Consortional main: New aspects in wheat breeding: improvement of the bioactive component composition and its effects  Page description

Help  Print 
Back »

 

Details of project

 
Identifier
112169
Type K
Principal investigator Rakszegi, Marianna
Title in Hungarian Konzorcium, fő p.: Új szempontok a búzanemesítésben: a bioaktív komponens-összetétel javítása és annak hatásai
Title in English Consortional main: New aspects in wheat breeding: improvement of the bioactive component composition and its effects
Keywords in Hungarian búza, antioxidánsok, rostanyagok, nemesítés
Keywords in English wheat, antioxidants, dietary fibers, breeding
Discipline
Plant breeding (Council of Complex Environmental Sciences)100 %
Panel Plant and animal breeding
Department or equivalent Agricultural Institute (Centre for Agricultural Research)
Participants Bedo, Zoltán
Karsai, Ildikó
Tóth, Viola
Tremmel-Bede, Karolina
Starting date 2015-01-01
Closing date 2019-12-31
Funding (in million HUF) 30.069
FTE (full time equivalent) 7.20
state closed project
Summary in Hungarian
A kutatás összefoglalója, célkitűzései szakemberek számára
Itt írja le a kutatás fő célkitűzéseit a témában jártas szakember számára.

A kutatási téma fő célkitűzése a búza egészséggel kapcsolatos tulajdonságainak javítása nemesítéssel, különös tekintettel a rostanyag és az antioxidáns tartalomra. Ezáltal közvetlenül szolgáljuk a fogyasztók érdekeit, mindamellett hogy a genotípusok értékes feldolgozóipari tulajdonságait megőrizzük. E cél elérése érdekében a következő kísérleteket kívánjuk elvégezni a pályázat keretein belül:
- vizsgáljuk a bioaktív komponensek örökölhetőségét és a környezet hatását különböző nemesítési populációkban, több éves kísérletben
- azonosítjuk azokat a növényfejlődési fázisokat és termés komponenseket, melyek összefüggést mutatnak a bioaktív komponensek mennyiségével és összetételével vagy a búza más minőségi és összetételi jellemzőjével
- a keményítő-, sikér-, és a nem keményítő rostkomponensek közötti kölcsönhatások felderítése a tésztában és a rostkomponensek technofunkcionális tulajdonságokra kifejtett hatásának megállapítása
- új módszer fejlesztése a liszt rostanyaghoz köthető tulajdonságainak vizsgálatára
- előállítunk olyan ’prebreeding’ alapanyagokat, melyek hasznos génforrások lesznek az egészséges táplálkozás megvalósítását célzó nemesítési programokban
- terjesszük új ismereteinket tudományos folyóiratokban, konferenciákon, egyetemi előadásokon, kutatók éjszakáján és fajtabemutatók alkalmával.

Mi a kutatás alapkérdése?
Ebben a részben írja le röviden, hogy mi a kutatás segítségével megválaszolni kívánt probléma, mi a kutatás kiinduló hipotézise, milyen kérdéseket válaszolnak meg a kísérletek.

Miközben a bioaktív komponensek táplálkozástani szerepéről egyre több információ áll rendelkezésünkre addig ezen összetevők technológiai paraméterekre gyakorolt hatása csak részben ismert. A lisztminősítő analitikai módszerek elsősorban a fehérje, sikér valamint a szénhidrátok közül a keményítő mennyiségi és minőségi tulajdonságainak jellemzését tartják szem előtt. A kisebb mennyiségben jelenlévő összetevők, ezen belül is a rostalkotó nem keményítő jellegű komponensek hatásával azonban nem, vagy csak kevésbé számolnak. Célunk ezért a bioaktív komponensek szerepének pontosabb megismerése valós- és modell-tészta rendszerekben valamint új módszerek fejlesztése ezeknek a speciális tészta tulajdonságoknak az analízisére.
Mivel a minőségi és a bioaktív komponensek szintézise a magban a szemtelítődés különböző szakaszaiban zajlik, a környezeti körülmények az egyes fejlődési fázisokban szignifikáns hatással lehetnek a különböző növényi részek, tápanyag források elosztásáért folytatott versenyében. Hipotézisünk szerint a növény morfológiája, a kalászolási idő és a szemtelítődési időszak hossza is szignifikáns szerepet játszik a termés- és bioaktív- komponensek végső mennyiségének kialakulásában. Kevés információnk van azonban arról, hogy ezen tényezők milyen kapcsolatban állnak a bioaktív komponensek szintézisével. Jelen pályázati munka másik fő célja olyan kutatási munka kivitelezése, melyben párhuzamosan vizsgáljuk specifikus genetikai alapanyagok adaptációs képességét, termés komponenseit és a bioaktív komponensek mennyiségét a búzaszemben, a célból hogy e tulajdonságok összefüggésit felderítsük és végső soron a nemesítés hatékonyságát növeljük.

