Cooperation with Externalities - Theory and Applications  Page description

Help  Print 
Back »

 

Details of project

 
Identifier
112266
Type K
Principal investigator Habis, Helga
Title in Hungarian Kooperáció externáliák mellett - elmélet és alkalmazások
Title in English Cooperation with Externalities - Theory and Applications
Keywords in Hungarian játékelmélet, externáliák
Keywords in English game theory, externalities
Discipline
Economics (Council of Humanities and Social Sciences)100 %
Ortelius classification: Microeconomics
Panel Economics
Department or equivalent Institute of Economics (Corvinus University of Budapest)
Starting date 2015-01-01
Closing date 2019-12-31
Funding (in million HUF) 5.814
FTE (full time equivalent) 1.77
state running project

 

Final report

 
Results in Hungarian
Kooperáció externáliák és bizonytalanság mellett Bevezetjük a kooperatív játékelmélet egy olyan új játékosztályát, amelyben egy koalíció értéke függ a többi játékos viselkedésétől és a világállapottól is. Kiterjesztjük a klasszikus mag definícióját, definiáljuk a fenntartható magot. Részletesen elemzünk egy fontos alkalmazást, amely az elektromos átviteli hálózatokat érinti. Megmutatjuk, hogy a rendszerbiztonsági feltétel biztosítható, ha egy fenntartható magbeli elemet választunk. Hozzárendelési játékok externáliákkal Egy kétoldalú hozzárendelési játékba bevezetjük az externáliákat úgy, hogy az egyes párok által elérhető értékek a többi pár viselkedésétől is függnek. A kooperatív játékokhoz hasonlóan, itt sem egyértelmű a stabilitás megfelelő definíciója; valószínűleg átváltás lesz megfigyelhető a stabil megoldások létezése illetve azok hatékonysága között. Megvizsgáljuk, hogy a megoldás tulajdonságait hogyan befolyásolja az externáliák jelenléte. Önkikényszerítő vízelosztási megállapodások bizonytalanság mellett A valós alkalmazhatóságra gondolva, feltesszük, hogy a vízhozam bizonytalan. A probléma természetes módon externáliákat is hordoz. A vízeolsztás megoldására számos nemzetközi jogi alapelv ismert (pl. ATS, UTI,TIBS, stb.), melyek fenntartahtóságának vizsgálatára a fenti megoldás koncepció kiválóan alkalmas. A cikk fő eredménye, hogy pénz nélküli elosztási játékban (no side-payment) kizárólag az UTI elv megvalósítása fenntartható.
Results in English
1. Cooperation with Externalities and Uncertainty We introduce a new class of cooperative games where the worth of a coalition depends on the behavior of other players and on the state of nature as well. The appropriate extension of the classical core concept, the Sustainable Core, is defined. A prominent application, a game of consumers and generators on an electrical energy transmission network is examined in details. We show that fulfilling the safety requirement in a mutually acceptable way can be achieved by choosing an element in the Sustainable Core. 2. Assignment Games with Externalities We introduce externalities into a two-sided, one-to-one assignment game by letting the values generated by pairs depend on the behavior of the other agents. Similarly to cooperative games, the proper definition of stability is not straightforward; probably there is a trade-off between stability and optimality. 3. Self-enforcing Water Allocation Under Uncertainty We analyze the sharing a river problem applying cooperative game theoretic tools in situations where the river flow is uncertain. Given the stochastic nature of the problem, our focus is on agreements that are self-enforcing. We show that with no side-payments only the UTI principal leads to a stable outcome.
Full text https://www.otka-palyazat.hu/download.php?type=zarobeszamolo&projektid=112266
Decision
Yes

 

List of publications

 
Habis Helga: Self-enforcing Water Allocation Under Uncertainty, SING 15 Book of Abstracts, 2019
Jens Gudmundsson és Habis Helga: Assignment Games with Externalities, Corvinus Kutatások, 2015
Habis H, Csercsik D: Cooperation with externalities and uncertainty, NETW SPAT ECON 15: (1) 1-16, 2015
Gudmundsson Jens, Habis Helga: Assignment games with externalities revisited, ECON THEOR 5: (2) 247-257, 2017
Habis H, Csercsik D: Cooperation with externalities and uncertainty, NETW SPAT ECON 15: (1) 1-16, 2015
Habis Helga: Self-enforcing Water Allocation Under Uncertainty, SING 15 Book of Abstracts, 2019

 

Events of the project

 
2020-02-12 17:32:18
Kutatóhely váltás
A kutatás helye megváltozott. Korábbi kutatóhely: _KTK / Mikroökonómia Tanszék (Budapesti Corvinus Egyetem), Új kutatóhely: Közgazdaságtani Intézet (Budapesti Corvinus Egyetem).
Back »