|
Növényi vas-kelát-reduktázok: a redukción alapuló vasfelvétel kulcsszereplői
|
súgó
nyomtatás
|
Ezen az oldalon az NKFI Elektronikus Pályázatkezelő Rendszerében nyilvánosságra hozott projektjeit tekintheti meg.
vissza »
|
|
Projekt adatai |
|
|
azonosító |
124159 |
típus |
K |
Vezető kutató |
Solti Ádám |
magyar cím |
Növényi vas-kelát-reduktázok: a redukción alapuló vasfelvétel kulcsszereplői |
Angol cím |
Plant ferric chelate reductases: Key components of the reduction-based iron uptake |
magyar kulcsszavak |
enziaktivitás, vas-kelát-reduktáz, vas-anyagcsere, fenoloid metabolitok, protein interakciók |
angol kulcsszavak |
enzyme activity, ferric chelate reductase, iron metabolism, phenolic compounds, protein interactions |
megadott besorolás |
Termesztett növények élettana (Komplex Környezettudományi Kollégium) | 60 % | Ortelius tudományág: Növénytáplálás | Növényi biotechnológia (Komplex Környezettudományi Kollégium) | 30 % | Analitikai kémia (Műszaki és Természettudományok Kollégiuma) | 10 % | Ortelius tudományág: Műszeres analitika |
|
zsűri |
Növénytermesztés, állattenyésztés |
Kutatóhely |
Növényélettani és Molekuláris Növénybiológiai Tanszék (Eötvös Loránd Tudományegyetem) |
résztvevők |
Boldizsár Imre Fodor Ferenc Kovács Krisztina Tamás László Zelenyánszki Helga
|
projekt kezdete |
2017-09-01 |
projekt vége |
2022-02-28 |
aktuális összeg (MFt) |
47.592 |
FTE (kutatóév egyenérték) |
10.20 |
állapot |
lezárult projekt |
magyar összefoglaló A kutatás összefoglalója, célkitűzései szakemberek számára Itt írja le a kutatás fő célkitűzéseit a témában jártas szakember számára. A világ mezőgazdaságilag művelhető területeinek 30%-a potenciálisan vashiányosnak tekinthető. A termesztett növények az emberi táplálkozás legjelentősebb vasforrásai, így vas-anyagcseréjük, illetve a vas korlátozott hozzáférésére adott válaszaik megismerése kiemelten fontos a biomassza-produkciójuk és a tápértékük növeléséért. A vas-kelát-reduktázok (FCR) a redukción alapuló növényi vasfelvételi stratégia kulcsenzimei, melyek majd’ minden növényi membrántípusban előfordulnak. Szerepük esszenciális az oldhatatlan Fe(III)-vegyületek és Fe(III)-komplexek felvételt elősegítő redukciójában, azonban működésük és szabályozásuk részletei vitatottak. Néhány közelmúltban nyilvánosságra került eredmény felveti a kérdést, hogy az FCR enzimek különböző fenoloid metabolitok közreműködését igénylik a Fe(III)-vegyületek redukciójához, valamint hogy interakcióban állnak olyan Fe-felvételben fontos membránproteinekkel, melyek a felvétel szabályozásában fontosak. E feltevések megválaszolásához (i) kumarin és flavonoid gyökér-exudátumokat kívánunk tisztítani, melyek jelenlétében (ii) gyökerek in vivo és tisztított membránok in vitro FCR enzimkinetikáját fogjuk mérni. A szabályozásban fontos kapcsolatok feltárásához marker-jelölt rekombináns FCR fehérjéket hozunk létre. A tervezett munkát kumarin-elválasztó repce (Brassica napus) és flavonoid-elválasztó uborka (Cucumis sativus) modellnövényeken fogjuk végezni. A munkához HPLC, Mössbauer spektroszkópiai, membránizolálási, enzim-kinetikai, fehérje-elválasztási és molekuláris biológiai technikákat használunk. A várt eredmények hozzájárulnak a növények redukción alapuló vasfelvételi és transzport-folyamatainak részletesebb megértéséhez.