Mi a kutatás jelentősége?
Röviden írja le, milyen új perspektívát nyitnak az alapkutatásban az elért eredmények, milyen társadalmi hasznosíthatóságnak teremtik meg a tudományos alapját. Mutassa be, hogy a megpályázott kutatási területen lévő hazai és a nemzetközi versenytársaihoz képest melyek az egyediségei és erősségei a pályázatának!

Bár a búza mint faj, nagyon különböző környezeti feltételekhez tud adaptálódni, az egyedi búzafajták ehhez képest relatíve szűk adaptációs képességgel rendelkeznek. Sikeresen leginkább csak abban a környezetben termeszthetők, ahol nemesítették őket. Ez a tulajdonságuk leginkább az adott környezethez specifikus, genetikailag meghatározott növényfejlődési mintázatuknak köszönhető. Részben ez adja meg a jelentőségét tervezett alapkutatási programunknak, melyben párhuzamosan vizsgáljuk specifikus genetikai alapanyagok adaptációs képességét, terméskomponenseit és a bioaktív komponensek mennyiségét és összetételét a búzaszemben, a célból hogy e tulajdonságok összefüggésit felderítsük és végső soron, a nemesítés hatékonyságát növeljük.
Miközben a bioaktív komponensek táplálkozástani szerepéről egyre több információ áll rendelkezésünkre addig ezen összetevők technológiai paraméterekre gyakorolt hatása csak részben ismert. A lisztminősítő analitikai módszerek elsősorban a fehérje, sikér valamint a szénhidrátok közül a keményítő mennyiségi és minőségi tulajdonságainak jellemzését tartják szem előtt. A kisebb mennyiségben jelenlévő összetevők, ezen belül is a rostalkotó nem keményítő jellegű komponensek hatásával azonban nem, vagy csak kevésbé számolnak. További célunk ezért a bioaktív komponensek szerepének pontosabb megismerése valós- és modell-tészta rendszerekben valamint új módszerek fejlesztése ezeknek a speciális tészta tulajdonságoknak az analízisére.
A búzanemesítés fő céljai az elmúlt néhány évtizedben a termés, a betegségekkel szembeni ellenállás és /vagy a sütőipari vagy söripari minőség javítása volt. Alapvetően a termelők és a feldolgozóipar érdekeit tartották szem előtt és nem fordítottak nagy figyelmet a gabonafélék egészséges táplálkozásban betöltött szerepének fontosságára. Célunk-e pályázatban a búza egészségmegőrző tulajdonságának fokozása az antioxidáns és rostanyag tartalom növelésével, és ezáltal a fogyasztók érdekeinek közvetlen szolgálata. Az előállított ’prebreeding’ anyagok felhasználása a nemesítési programokban reményeink szerint végül olyan fajták nemesítését teszik majd lehetővé, melyek nem csak a fogyasztók, de a nemesítők, az agronómusok és a feldolgozóipar érdekeit is fogják szolgálni.

A kutatás összefoglalója, célkitűzései laikusok számára
Ebben a fejezetben írja le a kutatás fő célkitűzéseit alapműveltséggel rendelkező laikusok számára. Ez az összefoglaló a döntéshozók, a média, illetve az érdeklődők tájékoztatása szempontjából különösen fontos az NKFI Hivatal számára.

A kutatási téma fő célkitűzése a búza egészséggel kapcsolatos tulajdonságainak javítása nemesítéssel, különös tekintettel a rostanyag és az antioxidáns tartalomra. Ezáltal közvetlenül szolgáljuk a fogyasztók érdekeit, mindamellett hogy a genotípusok értékes feldolgozóipari tulajdonságait megőrizzük. E cél elérése érdekében a következő kísérleteket kívánjuk elvégezni a pályázat keretein belül:
- vizsgáljuk a bioaktív komponensek örökölhetőségét és a környezet hatását különböző nemesítési populációkban, több éves kísérletben
- azonosítjuk azokat a növényfejlődési fázisokat és termés komponenseket, melyek összefüggést mutatnak a bioaktív komponensek mennyiségével és összetételével vagy a búza más minőségi és összetételi jellemzőjével
- a keményítő-, sikér-, és a nem keményítő rostkomponensek közötti kölcsönhatások felderítése a tésztában és a rostkomponensek technofunkcionális tulajdonságokra kifejtett hatásának megállapítása
- új módszer fejlesztése a liszt rostanyaghoz köthető tulajdonságainak vizsgálatára
- előállítunk olyan ’prebreeding’ alapanyagokat, melyek hasznos génforrások lesznek az egészséges táplálkozás megvalósítását célzó nemesítési programokban
- terjesszük új ismereteinket tudományos folyóiratokban, konferenciákon, egyetemi előadásokon, kutatók éjszakáján és fajtabemutatók alkalmával.
Summary
Summary of the research and its aims for experts
Describe the major aims of the research for experts.

