Investigation of the effects of some fusariotoxins on gene expression, lipid peroxidation processes and glutathione redox system in chicken and common carp  Page description

Help  Print 
Back »

 

Details of project

 
Identifier
104823
Type PD
Principal investigator Balogh, Krisztián Milán
Title in Hungarian Egyes fuzáriotoxinok génexpresszióra, a lipidperoxidációs folyamatokra és a glutation redox rendszerre gyakorolt hatásának felmérése házityúk és ponty fajban
Title in English Investigation of the effects of some fusariotoxins on gene expression, lipid peroxidation processes and glutathione redox system in chicken and common carp
Keywords in Hungarian dezoxinivalenol, T-2 toxin, glutation, glutation-peroxidáz, brojlercsirke, ponty
Keywords in English deoxynivalenol, T-2 toxin, glutathione, glutathione peroxidase, broiler chicken, carp
Discipline
Feeding physiology (Council of Complex Environmental Sciences)100 %
Panel Plant and animal breeding
Department or equivalent Department of Nutrition (Hungarian University of Agriculture and Life Sciences)
Starting date 2013-01-01
Closing date 2016-06-30
Funding (in million HUF) 24.708
FTE (full time equivalent) 2.63
state closed project
Summary in Hungarian
A kutatás összefoglalója, célkitűzései szakemberek számára
Itt írja le a kutatás fő célkitűzéseit a témában jártas szakember számára.

Vizsgálataimat a hazai takarmány-alapanyagokat leggyakrabban szennyező, különböző Fusarium penészgombafajok által termelt mikotoxinokkal, T-2 toxinnal és deoxinivalenollal (DON) kívánom végezni. Említett toxinokról ismert, hogy az állati szervezetben oxidatív stresszt képesek előidézni, továbbá hogy a citokróm rendszer egyes tagjai által metabolizálódnak (T-2 toxin és a DON deepoxidálódik), amelynek során toxikus hatásuk csökken, vagy teljes mértékben meg is szűnik. A kiindulási vegyületek hatása ugyan ismert, de viszonylag kevés eredmény áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a belőlük képződő, zömében kevésbé toxikus, metabolitok rendelkeznek-e, és ha igen milyen mértékű, oxidatív stresszt kiváltó hatással, amelynek révén befolyásolhatják a glutation redox rendszer mennyiségét és aktivitását.
Gerinces gazdasági állatfajokban, így egy hal (tógazdasági nemes ponty) és egy madár (házityúk) fajban vizsgálva e két (A- és B-) típusú epoxi-trichotecén vázas mikotoxin három különböző dózisával (külön-külön és együttesen) szennyezett takarmány etetésének hatását tervezem felmérni a glutation redox rendszer aktivitására és mennyiségére, valamint a lipidperoxidációs folyamatok intenzitására. A kiválasztott markerek aktivitásának és génexpressziójának (a redukált glutation szintézisében szerepet játszó GLC enzim, illetve a glutation-peroxidáz enzim szintéziséért felelős gén) időbeli változása nyomon követésével feltehetően választ kaphatok arra a máig eldöntetlen kérdésre is, hogy a mikotoxinok hatására bekövetkező fokozott mértékű lipidperoxidáció közvetlenül a mikotoxinoknak, azok metabolitjainak, vagy az azok által előidézett génexpressziós változásoknak tulajdonítható-e.

Mi a kutatás alapkérdése?
Ebben a részben írja le röviden, hogy mi a kutatás segítségével megválaszolni kívánt probléma, mi a kutatás kiinduló hipotézise, milyen kérdéseket válaszolnak meg a kísérletek.

Kutatásom során választ kívánok kapni arra, hogy hazai klimatikus körülmények között a takarmányokon, takarmány-alapanyagokon jelenlevő Fusarium fajok által termelt deoxinivalenol (DON) és a T-2 toxin különböző koncentrációi esetében bekövetkeznek-e változások a szabadgyökök semlegesítésében kiemelt szerepet játszó glutation redox rendszer aktivitásában és mennyiségében. Fel kívánom mérni, hogy az etetett takarmányokban különböző koncentrációban külön-külön és együttesen előforduló mikotoxinokkal való kontamináció milyen rövid és hosszútávú hatást gyakorol a vizsgálati állatok glutation redox rendszerére, e rendszer tagjainak szintézisében szerepet játszó enzimekre, illetve a lipidperoxidációs folyamatok intenzitására. Mivel e témakörben a különböző hal fajok esetében viszonylag szerény számú tudományos publikáció jelent meg, továbbá a ponty takarmányozásában jelentős szerepet töltenek be az esetlegesen Fusariummal szennyezett gabonamagvak, vizsgálataim rámutathatnak arra, hogy milyen jelentős változásokat okozhatnak a különböző mikotoxinok a halak antioxidáns védelmi rendszerében, mely negatív hatások közvetve vagy közvetlenül gazdasági kár formájában is megnyilvánulhatnak ( csökkent immunválasz készség, gyakoribb megbetegedések, szaporodásbiológiai problémák, gyengébb testtömeg-gyarapodás).