Mi a kutatás alapkérdése? Ebben a részben írja le röviden, hogy mi a kutatás segítségével megválaszolni kívánt probléma, mi a kutatás kiinduló hipotézise, milyen kérdéseket válaszolnak meg a kísérletek. A vas-kelát-reduktázok (FCR) a redukción alapuló növényi vasfelvételi stratégia kulcsenzimei, melyek megtalálhatóak mind a plazma-, mind az organelláris membránokban. Fontosságuk ellenére a pontos működési mechanizmusuk több tekintetben is vitatott. Bár a vashiányos növények fenoloid anyagcseretermékek: kumarin- és flavonoid-számazékok kiválasztása régóta ismert, a közelmúlt eredményei megerősítették korábbi feltevésünket, hogy e vegyületeknek szerepe lehet a redukáló erő szállításában az FCR enzimek és az (oldhatatlan) Fe(III)-vegyületek között. Korábbi Mössbauer spektroszkópiai eredmények alapján feltételezzük, hogy a redukciót követően a Fe(II) azonnal transzportálódhat a membránokon keresztül, amely együttműködést feltételez az FCR és a felvétel szabályozásában fontos fehérjék között. E korábbi eredményekre alapozva tisztázni kívánjuk többek között a fenoloid metabolitok szerepét az FCR aktivitásban, valamint kimutatni az FCR enzimekkel kölcsönhatásban álló fehérjéket a gyökerek és mezofillum-sejtek plazmamembránjának, illetve a kloroplasztisz belső burkolómembrán szintjén. Általunk tisztított kumarin- és flavonoid-származékokkal in vivo és in vitro enzim-kinetikai tesztekben megvizsgáljuk, hogy e metabolitok reverzibilis redukciója miképpen járul hozzá a redukáló erő szállításához a membránban elhelyezkedő enzim és a vas-vegyületek között. Markerjelölt rekombináns fehérjék expreszáltatását membránizolálási és natív proteinkomplex-elválasztási technikákkal kombinálva vizsgáljuk és jellemezzük az FCR enzimek fehérje kölcsönhatásait. E vizsgálatokkal megválaszolhatjuk, hogy a fehérje interakciók milyen módon járulnak hozzá a Fe(II)-képződéshez és felvételhez.
Mi a kutatás jelentősége? Röviden írja le, milyen új perspektívát nyitnak az alapkutatásban az elért eredmények, milyen társadalmi hasznosíthatóságnak teremtik meg a tudományos alapját. Mutassa be, hogy a megpályázott kutatási területen lévő hazai és a nemzetközi versenytársaihoz képest melyek az egyediségei és erősségei a pályázatának! A vas az egyik legfontosabb ásványos tápelem mind növények, de az emberi szervezet számára is. Környezeti okok miatt a világ művelhető területeinek jelenleg hozzávetőlegesen 30% potenciálisan vashiányosnak tekinthető, amely arány a jövőben klimatikus és gazdasági okokból emelkedhet. A vas elérhetőségének korlátozottsága erős visszaesést okoz a növények biomassza-produkciójában, valamint a termesztett növények tápértékében is, ezért a vashiány a egyik legfontosabb mezőgazdasági, illetve emberi táplálkozás-élettani problémának is számít. A magasabbrendű növények redukción alapuló vasfelvételi rendszerének kulcsenzimei a vas-kelát-oxidoreduktázok (FCR), melyek megtalálhatóak a gyökerek és a mezofillum-sejtek plazmalemmájában, valamint a sejtorganellumok, így a kloroplasztiszok burkolómembránjában is. Bár az FCR enzimek fontossága régóta ismert a növények vasháztartásában, működésük részletei, különös tekintettel a kumarin- és flavonoid-származékok kiválasztásának közlemúltban leírt, a vasfelvételben betöltött szerepének ismeretében, további kutatásokat igényelnek. Hasonlóképpen hiányosan ismert az FCR enzimek fehérje-szintű interakciói, melyek szerepet játszhatnak a redukción alapuló vasfelvétel szabályozásában. A kromatográfiás technikákkal végzett kumarin- és flavonoid-anyagcseretermékek elválasztása, az ionomikai analitikai eljárások: a Mössbauer spektroszkópia és a mikroszkópos XRF, a növényi membránok izolálása és tisztítása, az in vivo és in vitro enzim-kinetikai mérések, a markerrel ellátott rekombináns proteinek létrehozása, valamint a kapcsolódó proteomikai vizsgálatok az FCR enzimek működésének a precíz megértését teszik lehetővé. Az alapkutatási célokon túl a várható eredmények lehetőséget kínálnak a növényi vas-anyagcsere stabilitásának növeléséhez vashiányos környezetben, valamint a termesztett növények élettani állapotának, biomassza-produkciójának és táplálkozás-élettani szempontból fontos tulajdonságainak javítására.
