Circulating endothelial progenitor cells and depression: a possible novel link between heart and soul  Page description

Help  Print 
Back »

 

Details of project

 
Identifier
81003
Type PUB-C
Principal investigator Döme, Balázs
Title in Hungarian Keringő endothél progenitor sejtek depresszióban: egy lehetséges új kapcsolat a szív és a lélek közt
Title in English Circulating endothelial progenitor cells and depression: a possible novel link between heart and soul
Keywords in Hungarian endothel progenitor, cardiovascularis, depresszió
Keywords in English endothelial progenitor, cardiovascular, depression
Discipline
Cancer and its biological basis (Council of Medical and Biological Sciences)50 %
Public health, health services, environmental and occupational medicine, epidemiology, medical ethics (Council of Medical and Biological Sciences)30 %
Biological basis of diseases related to the above (Council of Medical and Biological Sciences)20 %
Panel Publications Panel
Department or equivalent Koranyi National Institute for Pulmonology
Starting date 2010-01-01
Closing date 2010-02-28
Funding (in million HUF) 0.161
FTE (full time equivalent) 0.00
state closed project
Summary in Hungarian
Noha a depresszió közismerten független rizikófaktora a szív-érrendszeri betegségeknek, a két kórállapot közötti kapcsolatot magyarázó tényezők részleteikben még nem ismertek. A szív-érrendszeri betegségek klasszikus rizikófaktoraival élőkben megfigyelt csökkent endotél progenitor sejtek (EPC) számok alapján a szerzőkben felmerült a lehetőség, hogy a depressziós betegek fokozott szív-érrendszeri rizikóját is magyarázhatja a csökkent EPC szám. A CD34, CD133 és VEGFR2 elleni antitestekkel jelölt EPC-ket flow-cytometriás módszerrel határoztuk meg 33, a vizsgálat ideje alatt major depressziós epizódban szenvedő beteg és 16 kontroll személy vérében. Mind az érett (CD34+/VEGFR+) mind az éretlen (CD133+/VEGFR2+) EPC-k számát szignifikánsan alacsonyabbnak találtuk a depressziós betegekben a kontrollokkal összehasonlítva (P < 0.01), továbbá a depresszió súlyosságának mértéke is szignifikáns inverz összefüggést mutatott mindkét (érett és éretlen) EPC fajta számával (P < 0.01). A VEGF, a C-reaktív protein (CRP) és a tumor nekrózis faktor alfa (TNF-α) szintek meghatározása során a betegekben (a kontrollokhoz képest) szignifikánsan emelkedett TNF-α szintet találtunk (P < 0.05), amely szignifikáns inverz kapcsolatban állt az EPC számmal (P < 0.05). Ugyancsak meghatároztuk kvantitatív RT-PCR módszerrel a CD34, a CD133 és a VEGFR2 mRNS szinteket a vizsgálati alanyok vérében és, habár mindhárom vizsgált mRNS szintje alacsonyabb volt a betegek vérében, szignifikáns csökkenést csak a CD133 és a VEGFR2 mRNS-ei kapcsán észleltünk (P < 0.01). Vizsgálatunkban első alkalommal mutattuk ki, hogy aktuálisan major depressziós epizódban szenvedőkben a keringő EPC szám csökkent.
Summary
Although depression is known to be an independent risk factor for cardiovascular disorders,
the mechanisms behind this connection are not well understood. However, the reduction in the
number of endothelial progenitor cells (EPCs) in patients with cardiovascular risk factors has
led us to hypothesize that depression influences the number of EPCs. EPCs labeled with CD34,
CD133 and vascular endothelial growth factor receptor-2 (VEGFR2) antibodies were counted
by flow cytometry in the peripheral blood (PB) of 33 patients with a current episode of major
depression and of 16 control subjects. Mature (CD34þ/VEGFR2þ) and immature (CD133þ/
VEGFR2þ) EPC counts were decreased in patients (vs controls; P < 0.01 for both
comparisons), and there was a significant inverse relationship between EPC levels and the
severity of depressive symptoms (P < 0.01 for both EPC phenotypes). Additionally, we assayed
the plasma levels of VEGF, C-reactive protein (CRP) and tumor necrosis factor (TNF)-a and
observed significantly elevated TNF-a concentrations in patients (vs controls; P< 0.05) and,
moreover, a significant inverse correlation between TNF-a and EPC levels (P < 0.05). Moreover,
by means of a quantitative RT-PCR approach, we measured CD34, CD133 and VEGFR2
mRNA levels of PB samples and found a net trend toward a decrease in all the investigated
EPC-specific mRNA levels in patients as compared with controls. However, statistical
significance was reached only for VEGFR2 and CD133 levels (P < 0.01 for both markers). This
is the first paper that demonstrates evidence of decreased numbers of circulating EPCs in
patients with a current episode of major depression.