Mi a kutatás jelentősége?
Röviden írja le, milyen új perspektívát nyitnak az alapkutatásban az elért eredmények, milyen társadalmi hasznosíthatóságnak teremtik meg a tudományos alapját. Mutassa be, hogy a megpályázott kutatási területen lévő hazai és a nemzetközi versenytársaihoz képest melyek az egyediségei és erősségei a pályázatának!

A kutatás során nyert vizsgálati eredményeim várhatóan segítik annak a mindmáig eldöntetlen kérdésre adott felelet megfogalmazását, miszerint az állati szervezetet ért A- (deoxinivalenol) és B-típusú (T-2 toxin) epoxi-trichotecén vázas mikotoxin terhelés közvetlenül indukál-e fokozott szabadgyök-képződést és vezet(het) kontrollá(hata)latlan lipidperoxidációs folyamatokhoz, vagy a biológiai antioxidáns védelmi rendszer tagjaira – kiemelten a glutation redox rendszerre – gyakorol olyan változásokat, melyek révén a csökkent antioxidáns védekezés következtében lép fel fokozott lipidperoxidáció.
Mivel a mikotoxinoknak halak biológiai antioxidáns rendszerére, különösen glutation redox rendszerére gyakorolt hatásáról eddig kevés számú tudományos publikáció látott napvilágot, továbbá a ponty takarmányozásában jelentős szerepet töltenek be az esetlegesen Fusariummal szennyezett gabonamagvak, vizsgálati eredményeim rámutathatnak arra, hogy milyen jelentős változásokat okozhatnak a különböző mikotoxinok a halak antioxidáns védelmi rendszerében, mely negatív hatások közvetve vagy közvetlenül gazdasági kár formájában is megnyilvánulhatnak, így például a csökkent immunválasz készségben , melynek révén gyakoribbá vál(hat)nak a különböző megbetegedések, szaporodásbiológiai problémák jelentkezhetnek, gyengébb lesz a testtömeg-gyarapodás és romlik a takarmányértékesítés.

A kutatás összefoglalója, célkitűzései laikusok számára
Ebben a fejezetben írja le a kutatás fő célkitűzéseit alapműveltséggel rendelkező laikusok számára. Ez az összefoglaló a döntéshozók, a média, illetve az érdeklődők tájékoztatása szempontjából különösen fontos az NKFI Hivatal számára.

Világszerte jelentős gazdasági károkat okoznak az állattartásban a takarmánynövényeken jelenlevő és ott másodlagos anyagcseretermékeket (mikotoxinokat) is előállító penészgomba fajok. Hazai klimatikus viszonyok között két trichotecén vázas mikotoxin, a különböző Fusarium fajok által termelt dezoxinivalenol (DON) és a T-2 toxin, és az általuk előidézett negatív hatások jelentik a legfőbb problémát. Kutatásom során e két mikotoxin gerinces gazdasági állatfajokra (házityúk és közönséges ponty), azok termelési paramétereire, a biológiai antioxidáns védelmi rendszerük kiemelt alrendszerére, a glutation redox rendszerre, illetve szervezetükben zajló reaktív szabadgyök-képződéssel járó folyamatokra és az ezek által előidézett lipidperoxidációs folyamatok intenzitására gyakorolt hatását kívánom felmérni. Génexpressziós vizsgálatok keretében fel kívánom mérni, hogy a glutation redox rendszerben kiemelt szerepet betöltő enzim, a glutation-peroxidáz aktivitásának változása hátterében milyen tényezők állnak. Az enzim működéséhez elengedhetetlen kis molekulatömegű antioxidáns hatású vegyület, a redukált glutation mennyiségének változását vizsgálva, ugyancsak fel kívánom mérni, hogy a mikotoxin terhelés hatására, már a tripeptid szintéziséért felelős enzim (GCL) génexpressziójában is bekövetkeznek-e változások. Vizsgálataimat a fent említett mikotoxinok különböző koncentrációit szeretném alkalmazni (esetleges dózishatátás összefüggések feltárásához), rövid- és hosszútávú etetési kísérletekben.
Vizsgálataim során fel kívánom mérni a DON és T-2 toxin együttes jelenléte esetén az egymásra gyakorolt, egymás hatását felerősítő, esetleg tompító hatásukat is.
Summary
Summary of the research and its aims for experts
Describe the major aims of the research for experts.

