotézise, milyen kérdéseket válaszolnak meg a kísérletek. A sterigmatocystin (ST) mikotoxin bioszintézis útvonala Aspergillus nidulans-ban viszonylag jól ismert (az összes struktúrgént és köztest leírták), a szabályozási mechanizmusok azonban kevéssé feltártak (Yu és Keller, 2005). Különösen érdekes a laktóz és D-galaktóz hatása az ST képződésére. A hatás úgy foglalható össze, hogy metabolikus szabályozási körökön keresztül nem lehet a laktózon (és D-galaktózon) növő A. nidulans ST képződését gátolni. Laktózon (de más szénforrásokon nem!) az egyébként esszenciális oxilipinek (sejten belül keletkező zsírsav-származékok) hiányában is képződik ST (Dimitrios et al., 2005), továbbá a mitokondriális és/vagy peroxiszómális beta-oxidáció gátlása – amit a mitokondriális enoyl-CoA hidratáz illetve a D-bifunkcionális fehérje homológdeléciójával értek el, és ami más szénforrásokon esszenciális – sem befolyásolja az elérhető ST-produkciót (Maggio-Hall et al., 2005). Mivel magyarázható ez? A laktóz lassan hasznosuló szénforrás, ezért kézenfekvőnek tűnik a hatást az alacsony specifikus növekedési rátával és az ST-bioszintézis ennek következtében kialakuló derepressziójával magyarázni. Második hipotézisünk szerint a laktóz (illetve D-galaktóz) anyagcsere során egy belső induktor keletkezik, ami ellensúlyozza az oxilipinek hiányát, és közvetlenül vagy közvetve stimulálni tudja az ST bioszintézist A. nidulans-ban. Mivel a laktózhoz hasonló, de kevésbé hangsúlyos fenotípus alakul ki D-galaktózon is (ahol az elérhető specifikus növekedési ráták jóval magasabbak), elképzelhető, hogy a két hatás (alacsony növekedési ráta, belső induktor) nem zárja ki kölcsönösen egymást, hanem együttesen vesz részt a laktóz/D-galaktóz fenotípus kialakításában.
Mi a kutatás jelentősége? Röviden írja le, milyen új perspektívát nyitnak az alapkutatásban az elért eredmények, milyen társadalmi hasznosíthatóságnak teremtik meg a tudományos alapját. Mutassa be, hogy a megpályázott kutatási területen lévő hazai és a nemzetközi versenytársaihoz képest melyek az egyediségei és erősségei a pályázatának! Az aflatoxinok (AT) a legveszélyesebb természetes gombatoxinok közé tartoznak. Fő termelőik, az Aspergillus parasiticus és az A. flavus gabona- és zöldségfélén telepszenek meg és fogyasztásra alkalmatlanná teszik őket, súlyos gazdasági károkat okozva ezzel (Wilkinson et al. 2004; Yu és Keller 2005). Tartós kitettség esetén a toxin végzetes májkárosodást okozhat (Wogan et al. 1992). Az AT a poliketidek közé tartozik; a vegyület-családnak sokféle, változatos szerkezetű tagja ismert (Hopwood és Sherman 1990). A sterigmatocystin (ST) az AT bioszintézis utolsó köztese, de számos fajban, így A. nidulans-ban is ez a vegyület a végtermék. Az ST/AT bioszintézis megegyezik, de az ST kevésbé toxikus, ami ideális eszközzé teszi az AT kutatására (Hicks et al. 2002). Az ST-bioszintézis lépései A. nidulans-ban jól ismertek, mivel az összes struktúrgént és köztes vegyületet leírták (Hicks et al. 2002). A bioszintézis szabályozásának molekuláris mechanizmusairól azonban keveset tudunk. Különösen érdekes a laktóz és monomerje, a D-galaktóz hatása: ezeken a szénforrásokon az A. nidulans ST-bioszintézis látszólag nem gátolható. Több olyan anyagcsere útról/lépésről tudunk, melyek hiánya leállítja az ST bioszintézist minden más szénforráson, laktózon azonban a toxin képződése helyreáll (Maggio-Hall et al. 2005; Dimitrios et al. 2005). Az acetil-CoA a poliketidek bioszintézisének indító egysége, továbbá – a malonil-CoA alapanyagaként – a váz hosszabbításában is kulcsfontosságú. Az Ac-CoA sejten belüli koncentrációja az ST-bioszintézis szempontjából elsődleges élettani feltétel. Az ST-bioszintézist ezért gyorsan hasznosuló szénforrásokon (pl. D-glükóz, zsírsavak) tanulmányozták, mivel ilyenkor az intracelluláris Ac-CoA koncentráció megemelkedik. „Lassú” szénforrásokon azonban még nem tanulmányozták szisztematikusan az ST-képződést, noha a laktóz közvetett (pl. Penicillium chrysogenum penicillin bioszintézise; Castillo et al. 2006) vagy közvetlen (pl. Trichoderma reesei celluláz termelése; Fekete et al. 2008) szerepet játszik más fungális metabolitok bioszintézisében. Úgy véljük , hogy nemzetközi együttműködési pályázatunk új fejezetet nyithat egy fontos gomba-élettani kutatási terület, az AT/ST bioszintézis tanulmányozása terén.
