Konzorcium, fő p.: A tönköly búzában rejlő genetikai, összetételi és feldolgozóipari lehetőségek feltárása  részletek

súgó  nyomtatás 
vissza »

 

Projekt adatai

 
azonosító
135211
típus K
Vezető kutató Rakszegi Marianna
magyar cím Konzorcium, fő p.: A tönköly búzában rejlő genetikai, összetételi és feldolgozóipari lehetőségek feltárása
Angol cím Consortional main: Exploring of the genetic, compositional and processing potentials of spelt
magyar kulcsszavak tönköly, rostanyagok, diverzitás, QTL
angol kulcsszavak spelt, dietary fibers, diversity, QTL
megadott besorolás
Növénynemesítés (Komplex Környezettudományi Kollégium)100 %
zsűri Növénytermesztés, állattenyésztés
Kutatóhely HUN-REN ATK Mezőgazdasági Intézet (HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont)
résztvevők Karsai Ildikó
Mayer Marianna
Mikó Péter
Tóth Viola
Tremmel-Bede Karolina
Vida Gyula
projekt kezdete 2020-11-01
projekt vége 2024-10-31
aktuális összeg (MFt) 27.884
FTE (kutatóév egyenérték) 5.70
állapot aktív projekt





 

Zárójelentés

 
kutatási eredmények (magyarul)
Világviszonylatban is jelentős mintapopulációk vizsgálatával összehasonlítottuk a tönköly és a közönséges búza komplex minőségét konvencionális és ökológiai rendszerekben. Kimutattuk 25K SNP array analízissel, hogy a tönkölybúza genetikailag jól megkülönböztethető a búzától. Azonosítottunk a két faj megkülönböztetésére alkalmas 406 tönköly specifikus, valamint a rostanyag és fruktán tartalommal összefüggő SNP markereket. Kimutattuk, hogy a tönköly fajták több fehérjét és sikért, ezen belül több gliadint tartalmaztak, melynek eredménye a tészta nagyobb nyújthatósága. A tönköly keményítő csirizesedési hőmérséklete magasabb volt, változatosabb keményítő viszkozitási tulajdonságokkal, míg a keményítő sérülés mértéke alacsonyabb volt. A rostok oldhatóságát befolyásoló arabinóz/xilóz arány magasabb volt a tönkölybúza arabinoxilánjában. Számos tönköly genotípus arabinogalaktán és rövid szénláncú szénhidrát szintje meghaladta az búzafajtákét, de átlagos értékeik hasonlóak voltak, és hasonló mennyiségű FODMAP-et tartalmaztak. Azonosítottunk tönkölyfajtákat, melyek alkalmasak alacsony ráfordítású és ökológiai gazdálkodási rendszerekben való termesztésre valamint génbanki tételeket, melyek ígéretes génforrások lehetnek a tönköly sütőipari minőségének javítására, valamint előállítottunk három új tönköly fajtát. Eredményeink segítik a tönkölybúza szakmailag megalapozott helyének megtalálását a modern táplálkozásban az ökológiai termesztésben és a sütőiparban egyaránt.
kutatási eredmények (angolul)
We compared the complex quality of spelt and common wheat in conventional and organic systems by examining globally significant sample population sizes. We demonstrated by 25K SNP array analysis that spelt is genetically distinct from wheat. We identified 406 spelt-specific SNP markers that are suitable for distinguishing the two species, as well as SNP markers related to fiber and fructan content. It was demonstrated that spelt varieties contained more protein and gluten, including more gliadin, which resulted in greater dough extensibility. Spelt starch had a higher pasting temperature, with more diverse starch viscosity properties, while the degree of starch damage was lower than in wheat. The arabinose/xylose ratio, which affects fiber solubility, was higher in spelt arabinoxylan. Several spelt genotypes had higher levels of arabinogalactan and short-chain carbohydrates than wheat varieties, but their average values were similar, and they contained similar amounts of FODMAPs than wheat. Spelt varieties were identified suitable for cultivation in low-input and organic farming systems, and gene bank accessions that could be promising genetic resources for improving the baking quality of spelt, and we produced three new spelt varieties. Our results help to find a professionally established place for spelt in modern nutrition, organic farming and baking industry.
a zárójelentés teljes szövege https://www.otka-palyazat.hu/download.php?type=zarobeszamolo&projektid=135211
döntés eredménye
igen





