A gyermek közétkeztetés társadalmi beágyazottsága. Kérdések és lehetőségek  részletek

súgó  nyomtatás 
vissza »

 

Projekt adatai

 
azonosító
128925
típus K
Vezető kutató Báti Anikó
magyar cím A gyermek közétkeztetés társadalmi beágyazottsága. Kérdések és lehetőségek
Angol cím The Social Embeddedness of the Public Catering of Children. Issues and Opportunities
magyar kulcsszavak táplálkozástudomány és néprajz, iskolai menza, közösségi élet, családi szokások, interakciók
angol kulcsszavak nutritional science and ethnography, school canteen, social life, home habits, interaction
megadott besorolás
Néprajz (Bölcsészet- és Társadalomtudományok Kollégiuma)100 %
Ortelius tudományág: Néprajz
zsűri Kultúra
Kutatóhely Néprajztudományi Intézet (HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont)
résztvevők Greiner Erika
Horváth Andrea
Kaposvári Csilla
Miháldy Kinga Lucia
Nickel Vira Réka
Szabóné Juhász Katalin
Tánczosné dr. Bereczki Ibolya
Varga Anita
Zentai Andrea
projekt kezdete 2018-09-01
projekt vége 2024-08-31
aktuális összeg (MFt) 32.784
FTE (kutatóév egyenérték) 17.50
állapot aktív projekt





 

Zárójelentés

 
kutatási eredmények (magyarul)
A néprajzi-dietetikai interdiszciplináris kutatás az iskolai gyermek közétkeztetés vizsgálatában egy Magyarországon újdonságnak számító megközelítésmódot emelt be a témáról zajló szakmai és szélesebb körű párbeszédbe. A kiválasztott intézményekben nemcsak az ételre, hanem az ebédlői tevékenységekre, az étkezések egészére, továbbá a fogyasztókra, a gyerekekre, illetve szüleikre, és az otthoni étkezésekre is hangsúlyt fektetettek. Így a korábbiaknál árnyaltabb képet alkottak a gyermekek táplálkozásáról. Ezzel a menza sikeres, fenntartható működésére vonatkozó kérdések alaposabb mérlegeléséhez, megválaszolásához is szempontokat kívánt adni. A vizsgálat alaptapasztalata, hogy a közétkeztetés rendszere – változékonysága, a környezeti kihívásoknak való kitettsége ellenére – kulcsfontosságú, és egyre hangsúlyosabb szerepet tölthet be a lokális közösségek életében, a társadalmi egyenlőtlenségek áthidalása terén különösen. Az iskolai ebédlő berendezése, a kommunikáció, az étkezés menete, a rendelkezésre álló elegendő idő, a támogató felnőttek segítsége és jó példája az ételeknél is nagyobb jelentőségűek, a sikeresség nélkülözhetetlen feltételei. Hiányosságaikkal a gyermekek közösségi életét, szocializációját, önállósodását is negatívan befolyásolhatják. Az eredményeiket magyar, angol nyelvű kötetekben és tematikus kiállításban, szakmai és tudománynépszerűsítő előadásokon tették közzé. Javaslatokat tettek az országos hatályú közétkeztetési rendelet módosítására a szakhatóságok felé.
kutatási eredmények (angolul)
The ethnographic-dietetic interdisciplinary research on school catering has introduced a new approach to the professional and wider dialogue in Hungary. In the selected institutions, the focus was not only on the food, but also on the canteen activities, the meals as a whole, as well as on the consumers, the children and their parents, and the meals at home. Thus, a more complex picture of children's diets was developed. In this way, it also sought to provide a more informed reflection and response to questions about the successful and sustainable operation of the canteen. The basic finding of the study is that, despite its variability and exposure to environmental challenges, the school catering system is a key and increasingly important part of the life of local communities, particularly in bridging social inequalities. School canteen facilities, communication, the way meals are served, the availability of sufficient time, the help and good examples of supportive adults are more important than the food itself and are essential conditions for success. Their deficiencies can also have a negative impact on children's community life, socialisation and independence.
a zárójelentés teljes szövege https://www.otka-palyazat.hu/download.php?type=zarobeszamolo&projektid=128925
döntés eredménye
igen





 