A kutatás összefoglalója, célkitűzései laikusok számára Ebben a fejezetben írja le a kutatás fő célkitűzéseit alapműveltséggel rendelkező laikusok számára. Ez az összefoglaló a döntéshozók, a média, illetve az érdeklődők tájékoztatása szempontjából különösen fontos az NKFI Hivatal számára. A vas (Fe) mind növények, mind az emberi szervezet számára az egyik legfontosabb ásványi tápelem. Mivel az emberi szervezetbe a vas túlnyomó többségben növényi eredetű táplálékokkal jut be, ezért a növények alacsony vastartalma az egyik legfontosabb humán táplálkozás-élettani probléma alapját is képezi. A Föld szántóföldi művelésre vont területeinek közel 30% vashiányosnak tekinthető környezeti okok miatt, amely nemcsak a növények biomassza-produkcióját, de az ehető növények vastartalmát is jelentősen csökkenti. A növényi vasfelvétel és vasháztartás részletes megismerése tehát elengedhetetlen növények vas-anyagcseréjének stabilizálása érdekében. A magasabbrendű növények között a redukción alapuló vasfelvételi stratégia kulcsenzimei a vas-kelát-oxidoreduktáz (FCR) enzimek. Bár az FCR enzimek fontossága régóta ismert, működési mechanizmusuk részletei, valamint a szabályozásban potenciálisan részt vevő interakcióik nem ismertek részleteikben. A közelmúltban feltárt eredmények alapján a kumarin- és flavonoid-származékoknak a vas-vegyületek redukción alapuló felvételében, illetve feltételezhetően az FCR enzimek működésében is fontos szerepet tölthetnek be. Az FCR enzimek fehérje-szintű interakciói, hasonlóképpen fontosan lehetnek a vasfelvételi működés szabályozásában. E kérdések megválaszolása hozzájárul a redukción alapuló növényi vasfelvételi rendszer működésének a pontosabb megértéséhez. Az eredmények egyúttal lehetőséget teremtenek a kedvezőtlen környezeti feltételek mellett a növényi vasháztartás stabilizálására, valamint a termények táplálkozás-élettani szempontból fontos beltartalmi értékeinek a növeléséhez.
| angol összefoglaló Summary of the research and its aims for experts Describe the major aims of the research for experts. Potentially 30% of the world’s arable agricultural lands are Fe limited. Since crop plants represent the major Fe source in human nutrition, the understanding of plant Fe homeostasis and physiological mechanisms coping environmental Fe limitation can contribute to improve their production and nutrition quality. Ferric chelate reductases (FCRs) are the key enzymes of the reduction based Fe uptake strategy of plants, found in nearly all plant membranes. FCRs are essential to reduce insoluble Fe(III) forms, and Fe(III)-complexes for the uptake processes. Nevertheless, some properties of ferric chelate reductases are still debate. Recent data open the questions whether FCRs require the contribution of phenolic plant metabolites in the Fe(III) reduction and whether FCRs interact with Fe uptake related membrane proteins, and regulate the uptake process. To answer these hypotheses, we will (i) isolate coumarin and flavonoid derivatives from the root exudate of Fe deficient plants to (ii) measure the in vivo FCR activity (iii), in vitro FCR kinetics of various purified membranes. To find regulative interactions, (iii) marker tagged recombinant FCR proteins will be involved in protein complex organisation studies. The project will be carried out using oilseed rape (Brassica napus) as coumarin, and cucumber (Cucumis sativus) as flavonoid excreting model plants. HPLC, Mössbauer spectroscopy, membrane isolations, enzyme assays, protein separations and molecular biological techniques will be applied. Expected results will contribute to a better understanding of the reduction-based Fe uptake and transport strategy of plants.
