Eltérő élettani szereppel rendelkező zsírsavak vizsgálata háziállatokkal  részletek

súgó  nyomtatás 
vissza »

 

Projekt adatai

 
azonosító
37963
típus K
Vezető kutató Husvéth Ferenc
magyar cím Eltérő élettani szereppel rendelkező zsírsavak vizsgálata háziállatokkal
Angol cím Studies of various fatty acids with different metabolic roles in domestic animals
zsűri Növénytermesztés, állattenyésztés
Kutatóhely Állattudományi Tanszék (Pannon Egyetem)
résztvevők Dr. Rózsa László
Gaál Tibor
Mézes Miklós
Mezoszentgyörgyi Dávid
Németh Katalin
Orosz Szilvia
Wagenhoffer Zsombor
Wágner László
projekt kezdete 2002-01-01
projekt vége 2005-12-31
aktuális összeg (MFt) 9.310
FTE (kutatóév egyenérték) 0.00
állapot lezárult projekt





 

Zárójelentés

 
kutatási eredmények (magyarul)
Kísérleteinkben olyan Magyarországon használatos állatfajták, illetve genotípusok különböző szöveti lipidjeinek zsírsavösszetételét vizsgáltuk baromfi, szarvasmarha és juh fajok esetében, amelyek állati eredetű élelmiszer-alapanyagok termelésére alkalmazhatók. Összefüggéseket tapasztaltunk a fajta, illetve genotípus és a takarmányozás jellege, valamint az állati termékek zsírsavösszetétele között. Ezen összefüggésekre alapozva olyan takarmányozási technológiákat fejlesztettünk ki, amelyek lehetőséget nyújtanak a fogyasztó szempontjából egészséges zsírsavprofil kialakítására tojás, tej és hús esetében. Ezekkel a módszerekkel elsősorban az n-3 és CLA zsírsavak mennyisége fokozható az élelmiszerekben. Eredményeinket az állattartó gazdaságok és a takarmányipar rendelkezésére bocsátottuk, akik kísérleteink adatait felhasználhatják a takarmányok előállításához, számításba véve azok hatásait az állati szövetek lipidjeinek összetételére. Kutatásaink ennek megfelelően hozzájárulnak az egészséges élelmiszerek előállításához.
kutatási eredmények (angolul)
In our studies the fatty acid profile of various lipids in the tissues of some animal breeds and genotypes of poultry, cattle and sheep used in Hungary for food production were measured. Relationships between fatty acid composition of animal products and genotypes as well as nutritional conditions were showed. On the basis of these relationships various feeding technologies were developed, which provides possibilities for the manipulation of the fatty acid composition of the main human food sources of animal origin including egg, meat and milk. By the means of these techniques mostly n-3 and CLA fatty acid levels of foods can be increased. The results of our experiments are available for feed industry. They can use these data for the preparation of feed mixtures taking the effects of feeds on the lipid compositions of animal tissues into account. In this way our studies means a contribution to the supply of healthy food sources for humans.
a zárójelentés teljes szövege http://real.mtak.hu/418/
döntés eredménye
igen





 