I plan to make experiments with T-2 toxin and deoxynivalenol (DON), which are produced by different Fusarium mould species contaminating the feed ingredients in Hungary most often. The above mentioned mycotoxins are known to cause oxidative stress in animals and also they are metabolised by certain members of the cytochrome system (de-epoxidation in case of T-2 toxin and DON), during which process their toxicity is weakening or even totally diminishing. Although the effects of the original compounds are well known, there are relatively few results available whether the derived, mostly less toxic compounds have (and if so, what level of) oxidative stress causing effect, through which they could influence amount and activity of glutathione redox system. In two vertebral farm animal species, such as a fish (common carp) and a bird (chicken) species I plan to feed different doses of these two types (A and B) of epoxi-trichothecene mycotoxins (applied separately and combined) in order to survey their effects on activity and amount of glutathione redox system and on intensity of lipid peroxidation processes.
Following the changes in the activity and gene expression of the chosen markers (GLC, the enzyme playing key role in reduced glutathione synthesis, and the gene responsible for GSHPx synthesis) I probably get answer to that still undetermined question, whether the increased level of lipid peroxidation processes resulted by mycotoxin load is due directly to mycotoxins themselves, or to their metabolites, or to changes of gene expression induced by them.

What is the major research question?
Describe here briefly the problem to be solved by the research, the starting hypothesis, and the questions addressed by the experiments.

During my research I would like to get answer to the question, whether different concentrations of deoxynivalenol (DON) and T-2 toxin, produced by Fusarium species being present on feeds and feed components under continental climatic conditions, cause changes in the activity and/or amount of glutathione redox system, which plays important role in elimination of free radicals.
I would like to examine the short-term and long-term effects of combined and separately applied mycotoxin contaminations on glutathione redox system of the investigated animals, on gene expression of the enzymes playing role in the synthesis of the members of this system and on intensity of lipid peroxidation processes. Since in this field of research only a few information has been published about fish species, furthermore grains probably contaminated with Fusarium species fill a great part in nutrition of carps, my research may point out what important changes the different mycotoxins can cause in antioxidant defense system of fish species. These negative effects may be realized as direct or indirect economical losses (impaired immune response, more often occurrence of diseases, reproductive problems, lower weight gain of animals).

What is the significance of the research?
Describe the new perspectives opened by the results achieved, including the scientific basics of potential societal applications. Please describe the unique strengths of your proposal in comparison to your domestic and international competitors in the given field.

The results of my experiments are expected to help giving an answer the still undetermined question, whether 'Type A' (DON) and 'Type B' (T-2 toxin) of epoxi-trichothecene mycotoxin load directly induces enhanced free radical formation and leads to uncontrolled/uncontrollable lipid peroxidation processes in the animals, or the mycotoxins cause such changes in the members of biological antioxidant system (especially in glutathione redox system) which lead to enhanced lipid peroxidation because of the lower level of antioxidant defence. Through grains probably contaminated with Fusarium species play a great role in nutrition of carps only a few scientific reports have been published in connection with the effect of mycotoxins on biological antioxidant system, especially glutathione redox system of fish species.
Thus the results of my experiments might point out that different mycotoxins can cause important changes in antioxidant defence system of fish species, which negative effects can be realized as direct or indirect economical losses, such as impaired immune response, which leads to more often occurrence of diseases, also reproductive problems may turn up, weight gain gets lower and the feed conversion can be worse.

Summary and aims of the research for the public
Describe here the major aims of the research for an audience with average background information. This summary is especially important for NRDI Office in order to inform decision-makers, media, and others.

