Regional food supply systems: romantic vision or feasible reality?  Page description

Help  Print 
Back »

 

Details of project

 
Identifier
81594
Type K
Principal investigator Lakner, Zoltán
Title in Hungarian Regionális élelmiszer-ellátó rendszerek: romantikus vízió vagy gazdaságos realitás?
Title in English Regional food supply systems: romantic vision or feasible reality?
Keywords in Hungarian KKV, stratégiák, regionális termékek, logisztika, imázs
Keywords in English SMEs, strategies, regional products, logistics, image
Discipline
Agricultural economics (Council of Complex Environmental Sciences)100 %
Ortelius classification: Horticultural economics
Panel Plant and animal breeding
Department or equivalent Department of Food Economy (Corvinus University of Budapest)
Participants Fehér, Orsolya
Hajdu, Istvánné
Kajári, Karolina
Kasza, Gyula
Novák, Zsolt
Szabó, Dóra
Szakály, Zoltán
Temesi, Ágoston
Starting date 2010-02-01
Closing date 2015-06-30
Funding (in million HUF) 9.469
FTE (full time equivalent) 9.76
state closed project
Summary in Hungarian
A helyi igények kielégítését szolgáló élelmiszer termelő-és értékesítő rendszereke jelentőségének előtérbe kerülése a nemzetközi és hazai szakértők jelentős részének vélelme szerint a következő évtizedek növekvő fontosságú tendenciája lesz. Vizsgálataink első részében arra keresünk választ, hogy a nemzetközi agrár-és élelmiszerkereskedelem hálózat-elemzésének segítségével mennyiben mutatható ki a globalizációs és lokalizációs tendenciák együttes érvényesülése, mely termékcsoportok kereskedelmében, hogy érvényesül a centrum-periféria viszonyrendszer. Vizsgálataink alapján meghatározhatók azok a termék-körök amelyeknél továbbra is jelentős lehet a helyi ellátás. Munkánk következő szakaszában a helyi piacokra termelő élelmiszeripari kis-és középvállalkozások helyzetét, stratégiáit elemezzük survey-típusú, mélyinterjúkkal kiegészített vizsgálatokkal, kiemelt figyelmet fordítva az innovációra és az értékesítési csatornák fejlesztésére. A regionális termékekkel kapcsolatos fogyasztói magatartás vizsgálatára kérdőíves felmérés-rendszert tervezünk. Kutatásaink eredményeit strukturális modell -rendszer illesztésével értékeljük és vetjük össze a szakirodalmi források megállapításaival. Kunkánk szervesen kapcsolódik a kilencvenes évek végén végzett vizsgálatainkhoz, ezért az elmúlt tíz év változáásának hatásait is módunk nyílik elemezni. Kutatásainkat a regionális termékek piacra jutásával kapcsolatos feltételek elemzése, az élelmiszeripari kis-és középvállalkozások innovációs tevékenységét segíteni hívatott gazdaságpolitikai eszköztár alkalmazásával kapcsolatos nemzetközi és hazai tapasztalatok megfogalmazása zárja. A kutatás során messzemenően kihasználjuk, hogy egyaránt rálátásunk van a fejlett európai országok és a fejlődő világ (mindenek előtt Nyugat-Afrika) élelmiszergazdasági rendszereinek fejlesztésére. Ebből következően munkánkban kiemelkedően fontosnak tartjuk, hogy elméleti jeletőségű összefüggéseket fogalmazzunk meg a helyi élelmiszer-ellátó rendszerekkel kapcsolatos innováció általános és specifikus jegyeiről.
Summary
In opinion of the leading experts the increasing importance of local and regional food production systems will be one of the most important main tendencies in the future. In first phase of the investigations the network analysis of international agro-food chain will be carried over, to determine the patterns of international food trade, detecting the tendencies of localisation as well as globalisation in case of different product-categories. Based on these investigations we will be able to determine the place of products, having especially high possibilities for local production. The strategies of food industrial SMEs will be analysed by a survey-type questionnaire, validated by individual interviews. Special emphasis will be added to innovation and optimalisation possibilities. The food consumer behaviour will be analysed by a system of questionnaires. Results of investigations will be analysed by structural equation model fitting, determining the similarities and dissimilarities with the literature. At the end of nineties of last century we have soon carried over a similar-type research, that’s why we will be able to determine the longitudinal changes. In last phase of investigations the Hungarian and international experiences of application of economic policy, aiming the development of food industrial SMEs will be analysed and suggestions formulated.