Közleményjegyzék

 
Báti Anikó: Menzadimenziók. A gyermek-közétkeztetés társadalmi beágyazottsága, HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet, 2023
Báti Anikó: School Meals on the Menu, ACTA ETHNOGRAPHICA HUNGARICA 68: (1) pp. 1-10., 2023
Báti Anikó: Opportunities for Interdisciplinary Research on School Catering, ACTA ETHNOGRAPHICA HUNGARICA 68: (1) pp. 91-123., 2023
Báti Anikó, Fülemile Ágnes, Balogné Tóth Katalin, Cseh Fruzsina, Cselényi Zsuzsanna: Acta Ethnographica Hungarica 2023/68, , 2023
Báti Anikó: Az iskolai gyermekétkeztetés interdiszciplináris kutatásának lehetőségei, In: Báti, Anikó (szerk.) Menzadimenziók. A gyermek-közétkeztetés társadalmi beágyazottsága, HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet (2023) pp. 83-123., 2023
Nickel, Vira Réka: „A gyerekek nem szívesen eszik azt, amit előírás szerint enniük kellene…” A gyermek-közétkeztetés vizsgálata történeti távlatokban, In: Báti, Anikó (szerk.) Menzadimenziók. A gyermek-közétkeztetés társadalmi beágyazottsága Budapest, HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet (, 2023
Juhász, Katalin: Táplálkozás vagy étkezés? Az evés rítusai a menzán, különös tekintettel az asztali áldásokra, In: Báti, Anikó (szerk.) Menzadimenziók. A gyermek-közétkeztetés társadalmi beágyazottsága Budapest, Magyarország : HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudo, 2023
Juhász, Katalin: Urban and Rural Attitudes toward School Food, ACTA ETHNOGRAPHICA HUNGARICA 68 : 1 pp. 161-178. , 18 p. (2023), 2023
Nickel, Vira Réka: Children Don’t Like Eating What They’re Supposed to Eat… A Study of Public Catering for Children in Hungary from a Historical Perspective, ACTA ETHNOGRAPHICA HUNGARICA 68 : 1 pp. 53-77. , 25 p. (2023), 2023
Greiner, Erika ; Feigl, Edit ; Miháldy, Kinga ; Varga, Anita ; Zentai, Andrea: A magyar gyermekélelmezési rendszer kialakulása, In: Báti, Anikó (szerk.) Menzadimenziók. A gyermek-közétkeztetés társadalmi beágyazottsága Budapest: HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet (, 2023
Zentai, Andrea ; Feigl, Edit ; Varga, Anita ; Miháldy, Kinga ; Greiner, Erika: A gyermek-közétkeztetés táplálkozásegészségügyi jelentősége, In: Báti, Anikó (szerk.) Menzadimenziók. A gyermek-közétkeztetés társadalmi beágyazottsága Budapest: HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet (, 2023
Bereczki, Ibolya: Választhatunk-e étlapot? Menzai étlapok, iskolai menük, a gyermek- közétkeztetés lenyomatai az interneten innen és túl, In: Báti, Anikó (szerk.) Menzadimenziók. A gyermek-közétkeztetés társadalmi beágyazottsága Budapest: HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet (, 2023
Nickel, Vira Réka: Reziliencia-vizsgálat az észak-magyarországi gyermek közétkeztetésben, ETHNO-LORE: 40 pp. 289-303. , 15 p. (2023), 2023
Várkonyi-Nickel, Réka: Előtanulmány Salgótarján közétkeztetésének történetéhez, In: Balogh, Zoltán (szerk.) NEOGRAD 2020: A Dornyay Béla Múzeum Évkönyve XLIII Salgótarján: Dornyay Béla Múzeum (2020) pp. 255-267. , 13 p., 2020
Bársony Tamás: A közétkeztetési konyhák világának néprajzi vizsgálata., In: Báti Anikó (szerk.): Menzadimenziók. A gyermek-közétkeztetés társadalmi beágyazottsága. (Néprajztudományi Könyvtár 2.) Budapest: BTK Néprajztudományi Intézet, 2023. 3, 2023
Báti Anikó, Umbrai Laura: Eating in Budapest's Soup Kitchens. Versions and Aversions from the History of Public Catering (1860–1918), ACTA ETHNOGRAPHICA HUNGARICA 68: (1) pp. 11-32., 2023