All over the world remarkable damages are caused in animal husbandry by mould species, which are present on crops and produce secondary metabolites (mycotoxins). Under continental climatic conditions (like in Hungary) most problems are caused by the negative effects of two trichothecene mycotoxins, namely deoxynivalenol (DON) and T-2 toxin, which are produced by different Fusarium species. In my experiments I would like to investigate the effects of these two mycotoxins on a special sub-system of the biological antioxidant defense system, namely the glutathione redox system, on free radicals generating processes in the organism and on lipid peroxidation processes caused by them in two farm animal species (chicken and common carp).
In the frame of gene expression analysis I plan to study what kind of factors are behind the changes of activity of glutathione peroxidase, the most important enzyme of glutathione redox system. Examining the changes in the amount of reduced glutathione - a small molecular weight antioxidant compound, which is necessary for the activity of this enzyme - I also plan to study whether as the effect of mycotoxin burden there are any changes in the expression of GCL enzyme gene, which is responsibe for the first step of the synthesis of this tripeptide. During my experiments I would like to use different concentrations (to observe probable dose effect) of the above mentioned mycotoxins in long-term and short-term trials. In my experiments I plan to investigate the potential enhancing or silencing effect of mycotoxins on each other, when both of them are present in the feed.





 

Final report

 
Results in Hungarian
Egyes trichotecén-vázas mikotoxinok (T-2 toxin és DON) együttes és önálló alkalmazásának hatását vizsgáltuk házityúk és ponty különböző szöveteinek glutation redox rendszerére, lipid peroxidációs (LP) folyamataira, valamint az antioxidáns védelem szabályozásában szerepet játszó egyes gének expressziójára. Brojlercsirkékkel és tojótyúkokkal végzett rövidtávú kísérletek során az alkalmazott mikotoxinok dózisfüggő mértékben fokozták a glutation redox rendszer mennyiségét és aktivitását, a LP folyamatok végtermékét fiziológiás szinten tartva. Brojlercsirkékkel folytatott hosszútávú kísérletek alkalmával a mikotoxin terhelés következtében megnőtt a LP folyamatok kezdeti fázisát jelző markerek mennyisége, gyorsan megnövelve a glutation redox rendszer mennyiségét/aktivitását, melyet később egy kimerülési időszak, majd ismételt növekedés követett. Pontyokban az alkalmazott fuzáriotoxinok dózisfüggően megnövelték a mortalitást, mind hosszú-, mind a rövidtávú kísérletek során.Négyhetes terhelés során a biológiai antioxidáns védőrendszer aktiválódása hatékonyan közömbösítette a T-2 toxin káros prooxidáns hatását a májban. A pontyokkal végzett rövidtávú kísérletek alkalmával a vizsgált mikotoxinok egyszeri szájon át történő önálló vagy együttes adagolása gyors növekedést idézett elő a máj LP folyamatainak kezdeti fázisát jelző markerekben, egyúttal befolyásolva az antioxidáns védelemben szerepet betöltő gének expresszióját, megnövelve a glutation redox rendszer mennyiségét/aktivitását.
Results in English
The effects of trichothecene mycotoxins (T-2 toxin and DON) in combination and in single administration were investigated on some parameters of the glutathione redox system and lipid peroxidation (LP) processes and on expression of some genes involved in the regulation of antioxidant processes in different tissues of domestic fowl and common carp. In short-term studies with broiler chicken and laying hens the applied mycotoxins dose-dependently increased the amount and activity of the glutathione redox system, holding the end-product of LP processes at physiological level. In long-term studies with chickens the mycotoxin administration increased the amount of initial phase markers of LP, rapidly elevating the amount/activity glutathione redox system, but later a depletion period was observed, which was followed by an increase again. In carp the applied fusariotoxins dose-dependently increased the mortality both in long- and short-term studies. In a 4-weeks-long experiment with carps the increase of the biological antioxidant system was able to eliminate the harmful prooxidant effect of T-2 toxin in liver. In short-term studies with carps the single oral dose of the investigated mycotoxins (alone and in combination) caused rapid changes in the initial phase of LP processes in the liver, mediating the expression of genes involved in the antioxidant system and increasing the amount/activity glutathione redox system.
Full text https://www.otka-palyazat.hu/download.php?type=zarobeszamolo&projektid=104823
Decision
Yes





 