The main aim of the project is to improve the health related properties of wheat based on antioxidant and dietary fiber contents, and so to directly serve the interests of the consumers while keeping the advanced technological functionality of the genotypes. To reach this aim the following studies are planned to be carried out in the frame of this research project:
- inheritance of the bioactive components composition will be evaluated and the effect of the environment in a segregating population will be studied in different years
- the plant developmental phases and yield components, which show association with the bioactive component composition and with other compositional and quality traits will be identified
- deeper understanding of the interactions between starch-, gluten- and non starch fibre- compounds in dough system and the technofunctional effects of the fibre compounds
- new method development for the evaluation of the fiber related properties of the flour
- prebreeding materials useful for breeding wheat varieties for healthier human consumption will be produced
- our new knowledge will be disseminated in scientific articles, conferences, university lectures, researchers nights and on farmers day.

What is the major research question?
Describe here briefly the problem to be solved by the research, the starting hypothesis, and the questions addressed by the experiments.

While there is increasing knowledge on the nutritional role of the different bioactive components, only partial information is available on their impact on the technological traits. The current flour quality characterization methods are primarily based on the qualitative and quantitative analysis of the protein, gluten and starch components. At the same time, the effects of the minor ingredients, such as non-starch, fiber forming polysaccharides, are not or less taken into consideration. Hence one of our aim is to get a deeper understanding of the role of bioactive components in real- and model- dough systems, by applying and developing new methods for the screening of these special characteristics and their effects on the functional properties of the dough.
As the quality parameters including the bioactive components of the seeds are synthesised in various phases of the grain filling period, the environmental conditions prevailing during this process is very decisive in determining the competition between the various plant parts for the relocation of the resources. Plant morphology, flowering time and the length of the grain filling period is also hypothesised to play significant roles in the determination of the final amounts of the yield- and bioactive-components. There is however little information available on the aspect that how these factors interact with the synthesis of the bioactive compounds. Our other major aim is so to carry out a research in which the ecological adaptation, yield- and bioactive- components are studied in parallel in specific genetic materials to address the complexity of these traits and finally to increase the efficiency of the breeding.

What is the significance of the research?
Describe the new perspectives opened by the results achieved, including the scientific basics of potential societal applications. Please describe the unique strengths of your proposal in comparison to your domestic and international competitors in the given field.

Though wheat as a species possesses the ability to adapt to a wide range of various ecological conditions, the individual cultivars show relatively narrow ecological adaptation (EA) ability. They can be successfully grown mostly under environmental conditions similar to those in which they were bred. This phenomenon is mostly caused by the differences in the genetically determined plant developmental patterns, specific to the prevailing climatic conditions. This partially gives the significance of this project, in which our aim is to study the EA, yield- and bioactive- components (BC) in specific genetic materials in parallel to address the complexity of these traits and finally to increase the efficiency of the breeding.
While there is increasing knowledge on the nutritional role of the different BCs, only partial information is available on their impact on the technological traits. The current flour testing methods are primarily based on the qualitative and quantitative analysis of the protein, gluten and starch components. At the same time, the effects of the minor ingredients on flour functionality, such as the non-starch, fiber forming polysaccharides (NSP), are not or less taken into consideration. Further significance of this project is to get a deeper understanding of the role of BCs in real- and model- dough systems, by applying and developing new methods for the screening of NSPs and their effects on the functional traits of the dough.
The main direction of wheat breeding in the last few decades were the improvement of yield, plant resistance against different diseases and/or the improvement of the breadmaking quality traits. The needs of the farmers and the processing industry were taken into consideration and not much attention was focused on the importance of cereals in healthy diet. Our aim in this project is to improve the health related properties of wheat based on antioxidant and dietary fiber contents, and so directly serve the interests of the consumers. The prebreeding materials produced in this project will hopefully give the possibility to breed such genotypes, which will be useful not just for the consumers but also for the breeders, the agronomists and for the processing industry.

Summary and aims of the research for the public
Describe here the major aims of the research for an audience with average background information. This summary is especially important for NRDI Office in order to inform decision-makers, media, and others.

The main aim of the project is to improve the health related properties of wheat based on antioxidant and dietary fiber contents, and so to directly serve the interests of the consumers while keeping the advanced technological functionality of the genotypes. To reach this aim the following studies are planned to be carried out in the frame of this research project:
- inheritance of the bioactive components composition will be evaluated and the effect of the environment in a segregating population will be studied in different years
- the plant developmental phases and yield components, which show association with the bioactive component composition and with other compositional and quality traits will be identified
- deeper understanding of the interactions between starch-, gluten- and non starch fibre- compounds in dough system and the technofunctional effects of the fibre compounds
- new method development for the evaluation of the fiber related properties of the flour
- prebreeding materials useful for breeding wheat varieties for healthier human consumption will be produced
- our new knowledge will be disseminated in scientific articles, conferences, university lectures, researchers nights and on farmers day.





