Investigation of interactions between the polyamine catabolism and hypusination processes in tomatoes during salt stress  Page description

Help  Print 
Back »

 

Details of project

 
Identifier
129061
Type FK
Principal investigator Szepesi, Ágnes
Title in Hungarian A poliamin katabolizmus és a hipuzináció kapcsolatának vizsgálata sóstressz alatt paradicsomban
Title in English Investigation of interactions between the polyamine catabolism and hypusination processes in tomatoes during salt stress
Keywords in Hungarian poliamin, hipuzináció, paradicsom, sóstressz
Keywords in English polyamine, hypusination, tomato, salt stress
Discipline
Plant stress biology (Council of Complex Environmental Sciences)100 %
Panel Complex agricultural sciences
Department or equivalent Department of Plant Biology (University of Szeged)
Participants Bakacsy, László
Gallé, Ágnes Anna
Kecskeméti, Anita
Szollosi, Réka
Starting date 2018-12-01
Closing date 2023-05-31
Funding (in million HUF) 25.348
FTE (full time equivalent) 6.75
state closed project
Summary in Hungarian
A kutatás összefoglalója, célkitűzései szakemberek számára
Itt írja le a kutatás fő célkitűzéseit a témában jártas szakember számára.

A poliaminok lebontása és a hipuzináció két esszenciális folyamat minden eukarióta organizmusban, kapcsolatuk felderítése paradicsomban sótressz alatt még nem történt meg. A hipuzináció olyan poszttranszlációs módosítás, amely az eIF5A (eEF5A) transzláció elongációs faktor 2 lépéses aktivációjában játszik fontos szerepet, ez az aktiváció csak a spermidin jelenlétében megy végbe. A kritikus spermidin szint, ami az aktiváció kiváltásához szükséges nem ismert növényekben. Vizsgálatainkban Arabidopsis modell növény és paradicsom összehasonlításával követjük nyomon a spermidin szint módosításával, valamint a hipuzináció gátlásával a sóstressz indukált eltéréseket a poliamin katabolizmus és a hipuzináció kapcsolatában. Meghatározzuk a poliaminokat lebontó enzimek aktivitását, a hipuzinációban szerepet játszó gének expressziójának alakulását, valamint a szabad poliamin spektrum eltéréseit HPLC technikával, ezzel párhuzamosan szövettani és metabolomikai mérésekkel alátámasztjuk a C/N arány feltételezett elmozdulását sóstresszt követően. Megvizsgáljuk, hogy a poliamin lebontás és a hipuzináció kapcsolata hogyan befolyásolja a termés kialakulását paradicsomban. Tanulmányozzuk a gamma-aminovajsav (GABA), mint a poliamin lebontás során keletkező reakciótermék jelentőségét a poliamin katabolizmus és a hipuzináció kapcsolatában sóstressz alatt exogén GABA kezelés és GABA hiányos mutáns növények alkalmazásával. Várható eredményeink hozzájárulhatnak a sótressz indukált fehérje szintézis és a poliamin homeosztázis kapcsolatának mélyebb megismeréséhez és a hipuzináció funkcionális szerepének felderítéséhez.

Mi a kutatás alapkérdése?
Ebben a részben írja le röviden, hogy mi a kutatás segítségével megválaszolni kívánt probléma, mi a kutatás kiinduló hipotézise, milyen kérdéseket válaszolnak meg a kísérletek.

A kutatás fő kérdése, hogy milyen kapcsolat fedezhető fel a poliaminok lebontása és a hipuzináció, mint poszttranszlációs módosítás között paradicsomban sóstressz alatt. Milyen szerepe van a spermidinnek a poliamin katabolizmus és a hipuzináció kapcsolatának szabályozásában sóstressz alatt? Mi a szerepe a hipuzinációnak a sóstressz alatt paradicsomban? Felfedezhető-e különbség az Arabidopsis modellnövény és a paradicsom sóstresszre adott válaszaiban a poliaminok lebontása és a hipuzináció által befolyásolt eIF5A (eEF5A) aktivációját illetően? Megvizsgáljuk, hogy a poliamin lebontás gátlása hogyan befolyásolja a hipuzináció alakulását paradicsomban sótressz alatt. További kérdésünk, hogy a poliamin katabolizmus és a hipuzináció kapcsolatának módosítása hogyan érinti a C/N arány alakulását. A paradicsom termés kialakulásának folyamatát milyen szövettani és metabolomikai válaszokkal befolyásolja a sóstressz a poliamin katabolizmus és a hipuzináció kapcsolatának függvényében. A gamma-aminovajsav (GABA), mint a poliaminok lebontásakor keletkező biológiailag aktív reakciótermék és annak hiánya milyen változásokat idéz elő a poliamin katabolizmus és a hipuzináció kapcsolatának alakulásában sótressz alatt?

