Characterization of oat genetic resources  Page description

Help  Print 
Back »

 

Details of project

 
Identifier
129516
Type PD
Principal investigator Varga, Mónika
Title in Hungarian Zab genetikai források jellemzése
Title in English Characterization of oat genetic resources
Keywords in Hungarian zab, antioxidánsok, fenolok, tokolok, avenantramidok, zsírsavak, allelopátia, metabolomika, LC-MS, GC-MS
Keywords in English oat, antioxidants, phenolics, tocols, avenanthramides, fatty acids, allelopathy, metabolic profiling, LC-MS, GC-MS
Discipline
Plant breeding (Council of Complex Environmental Sciences)70 %
Analytical Chemistry (Council of Physical Sciences)30 %
Ortelius classification: Instrumental analysis
Panel Plant and animal breeding
Department or equivalent Department of Microbiology (University of Szeged)
Starting date 2017-01-01
Closing date 2018-02-28
Funding (in million HUF) 1.455
FTE (full time equivalent) 1.60
state running project





 

Final report

 
Results in Hungarian
A fekete pelyvájú zabok színanyagát a kivonást és tisztítást követően melaninként azonosítottuk. Szerkezetüket meghatározva megállapítottuk, hogy a különböző fajokban különböző szerkezetű melanin található. Analitikai eljárásokat dolgoztunk ki a zabok fenolos összetételének, avenantramid, mono-, diglicerid, karotenoid, E vitamin és szénhidrát tartalmának, valamint antioxidáns aktivitásának meghatározására. Bizonyítottuk, hogy a fekete pelyvájú genotípusoknak magasabb a fenol, karotenoid és E vitamin tartalma, mint a fehér pelyvájúaknak. A vörös pelyvájúak azonban nem különíthetők el a másik két színcsoport tagjaitól. Továbbá azt tapasztaltuk, hogy a tavaszi zabok összetételüket tekintve eltérnek az őszi fajtáktól. A tavaszi zabokat magasabb avenantramid, glicerid és alfa-tokoferol tartalmukra visszavezethető magasabb antioxidáns hatás jellemzi. Megvizsgálva a genotípusok gyökér összetételét, azt tapasztaltuk, hogy a fekete pelyvájú fajták minden fejlődési fázisukban eltérnek a fehér pelyvájúaktól.
Results in English
The pigments of the black-hulled genotypes were isolated, purificated, and identified as melanin. Structural investigations proved that there are two different types of oat melanin depending on the species. Various analytical procedures have been developed to determine the phenolic composition, avenanthramide, mono-, and diglyceride content, carotenoid profile, vitamin E, carbohydrates content and antioxidant activity of the species. It has been proved that the black-hulled genotypes were different from the white ones due to their increased phenolic, carotenoid and vitamin E content. However, reddish-hulled varieties could not been distinguished from the accessions of the other colored groups. In addition, a distinction between spring and winter cultivars was also observed. Spring cultivars were characterized by higher antioxidant activity originating from the higher amount of avenanthramides, glycerides, and alfa-tocopherol detected in the groat. Analysing the root composition, a clear differentiation of the black-hulled genotypes from the white-hulled ones was observed at all developmental stage, suggesting a better allelopathic potential of the formers.
Full text https://www.otka-palyazat.hu/download.php?type=zarobeszamolo&projektid=129516
Decision
Yes





 

List of publications

 
Varga M; Berkesi O; Darula Zs; Fónad P; Mihály R; Palágyi A: Fekete zab: egy új fejezet a növényi pigmentek kutatásában, XXI. Növénynemesítési Tudományos Napok, 2015
Mónika Varga, Ottó Berkesi, Zsuzsanna Darula, Nóra Veronika May, András Palágyi: Structural characterization of allomelanin from black oat, Phytochemistry, 2016
Varga Mónika, Berkesi Ottó, Darula Zsuzsanna, Fónad Péter, Mihály Róbert, Palágyi András: Fekete pigmentek és kialakulásuk zab (Avena) fajokban, XXII. Növénynemesítési Tudományos Napok, 2016




Back »