Az Agrobacterium vitis agrocin termelését kódoló DNS szakasz izolálása, jellemzése és a termelt agrocin növénykórtani értékelése
Angol cím
Isolation and characterization of the DNA region of Agrobacterium vitis required for agrocin production and its plant pathological evaluation
zsűri
Komplex agrártudomány
Kutatóhely
MTA Növényvédelmi Kutatóintézet
résztvevők
Nagy Judit
projekt kezdete
2003-01-01
projekt vége
2006-12-31
aktuális összeg (MFt)
5.640
FTE (kutatóév egyenérték)
0.00
állapot
lezárult projekt
Zárójelentés
kutatási eredmények (magyarul)
Az Agrobacterium vitis agrocin termelését kódoló DNS szakasz izolálása, jellemzése és a termelt agrocin növénykórtani értékelése
A jelen pályázatban az Agrobacterium vitis által előidézett szőlő-golyvásodás ellen használt biológiai védekezésre alkalmas F2/5-ös törzs agrocin termelésért felelős DNS szakaszát (38 kb) izoláltuk és értékeltük a termelt agrocin növénykórtani vonatkozásait.
Transzpozon mutánsokat állítottunk elő és szekvenáltuk a transzpozon beépülési helye körüli DNS szakaszokat. A DNS szekvenciákból próbákat készítettünk és a baktérium génkönyvtárában génkönyvtárban megtaláltuk azt a génszakaszt amely kódolja az agrocin termelését. Az izolált klónok közül az egyik amely egy 38 kb inszertet tartalmaz képes volt a mutánsok eredeti agrocintermelését helyreállítani, igazolva, hogy a keresett gének ezen a szakaszon találhatók.
Izoláltuk a termelt agrocint és meghatároztuk molekulasúlyát (>1000 kDa). Megállapítottuk, hogy a részlegesen tiszta agrocinnal szemben a növénykórokozó baktériumok közül csak az Agrobacterium vitis törzsek érzékenyek. A szőlőn a részlegesen tisztított agrocinnal megakadályozható a tumorképzés.
kutatási eredmények (angolul)
Isolation, characterization and plant pathological evaluation of the agrocin production of Agrobacterium vitis
In this project, we investigated a non-pathogenic Agrobacterium vitis strain F2/5 used again the pathogenic strains of Agrobacterium vitis causing tumors on grapevine. We isolated and cloned a piece of DNA (38 kb) coding genes responsible for agrocin production of Agrobacterium vitis strain F2/5. The produced agrocin was characterized and evaluated from plant pathological aspects.
Agrocin-minus mutants were made from the nontumorigenic strain F2/5 and sequenced the EcoRI fragment at the transposon insertion sites. On the bases of these sequences probes were constructed and used for the screening of a genomic library of F2/5. One clone from the library was able to restore the agrocin production in agrocin-minus mutants indicating that the insert in this clone contained the DNA piece responsible for the agrocin production.
Biochemical isolation and purification of the agrocin revealed that the agrocin is a large protein molecule (M.W. >1000 kDa). It is heat and proteolitic enzymes sensitive. The partially purified agrocin was able to inhibit the tumor formation on grapevine.
Li,Y.,Gronquist,M.R.,Hao,G.,Holden,M.R.,Eberhard,A.,Scott,R.A.,Savka,M.A.,Szegedi,E.,Sule,S.,Burr,T.J.: Chromosome and plasmid encoded N-acyl homoserine lactones produced by Agrobacterium vitis wildtype and mutants that differ in their interactions with grape and tobacco, Physiological and Molecular Plant Pathology 67,284-290, 2005
Viczian,O., Mergenthaler,E.,Sule,S.:: Expression of the tuf gene of Candidatus phytoplasma mali in Escherichia coli, Acta Phytopathologica et Entomologica Hungarica, 2005
Kolozsvári Nagy,J., Süle,S., Sampaio,J.P.: Apple tissue culture contamination by Rhodotorula spp.: Identification and prevention, In Vitro Cell.Dev.Biol.-Plant 41:520-524., 2005
Szegedi,E., Bottka,S., Mikulas,J., Otten,L., Sule,S.: Characterization of Agrobacterium tumefaciens strains isolated from grapevine, Vitis, 2005