A kutatás összefoglalója, célkitűzései laikusok számára Ebben a fejezetben írja le a kutatás fő célkitűzéseit alapműveltséggel rendelkező laikusok számára. Ez az összefoglaló a döntéshozók, a média, illetve az érdeklődők tájékoztatása szempontjából különösen fontos az NKFI Hivatal számára. Az aflatoxinok (AT) a legveszélyesebb természetes rákkeltő anyagok közé tartoznak, így ezek a legfontosabb mikotoxinok is. Néhány tucat gombafaj, főleg az Aspergillus nemzetség tagjai termelik őket. Ezek a penészek gabona- és zöldségfélén telepszenek meg betakarítás előtt vagy a tárolás során, és súlyos gazdasági károkat okozva fogyasztásra alkalmatlanná teszik őket (Wilkinson et al., 2004). Tartós kitettség esetén a toxinok végzetes májkárosodást is okozhatnak (Wogan et al., 1992). Biztonsági okok miatt a gombatoxinokat nehéz tanulmányozni, így nagy jelentőségű, hogy az AT helyett a hozzá hasonló, de kevésbé veszélyes sterigmatocystint (ST) is vizsgálhatjuk, melyet sok más faj mellett a fonalas gombák modell-fajának számító A. nidulans termel. A penészgombák genetikájáról és élettanáról, ezen belül pedig az AT/ST keletkezéséről meglévő ismereteink jelentős részben az A. nidulans tanulmányozása során születtek. Az ST tulajdonképpen az AT előanyaga: az AT keletkezése során jön létre, de nem alakul tovább AT-vá. Eddig az AT/ST keletkezést olyan körülmények között vizsgálták, melyek kedveztek a gomba gyors növekedésének; glükózon, növényi olajokon tenyésztették őket. Ennek során számos gént azonosítottak, melyek az ST-keletkezés szempontjából nélkülözhetetlennek tűntek, mivel hiányukban nem képződött ST. Amikor azonban a gombát a lassú növekedést eredményező laktózon (tejcukor) növesztették, az ST keletkezés helyreállt (Dimitrios et al., 2005). Ebben a pályázatban azt próbáljuk meg kideríteni, miért olyan különleges a laktóz az ST-képződés szempontjából, és hogy általában a „lassú” szénforrásoknak van-e kiemelt szerepe a toxin keletkezésében.
| angol összefoglaló Summary of the research and its aims for experts Describe the major aims of the research for experts. Sterigmatocystin (ST) is a mycotoxin produced by Aspergillus nidulans. Oxylipins, produced by three fatty acid oxygenases encoded by ppoA, ppoB and ppoC stimulate ST formation. Mutants in ppoABC and ppoAC do not make ST, except on lactose and D-galactose where phenotype is restored. Similarly, since Ac-CoA is the building block of ST, beta-oxidation of fatty acids is crucial for ST biosynthesis, again except on lactose. Furthermore, ST loss in a mutant deleted for LaeA (the global regulator of secondary metabolism) can also be partially restored in a laeA mutant. Why cannot one block ST formation on lactose? This is the problem we address in cooperation with Prof. Nancy Keller’s lab. Prof. Keller is a renowned expert on ST formation and fungal secondary metabolism in general, while our lab has been investigating the lactose metabolism of A. nidulans. Prof. Keller is focusing on investigating the relationship between primary and secondary metabolism in Aspergilli. Recently she has found that LaeA also regulates primary metabolism pools that may be contributing to ST and other secondary metabolites. Prof. Keller’s grant addresses the broad question of how LaeA regulation of primary metabolism impacts global secondary metabolism; our interaction will specifically focus on those primary metabolite pathways that could underline the lactose ST connection. Furthermore, while Prof. Keller’s group has access to high-throughput techniques (e.g. for construction of mutant strains, RNAseq data), our lab has good facilities for fermentation biotechnology. This setup may provide complementary and up-to-date research opportunities for the young scientists and Ph.D. students involved.