 

Final report

 
Results in Hungarian
A gabonafélék fontos tápanyagforrásai a humán táplálkozásnak. Kimutattuk, hogy lehetséges növelni a vízoldható (WE) (42,37%) és/vagy teljes (24,09%) étkezési rost tartalmat (pentozán) búzalisztben hagyományos nemesítéssel anélkül, hogy a termés vagy minőség között választanunk kellene. A WE-pentozán (főként arabinoxilán, AX) mennyiségére és összetételére szignifikáns hatással volt a genotípus és így e tulajdonság örökölhetősége is jelentős mértékű volt, bizonyítva a tulajdonság alkalmasságát a szelekcióra. Búza térképező populációban (Toborzó/Tommi) a rostanyag tartalommal összefüggő gén szakaszokat (QTL) azonosítottunk és az 1B kromoszómán találtuk a legerősebb QTL-t az AX tartalommal és összetétellel összefüggésben. Megfigyeltük, hogy a különböző őrlési frakciókban (korpa, liszt) a pentozán és az AX tulajdonságait más-más kromoszóma markerei határozzák meg. Ezen túl előállítottunk nagy amilóz (rost) tartalmú búza genotípusokat is, és megállapítottuk, hogy a keményítőben az amilóz/amilopektin aránya csak egy bizonyos mértékig módosítható anélkül, hogy a feldolgozóipari tulajdonságok rovására menne. Búzával rokon vad fajok közül az Aegilops 5U, 7U és 7M kromoszómáinak addíciója szignifikánsan pozitív hatással volt a búza β-glükán és AX tartalmára, de ezen túl, a 2Ug és 7Ug kromoszómák addíciója a szárazságstressz hatásait is mérsékelték a búza beltartalmára. Tészta modellrendszerekben vizsgáltuk az AX molekulák tészta reológiai tulajdonságokat befolyásoló hatásait.
Results in English
Cereals are important nutrient sources for human nutrition. We have shown that it is possible to increase the water soluble (WE) (42.37%) and/or total (24.09%) dietary fiber content (pentosan) in white wheat flour by conventional breeding without having to choose between yield or quality. The genotypes had significant effect on the amount and composition of WE-pentosan (mainly arabinoxylan (AX)) and thus the inheritance of this trait was significant, proving its suitability for selection in breeding programs. In the wheat mapping population (Toborzó/Tommi), the fiber content-related gene regions (QTLs) were identified and the strongest QTLs were found on chromosome 1B in terms of AX content and composition. It has been observed that the properties of pentosan and AX in the different milling fractions (bran, flour) are determined by markers of different chromosoms. In addition, high amylose (fiber) wheat genotypes have been produced and it has been found that the ratio of amylose/amylopectin in starch can only be modified to a certain extent without adversely affecting processing properties. The addition of Aegilops 5U, 7U and 7M chromosomes from wheat related species had a significant positive effect on wheat β-glucan and AX content, but the addition of 2Ug and 7Ug chromosomes also mitigated the effects of drought stress on the compositional traits of the wheat grain. The effect of AX molecules on the dough rheological properties was investigated in pasta model systems.
Full text https://www.otka-palyazat.hu/download.php?type=zarobeszamolo&projektid=112169
Decision
Yes





 

