A biológiai sokféleség gazdasági szempontú vizsgálata  részletek

súgó  nyomtatás 
vissza »

 

Projekt adatai

 
azonosító
109177
típus PD
Vezető kutató Benedek Zsófia
magyar cím A biológiai sokféleség gazdasági szempontú vizsgálata
Angol cím Economic analysis of biological diversity
magyar kulcsszavak biodiverzitás, globális, lokális, erdők, agrár ökoszisztémák, biogazdálkodás
angol kulcsszavak biodiversity, global, local, forests, agro-ecosystems, organic farming
megadott besorolás
Közgazdaságtudomány (Bölcsészet- és Társadalomtudományok)100 %
Ortelius tudományág: Agrárgazdaságtan
zsűri Gazdaság
Kutatóhely Közgazdaság-tudományi Intézet (MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont)
projekt kezdete 2013-09-01
projekt vége 2018-08-31
aktuális összeg (MFt) 4.428
FTE (kutatóév egyenérték) 2.07
állapot aktív projekt





 

Zárójelentés

 
kutatási eredmények (magyarul)
Az első alprojektben kimutattam a Kuznets-féle összefüggést az erdősítés kapcsán: a gazdaság fejlődése elősegíti nem csak (ahogy az a szakirodalomból ismert) az erdőirtás mérséklődését, de az erdőállomány növelését-fejlődését is. Ám a görbe köbös: az erdősülés lassul, majd visszájára fordul egy adott gazdasági fejlettségi szint után. A második rész hazai agrár-ökoszisztémákra fókuszált. Feltártam, hogy a hagyományos, termelői és biopiacok gazdaköre eltérő, melyeket jellemeztem is. A nagyobb területen több fajt, fajtát kultiváló, kevés vegyszert használó gazdák az agrobiodiverzitás kihasználása-fenntartása révén nagyobb profitot érhetnek el az új piactípusokon. A biogazdálkodás vállalása sokszor önkéntes: a gazdák beérik a termelői piacok (TP-k) alacsonyabb áraival, ám így több fogyasztót érhetnek el. A TP-k fokozódó népszerűsége két módon hathat a biotermelőkre. A termelői élelmiszer növekvő népszerűsége a fogyasztói bázis szélesedése révén kedvezően hathat a bio szektorra, de a TP-k alacsonyabb árai veszélyforrást jelentenek. Vizsgáltam a helyi élelmiszer rendszerek környezeti hatásait is. A legnagyobb vásárlóerővel bíró budapesti TP-kra szállítás jár a legnagyobb szintű karbon-kibocsátással, mert a nagyobb gazdaságoknak távolabbról is megéri a szállítás. Kialakítottam egy élelmiszer-relokalizációs termelői indexet is, amely alkalmas a helyi élelmiszer-termelés térbeli megjelenítésére, így hozzájárulhat reális politikai célok kitűzéséhez, eredmények objektív értékeléséhez.
kutatási eredmények (angolul)
The Kuznets-hypothesis was confirmed in the context of forestry in the first sub-project. Economic development promotes, in the long term, not only a reduction in deforestation (as already understood from the literature), but also an increase in the extent and environmental quality of forests occurs. However, forest recovery seems to decrease again after a peak reached by the wealthiest countries. Local agro-ecosystems were in the focus of the second part. Existence of diverse farmers groups was revealed at conventional, farmers’ and organic markets. Farmers who use bigger areas and less chemicals to cultivate more species and varieties make use of and enhance agro-biodiversity to realise greater profit at new types of market. Applying organic methods is often voluntary: lower prices at farmers’ markets (FMs) compared to organic ones are compensated by their higher numbers of visitor. The increasing popularity of FMs affect the organic sector: more consumers might be interested in organic products, too, but lower prices at FMs pose a threat. Environmental effects of local food systems were also studied. Due to the economies of scales, both food mileage and CO2 emissions are the highest for FMs in Budapest compared to other types of market. In addition, a composite Policy Intervention for Food Relocalization Index was introduced to quantitatively reveal how rural development programme measures should be allocated efficiently to promote local food production.
a zárójelentés teljes szövege https://www.otka-palyazat.hu/download.php?type=zarobeszamolo&projektid=109177
döntés eredménye
igen





 

Közleményjegyzék

 
Benedek Zs, Fertő I, Molnár A: Off to market: but which one?, AGR HUM VALUES 35: (2) pp. 383-398., 2018
Benedek Zsófia: On the potential policy use of some selected biodiversity indicators: limitations and recommendations for improvements - Short communication, Journal of Forest Science 60: 84-88, 2014
Benedek Zsófia: A rövid ellátási láncok környezeti hatásai, Magyar Tudomány 175: 993-999, 2014
Benedek Zsófia, Fertő Imre: Fejlődési lehetőség előtt a biotermelők, A falu 29: 9-21, 2014
Benedek Zs, Balázs B: A rövid ellátási láncok szocioökonómiai hatásai, KÜLGAZDASÁG 58: (5-6) pp. 100-120., 2014
Benedek Zsófia, Fertő Imre: Does Environmental Kuznets curve exist in the context of forest use? Implications of a global integrated ecologicaleconomic model of forest recovery, Abstract #1206. ISEE conference 2014, Reykjavik, Iceland, 13-15 August. Abstract books, p. 4, 2014
Benedek Zs, Fertő I: Miért választják a termelők a rövid ellátási láncokat?, STATISZTIKAI SZEMLE 93: (6) 580-597, 2015
Benedek Zs, Balázs B: Az élelmiszertermelés relokalizációjának térbeli-társadalmi különbségei Magyarországon, TÉR ÉS TÁRSADALOM 28: (4) 63-76, 2014
Benedek Zs, Fertő I, Baráth L, Tóth J: Termelői heterogenitás a rövid ellátási láncokban, GAZDÁLKODÁS 58: (4) 307-319, 2014
Benedek Zs, Balázs B: Current status and future prospect of local food production in Hungary, EUR PLAN STUD 24: (3) 607-624, 2016




vissza »