Tárolási folyamat során fellépő gyümölcsminőség változások modellezése  részletek

súgó  nyomtatás 
vissza »

 

Projekt adatai

 
azonosító
48957
típus K
Vezető kutató Fekete András
magyar cím Tárolási folyamat során fellépő gyümölcsminőség változások modellezése
Angol cím Modeling of variations in fruit quality during storage
zsűri Növénytermesztés, állattenyésztés
Kutatóhely Fizika-Automatika Tanszék (Budapesti Corvinus Egyetem)
résztvevők Baranyai László
Borsa Béla
Felföldi József
Firtha Ferenc
Gillay Zoltán
projekt kezdete 2005-01-01
projekt vége 2007-12-31
aktuális összeg (MFt) 6.960
FTE (kutatóév egyenérték) 0.33
állapot lezárult projekt





 

Zárójelentés

 
kutatási eredmények (magyarul)
A munka célja gyümölcs tárolása során fellépő minőségi változások mérésére módszer kidolgozása volt, továbbá összefüggés meghatározása az egyes jellemzők között, valamint feladat volt a tárolás során várható változások prediktív modellezése. Az alma tömegében és keménységében jelentős csökkenés következett be, a térfogat a tömeggel megközelítőleg arányosan csökkent a 28 napos tárolás során. Megállapítottuk, hogy az egyes egyedek relatív tömegcsökkenése a tárolási idő függvényében lineárisan változott. A felületi érdesség és az érdesség szórása exponenciális függvény szerinti növekedést mutatott a tárolási idő és a tömegcsökkenés függvényében. Az érdesség és annak szórása jelentősen megnőtt. Módszert dolgoztunk ki alma felületi érdességének számítógépes látórendszerrel történő meghatározására a képen detektált fekete/fehér felület aránya alapján. Összefüggést határoztunk meg a fekete/fehér viszony és a tömegveszteség között. Ez az összefüggés alkalmas a fekete/fehér viszony alapján a tömegcsökkenés becslésére. Mértük az alma felületének R-G-B színkomponenseit és megállapítottuk, hogy azok szórása nő a tárolási idő függvényében. Az almafelület NIR spektrumban felvett abszorbanciája csökkenő jelleget mutat az alma tömegének csökkenésével a tárolás során. A hiperspektrális képfeldolgozás eredményei alapján a sárgarépa szelet relatív tömegcsökkenése és a bevezetett spektrális paraméter közötti összefüggés alkalmas sárgarépa tárolása során fellépő tömegcsökkenés prediktív modellezésére.
kutatási eredmények (angolul)
The objective was to develop method for the measurement of apple quality characteristics and to determine relationship between the characteristics during storage and to predict the variations during storage. Considerable reduction was found in the mass and the firmness. However, only a slight reduction occurred in apple volume and density during the 28 day storage. There was a linear relationship between the mass reduction and the storage time. The increase of surface irregularities and that of the standard deviation of the irregularities in the function of the mass reduction showed exponential relationship. There was a considerable increase of surface irregularities and that of the standard deviation of the irregularities. Methods were developed to determine apple surface irregularities by the black to white area ratio of the apple surface. Relationship was determined between the black to white area ratio of the apple surface and the mass reduction and for the prediction of mass reduction during storage. The standard deviation of the R-G-B color components showed a definite increase in the function of storage time. The NIR spectrum of the apple surface showed a definite reduction in the absorbance in the function of the mass reduction. Hyperspectral imaging of carrot disks showed that the mass reduction of carrot and the spectral parameter are suitable for the prediction of the reduction in carrot mass during storage.
a zárójelentés teljes szövege http://real.mtak.hu/1896/
döntés eredménye
igen





 