What is the major research question? Describe here briefly the problem to be solved by the research, the starting hypothesis, and the questions addressed by the experiments. Ferric chelate reductases (FCRs) are the key enzymes of the reduction-based Fe uptake strategy of plants, found in both plasma membranes and in the organelles. Nevertheless, the detailed mechanism of action and regulation of FCRs are still debate. Fe deficient plants are known to excrete various phenolic compounds such as coumarin and flavonoid derivatives. Very recent data support our previous hypothesis that these phenolic compounds might function to deliver reduction capacity from the FCR enzymes to (insoluble) Fe(III) compounds. According to previous Mössbauer spectroscopy results, upon the reduction, Fe(II) is transported across some membranes immediately that suggests a cooperation between FCRs and proteins involved in the regulation of the uptake process. Based on these previous findings, we intend to clarify the role of phenolic compounds in the FCR activity and find the cooperative protein partners of FCRs at key points of the Fe homeostasis of plants: in the plasma membrane of root and mesophyll cells and the inner envelope membrane of the chloroplasts. In the presence of coumarin and flavonoid derivatives, purified in the planned work, in vivo and in vitro enzyme kinetics will be analysed to answer the question, how the reversible reduction of these compounds contributes to convey reducing power from the membrane-bound enzymes to Fe(III)-compounds. By expressing marker-tagged recombinant proteins, combined by membrane isolation and native protein complex separation techniques, the protein interactions of the FCR enzymes will be detected, answering the question, how protein interactions contribute to the regulation of the Fe(II) formation and uptake.
What is the significance of the research? Describe the new perspectives opened by the results achieved, including the scientific basics of potential societal applications. Please describe the unique strengths of your proposal in comparison to your domestic and international competitors in the given field. Iron is one of the most important mineral nutrients for plants but also in the human nutrition. Due to environmental factors, approximately 30% of the world’s arable agricultural lands are Fe limited actually, that percentage may increase in the future due to climatic and economic reasons. Iron limitation induces a sharp decrease in the biomass production and nutritional quality of plants. In consequence, Fe deficiency is one of the most prevalent agricultural and human nutritional challenges. Ferric chelate reductase (FRC) enzymes are the key components in the reduction-based Fe uptake and transport of higher plants, found in the roots, mesophyll cells and organelles such as chloroplasts. Although the importance of FCRs are long known, their proper mechanism of action and interactions are still debate, taking into account some very recent data on coumarin and flavonoid derivative metabolites, excreted by the roots but also found in the plants. Moreover, protein level interactions of the FCRs are also poorly understood that proposed to have role in the regulation of the reduction-based Fe uptake strategy. Using combined approaches of various chromatography techniques to purify coumarin and flavonoid derivatives, analytical techniques such as Mössbauer spectroscopy and microscopy XRF to detect Fe microsurrounding and ion pattern, respectively, isolation techniques to purify various plant membranes containing FCRs, in vivo and in vitro analysis of enzyme kinetics, constructing marker tagged recombinant proteins and various proteomic techniques provide a refined model on the mechanism of action and interactions of the FCR enzymes, key components in the reduction-based Fe uptake of plants. Proposed results have a perspective for the inventions to stabilize Fe homeostasis of plants under environmental limitations and stress conditions, to improve the physiological status, biomass production and nutritional quality of crops.
