7th International Conference on Food Digestion  Page description

Help  Print 
Back »

 

Details of project

 
Identifier
140813
Type MEC_R
Principal investigator Tormási, Judit
Title in Hungarian 7. Nemzetközi Élelmiszer-emésztési Konferencia
Title in English 7th International Conference on Food Digestion
Keywords in Hungarian Emésztés, Emésztésszimuláció, Élelmiszerek, Konferencia
Keywords in English Digestion, Digestion simulation, Food, Conference
Discipline
Biochemistry and Food Chemistry (Council of Physical Sciences)100 %
Panel Science Patronage - subprogram 1
Department or equivalent Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet (MATE) (Hungarian University of Agriculture and Life Sciences)
Starting date 2022-01-01
Closing date 2022-05-31
Funding (in million HUF) 0.590
FTE (full time equivalent) 0.00
state closed project
Summary in Hungarian
A projekt keretében látogatni tervezett nemzetközi tudományos/innovációs rendezvény bemutatása és a tervezett részvétel ismertetése
Mutassa be a nemzetközi rendezvény jellegét, célját, szervezőit és jelentőségét a nemzetközi tudományos életben. Ismertesse a részvétel célját (pl. előadás, poszter, egyéb aktivitás), a rendezvényen való részvétel várható hatását és jelentőségét a saját kutatói karrier építésében.

A Tudományos Mecenatúra pályázat lehetőséget teremt számunkra a 7. Nemzetközi Élelmiszer-emésztési Konferencián való részvétel költségeinek fedezésére. Ez a konferencia egy évente megrendezésre kerülő rangos összejövetel, melyen a világ minden pontjáról érkező, humán emésztéssel és emésztés-szimulációval foglalkozó neves szakemberek vesznek részt. 2022 májusában, a konferencia Írországban, Cork városában kerül megrendezésre. A kutatócsoportunk számára ebben az évben a részvétel különös jelentőséggel bír, mivel részt vehettünk egy nemzetközi laboratóriumok között zajló körvizsgálatban, mely az emésztés-szimulációs módszer szabványosítására való törekvések egyik első állomása. Ezen munka eredményének diszkussziója mellett célunk továbbá, szakmai kapcsolatok kiépítése, valamint a saját kutatásaink bemutatása is, melyet poszter előadás formájában tervezünk kivitelezni.

A projekt összefoglalója, célkitűzései laikusok számára
Adjon egy rövid, közérthető ismertetést a látogatni tervezett nemzetközi rendezvényről, illetve a részvétel céljáról, várható eredményeiről.

Táplálékunk létfenntartásunk egyik alappillére. Ételeink és élelmiszereink összetevői ellátják szervezetünket energiával és hasznos tápanyagokkal, testünk gondtalan működésének fenntartásához. Egyes élelmiszer-összetevőkről azonban kiderült, hogy túlzott bevitelük akár káros hatást is kifejthet az emberi szervezetre. Ismert tény, hogy a telített zsírsavak túlzott bevitele összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásával, ahogy az is, hogy a túlzott cukor bevitel a kóros elhízás és a kettes típusú cukorbetegség egyik kiváltó oka lehet.
A 7. Nemzetközi Élelmiszer-emésztési Konferencia olyan szakemberek számára jelent fórumot, akik az élelmiszerek és élelmiszer-összetevők emberi szervezetre gyakorolt hatásának vizsgálatával foglalkoznak. Kutatócsoportunk célja a nemzetközi tudományos élet ezen területébe való bekapcsolódás, eddigi eredményeink ismertetése és jövőbeni együttműködés lehetőségének kialakítása.

Summary
Presentation of the international scientific/innovation event to be visited in the project and description of the proposed participation
Present the type, purpose, organizers, and significance of the international event in the scientific community. Present the purpose of the participation (e.g., paper, poster, other activity), the expected impact of the participation in the event and its significance in building your own research career.

The Scientific Grant will enable us to cover the costs of attending the 7th International Conference on Food Digestion. This conference is a prestigious annual gathering of eminent experts in human digestion and digestive simulation from around the world, and will take place in Cork, Ireland in May 2022. For our research team, this year's participation is particularly significant as we have been able to take part in an international inter-laboratory trail, one of the first steps in the efforts to standardise the digestion simulation method. In addition to discussing the results of this work, we also aim to build professional contacts and present our own research, which we plan to do in the form of a poster presentation.

Summary and aims of the project for a general audience
Provide a short, general introduction to the international event to be visited, the purpose of the participation, and its expected results.

Our food is a pillar of our livelihood. Our food and its ingredients supply our bodies with energy and useful nutrients to keep our bodies functioning properly. However, some food ingredients have been shown to have harmful effects on the human body when consumed in excess. It is a well-known fact that excessive intake of saturated fatty acids has been linked to the development of cardiovascular disease, and that excessive sugar intake can be a trigger for obesity and type 2 diabetes.
The 7th International Conference on Food Digestion will provide a forum for professionals involved in the study of the effects of food and food ingredients on the human body. Our research group aims to engage with the international scientific community, to present our results to date and to develop opportunities for future collaboration.






 

Final report

 
Results in Hungarian
A projekt célja a 7. Nemzetközi Élelmiszer-emésztési Konferencián (7th International Conference on Food Digestion, ICFD2022) való részvétel volt, melyet sikeresen teljesítettem. A konferencia ideje alatt poszter prezentáció formájában adhattam elő a kutatási eredményeink egy részét. Továbbá lehetőségem nyílt a szakmai ismereteim elmélyítésére, a nemzetközi kutatási trendek megismerésére, és kapcsolatépítésre. A részvétel további célja volt egy nemzetközi szabvány kialakításához szükséges laboratórumok közötti körvizsgálat eredményének megvitatása, melyben 2021 nyarán vettünk részt. A bemutatott eredmények ismeretében a kutatócsoportunk továbbra is részt tud venni a szabványosítási folyamatban. A folytatólagos szakmai együttműködés további lehetőségeket nyithat a jövőben a szakmai fejlődésre és kapcsolatéptésre.
Results in English
The aim of the project was to participate in the 7th International Conference on Food Digestion (ICFD2022), which I successfully completed. During the conference I was able to present a poster presentation of some of our research results. In addition, I had the opportunity to deepen my professional knowledge, learn about international research trends, and build relationships. A further aim of the participation was to discuss the results of an interlaboratory study needed to develop an international standard, in which we participated in the summer of 2021. Given the results presented, our research team continues to be involved in the standardization process. Hopefully this will open further opportunities for continuing professional cooperation, professional development and networking in the future.
Full text https://www.otka-palyazat.hu/download.php?type=zarobeszamolo&projektid=140813
Decision
Yes





 

List of publications

 
Judit Tormási, László Abrankó: Protein digestibility of cooked wheat pasta affected by coconsumption with fatty cream toppings, https://www.icfd2022.com/_files/ugd/705d57_1a5dea60edbc4f5282abb88198ee8463.pdf, 2022




Back »