What is the major research question? Describe here briefly the problem to be solved by the research, the starting hypothesis, and the questions addressed by the experiments. The sterigmatocystin (ST) mycotoxin biosynthetic pathway is well-characterized in Aspergillus nidulans, but many of the regulatory aspects are still enigmatic (Yu and Keller, 2005). Of particular interest is the lactose/D-galactose effect. This is summarized as the inability to block ST biosynthesis by regulatory means upon growth on lactose. Growing on lactose (but not on any other carbon sources tested), ST is also formed in the absence of oxylipins (endogenous fatty acid-derived molecules) that otherwise are required (Dimitrios et al., 2005). In addition, contributions of mitochondrial and/or peroxisomal beta-oxidation to ST formation are essential on all carbon sources but lactose, as disruption of the mitochondrial enoyl-CoA hydratase and/or the D-bifunctional protein homolog in the peroxisomal beta-oxidation pathway did not influence ST levels on lactose (Maggio-Hall et al., 2005). How could one explain this? Since lactose is slowly catabolised by fungi, one may suggest that low specific growth rates typical during growth on lactose may result in the derepression of ST biosynthesis. Alternatively, we also hypothetize that lactose or D-galactose catabolism may generate an endogenous inducer that is able to counteract the absence of oxylipins, and directly or indirectly stimulates ST biosynthesis in A. nidulans. The fact that similar but less profound phenotypes to those on lactose were observed on D-galactose, where attainable growth rates are much higher may indicate that the two hypothesis may not mutually exclusive, and thus the two effects (e.g. low growth rate and endogenous inducer) could simultaneously contribute to the lactose/D-galactose phenotype.
What is the significance of the research? Describe the new perspectives opened by the results achieved, including the scientific basics of potential societal applications. Please describe the unique strengths of your proposal in comparison to your domestic and international competitors in the given field. Aflatoxins (AT) are naturally occurring, carcinogenic mycotoxins produced mainly by Aspergillus parasiticus and A. flavus (Yu and Keller 2005). These fungi can contaminate cereal crops and other staple commodities before harvest or during storage, leading to huge economic losses (Wilkinson et al., 2004). In addition, upon exposure, the toxins can cause acute hepatic failure in humans and animals (Wogan et al. 1992). AT is a member of a large and diverse class of compounds known as polyketides (Hopwood and Sherman, 1990). The penultimate intermediate in the biosynthesis of AT is sterigmatocystin (ST) which, in several fungi including A. nidulans, is the end product of the AT pathway (Barnes et al., 1994). ST shares practically all regulatory mechanisms with ATs while being less harmful, making it an ideal experimental tool to study AT biosynthesis (Hicks et al. 2002). The ST biosynthetic pathway is well-characterized in A. nidulans with all the structural genes and intermediates described, but many of the regulatory aspects are still enigmatic (Hicks et al. 2002). Of particular interest is the effect of lactose and its monomer D-galactose: while several metabolic steps and pathways in A. nidulans were shown to be essential for ST biosynthesis by the use of knock-out strains, growing these mutants on lactose led to restored ST formation (Maggio-Hall et al. 2005; Dimitrios et al. 2005). Availability of acetyl-CoA, the polyketide starter unit and extender unit through carboxylation into malonyl-CoA, is a principal metabolic factor for ST biosynthesis. Indeed, ST biosynthesis has been studied on carbon sources of rapid catabolism that result in high cellular pools of Ac-CoA, e.g. D-glucose and fatty acids. On the other hand, no detailed study is available on ST formation using „slow” carbon sources. Noteworthly, lactose was shown to be directly (cellulases in Trichoderma reesei; Fekete et al. 2008) or indirectly (penicillin in Penicillium chrysogenum; Castillo et al. 2006) involved in the induction mechanisms of fungal metabolites. This cooperative proposal, if granted, could open up a new chapter on the field of ST/AT research, already one of the prominent and economically relevant topics in fungal physiology.