List of publications

 
Pelyhe C, Kövesi B, Zándoki E, Kovács B, Szabó-Fodor J, Mézes M, Balogh K: Effect of 4-week feeding of deoxynivalenol- or T-2-toxin-contaminated diet on lipid peroxidation and glutathione redox system in the hepatopancreas of common carp (Cyprinus carpio L.), MYCOTOX RES 32: (2) 77-83, 2016
Bócsai A, Pelyhe C, Zándoki E, Ancsin Z, Szabó-Fodor J, Erdélyi M, Mézes M, Balogh K: Short-term effects of T-2 toxin exposure on some lipid peroxide and glutathione redox parameters of broiler chickens, J ANIM PHYSIOL AN N 100: (3) 520-525, 2016
Balogh K,Bócsai A,Pelyhe Cs,Zándoki E,Erdélyi M,Szabó-Fodor J,Mézes M: Effects of Long-term Feeding of Graded Levels of T-2 Toxin-contaminated Diets on Performance, Some Lipid Peroxide and Glutathione Redox Status Parameters of Broiler Chick, J POULTRY SCI 52:(3) 176-182., 2015
Bócsai A, Ancsin Zs, Fernye Cs, Zándoki E, Szabó-Fodor J, Erdélyi M, Mézes M, Balogh K: Dose-dependent short-term effects of T-2 toxin exposure on lipid peroxidation and antioxidant parameters of laying hens, EUR POULTRY SCI 79: online DOI: 10.1399/eps.2015.115, 2015
Judit Szabó-Fodor, Mariam Kachlek, Sándor Cseh, Bence Somoskői, András Szabó, Zsófia Blochné Bodnár, Gábor Tornyos, Miklós Mézes, Krisztián Balogh, Róbert Glávits, Dóra Hafner, Melinda Kovács: Individual and Combined Effects of Subchronic Exposure of Three Fusarium Toxins (Fumonisin B, Deoxynivalenol and Zearalenone) in Rabbit Bucks, J CLIN TOXICOL 5: (4) , 2015
Balogh K,Bócsai A,Pelyhe Cs,Zándoki E,Erdélyi M,Szabó-Fodor J,Mézes M: Effects of Long-term Feeding of Graded Levels of T-2 Toxin-contaminated Diets on Performance, Some Lipid Peroxide and Glutathione Redox Status Parameters of Broiler Chick, JOURNAL OF POULTRY SCIENCE 52:(3) 176-182., 2015
Balogh K, Pelyhe Cs, Zándoki E, Szabó-Fodor J, Mézes M: Effects of single oral doses of trichothecene mycotoxins on young common carp (Cyprinus carpio L.), Toxicol Lett. 238: (2S) S282, 2015
Bócsai A, Ancsin Zs, Fernye Cs, Zándoki E, Szabó-Fodor J, Erdélyi M, Mézes M, Balogh K: Dose-dependent short-term effects of T-2 toxin exposure on lipid peroxidation and antioxidant parameters of laying hens, EUR POULTRY SCI 79: online DOI: 10.1399/eps.2015.115, 2015
Bócsai A, Ancsin Zs, Fernye Cs, Zándoki E, Szabó-Fodor J, Mézes M, Balogh K: Különböző nagydózisú koncentrációban T-2 toxinnal szennyezett takarmány etetésének hatása tojótyúkok egyes lipid peroxidációs és antioxidáns paramétereire, In: Nagy Zita Barbara (szerk.) (szerk.) 57. Georgikon Napok. Keszthely: Pannon Egyetem, Georgikon Kar, 2015. pp. 45., 2015
Bócsai A, Pelyhe Cs, Zándoki E, Ancsin Zs, Szabó-Fodor J, Erdélyi M, Mézes M, Balogh K: Short-term effects of T-2 toxin exposure on some lipid peroxide and glutathione redox parameters of broiler chickens, J ANIM PHYSIOL ANIM NUTR (accepted) DOI: 10.1111/jpn.12399, 2015
Balogh K, Zándoki E, Ancsin Zs, Erdélyi M, Bócsai A, Mézes M: Különböző dózisú aflatoxin terhelés hatása brojlerek glutation-redox rendszerére és lipidperoxidációs folyamataira, A Magyar Szabadgyök-Kutató Társaság VII. Konferenciája: Program és Absztraktok. Debrecen, Magyarország, 2013.08.29-2013.08.31., 2013
Ancsin Zs, Erdélyi M, Balogh K, Szabó-Fodor J, Mézes M: Effect of garlic oil supplementation on the glutathione redox system of broiler chicken fed with T-2 contaminated feed, WORLD MYCOTOXIN JOURNAL 6:(1) 73-81., 2013
