Membránszeparációs eljárások elméleti és kísérleti vizsgálata az élelmiszeriparban és környezetvédelemben  részletek

súgó  nyomtatás 
vissza »

 

Projekt adatai

 
azonosító
37848
típus K
Vezető kutató Vatai Gyula
magyar cím Membránszeparációs eljárások elméleti és kísérleti vizsgálata az élelmiszeriparban és környezetvédelemben
Angol cím Theoretical and experimental investigations of membrane separation process in the food industry and environmental protection
zsűri Kémia 2
Kutatóhely Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tanszék (Budapesti Corvinus Egyetem)
résztvevők Békássy Sándor
Békássyné dr. Molnár Erika
Floch Judit
Jesus Mora Molina
Koris András
Márki Edit
Szabóné Mészáros Adrienne
projekt kezdete 2002-01-01
projekt vége 2005-12-31
aktuális összeg (MFt) 8.780
FTE (kutatóév egyenérték) 0.00
állapot lezárult projekt





 

Zárójelentés

 
kutatási eredmények (magyarul)
A kutatás négyéves időszaka alatt 9 témakörben végeztünk kutatásokat és értünk el nemzetközileg is elismert eredményeket: 1. Bor értékes anyagainak besűrítése, 2. Must besűrítése, magas cukortartalmú sűrítmény előállítása, 3. Cukoripari levekből szennyezők eltávolítása, 4. Instant élelmiszertermékek előállítása kávé-extraktumból és homoktövis levéből, 5. Tejsavó komplex feldolgozása, 6. Ivóvízből huminsav és arzén eltávolítása, 7. Növényolajból foszfatidok eltávolítása, 8. Olajos szennyvizek olajmentesítése. 9. Különböző ipari szennyvizek komplex kezelése a maradék csökkentése és a víz újrahasznosítása céljából. Összefoglalásként megállapítható, hogy a kutatás négy éve sikeres volt, mert a témához kapcsolódóan 27 folyóiratcikket publikáltunk (ebből 15 impakt faktoros), 26 előadás anyaga jelent meg teljes terjedelmében a konferencia nyomtatott kiadványaiban, illetve CD-ROM-on, továbbá 56 előadás és poszter anyagának egyoldalas összefoglalója is megjelent a konferenciakiadványokban. A témához kapcsolódóan két PhD értekezés sikeres védése (HU Xianguo, 2002 és MORA MOLINA Jesus, 2003 ) történt meg az elmúlt időszakban, három PhD dolgozat (Koris András, Kiss István, Galambos Ildikó) kísérleti munkái fejeződtek be, amelyek védése 2006-ban várható. Továbbá több mint 20 a témához diplomamunka készült el az elmúlt négy évben.
kutatási eredmények (angolul)
In the past 4 years of this research project the investigations was carried out in 9 topics: 1. Concentration of valuable components of wine, 2. Concentration of grape juice (must), production of high sugar content concentrate, 3. Removal of non-sugar compounds from sugar industry juices, 4. Production of instant foods from coffee extract and sea buckthorn juice, 5. Complex treatment of whey, 6. Removal of humic substances and arsenic from drinking water sources, 7. Dry degumming of vegetable oils, 8. Separation of oil in water emulsions, 9. Complex treatment of different wastewaters - waste minimisation and water reuse and recycling. On the basis of the results it can be concluded that the research work in the past four years period was succesfull. In the frame of this investigations 27 articles (15 with impact factor) has been published in different journals. 26 presentations were published in the Proceedings of the congresses/conferences and 56 has been published as abstract. Two PhD dissertations were defended in the topics of this research project (HU Xianguo, 2002 and MORA MOLINA Jesus, 2003), and for another 3 (Koris András, Kiss István, Galambos Ildikó) the experimental work has been carried out. More than 20 MSc thesis is related to the topics of this research work.
