A fluoridok szisztémás és helyi alkalmazásának biológiai felhasználhatósága a caries prevencióban
Angol cím
Bioavailability of systematically and topically applied fluorides in caries prevention
zsűri
Klinikai Orvostudományok
Kutatóhely
Orálbiológiai Tanszék (Semmelweis Egyetem)
résztvevők
Gintner Zénó Tóth Zsuzsanna
projekt kezdete
2003-01-01
projekt vége
2005-12-31
aktuális összeg (MFt)
3.690
FTE (kutatóév egyenérték)
0.00
állapot
lezárult projekt
Zárójelentés
kutatási eredmények (magyarul)
1. A fluoridok biológiai felhasználhatóságát vizsgálva, napi 1 mg fluorid szisztémás bevitele esetén, különböző vivőanyagokban (só, tej, tabletta), középtávú humán kísérleti modellen mértük a 24 órás vizelet és a stimulált nyál fluorid koncentrációját. Négy hét után mindhárom csoportban szignifikánsan (p<0.001) emelkedett mind a vizelet, mind a stimulált nyál fluorid tartalma a kontroll csoporthoz képest. Eredményeink alapján mindhárom vivőanyag alkalmas a fluorid supplementációra.
2. A szisztémásan bevitt fluoridok biológiai hasznosulását egyhetes alacsony energiatartalmú (250-280 kcal/nap) diétát tartó önkéntes résztvevőkön vizsgálva, a fluoridos tejet fogyasztó csoport vizelet-, és stimulált nyál fluorid koncentrációjának szignifikáns (p<0.01, ill.p<0.001) emelkedését észleltük.
3. A szisztémásan bevitt fluoridok beviteli módszerének lokális hatását vizsgálva, a különböző pozicióban szájba helyezett szalmaszálon keresztül fogyasztott fluoridos tej a nyál fluorid koncentrációját eltérő mértékben befolyásolta.
kutatási eredmények (angolul)
1. The effect of fluoride administered in salt, milk, and tablets on fluoride secretion in saliva
and excretion in urine was compared in a medium-term study on young adults. After three
four-week test periods, the subjects ingesting 1 mg of fluoride daily in the different
vehicles, the samples of stimulated saliva and 24-hour urine showed a significantly higher
level (p<0.001) of fluoride compared with the control group. Based on the results, salt,
milk and tablets seem to be suitable vehicles for fluoride supplementation.
2. The bioavailability of fluoride in milk, investigated in an experiment during short-term
Fasting on subjects consuming a low-caloric (250-280 kcal/day) diet, resulted in a significant increase (p<0.01, resp. p<0.001) in the fluoride concentration of urine-, resp. stimulated saliva.
3. The local effect of fluoridated milk administered in different ways on the fluoride profile
Of human saliva, showed different fluoride concentrations in saliva, according to the different positioning of the straw, through which the fluoridated milk was consumed.