 

Közleményjegyzék

 
Jaksics E., Pisch B., Csák A., Boricsev V., Takács E., Farkas A., Tasi B., Pusztai É., Tóth V., Rakszegi M., Tömösközi S: Comprehensive characterization and composition of the protein content and technological properties of spelt wheat and common wheat, as well as the investigation of the effects of cultivation methods and harvest years on the properties of spelt wheat, Journal of Cereal Science (under revision), 2024
Schall E., Szentmiklóssy M., Jaksics E., Erdély K., Csák A., Pisch B, Csaplár V., Szabó S., Budai V., Rakszegi M., Tömösközi S.: Fibre and short chain carbohydrate composition of Triticum aestivum and Triticum spelta varieties, Journal of Cereal Science (under revision), 2024
Rakszegi, Marianna ; Tóth, Viola ; Tremmel-Bede, Karolina ; Juhászné, Szentmiklóssy Marietta ; Tömösközi, Sándor ; Cseh, András ; Karsai, Ildikó ; Mikó, Péter: Kiváló minőségű, rostban gazdag gabonafélék azonosítása és nemesítése, In:Vida, Gyula (szerk.) Hagyomány és megújulás : A magyar növénynemesítés helyzete a változó világban : XXX. Növénynemesítési Tudományos Napok : Összefoglalók Martonvásár, 2024
Tömösközi S., Németh R., Jaksics E., Szentmiklóssy R., Schall E., Rakszegi M: Broad characterization of compositional and technological properties of spelt wheat grown in different environments, 17th ICC International Cereal and Bread Congress. France, Nantes, 2024
Jaksics E., Farkas A., Németh R., Schall E., Szentmiklóssy M., Tömösközi S.: Gabonafajok és fajták technológiai tulajdonságainak monitorozása, a malomipari technológiákban rejlő termékfejlesztési lehetőségek, 391. Tudományos Kollokvium, 2023
Szentmiklóssy M., Németh R., Jaksics E., Farkas A., Schall E., Rakszegi M., Tömösközi S: Fiber and short chain carbohydrate composition of spelt, 17th ICC International Cereal and Bread Congress, 2024
Tömösközi S., Németh R., Jaksics E., Farkas A., Szentmiklóssy M., Schall E., Tóth V., Rakszegi M.: Különböző módon termesztett tönkölyfajták összetételi és technológiai tulajdonságainak széleskörű jellemzése, In: Vida Gy (szerk) Hagyomány és megújulás. A magyar növénynemesítés helyzete a változó világban. Martonvásár, XXX: Növénynemesítési Tudományos Napok, 2024
Szentmiklóssy M., Csonki A., Németh R., Jaksics E., Farkas A., Schall E., Tóth V., Rakszegi M., Tömösközi S.: Tönköly és kenyérbúza fajták rost és rövid szénláncú szénhidrát összetételének összehasonlító vizsgálata, In: Vida, Gy (szerk.) Hagyomány és megújulás A magyar növénynemesítés helyzete a változó világban, Martonvásár, XXX Növénynemesítési Tudományos Napok, 2024
Boriscsev Viktor: Aestivum és tönkölybúza fajták változékonyságának vizsgálata keményítő tulajdonságok és rövid láncú szénhidrát összetétel szempontjából, MSc diplomamunka (BME), 2022
Hajdú Boglárka: A hagyományo és ökotermesztésből származó tönkölybúza fajták és fajtajelöltek egészség-támogató összetevőinek vizsgálata és átfogó értékelése, MSc diplomamunka (BME), 2024
Bodnár Flóra Anna: Tönkölybúza (Triticum spelta) összetételének és technológiai tulajdonságainak jellemzése és összehasonlító vizsgálata modern búzafajtákkal (Triticum aestivum), BSc szakdolgozat (BME), 2024