a zárójelentés teljes szövege http://real.mtak.hu/376/
döntés eredménye
igen





 

Közleményjegyzék

 
Hu X; Bekassy-Molnar E; Koris A: Study of modelling transmembrance proessure and gel resistance in ultrafiltration of oil emulsion, Desalination 163, p: 355-360, 2004
Rektor A; Pap N; Kokai Z; Szabo R; Vatai Gy; Bekassy-Molnar E: Application of filtration methods for must processing and preservation, PERMEA 2003 Membrane Science an Technology Conference Proceedings Tatranske Matliare, Slovakai p:55, 2003
Rektor A; Pap N; Vatai Gy; Békássyné-Molnár E: Must tartósítása membránszűréssel, \''Lippay-Ormos-Vas\'' Tudományos Ülésszak Budapest pp: 236-237, 2003
Rektor A; Pap N; Vatai Gy; Békássyné-Molnár E: Komplex membránszűrési eljárás alkalmazása mustok tartósítására (1. lépés: Mikroszűrés), Műszaki Kémiai Napok\'03 Veszprém pp: 67-72, 2003
Kiss I; Bekassy-Molnar E; Vatai Gy: Concentration of white grape juice, CEEFOOD 2nd Central European Congress of Food Budapest p:281-282, 2004
Hu X; Bekassy-Molnar E; Vatai Gy: Characterization of gel concentration in ultrafiltration of oil - in - water emulsion, Hung J Ind Chem 30: 47-52, 2002
Domany Z; Galambos I; Vatai Gy; Bekassy-Molnar E: humic acid substances removal from drinking water by membrane filtration, Desalination 333-3337, 2002
Gyura J; Seres Z; Vatai Gy; Bekassy-Molnar E: Separation of non-sucrose mompaunds from the syrup of sugar-beet processing by ultra- and nanofitration using polymer membranes, Desalination 148: 49-56, 2002
Koris A; Hu X; Borsos K: Ultraszűrés és nanoszűrés hatékonyságának vizsgálata olajos szennyvizek kezelésénél, Membrántechnika 8, p: 62-70, 2004
Hu X; Bekassy-Molnar E; Vatai Gy: Study of ultrafiltration vehaviour of emulsified metalworking fluids based on environmental protection, Desalination 149: 191-197, 2002
Koris A; Vatai Gy: Dry degumming of vegetable oils by membrance filtration, Desalination 148: 149-153, 2002
Koris A; Vatai Gy: A nyersolaj membránszűrésének vizsgálata, Olaj Szappan Kozmetika 51: 50-53, 2002
Mora MJ; Vatai Gy; Békássy-Molnár E: Fermentációs szennyvíz tisztítása nanoszűréssel és fordított ozmózissal, Műszaki Kémiai Napok\'02 Veszprém, 2002
Koris A: Az ultraszűrés során keletkező gélréteg ellenállásának modellezése olajtartalmú emulzió szétválasztásánál, Olaj Szappan Kozmetika 51: 217-221, 2002
Hu X; Bekassy-Molnar; Vatai Gy: Modeling of membrane fouling during crossflow ultration, Műszaki Kémiai Napok\'02 Veszprém: 131-132, 2002
Hu X; Bekassy-Molnar E; Vatai Gy: Evaluation of oil concentration on the membrane surface in ultrafiltration of oil-in-water emulsion, Műszaki Kémiai Napok\'02 Veszprém 129-130, 2002
Galambos I; Vatai Gy; Békássyné -Molnár E: Huminsav eltávolítása vízből membránszeparációval, Műszaki Kémiai Napok\'02 Veszprém: 157-158, 2002
Koris A; Vatai Gy: Dezodorizációs párlat membránszeparációja, Műszaki Kémiai Napok\'02 Veszprém: 133, 2002
Mora MJ; Vatai Gy; Bekassy-Molnar E: Removal of inorganic salts from pharmaceutical-fermentation wastewater by nanofiltration and reverse osmosis combined with evaporation, 29th Int Conf. Slovak Soc. of Chem.Eng. Tatranske Matliare Slovakia: 168, 2002
Koris A; Vatai Gy; Kapcsos G: Mambrane filtration for deodorization distillate, 29th Int.Conf. Slovak Soc. of Chem.Eng. Tatranske Matliare Slovakia, 2002
Hu X; Bekassy-Molnar E; Vatai Gy: Analysis of membrane fouling of ultrafiltration membrane for oil-in-water emulsion, 29th Int Conf. Slovak Soc. of Chem.Eng. Tatranske Matliare Slovakia: 210, 2002