List of publications

 
Tremmel-Bede, K., Szentmiklóssy, M., Tömösközi, S., Török, K., Lovegrove, A., Shewry, P.R., Láng, L., Bedő, Z., Vida, Gy., Rakszegi, M.: Stability analysis of wheat lines with increased level of arabinoxylan, PlosONE (Under Review), 2020
Edina Jaksics, Bettina Paszerbovics, Blanka Egri, Marianna Rakszegi, Karolina Tremmel-Bede, Gyula Vida, Szilveszter Gergely, Renáta Németh, Sándor Tömösközi: Complex rheological characterization of normal, waxy and high-amylose wheat lines, Journal of Cereal Science (Under Review), 2020
Ágnes Bánfalvi, Renáta Németh, Attila Bagdi, Szilveszter Gergely, Marianna Rakszegi, Zoltán Bedőb, László Láng, Gyula Vida, Sándor Tömösközi: New approach to the characterisation of old wheat (Triticum aestivum L.) landraces by examining complex rheological behaviour, Journal of the Science of Food and Agriculture (Under Review), 2020
Lovegrove Alison, Wingen Luzie U., Plummer Amy, Wood Abigail, Passmore Diana, Kosik Ondrej, Freeman Jackie, Mitchell Rowan A. C., Hassall Kirsty, Ulker Mehmet, Tremmel-Bede Karolina, Rakszegi Marianna, Bedő Zoltán, Perretant Marie-Reine, Charmet Gilles, Pont Caroline, Salse Jerome, Waite Michelle Leverington, Orford Simon, Burridge Amanda, Pellny Till K., Shewry Peter R., Griffiths Simon, Zhang Aimin: Identification of a major QTL and associated molecular marker for high arabinoxylan fibre in white wheat flour, PLOS ONE 15: (2) p. e0227826., 2020
Németh R, Farkas A, Tömösközi S.: Investigation of the possibility of combined macro and micro test baking instrumentation methodology in wheat research., Journal of Cereal Science 87:239–247, 2019
Tömösközi S, Németh R, Farkas A, Szepesvári P.: Development of semi- automated macro- and micro-scale baking test., In: Guzman C, editor. Proceedings of the 13th International Gluten Workshop. Mexico, D.F.: International Maize and Wheat Improvement Center (CIMMYT) ; p. 56–8., 2018
Fekete Dávid: A búzafajta kiválasztás és a termékminőség kapcsolatának vizsgálata a búzakeményítő-gyártás laboratóriumi szintű modellezésével, Szakdolgozat, 2018
Fekete Dávid: Búzakeményítő-gyártás laboratóriumi modellezése, búzafajták termékminőségre gyakorolt hatásának vizsgálata, TDK dolgozat, 2018
Szentmiklóssy M, Török K, Orosz K, Jaksics E, Németh R, Rakszegi M, Tömösközi S: Improvement of bioactive component composition in wheat with breeding, In: 19th ICC Conference, Science Meets Technology, (2019) pp. 156-157., 2019
Németh Renáta: Sütőipari minőség meghatározására alkalmas műszer- és módszerfejlesztések és alkalmazásuk búzaalapú és gluténmentes modelltermékek vizsgálatára,, PhD értekezés, 2019
Edina Jaksics, Sándor Tömösközi, Renáta Németh, Kitti Török, Bettina Paszerbovics, Blanka Egri, László Láng, Zoltán Bedő, Francesco Sestili, Domenico Lafiandra, Marianna Rakszegi: Rheological behavior of wheat lines with altered amylose content, XVII Oláh György Doktori Iskola konferenciája, Budapest, 2019
Unger Anita: HPLC módszerfejlesztés a gabonák fenolos komponenseinek elválasztására, Diplomamunka, 2019
Tömösközi Sándor, Bugyi Zsuzsanna, Hajas Lívia, Langó Bernadett, Németh Renáta, Schall Eszter, Török Kitti, BékésFerenc: Elődeink útján: gabonaminőség, minősítési módszerek és termékek fejlesztése, MTA Élelmiszertudományi Tudományos Bizottság 374. Tudományos Kollokviuma, 2019
Tömösközi Sándor, Németh Renáta, Farkas Alexandra, Kormosné Bugyi Zsuzsanna: Gabonaminősítő műszerek és módszerek fejlesztése, alkalmazásuk a Kutatásban, MKE VEGYÉSZKONFERENCIA, Eger, 2019
Sándor Tömösközi and Renáta Németh: EXAMPLES OF THE APPLICATION OF DOUGH MIXING AND HEATING BEHAVIOR IN CEREAL RESEARCH, 19th ICC Conference, Vienna, Austria, 24-25 April 2019, 2019
TÖRÖK KITTI, NÉMETH RENÁTA, PASZERBOVICS BETTINA, EGRI BLANKA, RAKSZEGI MARIANNA, TÖMÖSKÖZI SÁNDOR: ELTÉRŐ KEMÉNYÍTŐ ÖSSZETÉTELŰ BÚZAVONALAK SZÉNHIDRÁT ÖSSZETÉTELÉNEK ÉS REOLÓGIAI JELLEMZŐINEK VIZSGÁLATA, XXV. Növénynemesítési Tudományos Napok, 2019. március 6-7., 2019
Bedő Z, Shewry P, Ward J, Lafiandra D, Láng L, Tömösközi S, Rakszegi M: Breeding of wheat with good processing quality and high bioactive compounds, In: Weegels P, Tömösközi S, Auger F (szerk.) (szerk.) CEREALS&EUROPE SPRING MEETING: FINAL PROGRAMME. Budapest, Magyarország, 2015.04.27-2015.04.29. Kiadvány: Budapest: Budapest University of Technology and Economics, 2015. pp. 19 Paper PL004. , 2015