Báti Anikó, Umbrai Laura: Népkonyhán enni Budapesten. Verziók és averziók a közétkeztetés történetéből (1860–1939), ETHNO-LORE: A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA NÉPRAJZI KUTATÓINTÉZETÉNEK ÉVKÖNYVE 37: pp. 55-96., 2020
Báti Anikó: New Opportunities for Ethnographic Research on Food Culture, In: Borsos, Balázs; Cseh, Fruzsina; Mészáros, Csaba (szerk.) Reckoning and Framing, Waxmann Verlag Gmbh (2022) pp. 329-343., 2022
Báti Anikó: A néprajzi táplálkozáskultúra-kutatás új lehetőségei. A közétkeztetés vizsgálata, In: Cseh, Fruzsina; Mészáros, Csaba; Borsos, Balázs (szerk.) Számvetés és tervezés: A néprajztudomány helyzete és jövője a 21. században, L'Harmattan Kiadó; MTA BTK Néprajztudományi Intézet (2020) pp. 241-260., 2020
Varga-Nagy Veronika, Bakacs Márta, Báti Anikó, Geriner Erika, Illés Éva, Miháldy Kinga, Varga Anita, Zentai Andrea: A Gyermek-közétkeztetés komplex vizsgálata néprajztudományi és táplálkozástudományi szemmel I., ÚJ DIÉTA: A MAGYAR DIETETIKUSOK LAPJA (2001-) 33: (2) pp. 17-21., 2024
Báti Anikó: A gyermek közétkeztetés interdiszciplináris vizsgálata. Egy budapesti példa., In: Lugasi, Andrea (szerk.) Tanulmánykötet 2023 a Magyar Táplálkozástudományi Társaság XLV. Vándorgyűlésén (Szeged, 2022. október 20-22.) elhangzott előadások alapján, Magyar Táplálkozástudományi Társaság (2023) pp. 15-23., 2023
Báti Anikó, Várkonyi-Nickel Réka: How can school food be tasty, healthy, popular, attractive and exemplary, In: Food, people and the city: comparitive perspectives, (2022) pp. 31-32., 2022
Juhasz Katalin, Báti Anikó: Школьное питание во время пандемии: проблемы, вызовы, ответы, решения [Iskolai közétkeztetés a pandémia idején: problémák, kihívások, válaszok, megoldások], In: IX МЕЖДУНАРОДНЫЙ ИНТЕРДИСЦИПЛИНАРНЫЙ НАУЧНО-ПРАКТИЧЕСКИЙ СИМПОЗИУМ «МЕДИЦИНСКАЯ АНТРОПОЛОГИЯ ПЕРЕД НОВЫМИ ВЫЗОВАМИ: МИР, ЛЮДИ, ЗНАНИЯ И КУЛЬТУРЫ В ЭПОХУ ПАНДЕМИИ, (2021) p. &., 2021
Báti Anikó: A néprajzi táplálkozáskultúra-kutatás új lehetőségei. A közétkeztetés vizsgálata, In: Borsos, Balázs; Cseh, Fruzsina; Mészáros, Csaba (szerk.) Summa Ethnographica, L' Harmattan (2020), 2020
Báti Anikó - Umbrai Laura: Népkonyhán enni Budapesten. Verziók és averziók a közétkeztetés történetéből (1860–1939), ETHNO-LORE: A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA NÉPRAJZI KUTATÓINTÉZETÉNEK ÉVKÖNYVE XXXVII:, 2020
Báti Anikó: Menzareformok és szabályozások lehetőségei ma Magyarországon, In: Kovács, Janka; Lászlófi, Viola (szerk.) Biopolitika, Korall Társadalomtörténeti Egyesület (2020), 2020
Báti Anikó, Juhász Katalin: (ZRE)KONŠTRUOVANÉ SLOVENSKÉ TRADÍCIE A ICH ÚLOHA V ROZVOJI LOKÁLNEJ NEJ IDENTITY NA PRÍKLADE DVOCH OBCÍ NA „KEREPEŠSKOM OSTROVE, In: Király, Katarína (szerk.) Národopis Slovákov v Maďarsku 25./ A magyarországi szlovákok néprajza 25., Magyar Néprajzi Társaság (2020) pp. 141-152., 2020
Báti Anikó: Renewal Program for School Food in Hungary, In: Patricia, Lysaght; Antonia, Matalas (szerk.) Tradition and nutritional science in the modern food chain., American Farm School (2019) pp. 190-200., 2019
Báti Anikó, Juhász Katalin: Гастрокультурная революция, медикализация питания, и pеформашкольного питания в Венгрии. – антропологические аспекты, In: Медицинская антропология в современном мире: традиционные исследования и новые перспективы, (2019) p. 28., 2019