Hu X; Bekassy-Molnar E; Vatai Gy: Study of ultrafiltration behaviour of emulsified metalworking fluids based on environmental protection, ICOM\'2002 Int. Conf. Tolulouse, France: Poster No763, 2002
Gyura J; Seres Z; Vatai Gy; Bekassy-Molnar E: Separation of non-sucrose compounds from the syrup of sugarbeet processing by ultra-and nanofiltration using polymer membranes, ICOM\'2002 Int Conf Toulouse France Poster: No 220, 2002
Kiss I; Vatai Gy; Bekassy-Molnar E: Reduction of alcoholst and volatile acids of wine by membrane technology, ICOM\'200 Int Conf Toulouse France Poster: No 2015, Supplementrary book of abstracts: 439, 2002
Domany Z; Galambos I; Vatai Gy; Bekassy-Molnar E: Humic acid substances removal from drinking water by membrane filtration, ICOM\'2002 Int Conf Toulouse France Poster: No 2016, 2002
Mora MJ; Vatai Gy; Bekassy-Molnar E: Comparison of different alcohols from water on CMG-010 and 1060-SULZER membranes, ICOM\'2002 Int Conf Toulouse France Poster: No 2016, 2002
Rektor A; Vatai Gy: Membrane filtration of of Mozzarella whey, PERMEA 2003 International Membrane Science an Technology Conference Tatranske Matliare, Slovakai p: 67, 2003
Galambos I; Mora MJ; Jaray P; Vatai Gy; Bekassy-Molnar E: High organic content industrial waserwater treatment by membrane filtration, PERMEA 2003 International Membrane Science an Technology Conference Tatranske Matliare, Slovakai p: 27, 2003
Vincze I: Nanoszűrés alkalmazása instant kávé előállításánál, XXVI. OTDK Agrártudományi Szekció Kaposvár, p: 292-293, 2003
Koris A; Vatai Gy: Membrane filtration for vegetable oil degumming, CHISA2002 Int Congr of Chem and Porc Eng Prague Czech Rep 265-266, 2002
Mora MJ; Vatai Gy; Békássyné-Molnár E: Híg etanol-víz elegy szétválasztása pervaporációval: a környezeti paraméterek (hőmérséklet és sóhozzáadás) hatása a fluxusra és a szelektivításra, V.Nemzetközi Élelmiszertudományi Konferencia Szeged: 141, 2002
Lakner Z; Dolina K; Horváth L; Békássy-Molnár E: A Korszerű beruházás-gazdaságossági számítások alkalmazásának feltételei és lehetőségei a növényolaj-gazdaságban, Olaj Szappan Kozmetika 52: 77-84, 2003
Galambos I: A membránműveletek alapjai és italipari alkalmazási lehetőségei, Ásványvíz Üditőital Gyümölcslé 2: 36-40, 2003
Márki E: Levegőtisztítás abszorpció és membránműveletek összekapcsolásával, Élelmezési Ipar LVII 1: 21-26, 2003
Galambos I; Vatai Gy; Bekassy-Molnar E: Membrane screening for humic substances removal, PERMEA 2003 International Membrane Science an Technology Conference Tatranske Matliare, Slovakai p:26, 2003
Vatai Gy; Bekassy-Molnar E; Takács L; Kiss I; Korany K: Application of membrane technology for separation of wine components, PERMEA 2003 International Membrane Science an Technology Conference Proceedings Tatranske Matliare, Slovakai p:55, 2003
Kiss I; Bekassy-Molnar E; Vatai Gy: Must concentration by reverse osmosis and nanofiltration, PERMEA 2003 International Membrane Science an Technology Conference Proceedings Tatranske Matliare, Slovakai p:63, 2003
Hu X; Bekassy-Molnar E; Koris A: Study of modelling the transmembrane pressure and gel rsistance in ultrafiltration of oily emulsion, PERMEA 2003 International Membrane Science an Technology Conference Proceedings Tatranske Matliare, Slovakai p:65, 2003
Eszterle M; Sörös Z; Vatai Gy: Elimination of colouring substances from sugar factory syrups by ultrafiltration and nonofiltration, PERMEA 2003 Membrane Science an Technology Conference Proceedings Tatranske Matliare, Slovakai p:68, 2003