Némethné Kisgyörgy B, Bede K, Kiss T, Sestili F, Lafiandra D, Láng L, Bedő Z, Rakszegi M: Development and characterization of high and low amylose wheat lines, In: Weegels P, Tömösközi S, Auger F (szerk.) (szerk.) CEREALS&EUROPE SPRING MEETING: FINAL PROGRAMME. Budapest, Magyarország, 2015.04.27-2015.04.29. Kiadvány: Budapest: Budapest University of Technology and Economics, 2015. pp. 32 Paper PO001. , 2015
Némethné Kisgyörgy B, Rakszegi M, Láng L, Bedő Z: Kis amilóz tartalmú búzatörzsek előállítása és minőségi jellemzése, In: Veisz Ottó (szerk.) (szerk.) XXI. Növénynemesítési Tudományos Napok: Összefoglalók. Martonvásár: MTA ATK, 2015. pp. 33., 2015
Tremmel-Bede K, Rakszegi M, Láng L, Bedő Z: Nagy rostanyag tartalmú búza genotípusok jellemzése, In: Veisz Ottó (szerk.) (szerk.) XXI. Növénynemesítési Tudományos Napok: Összefoglalók. Martonvásár: MTA ATK, 2015. pp. 132., 2015
Tömösközi S, Szabó-Havér J, Németh R, Szendi Sz, Bagdi A, Harasztos A, Varga J, Békés F: Application of small-scale methods in cereal quality related research, CEREALS&EUROPE SPRING MEETING: FINAL PROGRAMME, Budapest, Magyarország, 2015.04.27-2015.04.29. Kiadvány: Budapest: BMGE, 2015, pp.39. Paper PO021, 2015
Szendi Sz, Bucsella B, Bagdi A, Tóth B, von Reding W, Tömösközi S: A flour rich in flour aleuron - Compositional, rheological and end-product analysis, CEREALS&EUROPE SPRING MEETING: FINAL PROGRAMME, Budapest, Magyarország, 2015.04.27-2015.04.29. Kiadvány: Budapest, BMGE, 2015, pp. 40 Paper PO024, 2015
Tömösközi S, Bucsella B, Harasztos A, Szendi Sz, Bagdi A, Balázs G, Tóth B: Egészségtámogató gabonaalapú termékek fejlesztése és jellemzése, Hungalimentaria, 2015 konferencia és kiállítás, Budapest, előadás, 2015
Tömösközi S, Bagdi A, Balázs G, Bucsella B, Harasztos A, Langó B, Szendi Sz, Török K: Gabonaminőség és minősítés, Magyar Kémikusok Egyesülete, 2. Nemzeti Konferencia, Hajdúszoboszló, 2015. 08. 31, előadás, 2015
Szabó Gergő Zoltán: A TobTom búzanemesítési vonal arabinoxilán tartalmának összehasonlító vizsgálata, Bsc dolgozat, BME-VBK, Budapest, 2015
Sajtos Szófia Netta: Búzalisztek szénhidrát összetételének meghatározása és annak viszkozitási tulajdonságokra kifejtett hatása, Bsc dolgozat, BME-VBK, Budapest, 2015
Géczy Barbara: Búza őrlemény minták arabinoxilán tartalmának gázkromatográfiás, spektroszkópiás és folyadékkromatográfiás meghatározása, Msc diplomamunka, BME-VBK, Budapest, 2015
Varga Nóra: Új búzanemesítési vonalak arabinoxilán tartalmának jellemzése, Msc diplomamunka, BME-VBK, Budapest, 2015
Tömösközi S, Török K, Szabó-Havér J, Szendi Sz, Bagdi A, Harasztos A, Németh R, Rudi A, Békés F: Micro-scale quality characterisation in cereal related research: An overview, 12th International Gluten Biotechnology Workshop, 2015. 09.13-2015.09.15, Perth, Australia, 2016
Schneider A, Rakszegi M, Molnar-Lang M, Szakacs E: Production and cytomolecular identification of new wheat-perennial rye disomic addition lines with yellow rust resistance (6R) and increased arabinoxylan and protein, content (1R, 4R, 6R). TAG 129, 1045-1059, 2016
Szakács É, Schneider A, Rakszegi M, Molnár-Láng M: Addition of chromosome 4R from Hungarian rye cultivar Lovászpatonai confers resistance to stripe rust and outstanding end-use quality in wheat, Journal of Cereal Science 71, 204-206, 2016
Tremmel-Bede K, Láng L, Bedő Z, Vida Gy, Rakszegi M: Identification and development of wheat lines with increased level of arabinoxylan, In: Rapkova R, Copikova J, Sarka E (szerk), Proceedings of the 12th Int. Conference on Polysaccharides-Glycoscience, Prága, 2016.10.19-21, pp. 103-107, 2016
Rakszegi M, Némethné Kisgyörgy B, Bede K, Láng L, Bedő Z: Altering the dietary fiber content of wheat flour by breeding to improve food nutritional value., In: Brandstetter A, Geppner M, Grausgruber H (szerk), Tagungsband der 66. Jahrestagung der Vereinigung der Pflanzenzüchter und Saatgutkaufleute Österreichs, AU, p. 21, 2016
Tremmel-Bede K, Rakszegi M, Láng L, Bedő Z: Characterization of wheat genotypes with high dietary fiber content, In: Breeding Research. 2016.03.21-22, Kanazawa, Japán, p. 128, 2016
Tremmel-Bede K, Rakszegi M: Gabona és egészség: Számos hiánybetegség megelőzését segítenék a tartalmasabb magok, termékek, Agrárágazat 17, 52-54., 2016