Balogh K, Bócsai A, Ancsin Zs, Erdélyi M, Mézes M: Rövidtávú T-2 toxin terhelés hatása brojlerek glutation-redox rendszerére és lipidperoxidációs folyamataira, valamint egyes klinikai biokémiai paramétereire, A Magyar Szabadgyök-kutató Társaság Munkaértekezletének Absztraktfüzete. Budapest, Magyarország, 2013
Pelyhe Cs, Balogh K, Zándoki E, Bakti G, Mézes M: Eltérő dózisú T-2 toxin terhelés hatása brojlercsirkék bizonyos szöveteinek lipidperoxidációs és glutation redox paramétereire, XIX. Ifjúsági Tudományos Fórum, Keszthely, Magyarország, 2013.04.25, 2013
Ancsin Zs, Erdélyi M, Balogh K, Bócsai A, Mézes M: Fokhagyma esszenciális olaj hatása T-2 toxinnal szennyezett takarmányt fogyasztó tojótyúkok glutation redox rendszerére, A Magyar Szabadgyök-kutató Társaság Munkaértekezletének Absztraktfüzete. Budapest, Magyarország, 2013
BÓCSAI A, FERNYE CS, ZÁNDOKI E, ANCSIN ZS, ERDÉLYI M, MÉZES M, BALOGH K: T-2 toxinnal különböző koncentrációban szennyezett takarmány rövidtávú etetésének hatása tojótyúkok glutation redox rendszerére és lipidperoxidációs folyamataira, In: Schmidt R, Bali Papp Á (szerk.) (szerk.) XXXV. Óvári Tudományos Nap: A magyar és nemzetközi agrár- és élelmiszer-gazdaság lehetőségei [előadások és poszterek teljes anyaga CD]. Mosonmagyaróvár: Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar, 2014. pp. 58., 2014
Pelyhe Cs, Bócsai A, Zándoki E, Mézes M, Balogh K: Age-dependent effects of T-2 toxin and deoxynivalenol on some lipid peroxide and antioxidant parameters in chicken, In: Bene Szabolcs (szerk.) (szerk.) 20th Youth Scientific Forum: University of Pannonia Georgikon Faculty. Keszthely: Pannon Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, 2014. pp. 349-364., 2014
Pelyhe Cs, Bócsai A, Zándoki E, Mézes M, Balogh K: Effect of feed-borne trichothecene mycotoxins on the lipid peroxidation processes and the glutathione redox system of common carps (Cyprinus carpio), In: Bene Szabolcs (szerk.) (szerk.) 20th Youth Scientific Forum: University of Pannonia Georgikon Faculty. Keszthely: Pannon Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, 2014. pp. 335-348., 2014
Pelyhe Cs, Kovács B, Ferenczi Sz, Bócsai A, Zándoki E, Mézes M, Balogh K: Evaluation of hepatic glutathione-S-transferase gene expression related to T-2 toxin and deoxynivalenol in chicken, In: Fiatal Biotechnológusok Országos Konferenciája "FIBOK 2014" Program és összefoglalók . Szeged, Magyarország, 2014.03.07. Kiadvány: 2014. pp. 75, 2014
Pelyhe Cs, Kovács B, Ferenczi Sz, Bócsai A, Zándoki E, Mézes M, Balogh K: Short-term effect of T-2 toxin and deoxynivalenol on glutathione-S-transferase gene expression in chicken liver, In: III International Conference of PhD Students: Multidirectional Research in Agriculture and Forestry.2014. pp. 11., 2014
Pelyhe Cs, Zándoki E, Mézes M, Balogh K: Hosszútávú trichotecénvázas mikotoxin terhelés hatásainak vizsgálata a glutation redox rendszer paramétereire, valamint a lipidperoxidációs folyamatokra pontyban, In: XXXVIII. Halászati Tudományos Tanácskozás . Szarvas, Magyarország, 2014.05.28-2014.05.29. Kiadvány: 2014. pp. 44, 2014
Kovács Melinda, Tornyos Gábor, Matics Zsolt, Mézes Miklós, Balogh Krisztián, Rajli Veronika, Bloch-Bodnár Zsófia, Rusvai Miklós, Mándoki Míra, Cseh Sándor: Effect of chronic T-2 toxin exposure in rabbit bucks, determination of the No Observed Adverse Effect Level (NOAEL), ANIM REPROD SCI 137: (3-4) 245-252, 2013