Báti Anikó, Juhász Katalin, Zentai Andrea, Vargha Anita: Szlovák hagyományrekonstrukció és örökségesítés Csömörön, ETHNO-LORE: A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA NÉPRAJZI KUTATÓINTÉZETÉNEK ÉVKÖNYVE XXXVI.: pp. 81-122., 2019
Juhász Katalin, Báti Anikó: Pеформашкольного питания в Венгрии. – антропологические аспекты., In: Мартынова, М.Ю. (szerk.) XIII Конгресс антропологов и этнологов России: сб. материалов, ИЭА РАН – КФУ – Институт историиим. Ш. Марджани АН РТ (2019) p. 41., 2019
Juhász Katalin: Gasztronómiai hagyomány és „örökségesítés”. Közösségépítő farsangi fánk- és hájastészta-lakomák a Pest megyei Csömörön, FOLKMAGAZIN 1218-912X XXVI. (1) pp. 47-50, 2019
Juhász Katalin: Szlovák ételek és etnikai identitás Csömörön, FOLKMAGAZIN 1218-912X XXVI (6) pp. 42-45, 2019
Várkonyi-Nickel, Réka; Greiner, Erika; Varga-Nagy, Veronika: Hagyomány, globalizáció, előírás. A gyermek közétkeztetés társadalomformáló szerepének vizsgálata a XX. században, ETHNO-LORE: A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA NÉPRAJZI KUTATÓINTÉZETÉNEK ÉVKÖNYVE XXXVI pp. 123-144, 2019
Várkonyi-Nickel, Réka ; Greiner, Erika ; Varga-Nagy, Veronika: Kis kosztosok", a két világháború között Előtanulmány az ózdi és a salgótarjáni munkásgyermekek táplálkozásának vizsgálatához, ETHNO-LORE: A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA NÉPRAJZI KUTATÓINTÉZETÉNEK ÉVKÖNYVE XXXVII p. &, 2020
Várkonyi-Nickel, Réka: A szocialista üzemi étkeztetés és a gyermek közétkeztetés vizsgálata Salgótarján példáján keresztül, Horváth, Gergely Krisztián (szerk.) Vakvágány 3. Budapest, Magyarország : MTA-BTK, Nemzeti Emlékezet Bizottsága, (2020) p. &, 2020
Báti Anikó: Népkonyhán enni Budapesten. Verziók és averziók a közétkeztetés történetéből (1860–1939), ETHNO-LORE: A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA NÉPRAJZI KUTATÓINTÉZETÉNEK ÉVKÖNYVE XXXVII:, 2020
Báti Anikó - Umbrai Laura: Népkonyhán enni Budapesten. Verziók és averziók a közétkeztetés történetéből (1860–1939), ETHNO-LORE: A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA NÉPRAJZI KUTATÓINTÉZETÉNEK ÉVKÖNYVE XXXVII:55-96., 2020
Várkonyi-Nickel, Réka ; Greiner, Erika ; Varga-Nagy, Veronika: Kis kosztosok", a két világháború között Előtanulmány az ózdi és a salgótarjáni munkásgyermekek táplálkozásának vizsgálatához, ETHNO-LORE: A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA NÉPRAJZI KUTATÓINTÉZETÉNEK ÉVKÖNYVE XXXVII p. 97-111. 2020., 2020
Juhász Katalin: Az étkezés mint rítus I., Folkmagazin 2021. 2. 42-54., 2021
Juhász Katalin: Az étkezés mint rítus II., Folkmagazin 2021. 3. 50-53., 2021
Várkonyi-Nickel Réka: A palóc étkezési szokások és ételek megjelenése Ózdon, egy gyermek közétkeztetés-kutatás interjúi során, Alabán Péter (szerk.): Emberek-társsadalmak-hagyományok. tanulmányok a barkóságról. Studia Barkonum VI. Ózd, 164-177. (2021), 2021
Báti Anikó: A néprajzi táplálkozáskultúra-kutatás új lehetőségei. A közétkeztetés vizsgálata, In: Cseh, Fruzsina; Mészáros, Csaba; Borsos, Balázs (szerk.) Számvetés és tervezés: A néprajztudomány helyzete és jövője a 21. században, L'Harmattan Kiadó; MTA BTK Néprajztudományi Intézet (2020), 2020
Báti Anikó: Menzareformok és szabályozások lehetőségei ma Magyarországon, SIC ITUR AD ASTRA (72) pp. 25-48., 2020
Báti Anikó: The role of the school food (Hungarian example), In: Abstract Book Conference on school meals, (2022) p. 20., 2022





 

Projekt eseményei

 
2021-07-13 15:49:36
Résztvevők változása
2018-09-25 09:15:29
Résztvevők változása




vissza »