Tömösközi S, Török K, Langó B, Szendi Sz, Németh R, Schall E, Bagdi A: A gabonák tápérték potenciálja, egészségtámogató összetevőinek hasznosítási lehetőségei, Magyar Táplálkozástudományi Társaság XLI Vándorgyűlés, 2016.10.6-8., Esztergom, 2016
Tömösközi S: A malom és sütőiparban ismeretes technológiai, termékfejlesztési újdonságok, nemzetközi trendek, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Élelmiszer Körkép 2016, 2016.11.15, Budapest, 2016
Barta Kolos: Búzalisztek arabinoxilán tartalmának vizsgálata gázkromatográfiás módszerrel, Bsc szakdolgozat, BME-VBK, Budapest, 2016
Balogh Márton: Búzavonalak arabinoxilán tartalmának összehasonlító vizsgálata, BSc szakdolgozat, BME-VBK, Budapest, 2016
Orosz Krisztina: Búzafajták és keresztezési vonalak arabinoxilán tartalmának jellemzése, BSc szakdolgozat, BME-VBK, Budapest, 2016
Paszerbovics Bettina: Keresztezéssel módosított keményítő összetételű búzafajták és vonalak reológiai tulajdonságainak vizsgálata, BSc szakdolgozat, BME-VBK, Budapest, 2016
Szentmiklóssy Marietta: Arabinoxilán tartalom vizsgálata Mv- Toborzó és Tommi búzafajták keresztezésével előállított vonalakból, BsC szakdolgozat, BME-VBK, Budapest, 2016
Marianna Rakszegi, István Molnár, Alison Lovegrove, Éva Darkó, András Farkas, László Láng, Zoltán Bedő, Jaroslav Doležel, Márta Molnár-Láng, Peter Shewry: Addition of Aegilops U and M chromosomes affects protein and dietary fiber content of wholemeal wheat flour, CEREAL RES COMMUN 45: (S1) 68-69, 2017
Rakszegi M, Lovegrove A, Molnár I, Darkó É, Farkas A, Láng L, Bedő Z, Dolezel J, Lángné Molnár M, Shewry P: Aegilops kromoszóma addíciók (U és M) hatása a búza teljes őrlemény rostanyag tartalmára és összetételére, In: Veisz Ottó (szerk.) (szerk.) XXIII. Növénynemesítési Tudományos Nap: összefoglalók. Budapest: Magyar Tudományos Akadémia, 2017. pp. 37., 2017
Rakszegi Marianna, Molnár István, Lovegrove Alison, Darkó Éva, Farkas András, Láng László, Bedő Zoltán, Doležel Jaroslav, Molnár-Láng Márta, Shewry Peter: Addition of Aegilops U and M Chromosomes Affects Protein and Dietary Fiber Content of Wholemeal Wheat Flour, FRONT PLANT SCI 8:, 2017
Tremmel-Bede Karolina, Láng László, Török Kitti, Tömösközi Sándor, Vida Gyula, Shewry Peter R, Bedő Zoltán, Rakszegi Marianna: Development and characterization of wheat lines with increased levels of arabinoxylan, EUPHYTICA 213: (12), 2017
Németh Renáta, Bánfalvi Ágnes, Csendes András, Kemény Sándor, Tömösközi Sándor: Investigation of scale reduction in a laboratory bread-making procedure: Comparative analysis and method development., Journal of Cereal Science79: 267-275, 2018
Bajnóczi Nikolett: Búzafajták és keresztezési vonalak arabinoxilán tartalmának jellemzése, BSc szakdolgozat, BME-VBK, Budapest, 2017
Szabó Gergő Zoltán: Szénhidrát összetételi és jellemzési módszerek fejlesztése és alkalmazása a gabona analitikában, Diplomamunka, BME-VBK, Budapest, 2018
Varga Nóra: Új búzanemesítési vonalak arabinoxilán tartalmának jellemzése, Diplomamunka, BME-VBK, Budapest, 2016
Török Kitti, Tremmel-Bede Karolina, Orosz Krisztina, Gergely Szilveszter, Rakszegi Marianna, Tömösközi Sándor: Genetic and environmental variability of arabinoxylans in wheat varieties and breeding lines, 6th Cereals and Europe Spring Meeting Book of Abstract, p.13., 19-21 June 2017, Amsterdam, 2017
Török Kitti, Tremmel-Bede karolina, Szentmiklóssy Marietta, Gergely Szilveszter, Rakszegi Marianna, Tömösközi Sándor: Arabinoxylans as main dietary fiber components in old Hungarian wheat landraces and in new lines, EuroFoodChem XIX Conference, Central Role of Food Chemistry within the Food Science, Book of abstracts p.43, 4-6 October 2017, Budapest, 2017
Rakszegi M., Tóth v., Mészáros K., Veisz O.: Identification and development of healthy barley genotypes tolerant to abiotic stress factors, Book of Abstracts, 4th Latin American Cereal Conference, pp. 121, 2018
Tremmel-Bede K., Láng L., Török K., Tömösközi S., Vida Gy., Shewry P., Bedő Z., Rakszegi M: Nagy rostanyag tartalmú búza genotípusok előállítása és jellemzése, Összefoglalók, XXIV. Növénynemesítési Tudományos Nap, pp. 36., 2018
Rakszegi M., Darkó É., Lovegrove A., Molnár I., Farkas A., Vida Gy., Láng L., Bedő Z., Lángné M.M., Shewry P.: A szárazságstressz hatása a búza teljesőrlemény rostanyag tartalmára búza/Aegilops addíciós vonalakban, Összefoglalók, XXIV. Növénynemesítési Tudmányos Nap, pp. 34., 2018
