Membránműveletek integrálásának és optimálásának elméleti és kísérleti vizsgálata  részletek

súgó  nyomtatás 
vissza »

 

Projekt adatai

 
azonosító
49850
típus K
Vezető kutató Békássyné dr. Molnár Erika
magyar cím Membránműveletek integrálásának és optimálásának elméleti és kísérleti vizsgálata
Angol cím Theoretical and experimental investigation and optimization of membrane processes
zsűri Kémia 2
Kutatóhely Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tanszék (Budapesti Corvinus Egyetem)
résztvevők Békássy Sándor
Koris András
Márki Edit
Román András
Széchyné dr. Bálint Ágnes
Vatai Gyula
projekt kezdete 2005-01-01
projekt vége 2008-12-31
aktuális összeg (MFt) 13.260
FTE (kutatóév egyenérték) 2.84
állapot lezárult projekt





 

Zárójelentés

 
kutatási eredmények (magyarul)
A kutatás 4 éves időszaka alatt megvalósítottuk a munkatervben meghatározott feladatokat. A következő témakörökben végeztünk kutatásokat és értünk el nemzetközileg is elismert eredményeket: 1. Feketeribiszke-lé, málnalé és bodzalé besűrítése integrált membrán műveletekkel 2. Homoktövis-lé koncentrálásának kidolgozása 3. Csökkentett nyomású membránszűrés alapjainak kidolgozása 4. A membránon keresztüli anyagtranszport matematikai modellezése, az optimális műveleti paraméterek meghatározása 5. Pervaporáció alkalmazása aromakomponensek kinyerésére Összefoglalásként megállapítható, hogy a kutatás négy éve sikeres volt, mert a témához kapcsolódóan 13 folyóiratcikket publikáltunk (ebből 8 impakt faktoros), hazai és nemzetközi konferenciákon is ismertettük eredményeinket, a konferencia-kiadványokban 20 teljes anyag és 19 absztrakt jelent meg. A témához kapcsolódóan több mint 15 TDK és diplomamunka készült el, és 4 PhD dolgozat (Rektor Attila, Bánvölgyi Szilvia, Vincze Ivetta, Kozák Áron) alapjául szolgáló kísérleti mérések fejeződtek be.
kutatási eredmények (angolul)
In the 4 years of this research project the obligations were completed. The topic of the researches what were carried out were the following: 1. Concentration of blackcurrant-, raspberry-, elderberry juice using integrated membrane process 2. Concentration of sea-buckthorn juice by membrane filtration 3. Developing the basics of reduced pressure membrane filtration technique 4. Mathematical modelling of the mass transfer through the membrane and determine the optimal operating parameters 5. Recovery of aroma compounds by pervaporation On the basis of the results it can be concluded that the research work in the past four years period was successfull. 13 articles (8 with impact factor) has been published in different journals. The results were presented at numerous national and international conferences, 20 full papers and 19 abstracts were published in the Proceedings of the conferences. For 4 PhD dissertation (Rektor Attila, Bánvölgyi Szilvia, Vincze Ivetta, Kozák Áron) the experimental work has been carried out in the frame of the research. More than 15 MSc thesis is related to the topics of this research work.
a zárójelentés teljes szövege http://real.mtak.hu/2037/
döntés eredménye
igen





 