Mi a kutatás jelentősége?
Röviden írja le, milyen új perspektívát nyitnak az alapkutatásban az elért eredmények, milyen társadalmi hasznosíthatóságnak teremtik meg a tudományos alapját. Mutassa be, hogy a megpályázott kutatási területen lévő hazai és a nemzetközi versenytársaihoz képest melyek az egyediségei és erősségei a pályázatának!

A poliaminok, mint esszenciális polikationok homeosztázisában kulcsszerepet játszik a lebontásuk, mivel a folyamat során olyan biológiailag aktív reakció termékek keletkezhetnek, melyek fontos elemei lehetnek az egyedfejlődésnek valamint a stressz elleni védekezésnek. Korábbi tanulmányaink során kimutattuk, hogy a poliamin katabolizmus módosítása jelentősen befolyásolja a sóstressz elleni védekezés hatékonyságát, valamint egyre több bizonyíték támasztja alá a lebontó enzimek szerepét a xilém fejlődésben és a termés kialakulásban. Az eukarióta eIF5A (eEF5A) transzláció elongációs faktor aktivációja két lépésben történik, a folyamat igényli a spermidint, valamint a ritka aminosav, a hipuzin kialakulását, ezt nevezzük hipuzinációnak. Ez a hipuzináció, mint konzervatív poszttranszlációs módosítás csak az eIF5A (eEF5A) aktivációjában játszik szerepet. Növényekben még nagyon kevés adat áll rendelkezésre a hipuzináció pontos mechanizmusával kapcsolatban, különösen sóstressz alatt. A legjobb tudásunk szerint ez az első olyan kutatás, ami összehasonlítja poliamin katabolizmus és a hipuzináció kapcsolatát sótressz alatt a poliamin bioszintézisben eltéréseket mutató Arabidopsis és paradicsom esetében. Farmakológiai vizsgálatokkal választ keresünk a spermidin szerepére a két folyamat kapcsolatának alakulásában sóstressz alatt. A paradicsom termés kialakulásának tanulmányozása szövettani és metabolomikai mérésekkel alátámasztva segíthet feltárni a poliamin katabolizmus és a hipuzináció szerepét a sóstressz által indukált C/N arány eltolódásában. A gamma-amino-vajsav (GABA) a poliaminok lebontásakor keletkező biológiailag aktív reakció termék alapvető jelentőségű a termésfejlődésben, szintjének módosításával tervezzük megfigyelni a poliamin lebontás és a hipuzináció kapcsolatának hozzájárulását a növény energia újraelosztásához sótressz alatt. Kutatásunk fényt deríthet a poliamin katabolizmus és a spermidinfüggő, eIF5A (eEF5A) aktivációjához kötődő hipuzináció kapcsolatának alakulására sóstressz alatt, kiindulási pontot nyújtva a termés kialakulás és a fehérje szintézis hatékonyságának növelésére paradicsomban.

A kutatás összefoglalója, célkitűzései laikusok számára
Ebben a fejezetben írja le a kutatás fő célkitűzéseit alapműveltséggel rendelkező laikusok számára. Ez az összefoglaló a döntéshozók, a média, illetve az érdeklődők tájékoztatása szempontjából különösen fontos az NKFI Hivatal számára.

A sótressz napjaink egyik legjelentősebb környezeti stresszhatása, ami a klímaváltozás során egyre nagyobb károkat okoz a mezőgazdaságnak. A paradicsom terméshozamának és minőségének fenntartása kiemelt jelentőségű világszerte. Egyre több kutatás igazolja, hogy a poliaminok, mint esszenciális növekedésszabályozó polikationok lebontása, valamint a lebontásuk során keletkezett biológiailag aktív reakció termékek (pl. spermidin, gamma-amino-vajsav (GABA)) jelentős szerepet játszanak a paradicsom termésérésében. A hipuzináció egy olyan ritka poszttranszlációs módosítás megnevezése, amely spermidinfüggő, és kizárólag a fehérje szintézishez nélkülözhetetlen eukarióta elongációs faktor, az eIF5A (eEF5A) aktivációjához szükséges. Ezt az aktivációs folyamatot spermidin/eIF5A axis tengelynek jelöli az irodalom, ami szerepet játszhat a stressz elleni védelemben. A kutatásunk arra irányul, hogy megvizsgáljuk a spermidin jelentőségét a poliamin katabolizmus és a hipuzináció közvetített eIF5A aktiválásában sótressz alatt; ehhez Arabidopsis modell növény és paradicsom összehasonlítását tervezzük, mivel a két növényfaj eltéréseket mutat a poliaminok előállításában. Kutatásunkat kiterjesztjük a paradicsom termés kialakulásának vizsgálatára szövettani és metabolomikai eszközökkel, valamint választ keresünk arra, hogy a GABA milyen szerepet játszhat a poliamin katabolizmus és a hipuzináció kapcsolatának alakulásában sótressz alatt.
Summary
Summary of the research and its aims for experts
Describe the major aims of the research for experts.