Balogh K, Bócsai A, Pelyhe Cs, Zándoki E, Erdélyi M, Szabó-Fodor J, Mézes M: Effects of Long-term Feeding of Graded Levels of T-2 toxin-contaminated Diets on Performance, Some Lipid Peroxide and Glutathione Redox Status Parameters of Broiler Chick, JOURNAL OF POULTRY SCIENCE (accepted), 2015
Balogh K, Pelyhe Cs, Zándoki E, Szabó-Fodor J, Mézes M: Effects of single oral doses of trichothecene mycotoxins on young common carp (Cyprinus carpio L.), Toxicol Lett. 238: (2S) S282, 2015
Bócsai A, Ancsin Zs, Fernye Cs, Zándoki E, Szabó-Fodor J, Mézes M, Balogh K: Különböző nagydózisú koncentrációban T-2 toxinnal szennyezett takarmány etetésének hatása tojótyúkok egyes lipid peroxidációs és antioxidáns paramétereire, In: Nagy Zita Barbara (szerk.) (szerk.) 57. Georgikon Napok. 57th Georgikon Scientific Conference. Kivonat-kötet. Programfüzet, valamint az elhangzó és poszter előadások rövid kivonatainak gyűjteménye. Keszthely: Pannon Egyetem, Georgikon Kar, 2015. pp. 45., 2015
Kövesi B, Pelyhe Cs, Kovács B, Mézes M, Balogh K: T-2 toxin és deoxinivalenol terhelés rövidtávú hatása a gpx4 gének expressziójára ponty fajban (Cyprinus carpio), In: Darvas Béla, Major Jen, Simon Gergely (szerk.) (szerk.) V. ÖKOTOXIKOLÓGIAI KONFERENCIA: előadás és poszter kötete. Budapest: Magyar Ökotoxikológiai Társaság, 2015. pp. 21-22., 2015
Pelyhe Cs, Kovács B, Kövesi B, Zándoki E, Mézes M, Balogh K: Hosszútávú T-2 toxin és deoxinivalenol terhelés hatásainak vizsgálata a glutation redox rendszer paramétereire és a lipidperoxidációs folyamatokra egynyaras pontyban, In: Rónyai A, Adorján A, Bozánné B E, Józsa V (szerk.) (szerk.) XXXIX. Halászati Tudományos Tanácskozás . Szarvas, Magyarország, 2015.05.20-2015.05.21. Kiadvány: Szarvas: 2015. pp. 62, 2015
Pelyhe Cs, Kovács B, Zándoki E, Mézes M, Balogh K: Effects of short-term exposure of T-2 toxin and deoxynivalenol on gene expression and activity of the members of the glutathione redox system in broiler chicken, In: 37th Mycotoxin Workshop: Conference Abstracts. Bratislava, Szlovákia, 2015.06.01-2015.06.03. Kiadvány: [s. l.]: [s.n.], 2015. pp. 141 Paper P81. , 2015
Pelyhe Cs, Kovács B, Zándoki E, Mézes M, Balogh K: Rövid távú T-2 toxin és deoxinivalenol terhelés hatásai brojler csirkék glutation redox paramétereire., In: Pannon Egyetem Georgikon Kar Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék (szerk.) (szerk.) XXI. Ifjúsági Tudományos Fórum. Veszprém: Pannon Egyetem, 2015. pp. .
XXI. Ifjúsági Tudományos Fórum, 2015
Pelyhe Cs, Kövesi B, Zándoki E, Kovács B, Mézes M, Balogh K: Ochratoxin A és fumonizin B1 terhelés rövidtávú hatása a gpx4 gének expressziójára ponty fajban (Cyprinus carpio), In: Darvas Béla, Major Jen, Simon Gergely (szerk.) (szerk.) V. ÖKOTOXIKOLÓGIAI KONFERENCIA: előadás és poszter kötete. Budapest: Magyar Ökotoxikológiai Társaság, 2015. pp. 31-32., 2015
Pelyhe Cs, Kövesi B, Zándoki E, Mézes M, Balogh K: Eltérő dózisú trichotecénvázas mikotoxin terhelés hatása pontyok (Cyprinus carpio L.) lipidperoxidációs és glutation redox paramétereire, In: Pannon Egyetem Georgikon Kar Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék (szerk.) (szerk.) XXI. Ifjúsági Tudományos Fórum. Veszprém: Pannon Egyetem, 2015. pp. .
XXI. Ifjúsági Tudományos Fórum, 2015




Back »