Csonki Annamária: Tönkölybúza és kenyérbúza fajták rost és rövid láncú szénhidrát összetételének összehasonlító vizsgálata, MSc diplomamunka (BME), 2024
Tóth Tímea: Tönkölybúza őrlemények és termékek rost és rövid láncú szénhidrát-összetételének összehasonlító vizsgálata az évjárat és a termesztési mód függvényében, MSc diplomamunka (BME), 2024
Csonki Annamária: Tönkölybúza és kenyérbúza fajták rost és rövidláncú szénhidrát összetételének összehasonlító vizsgálata, MÉTE TDK, 2024
Szajkó Milda: Vad aestivum fajták és fajtajelöltek rost- és rövid láncú szénhidrát-összetételének összehasonlító vizsgálata, MÉTE TDK, 2024
Pisch Barnabás: Tönkölybúza (Triticum spelta) összetételének és technológiai tulajdonsgáainak jellemzése és összehasonlító vizsgálata modern búzafajtákkal (Triticum aestivum), MÉTE TDK, 2024
Rakszegi Marianna, Tremmel-Bede Karolina, Láng László, Tömösközi Sándor, Vida Gyula, Lovegrove Alison, Griffiths Simon, R Shewry Peter, Bedő Zoltán, Karsai Ildikó: Development, characterization and genetic studies on high-fiber wheat lines, In: 16th ICC Cereal and Bread Congress, (2021) pp. 46-46., 2021
Rakszegi Marianna, Tremmel-Bede Karolina, Tóth Viola, Karsai Ildikó, Láng László, Bedő Zoltán, Vida Gyula: Édes élet – avagy egészségesebb gabonafélék előállítására irányuló törekvések, In: Karsai, Ildikó; Bóna, Lajos; Veisz, Ottó; Polgár, Zsolt; Mihály, Róbert; Balla, Krisztina (szerk.) XXVII. Növénynemesítési Tudományos Napok, ELKH Agrártudományi Kutatóközpont, Mezőgazdasági Intézet (2021) pp. 17-21., 2021
Takac V, Tóth V, Rakszegi M, Mikic S, Mirosavljevic M, Kondic-Špika A: Differences in Processing Quality Traits, Protein Content and Composition between Spelt and Bread Wheat Genotypes Grown under Conventional and Organic Production. Foods 2021, 10, 156, FOODS 10: (1) 156, 2021
Kocsis Boglárka Katalin: A tönkölybúzában rejlő összetételi és feldolgozóipari lehetőségek tanulmányozása, TDK dolgozat (2. helyezet), BME VBK, 2021
Szántó Anna: Tönkölybúza (Triticum spelta) fajták és fajtajelöltek fermentálható szénhidrát és rostalkotó arabinoxilán összetételi változékonyságának jellemzése, TDK dolgozat (1. helyezés), BME VBK, 2021
Takac V, Tóth V, Rakszegi M, Mikic S, Mirosavljevic M, Kondic-Špika A: Differences in Processing Quality Traits, Protein Content and Composition between Spelt and Bread Wheat Genotypes Grown under Conventional and Organic Production, FOODS 10: (1) 156, 2021
Tóth Viola, Láng László, Vida Gyula, Mikó Péter, Rakszegi Marianna: Characterization of the protein and carbohydrate related quality traits of a large set of spelt genotypes compared to wheat, FOODS, 11:14, paper: 2061, 2022
Rakszegi Marianna, Tóth Viola, Láng László, Vida Gyula, Mikó Péter: Fiber composition of a large set of spelt genotypes compared to wheat, Book of Abstracts, 8th International Conference on dietary fiber 2022, 16-18 October, Leuven, p. 63, 2022
Schall Eszter, Németh Renáta, Kocsis Boglárka, Szántó anna, Szentmiklóssy Marietta, Jaksics Edina, Tóth Viola, Rakszegi Marianna, Tömösközi Sándor: Exploring of the compositional and processing potentials and variability of spelt, Book of Abstracts, 20th ICC Conference, Vienna Austria, 5-7 July, 2022