Tóth V., Láng L., Kuti Cs., Mayer M., Bedő Z., Vida Gy., Rakszegi M.: Tönköly és őszibúza genotípusok technológiai minőségének variabilitás vizsgálata, Növénynemesítés a 21. század elején: kihívások és válaszok, szerk. Karsai I., XXV. Növénynemesítési Tudományos Nap, pp.50-53., 2019
Tremmel-Bede K., Török K., Tömösközi S., Vida Gy., Karsai I., Rakszegi M.: Egy búza térképező populáció beltartalmi tulajdonságainak diverzitás vizsgálata, Növénynemesítés a 21. század elején: kihívások és válaszok, szerk. Karsai I., XXV. Növénynemesítési Tudományos Nap, pp. 110-113., 2019
Rakszegi M., Darkó É., Lovegrove A., Molnár I., Láng L., Bedő Z., Molnár-Láng M., Shewry P.: Drought stress affects the protein and dietary fiber content of wholemeal flour in wheat/Aegilops addition lines, PlosONE, 14: 2, https://doi.org/10.1371/journal.pone.0211892, 2019
Szentmiklóssy MK., Bagi AL., Varga BH, Rakszegi M., Tömösközi S., Török K.: A gabonafajták bioaktív összetevőinek jellemzésével kapcsolatos kutatások, Magyar Kémikusok Lapja, p. 356-360., 2018
Tömösközi S., Németh R., Farkas A., Szepesvári P: Development of semi-automated macro and micro scale baking test., Book of Abstract, 13th Int Gluten Workshop, p. 40, 2018
Török K., Tremmel-Bede K., Szentmiklóssy M., Rakszegi M., Tömösközi s.: The effect of genetic and environmental factors on arabinoxylan content of special Hungarian wheat lines, Book of Abstract, 7th Int Dietray Fiber Conference, p., 2018
Török K., Tremmel-Bede K., Rakszegi M., Tömösközi S.: Investigation the variability of arabinoxylan in wheat varieties and breeding lines, Book of Absract, 4th Latin American Cereal Conference, p. 127, 2018
Tömösközi s., Németh R., Török K., Paszerbovics B., Egri B., Láng L., Bedő Z., Sestili F., Lafiandra D., Rakszegi M: Rheological behaviour of wheat lines altered amylose content, Book of abstract, 13th International Gluten Workshop, p. 67-68., 2018
Török K., Szentmiklóssy M., Tremmel-Bede K., Rakszegi M., Tömösközi S: Possibilities and barriers in fibre-targeted breeding: Characterization of arabinoxylan in wheat varieties and their breeding lines, Journal of Cereal Science, 86: 117-123, 2019
Szentmiklóssy Marietty: Búza nemesítési vonalak rostalkotó, keményítő ás fehérje makromolekulinak jellemzése, Diplomamunka BMGE, 2018
Szentmiklóssy Marietta: Búza nemesítési vonalak rostalkotó, keményítő és sikérfehérje makromolekuláinak jellemzése, Tudományos Diákköri Konferencia, BMGE, 2018
Orosz Krisztina: Arabinoxilánok szerepének vizsgálata búzatészta modellrendszerekben, Msc dolgozat, BMGE, 2018
Hajdú Ákos: Búza szénhidrátpolimerek genetikai és környezeti változékonyságának vizsgálata, Bsc dolgozat, BMGE, 2018
Egri Blanka: Speciális keményítő-összetételű búzavonalak reológiai tulajdonságainak vizsgálata, Bsc dolgozat, BMGE, 2018
Farkas Alexandra: Laboratóriumi végtermékteszt módszerfejlesztése és automatizálása, XXII. MÉTE TDK konferencia, Mosonmagyaróvár, 2018
Farkas Alexandra: Laboratóriumi sütőipari végtermékteszt: műszerfejlesztés és módszerkidolgozás, TDK konferencia, BMGE, 2018
M Rakszegi, A Lovegrove, P Shewry, É Darkó, M Molnár-Láng, J Dolezel, I Molnár: Genetic background of Aegilops seed composition, In: Bürtsmayr, H (szerk.) Abstracts proceedings, poster presentations, (2019) pp. 43-43., 2019
Rakszegi M, Darkó É, Lovegrove A, Molnár-Láng M, Molnár I, Shewry P: Improving the stability of wheat composition under drought, In: 19th ICC Conference, Science Meets Technology, (2019) pp. 129-129., 2019
Tremmel-Bede Karolina: A búza arabinoxilán tartalmának növelése, stabilitásának és molekuláris hátterének vizsgálata, PhD értekezés, 2020
Fekete Dávid: A fajtaválasztás hatása a keményítőtermékek technológiai tulajdonságaira, MÉTE TDK, 2020
Fekete-Papp Rebeka: Az arabinoxilánok tésztaszerkezet kialakulásában betöltött szerepének vizsgálata fajtaazonos búzalisztekből előállított sikér-keményítő modellrendszerekben, MÉTE-TDK, 2020
Szabó Tímea: Módosított keményítő-összetételű búzalisztek jellemzése reológiai és molekulaméret eloszlás vizsgálatokkal, Diplomamunka, 2020
Lukács Flóra: Vitális glutén minősítési módszerének kidolgozása, MÉTE-TDK, 2020





 

Events of the project

 
2017-01-19 10:26:43
Résztvevők változása
2015-06-10 10:51:38
Résztvevők változása




Back »