Polyamine catabolism and hypusination are two essential processes in all eukaryotic organisms, deciphering of their precise roles in tomatoes needs to be resolved during salt stress. Hypusination is a posttranslational modification which can play a role in the two-step activation of eIF5A (eEF5A) translation elongation factor in spermidine dependent manner. The critical spermidine level which is needed for induction of activation is unknown in plants. Comparing the Arabidopsis model plant and tomato we can follow the salt induced alterations of the relationship of polyamine catabolism and hypusination by modifying the spermidine levels and inhibiting the hypusination. We determine the polyamine catabolism enzyme activities, the gene expression of genes related to hypusination and the free polyamine spectra analyzed by HPLC, and parallel we provide evidence for the possible shifting of C/N ratio by histological and metabolomic analysis during salt stress. We examine that how the connection of polyamine catabolism and hypusination can affect the fruit development in tomatoes. We determine the significance of gamma-amino butyric acid (GABA), as a biological active reaction compound derived from polyamine catabolism in the connection between polyamine catabolism and hypusination during salt stress by applying exogenous GABA treatment and GABA-deficient mutant plants. Our results will contribute to get better knowledge about the salt stress induced protein synthesis and polyamine homeostasis and deciphering the functional role of hypusination.

What is the major research question?
Describe here briefly the problem to be solved by the research, the starting hypothesis, and the questions addressed by the experiments.

The main question of this project is that what type of connection is between the polyamine catabolism and hypusination as posttranslational modification in tomatoes during salt stress. What is the role of spermidine in the regulation of the connection between polyamine catabolism and hypusination during salt stress? What is the role of hypusination in tomatoes during salt stress? Is there any difference between Arabidopsis model plant and tomato in the salt stress responses related to polyamine catabolism and hypusination mediated eIF5A (eEF5A) activation? We examine how the inhibition of polyamine catabolism can affect the hypusination in tomatoes during salt stress. Our question is how the modification of the relationship of polyamine catabolism and hypusination can contribute to the shifting of C/N ratio. Which histological and metabolomic responses can affect the fruit development in the relation of polyamine catabolism and hypusination during salt stress. Which alterations can occur the excess and deficiency of gamma aminobutyric acid (GABA), a biological active reaction compound in the relationship of polyamine catabolism and hypusination during salt stress?

What is the significance of the research?
Describe the new perspectives opened by the results achieved, including the scientific basics of potential societal applications. Please describe the unique strengths of your proposal in comparison to your domestic and international competitors in the given field.

Polyamine catabolism plays a key role in the homeostasis of polyamines, essential polycations, and during this process biologically active reaction compounds can produce which are involved in plant development and stress defense. Our earlier studies demonstrated that modification of polyamine catabolism greatly impact the efficiency of defense against salt stress and emerging evidences propose the role of degrading enzymes in the xylem differentiation and fruit development. Activation of the eukaryotic translation elongation factor, eIF5A (eEF5A) occurs in the two steps, dependent from spermidine and the formation of the rare amino acid, hypusine, called hypusination. In plants there are a very few data about the precise mechanism of hypusination, especially during salt stress. In our best knowledge, this will be the first research, which compare the interaction between the polyamine catabolism and hypusination during salt stress in Arabidopsis model plant and tomatoes, differing their polyamine biosynthesis pathways. By pharmacological approach we decipher the importance of spermidine in these processes during salt stress. Study the tomato fruit development by histological analysis and metabolomic measurements can help us to reveal the role of polyamine catabolism and hypusination in the salt stress mediated shift of C/N ratio. Gamma-aminobutyric acid (GABA), a biological active reaction compound, which can be synthesized in the polyamine catabolism, has important role in the tomato fruit development, by modification of its content we plan to examine the contribution of the relationship of polyamine catabolism and hypusination for energy reallocation during salt stress. Our research can highlight the involvement of interaction between polyamine catabolism and spermidine dependent hypusination involved in eIF5A (eEF5A) activation during salt stress, providing possibility to enhance the efficiency of fruit development and protein synthesis in tomatoes.

Summary and aims of the research for the public
Describe here the major aims of the research for an audience with average background information. This summary is especially important for NRDI Office in order to inform decision-makers, media, and others.