Galambos I; Vatai Gy; Békássyné-Molnár E: Membrane separation for humic acid removal, \''Lippay-Ormos-Vas\'' Tudományos Ülésszak Budapest pp: 222-223, 2003
Vincze I; Vatai Gy: Application of nonifiltration for coffee extract concentration, PERMEA 2003 Membrane Science an Technology Conference Proceedings Tatranske Matliare, Slovakai p. 64, 2003
Galambos I; Mora MJ; Vatai Gy; Békássyné -Molnar E: Wastewater treatment applying membrane filtration, \\\''Lippay-Ormos-Vas\\\'' Tudományos Ülésszak Budapest pp: 224-225, 2003
Koris A; Vatai Gy; Hu X: Membrane behaviour in cose of edible oil filtration, PERMEA 2003 Membrane Science an Technology Conference Proceedings Tatranske Matliare, Slovakai p:58, 2003
Rektor A; Vatai Gy: Membránszeparációs műveletek alkalmazása tejsavó újrahasznosítására, \''Lippay-Ormos-Vas\'' Tudományos Ülésszak Budapest pp: 234-235, 2003
Rektor A; Vatai Gy: Mozzarella sajt savójának feldolgozási lehetőségei különböző membránszűrési műveletek összekapcsolásával, Műszaki Kémiai Napok\'03 Veszprém pp: 90, 2003
Galambos I; Vatai Gy; Békássyné-Molnár E: Ipari membrán-modullal nyert szűrési tapasztalatok dél-magyarországi kútvizek tisztításánál, Műszaki Kémiai Napok\'03 Veszprém pp: 80, 2003
Mora MJ; Takács L; Vatai Gy; Békássyné-Molnár E: Ozmozisnyomás modellezése fordított ozmózissal történő szennyvíztisztítás során, Műszaki Kémiai Napok\'03 Veszprém pp: 89, 2003
Kiss I; Békássyné-Molnár E; -vatai Gy: Must besűrítés modellezése és gazdaságossága, Műszaki Kémiai Napok\'03 Veszprém pp: 456, 2003
Rektor A; Pap N; Vatai Gy; Bekassy-Molnár E: Must concentration analysis and modelling of membrane filtration, XX EMS Summer School and Conference Norway p:67, 2003
Márki E; Kabai M: Kén-dioxid eltávolítása kénessavas tartósítási eljárással kezelt mustból, Műszaki Kémiai Napok\'03 Veszprém pp: 455, 2003
Koris A; Vastai Gy: Különböző membránok viselkedése étolaj szűrésekor, Műszaki Kémiai Napok\'03 Veszprém pp: 404, 2003
Vatai Gy; Békássyné-Molnár E: Élelmiszeripari üzemek hulladék-kibocsátása. Esettanulmányok újabb megoldásokkal, AWARENET Szimpózium az Agrár- és Élelmiszeripari hulladékok csökkentésének lehetőségeiről Budapest pp: 26-27, 2003
Galambos I: Huminsav membránszűrésének kísérleti vizsgálata, XXVI. OTDK Agrártudományi Szekció Kaposvár, II. helyezés p: 272-273, 2003
Rektor A: Mozzarella sajt savójának membránszűrése. (A savó hasznosításának lehetőségei), XXVI. OTDK Agrártudományi Szekció Kaposvár, Különdíj p: 284-285, 2003
Rektor A; Pap N: Must feldolgozása és tartósítása komplex membránszűrési eljárással, XXVI. OTDK Agrártudományi Szekció Kaposvár, p: 282-283, 2003
Ubori Cs; Szécsi T: Növényolaj fluxus-nyomás viszonyainak vizsgálata Koch membránokon, XXVI. OTDK Agrártudományi Szekció Kaposvár, p: 288-289, 2003
Mora MJ; Meszaros P; Vatai Gy; Bekassy-Molnar E: Eliminacion de etanol de solution modelo y del agua residual farmaceutica por pervaporacion In Spanish), Technologia en Marcha, 15 p: 1-9, 2003
Gergely S; Bekassy-Molnar E; Vatai Gy: The use of multiobjective optimization to improve wine filtration, J. Food Engineerring 58, p: 311-316, 2003
Hu X; Bekassy-Molnar E; Vatai Gy: Analysis and characterization of membrane fouling of ultrafiltration separation for oil-in-water emulsion, Chemical Papers 57, p: 16-20, 2003
Rektor A; -vatai Gy: Membrane filtration of Mozzarella whey, Desalination 162, p:279-286, 2004