Közleményjegyzék

 
Fekete András, Olasz Anikó: Gyümölcsfelület egyenetlenségének elemzése, MTA-AMB Kutatási és Fejlesztési Tanácskozás kiadványa, Gödöllő. Nr. 29. 109-113., 2005
Fekete András, Olasz Anikó: Optical method for fruit surface irregularity measurement, Annual International Meeting of ASAE, Tampa, Papers on CD, Paper Number: 056193., 2005
Olasz Anikó, Fekete András: Method for measurement of apple surface irregularity., International Conference on Research and Teaching of Physics in the Context of University Education. Proceedings on CD. ISBN 80 8069-528-8. 221-224., 2005
Fekete András: Fizikai mérések a minőségbiztosításban, In: Baranyai László-Kókai Zoltán: Minőségszabályozás az élelmiszeriparban. Budapsti Corvinus Egyetem. ISBN 963 286 307 0, 7-12., 2006
Firtha F., Fekete A., Kaszab T., Takács P., Herold B., Herppich W., Borsa B., Kovács L.: Sárgarépa száradásának elemzése hiperspektrális képfeldolgozással, MTA-AMB Kutatási és Fejlesztési Tanácskozás kiadványa, Gödöllő. Nr. 30. 55-59., 2006
Borsa Béla, Gillay Zoltán, Herppich, W.B., Herold, B., Schlüter, O., Geyer, M., Ilte, K.: A zöldség vágása során keletkező felület tulajdonságai., MTA-AMB Kutatási és Fejlesztési Tanácskozás kiadványa, Gödöllő, Nr. 30. 2. 122-125., 2006
Borsa Béla, Gillay Zoltán, Herppich, W.B., Herold, B., Schlüter, O., Geyer, M., Ilte, K.: Sárgarépaszelet mikrostruktúrájának geometriai tulajdonságai., MTA-AMB Kutatási és Fejlesztési Tanácskozás kiadványa, Gödöllő, Nr. 31. 2. 99-102., 2007
Fekete András: Mechanikai alapismeretek és mérési módszerek., In: Baranyai L., Kókai Z.: Minőségszabályozás az élelmiszeriparban. Budapesti Corvinus Egyetem. 2-25., 2006
Fekete András, Nagy Médea, Kazsab Tímea:: Alma felületi jellemzőinek mérése., MTA-AMB Kutatási és Fejlesztési Tanácskozás kiadványa, Gödöllő. Nr. 31. 79-83., 2007
Kaszab T., Firtha, F., Fekete, A., Herold B., Herppich W., Zude M., Borsa, B., Kovács, L.:: Sárgarépa nedvességtartalmának becslése hiperspektrális képfeldolgozással., MTA-AMB Kutatási és Fejlesztési Tanácskozás kiadványa, Gödöllő. Nr. 30. 84-88., 2007
Kaszab T., Firtha, F., Fekete, A., Herold B., Herppich W., Zude M., Borsa, B., Kovács, L.:: Water Content Variations in Carrot Tissue by Hyperspectral Imaging., Annual International Meeting of ASABE, Minneapolis, Paper No. 076109, http://asae.frymulti.com, 2007
Zsom, T., W.B. Herppich, Cs. Balla, A. Fekete, J. Felföldi and M. Linke:: Water Transpiration Features...., Journal of Thermal Analysis and Calorimetry (82), 239-243., 2007
Kaszab, T., Firtha, F., Fekete, A.:: Carrot Quality Assessment by Hyperspectral Imaging., Proceedings of Conference on Trends in Agricultural Engineering, ISBN: 978-80-213-1668-3, 208-211., 2007
Nagy M., Fekete, A.:: Prediction of Apple Mass Loss by Vision System., Proceedings of Conference on Trends in Agricultural Engineering, ISBN: 978-80-213-1668-3, 342-346., 2007
Fekete András: Kertészeti termények minőségi vonatkozásai, In: Sitkei Gy. 2005. A gyümölcs- és zöldségtermesztés műszaki vonatkozásai. MGI könyvek, FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet kiadványa. ISBN 963 611 436 6. 112-177., 2005
Firtha, F., A. Fekete, T. Kaszab, P. Takács, B. Herold, W. Herppich, B. Borsa, L. Kovács: Analysis of Carrot Drying by Hyperspectral Imaging, Book of Abstracts of World Congress of CIGR-EurAgEng, Bonn, 699-700., 2006
W. B. Herppich, B. Herold, O. Schlüter, K. Ilte, M. Geyer, B. Borsa, Z. Gillay: Beurteilung der mikrotopografischen Beschaffenheit von Schnittflachen, Landtechnik, 61, H. 5, 256-257., 2006
Fekete András, Nagy Médea:: Estimation of Fruit Mass Loss by Optical Method., Annual International Meeting of ASABE, Minneapolis, Paper No. 076010. http://asae.frymulti.com, 2007
Firtha Ferenc:: Development of Data Reduction Function for Hyperspectral Imaging., Progress in Agricultural Sciences, 3, 67-88., 2007




vissza »