Summary and aims of the research for the public Describe here the major aims of the research for an audience with average background information. This summary is especially important for NRDI Office in order to inform decision-makers, media, and others. Iron (Fe) is one of important mineral nutrients for plants and for humans. Since plants represent the major Fe source in human nutrition, Fe deficiency of plants entails one of the most prevalent human nutritional challenges. Nevertheless, up to 30% of the world’s arable agricultural lands are Fe limited due to environmental factors, decreasing not only the biomass production of plants but also the iron content of edible crops. Thus understanding of the iron metabolism of plants has an increasing importance to stabilize iron metabolism. Among higher plants, the reduction-based iron uptake mechanism is operated by the key enzymes, the ferric chelate reductases (FCR). Although the importance of FCRs is long known, their proper mechanism of action and regulation are still debates. Very recent data suggests that coumarin and flavonoid metabolites play an important role in the reduction of ferric iron compounds essential in the FCR action. Moreover, protein level interactions of FCRs in various plant membranes may contribute to the regulation of the uptake process. Answering these questions the obtained results will contribute to a better understanding of the reduction-based iron uptake processes. The results offer a perspective for inventions to stabilize plant iron metabolism under environmental limitations in order to improve the nutritional quality of crops.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Közleményjegyzék |
|
|
Gracheva Maria, Homonnay Zoltán, Singh Amarjeet, Fodor Ferenc, Marosi Vanda B., Solti Ádám, Kovács Krisztina: New aspects of the photodegradation of iron(III) citrate: spectroscopic studies and plant-related factors, PHOTOCHEMICAL & PHOTOBIOLOGICAL SCIENCES, 2022 | Sági-Kazár Máté, Zelenyánszki Helga, Müller Brigitta, Cseh Barnabás, Gyuris Balázs, Farkas Sophie Zoe, Fodor Ferenc, Tóth Brigitta, Kovács Béla, Koncz Anna, Visnovitz Tamás, Buzás Edit I, Bánkúti Barbara, Bánáti Ferenc, Szenthe Kálmán, Solti Adam: Supraoptimal iron nutrition of Brassica napus plants suppresses the iron uptake of chloroplasts by down-regulating chloroplast ferric chelate reductase, FRONTIERS IN PLANT SCIENCE 12: 658987, 2021 | Pham Hong Diep, Pólya Sára, Müller Brigitta, Szenthe Kálmán, Sági-Kazár Máté, Bánkúti Barbara, Bánáti Ferenc, Sárvári Éva, Fodor Ferenc, Tamás László, Philippar Katrin, Solti Ádám: The developmental and iron nutritional pattern of PIC1 and NiCo does not support their interdependent and exclusive collaboration in chloroplast iron transport in Brassica napus, PLANTA 251: (5) 96, 2020 | Müller Brigitta, Kovács Krisztina, Pham H.-D., Kavak Y., Pechoušek J., Machala L., Zbořil R., Szenthe Kálmán, Abadía J., Fodor Ferenc, Klencsár Zoltán, Solti Ádám: Chloroplasts preferentially take up ferric–citrate over iron–nicotianamine complexes in Brassica napus, PLANTA 249: (3) pp. 751-763., 2019 | Vigani Gianpiero, Solti Ádám, Thomine Sébastien, Philippar Katrin: Essential and Detrimental - an Update on Intracellular Iron Trafficking and Homeostasis, PLANT AND CELL PHYSIOLOGY 60: (7) pp. 1420-1439., 2019 | Pham Hong Diep, Pólya Sára, Müller