 

Final report

 
Results in Hungarian
A kutatás keretében szakértői megkérdezésre alapozott, számítógéppel támogatott jövőkutatási módszer alkalmazásával (Smik-Prob Expert) meghatároztuk a regionális élelmiszer-feldolgozó rendszerek helyét és szerepét a globális élelmiszer-ellátásban. Háózatelemzési és szimulációs elemzésekkel vizsgáltuk a világ élelmiszer-ellátó rendszerének szerkezetét és működését, különös tekintettel annak sebezhetőségére. Konkrét vállalati adatokon alapuló, dinamikus szimuláció segítségével feltártuk a regionális -termelő-közeli élelmiszer-ellátó hálózat működésének előnyeit a centralizált, alacsonyabb rugalmassággal rendelkező rendszerekhez képest. A fogyasztói etno-és régió-centrikzust több mint ezer főre kiterjedő kérdőíves vizsgálattal elemeztük, melynek eredményeként meghatároztuk a magyar fogyasztók főbb clustereit a régió-centrizmus szempontjából. A régió-centrizmusra ható tényezők rendszerét strukturális egyenlet-rendszerrel elemeztük, és ennek eredményeként kidolgoztuk egy, a környezettudatosságra, etni-és regiocentrizmusra alapozott marketing-stratégia alapelveit. A kutatás eredményeiről megjelent cikkek összesített impakt faktora 9,4 így az egy impakt factorra jutó költség mintegy egy millió Ft.
Results in English
We have used multiple tools, including direct surveys, exploratory and confirmatory factor analysis, and an expert workshop to determine the most important potential changes to the agri-food system, the underlying factors that will influence these events, and likely scenarios for the agri-food system in the year 2030. One of our principal findings is that regionalisation is perceived as almost inevitable and that it will likely lead to major changes in global food production, processing, and trade. Other important scenario components include potential supply problems and the focus on individualization in food demand. Based on network analysis we have determined the most important characteristic features of global food trade network, with a specific emphais on its wulnerabiltiy. Based on a wide range survey of Hungarain food chain we have analysed the bullwhip effect by system dinamics. Our results have supported the superiourity of de-centralised systems, as opposed to the over-centralised ones. On base of a large-scela survey, we have analysed the etno-and regio-centrism among Hungairan consumers, and have determined the characteristic features of different clusters. Based on this data we have developed a structural equation model, based on which a coherent marketing-stategy has been formulated.
Full text https://www.otka-palyazat.hu/download.php?type=zarobeszamolo&projektid=81594
Decision
Yes





 

List of publications

 
VIZVÁRI, B., LAKNER, Z., CSIZMADIA, Z. AND KOVÁCS, G.: A stochastic programming and simulation based analysis of the structure of production on the arable land., Annals of Operations Research, 2011, vol. 190, no. 1, p. 325-337., 2011
BÁNÁTI, D. AND LAKNER, Z.: Managerial attitudes, acceptance and efficiency of HACCP systems in Hungarian catering., Food Control, 2012, vol. 25, no. 2, p. 484-492., 2012
KASZA, G. AND LAKNER, Z.: Social Trenches in the GM Food Battlefield: Experiences of a Survey Series in Hungary., Exploring Cenral and Eastern Europe's Biotechology Landscape [Berlin, New York [Ed(s)P.T. ROBBINS AND F. HUZAIR]: Springer Verlag, 2012, vol. 9, p. 131-157., 2012
Ercsey-Ravasz, M., Toroczkai, Z., Lakner Z., Baranyi, J.: Complexity and vulnerabitily in the international agro-food trade network, PlosONe (accepted, under publication), 2012
Lakner Z, Kasza G, Ózsvári L: A bioterrorizmus története és jelentősége., Magyar Állatorvosok Lapja 134(7) p. 433-442, 2012
Ercsey-Ravasz M, Toroczkai Z, Lakner Z, Baranyi J: Complexity of the International Agro-Food Trade Network and Its Impact on Food Safety., PLoS ONE 7 (5):e37810, 2012
Apáti F, Lakner Z: Investment analysis of Hungarian apple-orchard and fruit storage projects, International Journal of Horticultural Science 18(2) p. 157-162, 2012
Lakner Z.: Main actors and their strategies in Hungarian higher eduction, ACTA OECONOMICA (ISSN: 0001-6373) (eISSN: 1588-2659) 63: (2) pp. 201-224., 2013
Lakner Z., Kasza Gy., Ács S.: Pálinkafőzdék jövedelem-és kockázatelemzése, Gazdálkodés 54, 2. 143-160, 2014
Lakner Z., Baker, G.A.: Struggling with Uncertainty: The state of Global agri-food sector in 2030, International Food and Agribusiness Management Review, Volume 17 Issue 4, 2014, 2014
Ercsey-Ravasz Mária, Toroczkai Zoltán, Lakner Zoltán, Baranyi József: Complexity of the International Agro-Food Trade Network and Its Impact on Food Safety., PLOS ONE 7: (5) , 2012
Lakner Z, Bándáti D: Managerial attitudes, acceptance and efficiency of HACCP systems in Hungarian catering, FOOD CONTROL 25: (2) 484, 2012
Vizvári B, Lakner Z: A stochastic programming based analysis of the field use in a farm, ANN OPER RES 219: (1) 231-242, 2014
Lakner Z, Popp József: Place and role of food industry in modern economies, ACTA ALIMENT HUNG 43: (Suppl. 1) 85-92, 2014
Lakner Z, Baker G: Struggling with Uncertainty: the state in global agri-food sector in 2030, INT FOOD AGRIBUSINESS MANAG REV 17: (4) 141-176, 2014
Lakner, Z., Kagya, Gy., Szendrő, É., Ózsvári, L.: Az etikától a taktikáig: a bioterrorizmusról állatorvosi némzőpontból, Magyar Állatorvosok Lapja, 2016





 

Events of the project

 
2017-05-09 15:12:02
Résztvevők változása




Back »