Az intenzíven nevelt süllő és kősüllő növekedésének és testösszetételének összehasonlító vizsgálata
Angol cím
Comparative study on the growth and body composition of the intensive reared pikeperch and Volga perch
zsűri
Növénytermesztés, állattenyésztés
Kutatóhely
Mezőgazdasági Termékfeldolgozás és Minősítés Tanszék (Kaposvári Egyetem)
projekt kezdete
2004-10-01
projekt vége
2007-09-30
aktuális összeg (MFt)
18.203
FTE (kutatóév egyenérték)
0.00
állapot
lezárult projekt
Zárójelentés
kutatási eredmények (magyarul)
A kutatás során meghatároztam a kősüllő intenzív rendszerben való nevelésekor a növekedési és takarmányértékesítési paramétereket. A fogassüllőhöz hasonlóan a telepítési sűrűséget vizsgálva 2,08 g/l sűrűségig nem találtam jelentős eltérést a tömeggyarapodás, takarmányfogyasztás, takarmányértékesítés tekintetében
A takarmányok zsírtartalmának változtatásakor a kősüllőnél és a fogassüllőnél is hasonló eredményeket kaptam. A test zsírtartalma a 18 % és a fölötti takarmány zsírtartalom hatására káros irányban változik (elzsírosodik), amelyet nem kísér ezzel azonos nagyságú tömeggyarapodás, növekedés.
Az alternatív olajforrások közül a süllővel ellentétben, a kősüllő részlegesen visszautasította a lenolajos takarmányt, mely csökkent gyarapodáshoz vezetett. A másik három növényi olaj kiegészítés (repce, napraforgó, és szója) esetében azonban nem lépett fel semmilyen takarmányozási vagy növekedési probléma. A takarmányok zsírsavösszetétele mindkét fajnál befolyásolta a test zsírsavösszetételét.
A takarmányozási ráta vizsgálata az általam tanulmányozott értékek mellett nem vezetett pontos eredményekre. Bár tendenciájában mindkét faj esetében a növekvő ráta jobb növekedést eredményezett, a kapott növekedés a süllőnél nem volt kielégítő és a testösszetétel sem változott jelentősen, ami megerősíteni látszik, hogy további, 2%-nál magasabb napi adagok tesztelése is szükséges lehet ennek a paraméternek a megállapításához.
kutatási eredmények (angolul)
Based on the results of the project the growth parameters and feed conversion ratio of the intensively reared Volga pikeperch fingerlings were determined. Similarly to the pikeperch there were no significant differences in the growth rate, feed consumption or feed conversion of the Volga pikeperch groups reared under stocking densities below 2.08 g/L.
The effect of the grading levels of the dietary fat content was also similar on both the pikeperch and Volga pikeperch. The fat content of the fish body changes disadvantageously (fat deposition) without any compensating weight gain or growth.
Contrarily to the pikeperch; the Volga pikeperch partially ignored the feed containing linseed oil supplementation, which resulted a depressed growth rate. However; the other three vegetable oil (rapeseed-, sunflower- and soybean oil) supplementation caused no nutritional or growth problems. The dietary fatty acid composition effects significantly the fillet FA composition in both species.
The investigation of the effect of different daily feed ratios showed no adequate results. However, generally both species had better growth rates in the groups with higher daily feed ratios; the growth of pikeperch was not satisfactory and the body composition showed no changes at this level of the feed ratios. This suggests that further investigations are required to test the daily ratios above 2% of the bodyweight to determine the exact value of this parameter.
Molnár, T., Stettner, G., Müller, T., Szabó, G., Hancz, Cs: A telepítési sűrűség hatásának vizsgálata az intenzíven nevelt kősüllő (Stizostedion volgensis) növekedésére és takarmányértékesítésére, Halászatfejlesztés. 29. 75-81. p, 2004
Molnár T., Stettner G., Szabó G., Hancz Cs.: A növekedés és a testösszetétel vizsgálata fogassüllőn, azonos fehérje-, de eltérő energiatartalmú tápok etetése mellett., Halászatfejlesztés. 30. 143-146. p., 2005
Szabó, G., Molnár, T., Hancz, Cs.: Effect of different fat content ont he growth and body composition of pikeperch., Lessons from the Past to Optimise the Future. Aquaculture Europe 2005. Trondheim, Norway, August 5-9, 2005. European Aquaculture Society. Spec. Publ. No. 35. 439-440., 2005
G., Szabó, Cs., Hancz, T., Molnár: Effect of different dietary fat content and fat sources on the growth and body composition of Volga perch, Linking Tradition & Technology - Highest Quality for the Consumer' conference in Firenze (Florence), Italy, May 9-13, 2006. Pub-167,2006, 1050, 2006
Molnár T., Szabó A., Szabó G., Szabó Cs., Hancz Cs: Effect of different dietary fat content and fat type ont he growth and body composition of intensively reared pikeperch Sander lucioperca (L.), Aquaculture Nutrition 12; 173–182, 2006
Szabó, G., Hancz, Cs., Stettner, G., Bódis, M., Molnár, T.,: Eltérő napi takarmányadagok hatása a táppal etetett süllő (Sander lucioperca L.) növekedésére és testösszetételére., Halászatfejlesztés 31. 163-173., 2006
T. Molnár, T. Müller, G. Szabó, C. Hancz: Growth and feed conversion of intensively reared Volga perch (Stizostedion volgensis), Acta Agraria Kaposváriensis 10 (2) 315-319, 2006
Szabó, G., Molnár, T., Stettner, G., Hancz, Cs.,: Intenzív süllő (Sander lucioperca L.) és kősüllő (Stizostedion volgense G.) nevelési kísérletek a Kaposvári Egyetemen. Eredményeink összefoglalása., XXXI. Halászati Tudományos Tanácskozás, HAKI. Szarvas, 2007. május 16-17. 30.p., 2007