Közleményjegyzék

 
Ivetta Vincze, Éva Stefanovits-Bányai, Gyula Vatai: Concentration of sea-buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) juice with membrane separation, PERMEA International Congress, Proceedings, p.28., 2005
Vincze Ivetta, Vatai Gyula: Homoktövis-lé besűrítése membránszűréssel, Membrántechnika, 2005. október, 38-47. o., 2005
Vincze Ivetta, Stefanovitsné Bányai Éva, Vatai Gyula: Membránszűrés alkalmazása a homoktövis (Hippophae rhamnoides L.) lé besűrítésénél, Lippay Ormos Vas Tudományos Ülésszak, Budapest, 2005. október 19-20. Konf. Kiadvány 280-281. o., 2005
Horváth Szabina: Fekete ribizli-lé besűrítése nanoszűréssel, Budapesti Corvinus Egyetem, 2006
Zelenyánszky Anna: Homoktövis-lé besűrítésnek vizsgálata fordított ozmózissal, Budapesti Corvinus Egyetem, 2006
Ivetta Vincze, Éva Stefanovits-Bányai, Gyula Vatai: Element composition of seabuckthorn (Hippophae rhamnoides L.) juice concentrated by membrane filtration, 7 th International Symposium on Metal elements in enviroment, medicine and biology, 06-08. 11. 2006. Proceedings, p. 339-342., 2006
Kozák Áron, Kiss István, Vatai Gyula, Békássy-Molnár Erika: Multi-step membrane process for producing concentrated fruit juices, HUNN-Hungarian Network of Excellent Centres on Nanosciences, Sixth Framework, Book of Abstracts, p. 14., 2006
Szilvia Banvolgyi, Szabina Horvath, Erika Bekassy-Molnar, Gyula Vatai: Concentration of blackcurrant (Ribes nigrum L.) juice with nanofiltration, Desalination 200, No 1-3, p. 535-536., 2006
Ivetta Vincze, Éva Stefanovits-Bányai, Gyula Vatai: Using nanofiltration and reverse osmosis for the concentration of seabuckthorn (Hippophae rhamnoides L.) juice, Desalination, Volume 200, Issues 1-3, p 528-530., 2006
Áron Kozák, Attila Rektor, Gyula Vatai: Integrated large-scale membrane process for producing concentrated fruit juices, Desalination 200, p. 540–542, 2006
Ivetta Vincze, Éva Stefanovits-Bányai, Gyula Vatai: Concentration of sea-buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) juice with membrane separation, Separation and Purification Technology; elfogadva 2006. június 30.; on-line elérhető, 2006
Bánvölgyi Szilvia, Horváth Szabina, Békássyné Molnár Erika, Vatai Gyula: Feketeribizlilé (Ribes nigrum L.) koncentrálása nanoszűréssel, Olaj, szappan, kozmetika 55, No 2. p.61-64., 2006
Vincze Ivetta, Zelenyánszki Anna, Vatai Gyula: Examination of the concentration of sea-buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) juice with reverse osmosis, 7th International Conference on Food Science. Proceedings p. 52-53., 2006
Vincze Ivetta, Stefanovitsné dr Bányai Éva, Vatai Gyula: Homoktövis (Hippophae rhamnoides L.) lé sűrítmény előállítása membránszűréssel, Olaj, Szappan, Kozmetika, 2006. LV. Évfolyam, 3. szám, 2006
Bánvölgyi Szilvia, Horváth Szabina, Békássy-Molnár Erika, Vatai Gyula: The examination of concentration of black currant (Ribes nigrum L.) juice by nanofiltration, 7th International Conference on Food Science. Proceedings p. 46-47., 2006
Kozák Áron, Vatai Gyula: Concentration of black currant juice with osmotic distillation in laboratory scale, 7th International Conference on Food Science. Proceedings p. 156-157., 2006
Bánvölgyi Szilvia, Kiss István, Békássy-Molnár Erika: Nanofiltration for the concentration of valuable components in blackcurrant juice, HUNN-Hungarian Network of Excellent Centres on Nanosciences, Sixth Framework, Book of Abstracts, p. 13., 2006
Bánvölgyi Szilvia, Horváth Szabina, Békássyné Molnár Erika, Vatai Gyula: Feketeribizli ital előállítása nanoszűréssel, Műszaki Kémiai Napok ’06, Veszprém, Konferencia kiadvány p.: 201., 2006
Vincze Ivetta, Stefanovitsné dr Bányai Éva, Vatai Gyula: Homoktövis (Hippophae rhamnoides L.) lé sűrítmény minőségének javítása membránszűréssel, XV. Élelmiszer Minőségellenőrzési Tudományos Konferencia; Debrecen, 2006. március 29-31., 2006
Bánvölgyi Szilvia, Békássyné Molnár Erika, Vatai Gyula: Feketeribizli lé előszűrése és elősűrítése membrántechnikával, MTA-AMB 2007. évi XXXI. Kutatási és Fejlesztési Tanácskozása, konferencia-kiadvány 51-55. o., 2007
Bánvölgyi Szilvia, Horváth Szabina, Békássyné Molnár Erika, Vatai Gyula: Feketeribizli-sűrítmény előállítása membrántechnika alkalmazásával, „Lippay-Ormos-Vas” Tudományos Ülésszak, Konferencia-kiadvány 204. o, 2007