Galambos I; Mora MJ; Jaray P; Vatai Gy; Bekassy-Molnar E: High organic content industrial wastewater treatement by membrane filtration, Desalination 162, p: 117-120, 2004
Kiss I; Vatai Gy; Bekassy-Molnar E: Must concentration using membrane technology, Desalination 162, p:259-300, 2004
Rektor A; Pap N; Kókai Z; Szabó R; Vatai Gy; Bekassy-Molnar E: Applicationof membrane filtration methods for must processing and preservation, Desalination 162, p: 271-277, 2004
Vincze I; Vatai Gy: Application of nanofiltration for coffee extract concentration, Desalination 162, p:287-294, 2004
Seres Z; Gyura J; Eszterle M; Vatai Gy: Couloured matter removal from sugar-beet industry syrup by ultra-and nanofiltration, Acta Alimentaria 33 p: 119-127, 2004
Mora MJ; Jaray P; Vatai Gy; Bekassy-Molnar E: Eliminacion de sal y metanol del agua residual industrial por osmosis inversa (In Spanish), Technologia en Marcha 17 p: 83-91, 2004
Galambos I; Borsos F: Pilot-experiments for arsenic removal by nanofiltration and reverse osmosis, IWA Specialized Conference on Water Environment-Membrane Technology Seoul, Korea Proceending p: 1369-1376, 2004
Galambos I: Difficulties in oxidation of high arsenic content well-water before nanofiltration (CD-n teljes anyag), VI. Nemzetközi Élelmiszertudományi Konferencia p: 243-244, 2004
Vatai Gy; Kiss I; Rektor A; Békássyné Molnár E: Must sűrítmény előállítása integrált membrán rendszerrel,, XII. Membrántechnikai Konferencia, Budapest p: 25, 2004
Rektor A; Vatai Gy; Bekassy-Molnar E: Grape juice concentration by recent membrane processes, Euromembrane Ceongress Hamburg, 2004
Rektor A; Kozak A: Enrichment of the sugar content in the grape juice by osmotic distillation, VI. International Food Science Conference, Szeged, 2004
Rektor A; Burjan I: Membrane distillation application for concentration of must, VI. International Food Science Conference Szeged, Hungary, 2004
Rektor A; NovalinS; Vatai Gy: New membrane reactor technology for enzymatic hydrolysis of lactose in whey (Poster+CD-Full Text)), CEFOOD Second Central European Congress on Food Budapest, Hungrary p: 263, 2004
Rektor A; Burján I: Komplex membránszűrési eljárás alkalmazása mustok tartósítására (2. lépés Elősűrítés), Műszaki Kémiai Napok\'04, Veszprém p: 133-137, 2004
Kiss I; Békássyné-Molnár E; Vatai Gy: Nanoszűrő membránok összehasonlítása borbesűrítés esetén, Műszaki Kémiai Napok\'04 Veszprém p: 170-172, 2004
Román A; Márki E: Sótartalom hatása etanol pervaporációjára, Műszaki Kémiai Napok Veszprém p:188-191, 2004
Márki E; Román A: Pervaporáció alkalmazása alkohol- és sótartalmú szennyvízre, XII. Membrántechnikai Konferencia, Budapest p: 40-43, 2004
Vincze I; Vatai Gy: Kávéextraktum besűrítése nanoszűréssel: modellezés és gazdaságossági vizsgálatok, XII. Membrántechnikai Konferencia Budapest,, 2004
Mosonyi Sz; Kiss I; Vatai Gy; Békássyné Molnár E: Vörösbor besűrítése nanoszűréssel, Műszaki Kémiai Napok\'04 Veszprém p: 132, 2004
Vatai Gy; Kiss I; Bánvölgyi Sz; Békássyné Molnár E: Vörösborból készített értékes termékek, XII. Membrántechnikai Konferencia Budapest p: 24, 2004
Mosonyi Sz: Vörösbor értékes komponenseinek kísérleti besűrítése és modellezése, MÉTE XV. Országos Tudományos Diákköri Konferencia, Budapest p: 181-184, 2004
Román A: Etil-alkohol pervaporációjának vizsgálata NaCl jelenlétében, MÉTE XV. Országos Tudományos Diákköri Konferencia, Budapest p: 224-227, 2004