 

Final report

 
Results in Hungarian
A szív-érrendszeri betegségek klasszikus rizikófaktoraival élőkben megfigyelt csökkent endotél progenitor sejtek számok alapján a szerzőkben felmerült a lehetőség, hogy a depressziós betegek fokozott szív-érrendszeri rizikóját is magyarázhatja a csökkent EPC szám. A CD34, CD133 és VEGFR2 elleni antitestekkel jelölt EPC-ket flow-cytometriás módszerrel határoztuk meg 33, a vizsgálat ideje alatt major depressziós epizódban szenvedő beteg és 16 kontroll személy vérében. Mind az érett mind az éretlen EPC-k számát szignifikánsan alacsonyabbnak találtuk a depressziós betegekben a kontrollokkal összehasonlítva, továbbá a depresszió súlyosságának mértéke is szignifikáns inverz összefüggést mutatott mindkét EPC fajta számával. A VEGF, a C-reaktív protein és a tumor nekrózis faktor alfa szintek meghatározása során a betegekben (a kontrollokhoz képest) szignifikánsan emelkedett TNF-α szintet találtunk, amely szignifikáns inverz kapcsolatban állt az EPC számmal. Ugyancsak meghatároztuk kvantitatív RT-PCR módszerrel a CD34, a CD133 és a VEGFR2 mRNS szinteket a vizsgálati alanyok vérében és, habár mindhárom vizsgált mRNS szintje alacsonyabb volt a betegek vérében, szignifikáns csökkenést csak a CD133 és a VEGFR2 mRNS-ei kapcsán észleltünk. Vizsgálatunkban első alkalommal mutattuk ki, hogy aktuálisan major depressziós epizódban szenvedőkben a keringő EPC szám csökkent.
Results in English
The reduction in the number of endothelial progenitor cells in patients with cardiovascular risk factors has led us to hypothesize that depression influences the number of EPCs. EPCs labeled with CD34, CD133 and vascular endothelial growth factor receptor-2 antibodies were counted by flow cytometry in the peripheral blood of 33 patients with a current episode of major depression and of 16 control subjects. Mature and immature EPC counts were decreased in patients (vs controls, and there was a significant inverse relationship between EPC levels and the severity of depressive symptoms. Additionally, we assayed the plasma levels of VEGF, C-reactive protein and tumor necrosis factor-a and observed significantly elevated TNF-a concentrations in patients (vs controls) and, moreover, a significant inverse correlation between TNF-a and EPC level. Moreover, by means of a quantitative RT-PCR approach, we measured CD34, CD133 and VEGFR2 mRNA levels of PB samples and found a net trend toward a decrease in all the investigated EPC-specific mRNA levels in patients as compared with controls. However, statistical significance was reached only for VEGFR2 and CD133 levels. This is the first paper that demonstrates evidence of decreased numbers of circulating EPCs in patients with a current episode of major depression.
Full text https://www.otka-palyazat.hu/download.php?type=zarobeszamolo&projektid=81003
Decision
Yes
Back »