Salinity is one of the most important environmental stress factors, which can cause enormous yield loss for agriculture. Sustaining and improving the fruit yield and fruit quality of tomatoes has a great worldwide importance. Numerous studies provide evidence about that the catabolism of polyamines, as essential growth promoting polycations, and related biologically active reaction compounds (e.g. spermidine, gamma-aminobutyric acid, GABA) can play a key role in tomato fruit development. Hypusination is a unique posttranslational modification, which is spermidine dependent and exclusively essential for activation of eukaryotic elongation factor, eIF5A (eEF5A), involved in protein synthesis. This activation process is called spermidine/eIF5A axis in the literature, which can contribute to the defence against stress. Our study focuses to examine the importance of spermidine in the relationship of polyamine catabolism and hypusination mediated eIF5A activation during salt stress, we plan to use Arabidopsis as modell plant and tomato for comparison and determine the main different features of this relationship during salt stress as these plants have different polyamine biosynthetic pathways. This research will analyze the histological and metabolomic changes in the tomato fruit development and examine the role of GABA in the interplay of polyamine catabolism and hypusination processes during salt stress.





 

Final report

 
Results in Hungarian
A projekt célja volt annak tanulmányozása, hogy milyen kapcsolat van a poliamin homeosztázis és a hipuzináció, mint az eIF5A poszttranszlációs módosítása között paradicsomban sóstressz alatt. Feltérképeztünk néhány olyan szabályozási útvonalat, amelyek kapcsolatban állnak a hipuzinációval paradicsomban a sóstressz alatt. Eredményeink azt mutatják, hogy a poliamin lebontás gátlásával megnőtt poliamin tartalom elősegítheti a hipuzinációt. Néhány gátlószert tesztelve azok alkalmasnak bizonyultak a hipuzináció módosítására kontroll és sóstressz alatt paradicsomban és Arabidopsis thaliana növényben. Gátolva a dezoxihipuzin-szintáz enzimet, ami a hipuzináció első lépését katalizálja, kritikus, mivel spermidinfüggő. Feltételezzük, hogy az emelkedett poliamin szintek hatékonyan előidézik a növények stressztoleranciáját, azonban több kutatás szükséges ennek bizonyítására. Paradicsomban , a DHS gátlása szintén hatásosnak bizonyult sóstressz alatt, hiszen több virág és termés fejlődött a kezelt növényekben, a likopin szint pedig megemelkedett, ami azt bizonyíthatja, hogy a hipuzináció jelentős szerepet tölt be a paradicsom termés fejlődésében.
Results in English
The objective of this project was to study the connection between polyamine homeostasis and protein synthesis dependent of a novel post-translational modification (hypusination) in tomatoes during salt stress. We focused on deciphering the proper mechanism of hypusination and highlight some important regulation pathways connected to the tomato fruit development during salt stress. Our experiments provided evidence that by inhibiting the polyamine catabolism, the increased free polyamines could be a fuel for the hypusination. Some inhibitors were tested to modify hypusination in control and after salt stress in tomato and Arabidopsis thaliana. Inhibiting deoxyhpypusine synthase, the first step of hypusination is critical as it is dependent from spermidine level. We suggest that increased polyamine levels could be efficient to induce stress tolerance in plants, however more studies need to be conducted to provide evidence for this effect. In tomato, DHS inhibition was also protective against salt stress as it induced more flowers and fruits in treated tomato plants and increased lycopene levels suggesting that there is a significance of this process in tomato fruit development.
Full text https://www.otka-palyazat.hu/download.php?type=zarobeszamolo&projektid=129061
Decision
Yes





 