Summary and aims of the research for the public Describe here the major aims of the research for an audience with average background information. This summary is especially important for NRDI Office in order to inform decision-makers, media, and others. Aflatoxins (AT) are among the most carcinogenic natural substances known to date and the most important mycotoxins. They are produced by a few dozens of fungal species, mainly Aspergilli. These fungi can contaminate cereal crops and other staple commodities before harvest or during storage, leading to huge economic losses (Wilkinson et al., 2004). In addition, upon exposure, the toxins can cause acute hepatic failure in humans and animals (Wogan et al., 1992). Due to safety considerations, hazardous compounds such as mycotoxins are complicated to investigate. Importantly, instead of AT, one can safely study another fungal compound named sterigmatocystin (ST) which is structurally similar but less dangerous to AT. In fact, ST is the penultimate intermediate in the biosynthetic pathway of AT. It is produced, among many other species, by A. nidulans, a model organism. Much of our understanding of fungal genetics and metabolism in general, and of the molecular mechanisms of AT regulation in particular comes from studies performed in this organism. Thus far, AT/ST formation was investigated under conditions that favour rapid growth of the fungus, e.g. on sugars or oils. Several genes were identified whose products seemed essential to ST formation, e.g. ST was not formed upon their deletion. However, when the fungus was grown on lactose (milk sugar), a carbon source that results in slow fungal growth, ST formation reappeared (Dimitrios et al., 2005). In this proposal, we try to figure out why lactose is so special to ST formation, and whether „slow” carbon sources in general have a special role in the production of this toxin.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Közleményjegyzék |
|
|
MOLNÁR Á.P., NÉMETH Z., KOLLÁTH I.S., FEKETE E., FLIPPHI M., ÁG N., SOÓS Á., KOVÁCS B., SÁNDOR E., KUBICEK C.P., KARAFFA L.: High oxygen tension increases itaconic acid accumulation, glucose consumption, and the expression and activity of alternative oxidase in Aspergillus terreus., Applied Microbiology and Biotechnology, 102: 8799-8808., 2018 | De Vries R P , Riley R , Wiebenga A , Aguilar-Osorio G , Amillis S , Uchima C A , Anderluh G , Asadollahi M , Askin M , Barry K , Battaglia E , Bayram Ö , Benocci T , Braus-Stromeyer S , Caldana C , Cánovas D , Cerqueira G , Chen F , Chen W , Choi C , Clum A , Corrêa dos Santos R A , De Lima Damásio A R , Diallinas G , Emri T , Fekete E , Flipphi M , Freyberg S , Gallo A , Gournas C , Habgood R , Haimaut M , Harispe L , Henrissat B , Hildén K , Hope R , Hossain A , Karabika E , Karaffa L , Karányi Zs , Kraševec N , Kuo A , Kusch H , LaButti K , Lagendijk E , Lapidus A , Levasseu A , Lindquist E , Lipzen A , Logrieco A , MacCabe A , Mäkelä M , Malavazi I , Melin P , Meyer V , Mielnichuk N , Miskei M , Molnár Á , Mulé G , Ngan C Y , Orejas M , Orosz E , Ouedraogo J P , Overkamp K , Park H S , Perrone G , Piumi F , Punt P , Ram A , Ramón A , Rauscher S , Record E , Riaño-Pachón D M , Robert V , Röhrig J , Ruller R , Salamov A , Salih N , Samson R , Sándor E , Sanguinetti M , Schütze T , Sepčić K , Shelest E , Sherlock G , Sophianopoulou V , Squina F , Sun H , Susca A , Todd R , Tsang A , Unkles S , van de Wiele N , van Rossen-Uffink D , de Castro Oliveira J V , Vesth T , Visser J , Yu J H , Zhou M , Andersen M , Archer D , Baker S , Benoit I , Brakhage A , Braus G , Fischer R , Frisvad J , Goldman G , Houbraken J , Oakley B , Pócsi I , Scazzocchio C , Seiboth B , vanKuyk P , Wortman J , Dyer P , Grigoriev I: Comparative genomics reveals high biological diversity and specific adaptations in the industrially and medically important fungal genus Aspergillus, GENOME BIOLOGY 18:(1) Paper 28. 