Galambos I; Békássyné Molnár E: Ivóvízkezelés dél-alföldi kutaknál, XII. Membrántechnikai Konferencia, Budapest p:32, 2004
Mezőhegyi G; Galambos I; Békássyné Molnár E; Vatai Gy: Magas arzéntartalmú szennyvíz kezelése vegyi tisztítással kombinált membránszűréssel, Műszaki Kémiai Napok\'04 Veszprém p: 193, 2004
Jávori T; Békássyné Molnár E: Szennyvíztisztító membránszűrő-bepárló rendszer gazdasági optimálása dinamikus programozással, Műszaki Kémiai Napok\'04 Veszprém p: 187, 2004
Ubori Cs; Koris A; Krstic D: Olaj-víz emulzó besűrítéssel ultraszűréssel, Műszaki Kémiai Napok\'04 Veszprém p: 162, 2004
Koris A; Krstic D; Ubori Cs: Examination of Membrane Separation for Oil-in-Water Emulsions, VI. Nemzetközi Élelmiszertudomány Konferencia Szeged, 2004
Atra R; Vatai Gy; Bekassy-Molnar E; Balint A: Application of ultra-and nanofiltration to enrich row materials of cheese production, J. Food Engineering 67, p: 325-332, 2005
Román A., Márki E., Kereskényi É: NaCl hatása izopropil-alkohol pervaporációjára., Műszaki Kémiai Napok 2005, Konferencia, Előadás összefoglaló: 137. o., Veszprém, 2005. április 26-28., 2005
Bekassy-Molnar, E., Marki, E. Majeed, J.G: Sulfur dioxide absorption in air-lift-tube absorbers by sodium citrate buffer solution., Chem. Eng. Proc. 44(9) 1039-1046 (2005) (IF=0.793,, 2005
Kereskényi É., Román A., Márki E: Korlátoltan elegyedő rendszerek elválasztása pervaporációval., Műszaki Kémiai Napok 2005 Konferencia, Összefoglaló 120. o., Veszprém, 2005. április 26-28., 2005
Kiss I; Takacs L; Vatai Gy; Bekassy-Molnar E: Removal of alcohol from wine using membrane separation processes, CHISA\'2002 Int Congr of Chem and Proc Eng Prague Czech Rep Poster: No 1076, 2002
A. Rektor, Á. Kozák, Gy. Vatai, E. Békássy-Molnár: Pilot plant RO-filtration of grape juice, PERMEA International membrane science and technology conference, Poland /Poster + Full text/, 2005
Kozák Á., Rektor A.,: Komplex membránszűrési eljárás alkalmazása mustok tartósítására (3. lépés: Végsűrítés, Műszaki Kémiai Napok ’05, Veszprém, 2005, pp: 113-114, 2005
Kozák Á., Rektor A: Szőlőmust cukortartalmának növelése fordított ozmózis és ozmotikus desztilláció alkalmazásával, „Lippay-Ormos-Vas” Tudományos Ülésszak, Budapest pp: 264-265, 2005
A. Rektor, Gy. Vatai, E. Bekassy-Molnar: Multi-step membrane processes for the concentration of grape juice,, Desalination, 2005
A. Rektor, Gy. Vatai, E. Bekassy-Molnar: Multi-step membrane processes for the concentration of grape juice., ICOM 2005 Congress, August 21-26. 2005., Seoul, Korea /Poster+CD full text/, 2005
Rektor A.: Tejsavó laktózmentesítése membrános eljárás és enzimes hidrolízis kombinációjával, Membrántechnika, Budapest, 2005. március, pp: 2-8, 2005
Galambos I., Békássy Molnár E., Vatai Gy.: Membránszűrés az ivóvíztisztításban, különös tekintettel a huminsav és arzén eltávolítására, Lippay-Ormos-Vas” Tudományos Ülésszak, Budapest, 2005., Konferencia összefoglaló: pp: 256-257, 2005
Csiszár E., Galambos I., Békássyné Molnár E., Vatai Gy.: Huminsavas kútvizek ultraszűrése laboratóriumi és félüzemi berendezésen: anyagátadási modell alkalmazása,, Lippay-Ormos-Vas” Tudományos Ülésszak, Budapest, 2005., Konferencia összefoglaló: pp: 248-249, 2005
I. Galambos, E. Csiszár, E. Bekássy-Molnár, Gy. Vatai: Mass transfer model for humic acid removal by ultrafiltration, Environment Protection Engineering,, 2005
I. Galambos, E. Csiszár, E. Bekássy-Molnár, Gy. Vatai: Mass transfer model for humic acid removal by ultrafiltration, Permea 2005, September 18-22, 2005, Polanica Zdroj, Poland, p. 209 (+ CD-n full text), 2005