List of publications

 
Köhler Zoltán Márton, Szepesi Ágnes: More Than a Diamine Oxidase Inhibitor: L-Aminoguanidine Modulates Polyamine-Related Abiotic Stress Responses of Plants, LIFE-BASEL 13: (3) p. 747., 2023
Ágnes Szepesi, László Bakacsy, Henrietta Kovács, Árpád Szilágyi, Zoltán Márton Köhler: Inhibiting Copper Amine Oxidase Using L-Aminoguanidine Induces Cultivar and Age-Dependent Alterations of Polyamine Catabolism in Tomato Seedlings, AGRICULTURE-BASEL 12: (2) 274, 2022
Bakacsy László, Sípos Lilla, Barta Anita, Stefkó Dóra, Vasas Andrea, Szepesi Ágnes: Concentration-dependent effects of effusol and juncusol from Juncus compressus on seedling development of Arabidopsis thaliana, SCIENTIFIC REPORTS 12: (1) 13870, 2022
Riyazuddin Riyazuddin, Bela Krisztina, Poór Péter, Szepesi Ágnes, Horváth Edit, Rigó Gábor, Szabados László, Fehér Attila, Csiszár Jolán: Crosstalk between the Arabidopsis Glutathione Peroxidase-Like 5 Isoenzyme (AtGPXL5) and Ethylene, INTERNATIONAL JOURNAL OF MOLECULAR SCIENCES 23: (10) 5749, 2022
Szepesi Ágnes, Poór Péter, Bakacsy László: Short-Term Salicylic Acid Treatment Affects Polyamine Metabolism Causing ROS–NO Imbalance in Tomato Roots, PLANTS-BASEL 11: (13) 1670, 2022
Pálfi Péter, Bakacsy László, Kovács Henrietta, Szepesi Ágnes: Hypusination, a Metabolic Posttranslational Modification of eIF5A in Plants during Development and Environmental Stress Responses, PLANTS-BASEL 10: (7) 1261, 2021
Szepesi Ágnes: Exploring the role of polyamine catabolism in plants during salt stress, In: Fernanda, Fidalgo (szerk.) Book of Abstracts: II Plant Abiotic Stress Forum: An Integrative Lens Over Plant Adaptation, (2021) pp. 34-34., 2021
Szepesi Ágnes: Plant Metabolites and Regulation under Environmental Stress, PLANTS-BASEL 10: (10) 2013, 2021
Stefkó Dóra, Kúsz Norbert, Barta Anita, Kele Zoltán, Bakacsy László, Szepesi Ágnes, Fazakas Csilla, Wilhelm Imola, Krizbai István A., Hohmann Judit, Vasas Andrea: Gerardiins A–L and Structurally Related Phenanthrenes from the Halophyte Plant Juncus gerardii and Their Cytotoxicity against Triple-Negative Breast Cancer Cells, JOURNAL OF NATURAL PRODUCTS 83: (10) pp. 3058-3068., 2020
Szepesi Ágnes: Halotropism: Phytohormonal Aspects and Potential Applications, FRONTIERS IN PLANT SCIENCE 11: 571025, 2020
Szepesi Ágnes, Bakacsy László, Kovács Henrietta, Pálfi Péter, Szőllősi Réka: Paradicsomfajták sokszínűségének felhasználási lehetőségei a termés antioxidáns összetételének javításában, In: Poór, Péter; Mézes, Miklós; Blázovics, Anna (szerk.) Oxidatív stressz és antioxidáns védekezés a növényvilágtól a klinikumig, Magyar Szabadgyök-Kutató Társaság (2020) pp. 128-134., 2020
Ágnes Szepesi *, László Bakacsy, Attila Fehér, Henrietta Kovács, Péter Pálfi, Péter Poór, Réka Szőllősi, Orsolya Kinga Gondor, Tibor Janda, Gabriella Szalai, Christian Lindermayr, László Szabados, Laura Zsigmond: L-aminoguanidine induces imbalance of ROS/RNS homeostasis and polyamine catabolism of tomato roots after short-term salt exposure, MDPI Antioxidants (Major Revisions), 2023
Ágnes Szepesi*, Edina Kakas, Réka Szőllősi, Árpád Molnár, Péter Pálfi: Application of GC7 to reduce hypusination via inhibiting deoxyhypusine synthase in Arabidopsis thaliana seedlings exposed salt stress, Plant Stress (bírálat alatt), 2023
Ágnes Szepesi*, László Bakacsy, Lilla Sípos, Réka Szőllősi, Péter Pálfi: Inhibition of deoxyhypusine synthase by GC7 induces modification of fruit set and polyamine catabolism in tomato plants exposed to salt stress, Scientia Horticulturae (bírálat alatt), 2023
Riyazuddin Riyazuddin, Krisztina Bela, Péter Poór, Ágnes Szepesi, Edit Horváth, Gábor Rigó, László Szabados, Attila Fehér and Jolán Csiszár: Crosstalk between the Arabidopsis Glutathione Peroxidase-like 5 Isoenzyme (AtGPXL5) and Ethylene, MDPI International J Mol Sciences, 2022