Szilvia Bánvölgyi, Erika Békássy-Molnár, Gyula Vatai: Combined Membrane Technology for Prefiltration and Preconcentration of Blackcurrant Juice, 5th International Congress on Food Technology. Proceedings addendum pp 674-680., 2007
Szilvia Bánvölgyi, Szabina Horváth, Erika Békássy-Molnár, Gyula Vatai: Processing of blackcurrant (Ribes nigrum L.) juice by ultrafiltraion and reverse osmosis, PERMEA International congress, Konferencia-kiadvány (CD), 2007
Szilvia Bánvölgyi, Áron Kozák, Erika Békássy-Molnár, Gyula Vatai: Concentration of elderberry (Sambucus nigra L.) juice by integrated membrane process, PERMEA International Congress, CD, 2007
András Román, Erika Békássy-Molnár, Gyula Vatai: Concentration of sugar model solutions with low pressure nanofiltration, PERMEA International Congress, CD, 2007
Fogarassy Eszter, Galambos Ildikó, Bekassy-Molnar Erika, Vatai Gyula: Treatment of high arsenic content wastewater by membrane filtration, PERMEA International Congress, Konferencia kiadvány (CD), 2007
Fogarassy Eszter, Békássy-Molnár Erika, Vatai Gyula: Feketeribizli ecet gyártás, Műszaki Kémiai Napok ’07, Konferencia összefoglaló, 2007
Kozák Áron, Vatai Gyula: Bogyós gyümölcslevek besűrítése ozmotikus desztillációval laboratóriumi méretben, MTA-AMB 2007. évi XXXI. Kutatási és Fejlesztési Tanácskozása, konferencia-kiadvány 65-69. o., 2007
Áron Kozák, Erika Békássy-Molnár, Gyula Vatai: Production of black-currant juice concentrate by using membrane distillation, PERMEA International Congress, Konferencia kiadvány (CD), 2007
Áron Kozák, Erika Békássy-Molnár, Gyula Vatai: Application of osmotic distillation for production of elder-berry juice concentrate in laboratory scale, PERMEA International Congress, Konferencia kiadvány (CD), 2007
Kozák Áron, Békássy-Molnár Erika, Vatai Gyula: Feketeribizli lé besűríthetőségének vizsgálata félüzemi méretben, „Lippay-Ormos-Vas” Tudományos Ülésszak, Konferencia kiadvány 230-231.o., 2007
Attila Rektor, Áron Kozák, Gyula Vatai, Erika Békássy-Molnár: Pilot plant RO-filtration of grape juice, Separation and Purification Technology 57 473-475, 2007
Ivetta Vincze, Éva Bánfi, Áron Kozák, Gyula Vatai: From the plantation to the table: using complex membrane process for the concentration of sea buckthorn (Hippophea rhamnodies L.) juice, PERMEA International Congress, Konferencia kiadvány (CD), 2007
Ivetta Vincze, Gyula Vatai: Clarification of different fruit juices with microfiltration, PERMEA International Congress, Konferencia kiadvány (CD), 2007
Áron Kozák, Szilvia Bánvölgyi, Ivetta Vincze, István Kiss, Erika Békássy-Molnár, Gyula Vatai: Comparison of integrated large-scale and laboratory-scale membrane processes for the production of black currant juice concentrate, Chemical Engineering and Processing 47:1171-1177, 2008
Horváth Szabina: Membránműveletek integrált alkalmazása feketeribiszke-lé kíméletes koncentrálására, Budapesti Corvinus Egyetem, 2007
Bánfi Éva: Az ültetvénytől az asztalig – Komplex membrántechnika alkalmazása homoktövislé besűrítésére, Budapesti Corvinus Egyetem, 2007
Gáspár Igor, Román András, Vatai Gyula: Tejsavó mikroszűrésének intenzifikálása statikus keverővel, Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományok Osztálya, Agrárműszaki Bizottság XXXII. Kutatási és fejlesztési tanácskozás Nr. 32, 1. kötet, 111-115. o., 2008
Hornyák L., Márki E., Vatai Gy., N. Marjanovic, S. Kravic: Pervaporációs membránok alkalmazhatóságának vizsgálata aromakomponensek kinyerésére folyékony élelmiszerekből, Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományok Osztálya, Agrárműszaki Bizottság XXXII. Kutatási és fejlesztési tanácskozás Nr. 32, Konf. kiadvány 158-162. o., 2008
Hornyák László, Márki Edit, Vatai Gyula: Pervaporációs membránok vizsgálata aromaanyagok kinyerésére modelloldatokból, MÉTE XVII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia. Konferencia kiadvány 75. o., 2008
Horváth Szabina, Bánvölgyi Szilvia, Békássyné Molnár Erika, Vatai Gyula: Feketeribiszke-lé koncentrálása membrántechnikával és a folyamat matematikai modellezése, Műszaki Kémiai Napok ’08, Konferencia-kiadvány 319. o., 2008