45 p., 2017 | FEKETE E., FLIPPHI M., ÁG N., KAVALECZ N., CERQUEIRA G., SCAZZOCCHIO, C., KARAFFA L.: A mechanism for a single nucleotide intron shift., Nucleic Acids Research, 45: 9085-9092., 2017 | MOLNÁR Á.P., NÉMETH Z., FEKETE E., FLIPPHI M., KELLER N.P., KARAFFA L.: Analysis of the relationship between alternative respiration and sterigmatocystin formation in Aspergillus nidulans., Toxins, 10: 168., 2018 | FEKETE E., OROSZ A., KULCSÁR L., KAVALECZ N., FLIPPHI M., KARAFFA L.: Characterization of a second physiologically relevant lactose permease gene (lacpB) in Aspergillus nidulans., Microbiology-SGM, in press., 2016 | JÓNÁS Á., FEKETE E., NÉMETH Z., FLIPPHI M., KARAFFA L.: D-Galactose catabolism in Penicillium chrysogenum: expression analysis of the structural genes of the Leloir pathway., Acta Biologica Hungarica, in press., 2016 | ÁG N., FLIPPHI M., KARAFFA L., SCAZZOCCHIO, C., FEKETE E.: Alternatively spliced, spliceosomal twin introns in Helminthosporium solani., Fungal Genetics and Biology, 85: 7-13., 2015 | PAPP B., TÖRÖK T., SÁNDOR E., FEKETE E., FLIPPHI M., KARAFFA L.: High cell-density cultivation of the chemolithoautotrophic bacterium Nitrosomonas europaea., Folia Microbiologica, DOI: 10.1007/s12223-015-0425-8., 2016 | PAPP B., TÖRÖK T., SÁNDOR E., FEKETE E., FLIPPHI M., KARAFFA L.: High cell-density cultivation of the chemolithoautotrophic bacterium Nitrosomonas europaea., Folia Microbiologica, 61: 191-198, 2016 | ÁG N., FLIPPHI M., KARAFFA L., SCAZZOCCHIO, C., FEKETE E.: Alternatively spliced, spliceosomal twin introns in Helminthosporium solani., Fungal Genetics and Biology, 85: 7-13., 2015 | JÓNÁS Á., FEKETE E., NÉMETH Z., FLIPPHI M., KARAFFA L.: D-Galactose catabolism in Penicillium chrysogenum: expression analysis of the structural genes of the Leloir pathway., Acta Biologica Hungarica, 67: 318–332., 2016 | FEKETE E., OROSZ A., KULCSÁR L., KAVALECZ N., FLIPPHI M., KARAFFA L.: Characterization of a second physiologically relevant lactose permease gene (lacpB) in Aspergillus nidulans., Microbiology-SGM, 162: 837-847., 2016 | NÉMETH Z., MOLNÁR Á.P., FEJES B., NOVÁK L., KARAFFA L., KELLER N.P., FEKETE E.: Growth-phase sterigmatocystin formation on lactose is mediated via low specific growth rates in Aspergillus nidulans., Toxins, 8: 354., 2016 | FEKETE E., FLIPPHI M., ÁG N., KAVALECZ N., CERQUEIRA G., SCAZZOCCHIO, C., KARAFFA L.: A mechanism for a single nucleotide intron shift., Nucleic Acids Research, 45: 9085-9092., 2017 | KULCSÁR L., FLIPPHI M., JÓNÁS Á., SÁNDOR E., FEKETE E., KARAFFA L.: Identification of a mutarotase gene involved in D-galactose utilization in Aspergillus nidulans., FEMS Microbiology Letters, accepted for publication., 2017 | FLIPPHI M., ÁG N., KARAFFA L., KAVALECZ N., CERQUEIRA G., SCAZZOCCHIO C., FEKETE E.: Emergence and loss of spliceosomal twin introns., Fungal Biology and Biotechnology, DOI 10.1186/s40694-017-0037-y., 2017 | KULCSÁR L., FLIPPHI M., JÓNÁS Á., SÁNDOR E., FEKETE E., KARAFFA L.: Identification of a mutarotase gene involved in D-galactose utilization in Aspergillus nidulans., FEMS Microbiology Letters, 364(20). doi: 10.1093/femsle/fnx202., 2017 | MOLNÁR Á.P., NÉMETH Z., FEKETE E., FLIPPHI M., KELLER N.P., KARAFFA L.: Analysis of the relationship between alternative respiration and sterigmatocystin formation in Aspergillus nidulans., Toxins, 10: 168., 2018 | KARAFFA L., KUBICEK C.P.: Citric acid and itaconic acid accumulation: variations of the same story?, Applied Microbiology and Biotechnology, DOI: 10.1007/s00253-018-09607-9., 2019 | NÉMETH Z., KULCSÁR L., FLIPPHI M., OROSZ A., AGUILAR-PONTES M.V., DE VRIES R.P., KARAFFA L., FEKETE E.: L-Arabinose induces D-galactose catabolism via the Leloir pathway in Aspergillus nidulans., Fungal Genetics and Biology, 123: 53-59., 2019 | Kavalecz N, Ág N, Karaffa L, Scazzocchio C, Flipphi M, Fekete E: A spliceosomal twin intron (stwintron) participates in both exon skipping and evolutionary exon loss, Scientific Reports, 9:9940, 2019 |
|
|
|
|
|
|
vissza »
|
|
|