Ágnes Szepesi , Péter Poór and László Bakacsy: Short-Term Salicylic Acid Treatment Affects Polyamine Metabolism Causing ROS–NO Imbalance in Tomato Roots, MDPI Plants, 2022
Szabó Dominik: Exogén gamma-aminovajsav (GABA) kezelés hatása sóstressznek kitett paradicsom növények poliamin lebontására, SZTE Repozitórium, 2022
Ali Mohamed Ali: Effect of GABA on hypusination process of Arabidopsis thaliana seedlings, SZTE Repozitórium, 2022
Sípos Lilla: Az effuzol és a junkuzol élettani hatásainak vizsgálata Arabidopsis thaliana csíranövényeken, SZTE Repozitórium, 2022
Pálfi Péter: A hipuzináció vizsgálata gátlószerek alkalmazásával paradicsom növények két fejlődési stádiumában, SZTE Repozitórium, 2022
Szepesi Ágnes; Bakacsy László; Sípos Lilla; Szőllősi Réka; Zsigmond Laura; Molnár Árpád; Pálfi Péter: Inhibition of deoxyhypusine synthase by GC7 induces modification of polyamine catabolism in tomatoes during salt stress, XXth EUCARPIA Meeting of the Tomato Working Group Abstract Book, 2022
Szepesi Ágnes; Henrietta Kovács; Péter Pálfi; Lilla Sípos; Dominik Szabó; László Bakacsy: Hypusination and salt stress in tomato:a metabolic post-translational modification by polyamines and hypusine, ISCRAES 2022 28-31 AUGUST 2022, DUBLIN, IRELAND Programme, 2022
Szepesi Ágnes; Sípos Lilla; Barta Anita; Stefkó Dóra; Vasas Andrea; Bakacsy László: Bioactivity of rush-specific (Juncus sp.) compounds on antioxidant defence mechanisms of Arabidopsis thaliana, Abstract Book Redox Biology Congress Ghent 2022, 2022
Ali Mohamed Ali; Lilla Sípos; László Bakacsy; Laura Zsigmond; Ágnes Szepesi: Connection between GABA and hypusination process of Arabidopsis thaliana seedlings influencing polyamine catabolism, 6 th International Conference on Polyamines: biochemical , physiological and clinical perspectives-Scientific Programme and Abstracts, 2022
Ágnes Szepesi, Péter Poór: Interaction between the key defence-related phytohormones and polyamines in crops, PLANT HORMONES IN CROP IMPROVEMENT (Elsevier), 2023
Gutheil Adél: A poliamin metabolizmus vizsgálata ozmotikus stressznek kitett paradicsom csíranövények korai egyedfejlődésében (BSc szakdolgozat), SZTE Repozitórium, 2023
Lackó Márk: A poliamin metabolizmus vizsgálata ionos stressznek kitett paradicsom csíranövények korai egyedfejlődésében (BSc szakdolgozat), SZTE Repozitórium, 2023
Ágnes Szepesi, László Bakacsy, Henrietta Kovács, Zoltán Köhler, Ervin Molnár, Péter Poór, Réka Szőllősi: Beyond the inhibition of copper amine oxidase: L-aminoguanidine and polyamine catabolism in tomato plants after salt stress, In: Jörg Durner ; Christian Lindermayr ; Diana Lochner (szerk.) 14th International Conference on Reactive Oxygen and Nitrogen Species in Plants : Conference Abstrac, 2019
Ágnes Szepesi, László Bakacsy, Henrietta Kovács, Ervin Molnár, Péter Pálfi, Laura Zsigmond, Réka Szőllősi: Comparison of Polyamine Catabolism and Antioxidant Defence Mechanisms of Tomato Cultivars, In: Poór Péter (Poór Péter Növénybiológia) SZTE/TTIK/BI/Növénybiológiai Tanszék ; Blázovics Anna (szerk.) Magyar Szabadgyök-Kutató Társaság X. Kongresszusa : Program é, 2019
László Bakacsy, Eliza Frank, Henrietta Kovács, Réka Szőllősi, Anita Barta, Dóra Stefkó, Andrea Vasas, Ágnes Szepesi: Bioactivity Tests of Compounds from Juncus Species on Antioxidant Defence Mechanisms of Arabidopsis thaliana, In: Poór Péter (Poór Péter Növénybiológia) SZTE/TTIK/BI/Növénybiológiai Tanszék ; Blázovics Anna (szerk.) Magyar Szabadgyök-Kutató Társaság X. Kongresszusa : Program é, 2019
Ágnes Szepesi: Halotropism : Phytohormonal Aspects and Potential Applications, Frontiers in Plant Science, 2020