Csiszár E., Galambos I., Békássy-Molnár E.: Az anyagátadási modell alkalmazása huminsavat tartalmazó kútvíz ultraszűrése esetén, Műszaki Kémiai Napok ’05, Veszprém, 2005., Konferencia összefoglaló pp: 112., 2005
I. Galambos, G. Mezőhegyi, Gy. Vatai: Arsenic removal from high arsenic content wastewater: combination of lime softening and microfiltration, Sustainability for humanity and environment in the extended connection field science – economy – policy, Timisoara, Romania, Proceeding pp. 169-172, 2005
Román András, Márki Edit, Vatai Gyula, Békássyné Molnár Erika: Membránszűrés alkalmazása az ecetgyártásban., “Lippay János – Ormos Imre – Vas Károly” Tudományos Ülésszak, Poszter É50, Összefoglaló: 274-275. o., Budapest, 2005. október 19-20., 2005
A. Koris, H. Xianguo, Gy. Vatai: Ultrafiltration and nanofiltration of oil-in-water emulsions: comparison of resistances. Scientific reunion of the special program of the Alexander von Humboldt Foundation cocerning the reconstruction of the South Eastern Europe: Sustainability for Humanity and Environment in the extended connection, Timisoara, Romania, proceedings I. p. 141-144, 24-25 Febr. 2005, 2005
X. Hu, E. Bekassy-Molnar, Gy. Vatai, A. Koris: Ultrafiltration of oily emulsions for metal cutting fluid: role of feed temperature., PERMEA 2005, proceedings WWW-O04, 2005, 2005
A. Koris, D. Krstic, X. Hu, Gy. Vatai: Ultrafiltration of oil-in-water emulsion: flux enhancement with static mixer, PERMEA 2005, proceedings WWW-P08, 2005, 2005
D. M. Krstic, A. Koris, M. N. Tekic: Do static turbulence promoters have potential in cross-flow membrane filtration applications?, Proceedings, ICOM 2005, Korea (also accepted for publication in Desalination), 2005
Bánvölgyi Sz., Békássy-Molnár E., Panyik G-né., Vatai Gy: Vörösbor-besűrítési kísérletek membránszűréssel., Műszaki Kémiai Napok ’05, Konferencia-kiadvány 124. o., Veszprém, 2005
Sz. Bánvölgyi, E. Békássy-Molnár, G. Panyik, Gy. Vatai: Concentration of red wine with membrane technology, PERMEA 2005, Konferencia-kiadvány 23. o., Polanica Zdrój, Lengyelország, 2005
Bánvölgyi Sz., Békássyné Molnár E., Panyik G-né., Vatai Gy: Egészséges és értékes termékek előállítása vörösborból membránszűréssel, LOV Tudományos Ülésszak 2005, Konferencia-kiadvány 246. o., Budapest (adsztrakt), 2005
Hu X; Mora MJ? Koris A; Bekassy-Molnar E? Vatai Gy: Effect of transmembrane pressure on ultrafiltration behaviour of emulsified oily wastewater, CHISA 2002 Int Congr of Chem and Proc. Eng. Prague Czech Rep Poster: No 373,220, 2002
Vincze I., Stafanovitsné Bányai É.; Vatai Gy.: Membránszűrés alkalmazása a homoktövis (Hippophae rhamnoides L.) lé besűrítésénél? LOV Tudományos Ülésszak, Budapest, 2005. okt. 19-20. 280-281. o. (ea+absztrakt, Desalination 163, p: 355-360, 2005
Vincze I.; Vatai Gy.:: Kávéextraktum besűrítésének vizsgálata nanoszűréssel (NF) és fordított ozmózissal (RO): A módszerek összehasonlítása, Műszaki Kémiai Napok, Veszprém , 2005. április 26-28. (Poszter+Absztrakt), 2005
I.Vincze; -Gy. Vatai.:: Concentration of sea-buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) juice with membrane separation, PERMEA, Lengyelország, Polanica Zdrój, 2005. szeptember 18-22. 28. o, 2005
I.Vincze; - Stefanovitsné-Bányai É.;Gy. Vatai.:: Homoktövis (Hippophae rhamnoides L.) lé besűrítése membránszűréssel;, Membrántechnika, 2005. október, 38-47. o, 2005




vissza »