A növényi anyagcsere és növekedés szabályozása LED megvilágítás mellett  részletek

súgó  nyomtatás 
vissza »

 

Projekt adatai

 
azonosító
131907
típus K
Vezető kutató Darkó Éva
magyar cím A növényi anyagcsere és növekedés szabályozása LED megvilágítás mellett
Angol cím LED lighting - modification of growth and metabolism in crops
magyar kulcsszavak LED fényforrások, metabolomika, biomassza-produkció, növekedésszabályozás
angol kulcsszavak LED light sources, metabolomics, biomass production, growth regulation
megadott besorolás
Termesztett növények élettana (Komplex Környezettudományi Kollégium)100 %
Ortelius tudományág: Másodlagos metabolitok (Növényfiziológia)
zsűri Növénytermesztés, állattenyésztés
Kutatóhely HUN-REN ATK Mezőgazdasági Intézet (HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont)
résztvevők Gulyás Zsolt
Janda Tibor
Kovács Viktória
Monostori István
Pál Magda
Szalai Gabriella
projekt kezdete 2019-12-01
projekt vége 2024-11-30
aktuális összeg (MFt) 47.993
FTE (kutatóév egyenérték) 7.99
állapot aktív projekt





 

Zárójelentés

 
kutatási eredmények (magyarul)
A projekt a fényintenzitás és a spektrális összetétel hatását vizsgálta számos kultúrnövény növekedésére és anyagcseréjére. Meghatároztuk a legjobb fénykombinációt (a fényintenzitás és spektrális összetétel tekintetében) a spenót és paradicsomfajták termesztésére. Kimutattuk, hogy az optimális spektrális összetétel a fényintenzitástól, a genotípusoktól és a fejlődési stádiumoktól is függ, a fajtáktól azonban alig. Számos morfológiai és élettani tulajdonság, pl. növény magassága, fajlagos levélfelület, fotoszintetikus aktivitás, sztómakonduktancia, a szénhidrátok, klorofillok, karotinoidok, antocianinok és flavonoidok szintézise lineárisan változik a kék fény mennyiségével. Más tulajdonságok, mint például a szár átmérője, a biomassza, a levélterület és a fehérjetartalom változása inkább követi a küszöb hipotézist, vagyis csak egy bizonyos B% értékig nő a tulajdonság, e felett a kék fénynek károsan hat. Meghatároztuk, hogy a tulajdonság szempontjából a különböző fénykomponensek abszolút mennyisége vagy azok aránya a meghatározó, valamint vizsgáltuk a különböző fotoreceptorok szerepét. Kimutattuk, hogy a vörös fény intenzitása a biomassza-termelést és a szénhidrát felhalmozódást, a kék fény pedig a fehérje-, antocianin- és flavonoid-szintézist. Ugyanakkor a chiliben a kapszaicinok bioszintézise más módon szabályozott. Eredményeink azt mutatták, hogy ezek az anyagcsere-változások gyorsan bekövetkeznek. A témában ezidáig 6 dolgozat jelent meg, de további vannak bírálat alatt.
kutatási eredmények (angolul)
The project studied the effect of light intensity and spectral composition on the growth, development and metabolism of several crop plants. Our phytotron growth systems equipped with LED lighting sources provided a unique opportunity for these studies. We determined the best light combination (adequate fluence and spectral composition) for growing spinach and tomato cultivars. The optimal spectral compositions depend on the light intensity, genotypes and developmental stages, but hardly on cultivars. Our results showed that many morphological and physiological traits, e.g. plant height, specific leaf area, photosynthetic activity and stomatal conductance, the accumulation of carbohydrates, chlorophylls, carotenoids, anthocyanins and flavonoids showed a linear correlation with the changes of the proportion of blue light. Other traits, such as stem diameter, biomass, leaf area and protein content grew up only to a point. Above this threshold, the blue light had adverse effects. The most important light factor (namely the absolute amount or the proportion of different light components) and the role of photoreceptors were also determined: Red light stimulated the biomass production and carbohydrate accumulation and blue light forced the protein, anthocyanin and flavonoid synthesis. In chilli, capsaicin biosynthesis is regulated in another way. Our results showed that the metabolic changes occur quickly. 6 papers have been published, but further are under evaluation.
a zárójelentés teljes szövege https://www.otka-palyazat.hu/download.php?type=zarobeszamolo&projektid=131907
döntés eredménye
igen





 

Közleményjegyzék

 
Tibor Janda, Sylva Prerostová , Radomíra Vanková and Éva Darkó: Crosstalk between light‐ and temperature‐mediated processes under cold and heat stress conditions in plants, International journal of Molecular Science, 2021, 22(16), 8602;, 2021
Darkó É, KA Hamow, T Marcek, M Dernovics, M Ahres, G Galiba: Modulated light dependence of growth, flowering and the accumulation of secondary metabolites in chilli, Frontiers in plant Science, 2022
Utasi Lőrinc, Kovács Viktória, Gulyás Zsolt, Marcek Tihana, Janda Tibor, Darko Eva: Threshold or not: Spectral composition and light-intensity dependence of growth and metabolism in tomato seedlings, SCIENTIA HORTICULTURAE 313: (-) 111946, 2023
E. Darkó, K.O: Gondor, V. Kovács and T. Janda: Changes in the light environment: Short-term responses of photosynthesis and metabolism in spinach, Physiologia Plantarum 2023;175:e13996, 2023
GHOLIZADEH F., É DARKÓ, K. BENCZÚR, K.Á. HAMOW, M. DERNOVICS, K. NAGY, T. JANDA, M.R. RADY, G. GOHARI, M. PÁL, V.N. LE, G. SZALAI: Growth light substantially affects both primary and secondary metabolic processes in Catharanthus roseus plants, PHOTOSYNTHETICA 61 : 4 , 451-460, 2023
Nagy Katalin, Darkó Éva, Szalai Gabriella, Janda Tibor, Jókai Zsuzsa, Ladányi Márta, Rady Mohamed Ramadan, Dernovics Mihály: UPLC-ESI-QTOF-MS assisted targeted metabolomics to study the enrichment of vinca alkaloids and related metabolites in Catharanthus roseus plants grown under controlled LED environment, JOURNAL OF PHARMACEUTICAL AND BIOMEDICAL ANALYSIS 235 Paper: 115611, 2023





 

Projekt eseményei

 
2022-08-30 13:54:36
Résztvevők változása
2022-01-10 11:24:17
Kutatóhely váltás
A kutatás helye megváltozott. Korábbi kutatóhely: Növényélettani Osztály (Agrártudományi Kutatóközpont), Új kutatóhely: Mezőgazdasági Intézet (Agrártudományi Kutatóközpont).
2020-12-16 15:35:08
Résztvevők változása




vissza »