Magyar nyelvű proteomika tárgyú tudományos könyv kiadása
Angol cím
Publishing of a scientific book in the field of proteomics
magyar kulcsszavak
proteomika, könyv, hiánypótló
angol kulcsszavak
proteomics, book, gap-filling
megadott besorolás
Biológiai rendszerek elemzése, modellezése és szimulációja (Orvosi és Biológiai Tudományok Kollégiuma)
80 %
Analitikai kémia (Műszaki és Természettudományok Kollégiuma)
20 %
zsűri
Mecenatúra 4. alprogram
Kutatóhely
ÁOK Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet (Debreceni Egyetem)
projekt kezdete
2022-01-01
projekt vége
2023-12-31
aktuális összeg (MFt)
7.954
FTE (kutatóév egyenérték)
0.00
állapot
aktív projekt
Zárójelentés
kutatási eredmények (magyarul)
A „Bevezetés a proteomikába – a fehérjék korszerű vizsgálata” című papír alapú és elektronikus magyar nyelvű könyvvel egy hiánypótló proteomikai művet kívántunk a hazai kutatóközönség számára készíteni. Annak ellenére, hogy számos angol nyelvű összefoglaló, és szakkönyv áll rendelkezésre a proteomika területén, magyar nyelven nincs elérhető szakkönyv. Célunk volt, hogy gyakorlati szempontból megközelítve az egyes kérdéseket, egy kiindulási alapot biztosítsunk a proteomika megértéséhez, valamint megfelelő hivatkozásokkal irányítsuk a mélyebb ismereteket szerezni kívánó olvasót a szakirodalomban közölt adatok felé. A több szinten bemutatott információval, a metodikai szempontokkal, az előnyök és hátrányok bemutatásával használható, gyakorlati tudást kívátnunk biztosítani az olvasónak. Az egymásra épülő, logikusan felépített fejezetek mellett az elektronikus változatba számos hivatkozást, valamint két új fejezetet is beiktattunk, amelyek a gyakori kérdéseket, valamint az egyes hazai laboratóriumokban elérhető metodikai lehetőségeket és kutatási irányokat tartalmazzák.
Az olvasóbarát, egyszerű és egységesített szaknyelven megírt nyomtatott és elektronikus könyvet a Semmelweis Kiadó gondozásában 2023. novemberében jelentettük meg 250 nyomtatott példányban. Az elektronikus változat az Országos Széchenyi Könyvtár repozitóriumában (https://oszkdk.oszk.hu/DRJ/46728) érhető el.
kutatási eredmények (angolul)
The book entitled the „Introduction to proteomics – the state-of the art examination of proteins” in printed and electronic formats was designed to be a gap-filling publication in Hungarian in the field of proteomics. In spite of having a wealth of proteomics-related publications in English, there was no available proteomics book in Hungarian. We aimed to create a reader-friendly book providing practical knowledge and a basis for understanding proteomics. With the help of links and references, we aimed to direct the readers to more detailed information published in the scientific literature. The information presented on different levels, the methodological considerations, and the benefits and shortcomings of the methods presented can provide readers with hands-on practical knowledge. In the electronic version, besides the logically built-up chapters which rely on each other, we introduced two new chapters, regarding the frequently asked questions and the proteomics methods available, and research topic studied in the Hungarian laboratories.
The reader-friendly publication written with simple words and using a unified Hungarian terminology was published in print and online in November 2023. In print, 250 copies were released, while the online version is accessible in the repository of the National Széchenyi Library (https://oszkdk.oszk.hu/DRJ/46728).
Csősz, Éva Darula, Zsuzsanna Drahos, László Emri, Miklós Hunyadi-Gulyás, Éva Janáky, Tamás Juhász, Gábor Kalló, Gergő Kékesi, Katalin Adrienna Klement, Éva Márk, László Medzihradszky-Fölkl, Katalin Pettkó-Szandtner, Aladár Révész, Ágnes Schlosser, Gitta Szabó, Zoltán Tóth, Gábor Turiák, Lilla: Bevezetés a proteomikába: a fehérjék korszerű vizsgálata, https://oszkdk.oszk.hu/DRJ/46728, 2023
Csősz, Éva Darula, Zsuzsanna Drahos, László Emri, Miklós Hunyadi-Gulyás, Éva Janáky, Tamás Juhász, Gábor Kalló, Gergő Kékesi, Katalin Adrienna Klement, Éva Márk, László Medzihradszky-Fölkl, Katalin Pettkó-Szandtner, Aladár Révész, Ágnes Schlosser, Gitta Szabó, Zoltán Tóth, Gábor Turiák, Lilla: Bevezetés a proteomikába: a fehérjék korszerű vizsgálata, Semmelweis Kiadó, Budapest, ISBN 978-963-331-599-6, 2023