Brigitta, Szenthe Kálmán, Sági-Kazár Máté, Bánkúti Barbara, Bánáti Ferenc, Sárvári Éva, Fodor Ferenc, Tamás László, Philippar Katrin, Solti Ádám: The developmental and iron nutritional pattern of PIC1 and NiCo does not support their interdependent and exclusive collaboration in chloroplast iron transport in Brassica napus, PLANTA 251: (5) 96, 2020 | Gracheva M, Homonnay Z, Kovács K, Klencsár Z, Lengyel A, Németh S, Szalay R, Kis Kovács V, Singh A, Solti Á, Fodor F, Music S, Kuzmann E: Ferrihydrite formed from co-precipitated nanomagnetites in citric acid solution for plant nutrition, In: Greculeasa, Simona; Locovei, Claudiu; Kuncser, Victor (szerk.) International Conference on the Applications of the Mössbauer Effect - Book of Abstracts ICAME 2021, (2021) p. 237., 2021 | Gracheva Maria, Singh Amarjeet, Kovács Kis Viktória, Keresztes Áron, May Zoltán, Sági-Kazár Máté, Ahmad Waqas, Pankaczi Fruzsina, Müller Brigitta, Tolnai Gyula, Homonnay Zoltán, Fodor Ferenc, Klencsár Zoltán, Solti Ádám, Kovács Krisztina: Iron nanooxides applied as iron fertilizers: Transformation and utilization, In: Greculeasa, Simona; Locovei, Claudiu; Kuncser, Victor (szerk.) International Conference on the Applications of the Mössbauer Effect - Book of Abstracts ICAME 2021, (2021) p. 231., 2021 | Sági-Kazár Máté, Lenk Sándor, Cseh Barnabás, Illés Levente, Barócsi Attila, Sárvári Éva, Solymosi Katalin, Solti Ádám: A redukción alapuló plasztidiális vasfelvétel mintázata és szabályozása, In: Györgyey, János (szerk.) XIII. Magyar Növénybiológiai Kongresszus, (2021) E2-07, 2021 | Sági-Kazár Máté, Lenk Sándor, Sárvári Éva, Hegedűs Csaba, Barócsi Attila, Solymosi Katalin, Solti Ádám: Molecular background of iron uptake mechanisms of non-photosynthetic plastids, In: 19th Congress of the European Society for Photobiology - Book of Abstracts, (2021) p. SP-8.4.6., 2021 | Sági-Kazár Máté, Singh Amarjeet, Zelenyánszki Helga, Ahmad Waqas, Hernández-Gamero Rodrigo, Cseh Barnabás, Bóta Boglárka, Müller Brigitta, Gracheva Maria, Boldizsár Imre, Fodor Ferenc, Kovács Krisztina, Solti Ádám: Ferric chelate reductases, key enzymes in ferric iron reduction control iron homeostasis of plants at effector level, In: Györgyey, János (szerk.) XIII. Magyar Növénybiológiai Kongresszus, (2021) p. E1-11., 2021 | Sági-Kazár Máté, Zelenyánszki Helga, Müller Brigitta, Cseh Barnabás, Gyuris Balázs, Farkas Sophie Zoe, Fodor Ferenc, Tóth Brigitta, Kovács Béla, Koncz Anna, Visnovitz Tamás, Buzás Edit I, Bánkúti Barbara, Bánáti Ferenc, Szenthe Kálmán, Solti Adam: Supraoptimal iron nutrition of Brassica napus plants suppresses the iron uptake of chloroplasts by down-regulating chloroplast ferric chelate reductase, FRONTIERS IN PLANT SCIENCE 12: 658987, 2021 | Singh Amajeet, Kovács Kis Viktória, Keresztes Áron, Pankaczi Fruzsina, Müller Brigitta, Fodor Ferenc, Klencsár Zoltán, Solti Ádám: Diurnal rhythmicity of cucumber root iron deficiency response eliminates rapidly upon nanohaematite iron resupply, In: 19th Congress of the European Society for Photobiology - Book of Abstracts, (2021) p. OC-7.4.4., 2021 | Singh Amarjeet, Hernández-Gamero Rodrigo, Bóta Boglárka, Gracheva Maria, Ahmad Waqas, Pankaczi Fruzsina, Kovács Kis Viktória, Keresztes Áron, Boldizsár Imre, Fodor Ferenc, Klencsár Zoltán, Kovács Krisztina, Solti Ádám: Riboflavin derivatives represent reducing power