Csák Anna, Pisch Barnabás: Tönkölybúza (Triticum spelta) és egyéb régi búza genotípusok összetételének és technológiai tulajdonságainak jellemzése és összehasonlító vizsgálata modern búzafajtákkal, TDK dolgozat, BME, BSc, 2022
Szajkó Milda Blanka: Vad aestivum fajták és fajtajelöltek rost- és rövid láncú szénhidrát összetételének összehasonlító vizsgálata, TDK dolgozat, BME, BSc, 2022
Szilágyi Virág Róza: Organikus körülmények között termesztett tönkölybúzák összetételi vizsgálata, BME szakdolgozat, 2021
Szilágyi Virág Róza: Organikus és konvencionális körülmények között termesztett búzák élelmi rost összetételi és technológiai tulajdonságainak vizsgálata, TDK dolgozat, BME, MSc, 2022
Rakszegi Marianna, Tóth Viola, Mikó Péter: The place of spelt wheat among plant protein sources, Journal of Cereal Science 114 (2023) 103813, 2023
Rakszegi Marianna, Tóth Viola, Mikó Péter: A kalászosok helye a növényi fehérjeforrások között, AGROFÓRUM 34, 22-24., 2023
Tóth Viola, Rakszegi Marianna, Mikó Péter, Vida Gyula: Malmi tönkölybúza nemesítésének eredményei, AGROFÓRUM EXTRA 99., 102 -104, 2023
Rakszegi Marianna, Tóth Viola, Takac Verica, Láng László, Mikic Sanja, Mirosavljevic Milan, Sinkovič Lovro, Pipan Barbara, Tömösközi Sándor, Vida Gyula, Mikó Péter: Compositional and quality characterization of spelt wheat, Mihály-Langó, Bernadett; Bona, Lajos; Tóth, Beáta; Börner, Andreas Cereal Breeding - Challenges and Opportunities for Global Improvement Book of Abstracts of the Eucarpia, 2023
Rakszegi Marianna, Tóth Viola, Verica Takac, Láng László, Sanja Mikic, Milan Mirosavljevic, Lovro Sinkovič, Barbara Pipan, Tömösközi Sándor, Vida Gyula, Mikó Péter: A tönkölybúza összetételi és minőségi jellemzése, Karsai, Ildikó; Pauk, János; Veisz, Ottó; Polgár, Zsolt; Bóna, Lajos (szerk.) XXIX. Növénynemesítési Tudományos Napok : Összefoglaló kötet. Martonvásár, Magyarország : MT, 2023
Ebru Orhun Gül, Maqbool Amir, Akın Melekşen, Peral Eyduran Sadiye, Rakszegi Marianna: Field management practices to produce nutritional and healthier minor crops, Rakszegi, Marianna; Papageorgiou, Maria; M. Rocha, João (szerk.) Developing Sustainable and Health-Promoting Cereals and Pseudocereals. London, Egyesült Királyság / Angli, 2023
Tömösközi Sándor, Jaksics Edina, Bugyi Zsuzsanna, Németh Renáta, Schall Eszter, Langó Bernadett, Rakszegi Marianna: Screening and use of nutritional and health-related benefits of the minor crops, Rakszegi, Marianna; Papageorgiou, Maria; M. Rocha, João (szerk.) Developing Sustainable and Health-Promoting Cereals and Pseudocereals. London, Egyesült Királyság / Angli, 2023
Rakszegi Marianna (Szerkesztő), Papageorgiou Maria (Szerkesztő), M. Rocha João (Szerkesztő): Developing Sustainable and Health-Promoting Cereals and Pseudocereals, London, Egyesült Királyság / Anglia : Academic Press (2023), ISBN: 9780323905664, 2023
Szajkó Milda: Vad aestivum fajták és fajtajelöltek rost- és rövid láncú szénhidrát-összetételének összehasonlító vizsgálata, BSc, BME szakdolgozat, 2023
Erdélyi Kristóf: Tönkölybúza fajták, fajtajelöltek és keresztezési vonalak rostösszetételeinek összehasonlító vizsgálata, MSc, BME diplomamunka, 2023
Kocsis Boglárka Katalin: A tönkölybúzában lévő arabinogalaktán peptidek jellemzéséhez szükséges elválasztástechnikai módszerek fejlesztése, Msc, BME diplomamunka, 2023