Horváth Szabina, Molnár Zsuzsanna, Bánvölgyi Szilvia, Békássyné Molnár Erika, Vatai Gyula: Feketeribiszke-lé kíméletes koncentrálása membránműveletekkel, Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományok Osztálya, Agrárműszaki Bizottság XXXII. Kutatási és fejlesztési tanácskozás Nr. 32, 1. kötet, 119-123. o., 2008
Kozák Áron, Cai Jinxing, Vatai Gyula: Modelloldatok besűrítése anyagátadási membránműveletekkel, Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományok Osztálya, Agrárműszaki Bizottság XXXII. Kutatási és fejlesztési tanácskozás Nr. 32, 1. kötet, 47-48. o., 2008
Molnár Zsuzsanna: Feketeribizli-lé kíméletes előszűrése és elősűrítése membránszűréssel, MÉTE XVII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia. Konferencia kiadvány 72. o., 2008
Molnár Zsuzsanna: Membránszűrési eljárások alkalmazása feketeribiszke és málnalé kíméletes koncentrálására, Budapesti Corvinus Egyetem, 2008
Szabolcs Kertész, Nóra Pap, Szilvia Bánvölgyi, Ivetta Vincze, Gyula Vatai, Zsuzsanna László, Sándor Beszédes, Cecilia Hodúr: Hyperfiltration of Ribes nigrum juice, Review of Faculty of Engineering, 56. p., 2008
Biacs Péter, Békássyné Molnár Erika, Mester László, Vatai Gyula: A membrántechnika élelmiszeripari alakalmazásának kutatása Magyarországon, Élelmezési Ipar 2008/10, 2008
Mora Molina Jesus, Vatai Gyula, Fogarassy Eszter, Bekassy-Molnar Erika: Application of membrane filtration to wastewater desalination, Progress in Agricultural Engineering Science 4. p.77-92., 2008
Igor Gáspár, András Koris, József Csanádi, Gyula Vatai: Effect of operating parameters on the retention of whey components using microfiltration, International Conference on Science and Technique in the Agri-Food Business (ICoSTAF2008) Proceedings 189. p., 2008
László Hornyák: Recovery of aroma compounds from model solution by pervaporation membrane, International Conference on Science and Technique in the Agri-Food Business (ICoSTAF2008) Proceedings 191. p., 2008
Szilvia Banvolgyi, K. Savas Bahceci, Erika Bekassy-Molnar, Gyula Vatai: Economic procedure for the concentration of valuable components in red wine, International Conference on Science and Technique in the Agri-Food Business (ICoSTAF2008) Proceedings 194. p., 2008
Szabina Horváth, András Román, Erika Békássy-Molnár, Gyula Vatai: Forwarded osmosis concentration of sugar model solutions with nanofiltration membranes, International Conference on Science and Technique in the Agri-Food Business (ICoSTAF2008) Proceedings 208. p., 2008
Gyula Vatai,Feramuz Ozdemir,Erika Bekassy-Molnar,Szilvia Banvolgyi,Aron Kozak,Szabina Horvath,Ayhan Topuz,Nedim Tetik,Hilal Sahin,Cuneyt Dincer,Kubra Sultan Ozdemir,Mehmet Torun,Istvan Kiss: Concentration of red currant juice by complex membrane process technology and analytical evaluation of the products, International Conference on Science and Technique in the Agri-Food Business (ICoSTAF2008) Proceedings 224. p., 2008
Áron Kozák, Erika Békássy-Molnár, Gyula Vatai: Production of black-currant juice concentrate by using membrane distillation, Desalination, közlésre elfogadva, 2008
Szilvia Bánvölgyi, Szabina Horváth, Éva Stefanovits-Bányai, Erika Békássy-Molnár, Gyula Vatai: Integrated membrane process for blackcurrant (Ribes nigrum L.) juice concentration, Desalination, 241 p. 281-287., 2009
Molnár Zsuzsanna: Membránszűrési eljárások alkalmazása feketeribizli-lé koncentrálására, Budapesti Corvinus Egyetem, 2008
Hornyák László: Aromakomponensek kinyerése pervaporációs membrán alkalmazásával, Budapesti Corvinus Egyetem, 2008
Váné Dorottya, Koris András, Vatai Gyula: Nyers növényolaj membránszűréses foszfatid-mentesítésének számítógépes modellezése, „Lippay-Ormos-Vas” Tudományos Ülésszak, Konferencia-kiadvány 244. o, 2007
Román András, Wang Jianming, Csanádi József, Hodúr Cecília, Vatai Gyula: Édes savó nanoszűrésének kísérleti vizsgálata és a folyamat modellezése, MTA-AMB 2007. évi XXXI. Kutatási és Fejlesztési Tanácskozása, konferencia-kiadvány 60-64. o., 2007
Igor Gáspár, Xianguo Hu, Gyula Vatai, Erika Békássy-Molnár: Energetic analysis and optimal parameters for concentration of oil-in-water emulsion using membrane filtration combined with static mixer, CD-ROM, 2007
Gáspár Igor, Koris András, Yuefei Wang, Vatai Gyula: Áramlási viszonyok modellezése olaj-víz emulzió membránszűrésénél, „Lippay-Ormos-Vas” Tudományos Ülésszak, Konferencia-kiadvány 216. o, 2007




vissza »