élelmezésbiztonság, élelmiszer árak, a világ mezőgazdasága
angol kulcsszavak
food security, food prices, world agriculture
megadott besorolás
Közgazdaságtudomány (Bölcsészet- és Társadalomtudományok Kollégiuma)
100 %
Ortelius tudományág: Nemzetközi közgazdaságtan
zsűri
Gazdaság
Kutatóhely
MTA Világgazdasági Kutatóintézet
résztvevők
Tiba Zoltán
projekt kezdete
2010-04-01
projekt vége
2012-12-31
aktuális összeg (MFt)
1.141
FTE (kutatóév egyenérték)
0.78
állapot
lezárult projekt
magyar összefoglaló
Kutatásunk legfőbb célja annak vizsgálata, hogy: - hogyan alakul a világ élelmezési helyzete mind globálisan, illetve a leginkább érintett régiókban/országokban, - milyen tényezők alakítják az élelmiszerkereslet és – kínálat viszonyát; milyen tényezők növelik a (fizetőképes) keresletet és melyek szűkítik a kínálatot, illetve milyen lehetőségek vannak a termelés növelésére; - mindezek eredőjeként mely országok, illetve régiók lesznek a legsérülékenyebbek az élelmezésbiztonság szempontjából, - milyen lehetőségek adódnak a probléma kezelésére mind lokális, mind globális szinten, - milyen az élelmezés helyzete Magyarországon, vajon az elégséges élelmiszertermelés elegendő az élelmezésbiztonság megvalósításához, - milyen szerepet játszhat a világkereskedelem (s ezen belül is az agrárkereskedelem és a WTO Dohai Fordulója) és az élelmiszersegély az élelmezésbiztonság megteremtésében. - milyen hatással lehet az élelmezésbiztonság kezelése, illetve megoldatlansága a világpiaci élelmiszerárak alakulására, vagyis a további árnövekedésre, - hogy hathat az élelmezésbiztonság akuttá válása a mezőgazdaság szerepének átértékelődésére, s - mindezekből milyen következtetések vonhatók le a magyar agrárpolitika számára.
angol összefoglaló
Summary
The main aim of our research is: - to give an overview on the world food situation with special regard to the most affected countries/regions, - to draw the overall balance between food supply and demand; to reveal the main factors of growing effective demand and limited supply; to investigate what possibilities are available for increasing agricultural and food output, - to name the most vulnerable countries and/or regions (Africa, India, China) from the point of view of food security, - to identify what possibilities are available for increasing food availability and food accessibility both at global and local levels, - to present the Hungarian food situation and to answer the question whether sufficient food supply is a guarantee for ensuring food security, - to introduce the role of world trade in agricultural goods and the WTO Doha Round in increasing food security, - to examine whether food aid is a viable solution to food problem, - to analyse the impact of unsolved food problem on world food prices and the possibility of any further food price rise, - to reveal the changing role of agriculture in connection with the worsening world food situation, and - to draw conclusions for the Hungarian agricultural policy.