Bartus Gyula Roland: Kromatográfiás módszerek fejlesztése a gabonák β-glükán molekuláinak jellemzésére, BSc, BME szakdolgozat, 2023
Nagy Miron: Különböző tönkölybúza fajták komplex reológiai és sütőipari minősítése és összehasonlítása modern búzafajtákkal, BSc, BME szakdolgozat, 2023
Csák Anna: Tönköly, egyéb régi és modern búzák összetételi és technológiai tulajdonságainak jellemzése, összehasonlítása, BSc, BME szakdolgozat, 2023
Pisch Barnabás: Tönkölybúza (Triticum spelta) összetételének és technológiai tulajdonságainak jellemzése és összehasonlító vizsgálata modern búzafajtákkal (Triticum aestivum), BSc, BME szakdolgozat, 2023
Kleineisel Ádám Viktor: A hagyományos és biotermesztésből származó tönkölybúza fajták és fajtajelöltek technológiai tulajdonságainak komplex jellemzése és átfogó értékelése, BSc, BME szakdolgozat, 2023
Takács Eszter: Tönköly-és közönséges búza vonalak viszkózus tulajdonságainak vizsgálata, BSc, BME szakdolgozat, 2023
Nagy Csaba: Tönköly búza fajták és fajtajelöltek komplex reológiai és sütőipari viselkedésének jellemzése, Bsc, BME szakdolgozat, 2023
Nagy Dániel: Különböző termesztési körülmények között termesztett búzák rost összetételének és reológiai tulajdonságainak vizsgálata, MSc, BME diplomamunka, 2023
Huszár Helga: Tönköly nemesítési vonalak komplex jellemzése, TDK dolgozat, BME, 2023
Jaksics Edina: Búza-, rozs- és zabfajták és malomipari termékeik összetételi és technológiai tulajdonságainak jellemzése, PhD dolgozat, BME, 2023
Juhászné Szentmiklóssy Marietta Klaudia: Élelmi rostok és rövid láncú szénhidrátok vizsgálata gabonákban és élelmiszerekben, Phd dolgozat, BME, 2023
Schall Eszter, Tömösközi Sándor, Juhászné Szentmiklóssy Marietta, Németh Renáta, Muskovics Gabriella, Kormosné Bugyi Zsuzsanna, Farkas Alexandra, Jaksics Edina: Fehérje és szénhidrátanalitikai fejlesztések a BME Gabonatudományi és Élelmiszerminőség Kutatócsoportban, Hungalimentaria, Budapest, 2023. 04. 29., 2023
Szilágyi Virág Róza: Organikus körülmények között termesztett tönkölybúzák összetételi vizsgálata, BME szakdolgozat, 2021
Erdélyi Kristóf: Tönkölybúza fajták, fajtajelöltek és keresztezési vonalak rostösszetételeinek összehasonlító vizsgálata, MSc, BME diplomamunka, 2023
Kocsis Boglárka Katalin: A tönkölybúzában lévő arabinogalaktán peptidek jellemzéséhez szükséges elválasztástechnikai módszerek fejlesztése, Msc, BME diplomamunka, 2023
Jaksics Edina: Búza-, rozs- és zabfajták és malomipari termékeik összetételi és technológiai tulajdonságainak jellemzése, PhD dolgozat, BME, 2023
Juhászné Szentmiklóssy Marietta Klaudia: Élelmi rostok és rövid láncú szénhidrátok vizsgálata gabonákban és élelmiszerekben, Phd dolgozat, BME, 2023
Tóth Viola, Vida Gyula, Rakszegi Mariann, Bedő Zoltán, Láng László, Veisz Ottó, Megyeri Mária, Mészáros Klára, Mikó Péter: Mv Pangolin, , 2023
Tóth Viola, Rakszegi Mariann, Mikó Péter, Vida Gyula, Veisz Ottó, Megyeri Mária, Bedő Zoltán, Láng László, Mészáros Klára: Mv Marduk, , 2024
Tóth Viola, Rakszegi Mariann, Mikó Péter, Vida Gyula, Veisz Ottó, Megyeri Mária, Bedő Zoltán, Láng László, Mészáros Klára: Mv Armadilló, , 2024




vissza »