deposits and shuttles between plasma membrane ferric chelate reductases and apoplast iron compounds in the Strategy I plant Cucumis sativus, In: Györgyey, János (szerk.) XIII. Magyar Növénybiológiai Kongresszus, (2021) p. P35., 2021 | Gracheva Maria, Homonnay Zoltán, Klencsár Zoltán, Kovács Krisztina: Spectroscopic studies of iron(III) citrate complexes in aqueous solution, Greculeasa S, Locovei C, Kuncser V (eds.) 36th International Conference on the Applications of the Mössbauer Effect - Book of Abstracts ICAME 2021, 2021 | Hong Diep Pham, Máté Sági-Kazár, Kálmán Szenthe, István Tóth, Helga Zelenyánszki, Waqas Ahmad, Ferenc Fodor, Katrin Philippar, Ádám Solti: Interaction of leaf aging to iron nutrition in the iron homeostasis of chloroplasts, In: Salma, Balazadeh; Bernd, Mueller-Roeber (szerk.) Program & Abstracts, 9th International Symposium on Plant Senescence, (2019) p. 92., 2019 | Müller B., Kovács K., Pham H.-D., Kavak Y., Pechoušek J., Machala L., Zbořil R., Szenthe K., Abadía J., Fodor F., Klencsár Z., Solti Á.: Chloroplasts preferentially take up ferric–citrate over iron–nicotianamine complexes in Brassica napus, PLANTA 249: (3) pp. 751-763., 2019 | Solti Ádám, Sági-Kazár Máté, Pham Hong-Diep, Zelenyánszki Helga, Ahmad Waqas, Szenthe Kálmán: A kloroplasztisz vas-kelát-oxidoreduktáz szerepe a kloroplasztisz belső burkolómembrán vas-transzport folyamataiban, In: Tóth, Szilvia Zita (szerk.) Előadás Absztraktok, 49. Membrán-transzport Konferencia, (2019) p. 2., 2019 | Vigani Gianpiero, Solti Ádám, Thomine Sébastien, Philippar Katrin: Essential and Detrimental–an Update on Intracellular Iron Trafficking and Homeostasis, PLANT AND CELL PHYSIOLOGY, 2019 | Müller Brigitta, Pham Hong-Diep, Kovács Krisztina, Zelenyánszki Helga, Ahmad Waqas, Sárvári Éva, Fodor Ferenc, Solti Ádám: A kloroplasztiszok vasfelvételének és fotoszintetikus apparátusának kapcsolatai, In: Hazai Fotoszintézis-kutatók Találkozója - Program és Összefoglalók, (2018) p. 16., 2018 | Müller Brigitta, Pham Hong Diep, Kovács Krisztina, Kavak Yusuf, Gyuris Balázs, Sági-Kazár Máté, Soós Viktória, Ahmad Waqas, Zelenyánszki Helga, Szenthe Kálmán, Fodor Ferenc, Solti Ádám: Iron uptake machinery of chloroplasts tends to utilise stoichiometric ferric-citrate complexes in Brassica napus, In: Schmidt Wolfgang (szerk.) (szerk.) 19th International Symposium on Iron Nutrition and Interactions in Plants . Taipei, Tajvan, 2018. Kiadvány: Academia Sinica, 2018. pp. 40, 2018 | Pankaczi F, Farkas Z, Halasy V, Larsson S, Pólya S, Müller B, Kovács K, Klencsár Z, May Z, Sándor Z, Szabó GE, Bódis E, Szabó L, Kuzmann E, Homonnay Z, Tolnai G, Solti Á, Fodor F: Manufactured nanomaterials: new iron based fertilizers or potentially toxic agents?, In: Schmidt Wolfgang (szerk.) (szerk.) 19th International Symposium on Iron Nutrition and Interactions in Plants . Taipei, Tajvan, 2018. Kiadvány: Academia Sinica, 2018. pp. 35, 2018 | Viktória Halasy, Krisztina Kovács, Zoltán Klencsár, Zoltán Homonnay, Ferenc Fodor, László Tamás, Ádám Solti, Sára Pólya: Quantitative real-time PCR analysis of the utilization of an iron-containing nanomaterial by a dicot model plant, In: Tamás László, Zelenyánszki Helga (szerk.) (szerk.) Fiatal Biotechnológusok Országos Konferenciája "FIBOK 2018": Abstract Book. Szeged: JATEPress Kiadó, 2018. pp. 119., 2018 |
|
|
|
|
|
|
vissza »
|
|
|