Szepesi Ágnes, Bakacsy László, Kovács Henrietta, Pálfi Péter, Szőllősi Réka: Paradicsomfajták sokszínűségének felhasználási lehetőségei a termés antioxidáns összetételének javításában, Oxidatív stressz és antioxidáns védekezés a növényvilágtól a klinikumig könyv, 2020
Ágnes Szepesi, László Bakacsy, Péter Pálfi, Lilla Sípos, Réka Szőllősi, Laura Zsigmond: SHORT-TERM SALT STRESS INDUCED ALTERATIONS IN POLYAMINE CATABOLISM OF TOMATO, SIBV/TOMRES SUMMER SCHOOL 2020 : Stress resilience in plants: from molecules to field, 2020
Ágnes Szepesi, László Bakacsy, Henrietta Kovács, László Kredics, Tamás Marik, Péter Pálfi, Réka Szőllősi, Laura Zsigmond: Catabolism of polyamines as bio-stimulant plant growth regulators for improving salt stress tolerance of tomatoes, 1st International Symposium on Climate-resilient Agri-environmental Systems 2020, 2020
Ágnes Szepesi, László Bakacsy, Henrietta Kovács, Péter Pálfi, László Kredics, Tamás Marik, Réka Szőllősi: Role of polyamine catabolism in tomato cultivars during salt stress, SOL International Online Meeting 2020 Abstract Book, 2020
Kovács Renáta: A sótűrő halofita növényfajok élettani és gazdasági jelentősége, SZTE Repozitórium, 2020
Pálfi Péter: Manó és Romus paradicsomfajták növekedési paramétereinek összehasonlítása különböző fejlődési stádiumokban és sóstressz alatt, SZTE Repozitórium, 2020
Ágnes, Szepesi ; László, Bakacsy ; Henrietta, Kovács ; Péter, Pálfi ; Lilla, Sípos ; Réka, Szőllősi ; Laura, Zsigmond: AG-induced changes of polyamine catabolism and related reactive species in Arabidopsis thaliana and Solanum lycopersicum plants exposed to short-term salt stress, 8th Plant Nitric Oxide International Meeting, 2021, 2021
Kaszler, Nikolett ; Benkő, Péter ; Bernula, Dóra ; Szepesi, Ágnes ; Fehér, Attila ; Gémes, Katalin: Polyamine Metabolism Is Involved in the Direct Regeneration of Shoots from Arabidopsis Lateral Root Primordia, MDPI Plants Basel, 2021
Pálfi, Péter ; Sípos, Lilla ; Bakacsy, László ; Molnár, Árpád ; Szőllősi, Réka ; Zsigmond, Laura ; Szepesi, Ágnes: A hipuzinációban résztvevő enzim, a dezoxihipuzin-hidroxiláz jelentőségének vizsgálata paradicsom növényekben, XIII. Magyar Növénybiológiai Kongresszus, 2021, 2021
Pálfi, Péter ; Bakacsy, László ; Kovács, Henrietta ; Szepesi, Ágnes: Hypusination, a Metabolic Posttranslational Modification of eIF5A in Plants during Development and Environmental Stress Responses, MDPI Plants Basel, 2021
Riyazuddin, Riyazuddin ; Krisztina, Bela ; Edit, Horváth ; Péter, Poór ; Ágnes, Szepesi ; Gábor, Rigó ; László, Szabados ; Attila, Fehér ; Jolán, Csiszár: Crosstalk between the membrane localised Arabidopsis glutathione peroxidase-like isoenzymes-5 (AtGPXL5) and ethylene signaling, XIII. Magyar Növénybiológiai Kongresszus, 2021, 2021
Riyazuddin, Riyazuddin ; Krisztina, Bela ; Edit, Horváth ; Péter, Poór ; Ágnes, Szepesi ; Gábor, Rigó ; László, Szabados ; Attila, Fehér ; Jolán, Csiszár: Involvement of the membrane localised Arabidopsis glutathione peroxidase-like isoenzymes-5 (AtGPXL5) in ethylene signaling, A Magyar Szabadgyök-Kutató Társaság XI. Kongresszusa, 2021, 2021
Sípos, Lilla ; Pálfi, Péter ; Bakacsy, László ; Molnár, Árpád ; Szőllősi, Réka ; Zsigmond, Laura ; Szepesi, Ágnes: A hipuzinációban résztvevő enzim, a dezoxihipuzin-hidroxiláz (DOHH) jelentőségének vizsgálata közönséges lúdfű (Arabidopsis thaliana) csíranövényekben, XIII. Magyar Növénybiológiai Kongresszus, 2021, 2021
Szepesi, Ágnes: Plant Metabolites and Regulation under Environmental Stress: Editorial, MDPI Plants Basel, 2021
Szepesi, Ágnes ; Pálfi, Péter ; Sípos, Lilla ; Bakacsy, László ; Kakas, Edina ; Molnár, Árpád ; Szőllősi, Réka ; Zsigmond, Laura: A hipuzinációban résztvevő enzimek szerepének vizsgálata növényekben, XIII. Magyar Növénybiológiai Kongresszus, 2021, 2021