Közleményjegyzék

 
Szöllőskei G., Wágner L., Husvéth F., Németh S.: Az állati termékek konjugált linolsav (CLA) szintjének befolyásolása a takarmányozás által., Akadémiai Besz. Állatorv.tud.Biz., Élettan, Biokémia, Kórélettan. Vol. 29. p. 24., 2002
Németh K., Balogh K., Ribiczeyné Sz. P., Mézes M., Gaál T., Husvéth F., Józsa Cs.: Az E-vitamin és a metionin-kiegészítés hatása a növendékbaromfi antioxidáns rendszerére., Akadémiai besz. Állatorv.tud.Biz. Élettan, Biokémia, Kórélettan. Vol. 29. p. 20., 2002
Husvéth F., Rózsa L., Magyar L., Bali G., Márton A.: Lehetőségek az étkezési tojás n-3 típusú hosszú szénláncú zsírsavtartalmának növelésére., Agrártermelés-Életminőség, XXIX. Óvári Tudományos Napok, Mosonmagyaróvár, 2002. okt. 3-4., 2002
Pál, L., R. Grossmann, K. Dublecz, F. Husvéth, L. Wágner, Á. Bartos and G. Kovács: Effects of glucagon and insulin on plasma glucose, triglyceride, and triglyceriderich lipoprotein concentrations in laying hens fed diets containing different types of fats., Poultry Sicence, 81 (11) 1694-1702, 2002
Husvéth F., Rózsa L, Papócsi P., Magyar L., Bali G., Márton A.: Lehetőségek az étkezési tojás n-3 típusú hosszú szénláncú zsírsavtartalmának növelésére., Baromfi, 5(4) 68-71., 2002
Pál, L., K. Dublecz, F. Husvéth, L. Wágner, Á. Bartos and G. Kovács: Effect of dietary fats and vitamin E on fatty acid composition, vitamin A and E content and oxidative stability of egg yolk., Archiv für Geflügelkunde, 66. (6) 252-257., 2002
Lengyel, Z., F. Husvéth, P. Polgár, F. Szabó, L. Magyar: Fatty acid composition of intramuscular lipids in various muscles of Holstein-Friesian bulls slaughtered at different ages., Meet Science, Vol. 65, pp. 593-598., 2003
Kovács, G., Husvéth, F., Wágner, L., Farkasné Zele, E., Pál, L., Lengyel, Z., Deák, T.: A takarmány összetételének hatása a tojássárgája A-, E-vitamin és koleszterintartalmára, valamint zsírsavösszetételére., Állattenyésztés és Takarmányozás. Vol: 52, pp: 77-91., 2003
Kovács, G., Husvéth, F., Wágner, L., Tálos, T., Pál, L., Deák, T.: A tojássárgája zsírsavösszetételének megváltoztatása., XLV. Georgikon Napok, Új Stratégiák az Agrárgazdaságban, Keszthely, 2003. szept. 25-26. p. 33., 2003
Németh, K., Husvéth, F., Mézes, M.: Az E-vitamin- és a metioninkiegészítés hatása kukoricacsíra olajjal, illetve halolajjal takarmányozott növendék brojlerek antioxidáns rendszerére., Veszprémi Egyetem, GMK. IX. Ifjúsági Tudományos Fórum, 2003. Keszthely, CD-ROM, 2003
Németh K.-Mézes M.-Balogh F.-Husvéth F.: Effect of methionine supplementation on the glutathione redox system in broiler chickens fed different fat sources., Proceedings of 12th International Conference 201 p., 2005
Gaál T., Stadler K., Husvéth F., Elek P., Ribiczeyné Sz. P., Reiczigel J.: Liver free radical, lipid and glycogen content in dairy cows around calving., 6th ESVCP Congress, 15-17. Sept, 2004. Olsztyn, Poland. Vet. Clin. Path. 33. 259., 2004
Kovács, G., Husvéth, F., Wágner, L., Dublecz, K., Pál, L., Tálos, T., Deák, T.: Incorporation of conjugated linoleic acid into egg and liver of laying hens., XXII World,s Poultry Congress 8-13 June 2004, Istanbul, Turkey, p. 365., 2004
Szöllőskei G., Stefánia Németh and F. Husvéth: In sacco studies of conjugated linoleic acid production from varions oils in the rumen of shepp., Acta Vet. Hung. 53 (4) pp. 411-423, 2005
Kovács G., Husvéth F., Pál L., Wágner L., Sóskáné Tótiván M.: Konjugált linolsav etetés hatása a tojássárgája és a tojótyúk máj, valamint hasűri zsírszövetének zsírsavösszetételére., XXX. Óvári Tudományos Napok, 2004. október 7., Mosonmagyaróvár, 2004
Németh K.-Mézes M.-Husvéth F.: A takarmányok methionin- és zsírkiegészítésének hatása a brojlercsirkék glutation redox rendszerére., Takarmányozás, 8 (2) 5-7., 2005
Németh Katalin: Takarmányozási és egyéb környezeti tényezők hatása a brojlercsirke lipiperoxidációs folyamataira., VE GMK Keszthely (PhD értekezés), 2004
Husvéth, F., L. Rózsa, L. Magyar, G. Bali P. Papocsi: N-3 fatty acid enrichment of table eggs by adding a fish oil preparation (Nordos Fat) to the diet of laying hens., Archiv für Geflügelkunde, 67. (5) 198-203., 2003
Katalin Németh, M. Mézes, T. Gaál, Á. Bartos, K. Balogh and F. Husvéth: Effect of supplementation with methionine and different fat sources on the glutathione redox system of growing chickens., Acta Veterinaria Hungarica 52 (3), pp. 369-378, 2004
Husvéth F., J. Schmidt, J. Sipőcz, L. Wágner, L. Magyar: Effect of fresh alfalfa feeding on conjugated linoleic acid content in milk of dairy cows at different milk yield., Animal Feeding Science Technologie (megjelenés alatt), 2005
Németh K., Balogh K., Bartos A.: Metionin kiegészítés hatása eltérő telítettségű zsírsavakkal takarmányozott brojlercsirkék májának glutation tartalmára, Állattenyésztés és Takarmányozás, 53 (3) 269-277., 2004
Husvéth, F., Kovács, G., Wágner, L., Pál, L.: Effect of dietary conjugated linoleic acid on the fatty acid composition of egg yolk, liver and adipose tissue in laying hens., Archiv für Geflügelkunde, 69 (5) 213-218., 2005




vissza »