Szepesi, Ágnes: Exploring the role of polyamine catabolism in plants during salt stress, II Plant Abiotic Stress Forum: An Integrative Lens Over Plant Adaptation, Porto, 2021
Zsuzsanna, Kolbert (szerk.) ; Gábor, Feigl (szerk.) ; Árpád, Molnár (szerk.) ; Ágnes, Szepesi (szerk.) ; Attila, Bodor (szerk.) ; Attila, Fehér (szerk.): 8th Plant Nitric Oxide International Meeting: Program & Book of Abstracts, 8th Plant Nitric Oxide International Meeting, Szeged, 2021
Szepesi Ágnes és Erdei László: Modernkori kihívások előtt a növényanatómia, XVI. Magyar Növényanatómai Szimpózium, 2021
Pálfi Péter, Sípos Lilla, Szőllősi Réka, Szabó Dominik, Szepesi Ágnes: A hipuzinációban szerepet játszó enzim, a dezoxihipuzin-hidroxiláz gátlásának hatása a paradicsom magok csírázására és korai fejlődésére, XVI. Magyar Növényanatómai Szimpózium, 2021
Erdei László, Szepesi Ágnes: A növénytani tanszékek 100 éves történelme, XVI. Magyar Növényanatómai Szimpózium, 2021
Bakacsy László, Marik Tamás, Szepesi Ágnes: Relatív klorofill tartalom térbeli jellegzetességeinek vizsgálata selyemkóró (Asclepias syriaca L.) állományokon, XIII. Aktuális Flóra- és Vegetációkutatás a Kárpát-medencében, Debrecen, 2021, 2021
Kakas Edina: A deoxihipuzin-szintáz enzim gátlásának hatása sóstressznek kitett Arabidopsis csíranövények élettani folyamataira, SZTE Repozitórium, 2021
Ágnes Szepesi: L-aminoguanidine, a multifunctional inhibitor of polyamine related mechanisms in plants Plant Growth Regulation, Plant Growth Regulation (közlésre elküldve), 2021
Ágnes Szepesi, László Bakacsy, Henrietta Kovács, Árpád Szilágyi, Zoltán Márton Köhler: Inhibiting CuAO by inhibitor L-aminoguanidine induces cultivar and age-dependent alterations of polyamine catabolism in tomato seedlings, MDPI Agriculture Basel (közlésre elküldve), 2021
László Bakacsy, Lilla Sípos, Anita Barta, Dóra Stefkó, Andrea Vasas, Ágnes Szepesi: Natural phenanthrene-like compounds effusol and juncusol from Juncus compressus affect seedling growth and development involving polyamine catabolism of Arabidopsis thali, Scientific Reports Springer Nature (közlésre elküldve), 2021
Péter Pálfi, Riyazuddin Riyazuddin, László Bakacsy and Ágnes Szepesi: Functions of Polyamines in Abiotic Stress Tolerance in Plants, Taylor & Francis (CRC Press)(nyomtatás előtt), 2021
Ágnes Szepesi, Péter Poór: Interaction between the key defence-related phytohormones and polyamines in crops, PLANT HORMONES IN CROP IMPROVEMENT (Elsevier)(közlésre elküldve), 2021
Zoltán Márton Köhler and Ágnes Szepesi: More than a DAO inhibitor: L-aminoguanidine modulates polyamine-related abiotic stress responses of plants, MDPI Life (közlésre elküldve), 2022
László Bakacsy, Lilla Sípos, Anita Barta, Dóra Stefkó, Andrea Vasas, Ágnes Szepesi: Concentration-dependent effects of effusol and juncusol from Juncus compressus on seedling development of Arabidopsis thaliana, Scientific Reports Springer Nature, 2022
Péter Pálfi, Riyazuddin Riyazuddin, László Bakacsy and Ágnes Szepesi: Functions of Polyamines in Abiotic Stress Tolerance in Plants, Taylor & Francis (CRC Press), 2021
Ágnes Szepesi, Péter Poór: Interaction between the key defence-related phytohormones and polyamines in crops, PLANT HORMONES IN CROP IMPROVEMENT (Elsevier)(nyomtatás alatt), 2022
Ágnes Szepesi, László Bakacsy, Henrietta Kovács, Árpád Szilágyi, Zoltán Márton Köhler: Inhibiting Copper Amine Oxidase Using L-Aminoguanidine Induces Cultivar and Age-Dependent Alterations of Polyamine Catabolism in Tomato Seedlings, AGRICULTURE-BASEL 12: (274) 10.3390/agriculture12020274, 2022
Kovács Henrietta: Az aminoguanidin poliamin lebontásra gyakorolt hatásának vizsgálata paradicsom növényeken (Bsc szakdolgozat), SZTE Repozitórium, 2019




Back »