A szívizom stressz-adaptációja kóros elhízás során: az autofágia és mitofágia szerepe  részletek

súgó  nyomtatás 
vissza »

 

Projekt adatai

 
azonosító
109737
típus K
Vezető kutató Ferdinandy Péter
magyar cím A szívizom stressz-adaptációja kóros elhízás során: az autofágia és mitofágia szerepe
Angol cím Cardiac stress adaptation in obesity: the role of autophagy and mitophagy
magyar kulcsszavak elhízás, metabolikus szindróma, posztkondícionálás, szívizom védelem, inzulin rezisztencia
angol kulcsszavak diet-induced obesity, metabolic syndrome, postconditioning, cardioprotection, insulin resistance
megadott besorolás
Kardiovaszkuláris rendszer (Orvosi és Biológiai Tudományok Kollégiuma)40 %
Ortelius tudományág: Szív- és véredényrendszer
Kísérletes gyógyszertan, gyógyszerkutatás (Orvosi és Biológiai Tudományok Kollégiuma)30 %
Anyagcsere (Orvosi és Biológiai Tudományok Kollégiuma)30 %
zsűri Élettan, Kórélettan, Gyógyszertan és Endokrinológia
Kutatóhely Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet (Semmelweis Egyetem)
résztvevők Károlyi-Szabó Melinda
Pacher Pál
Varga Zoltán
Zádori Zoltán
projekt kezdete 2013-09-01
projekt vége 2017-06-30
aktuális összeg (MFt) 21.000
FTE (kutatóév egyenérték) 5.36
állapot lezárult projekt
magyar összefoglaló
A kutatás összefoglalója, célkitűzései szakemberek számára
Itt írja le a kutatás fő célkitűzéseit a témában jártas szakember számára.

A napjainkban népbetegséggé vált elhízás olyan nagy mortalitású betegségek rizikófaktora, mint az iszkémiás szívbetegségek. A kardioprotektív beavatkozások (iszkémiás pre- és posztkondícionálás) iszkémiás károsodás elleni hatásossága jelentősen gyengült elhízott állapotban, azonban ennek mechanizmusa nem tisztázott. Az elhízásbn és a vele együtt előforduló inzulin rezisztenciában mindeddig kevés tanulmány vizsgálta a szívizom mitokondriumainak működését és állapotát. Az autofágia egy olyan sejtszintű túlélési folyamat, amely elengedhetetlen a normálisan működő mitokondrium populáció fenntartásához, ugyanis a sérült és nem megfelelően működő mitokondriumok autofágia útján kerülnek lebontásra. Ismert, hogy az elhízás szabadgyökök megemelkedett termelésével is jár, mely jelezheti a mitokondriális működészavart, feltételezhetően a mitofágia befolyásolásával is. Azonban sem a mitokondriumok, sem a mitofágia szerepét nem vizsgálták a kardioprotekció elhízásban jelentkező elvesztésében.
Mindezek alapján jelen kutatásunkban megvizsgáljuk, 1) hogy a mitokondriális funkciózavar (beleértve a megváltozott mitokondriális biogenezist, megnövekedett mitokondriális oxidatív stresszt, megváltozott mitofágiát és mitokondriális energiatermelést) kulcsszerepet játszik-e a kardioprotektív mechanizmusok hatásának elvesztésében elhízás során. Továbbá megvizsgáljuk, 2) hogy a mitofágia farmakológiai indukálása képes-e helyreállítani a kardioprotektív mechanizmusok hatásosságát és javítani a metabolikus eltéréseket elhízás során.
Ezen vizsgálatok fényt deríthetnek arra, hogy a mitofágia terápiás célpontként felhasználható-e kardioprotektív és metaboprotektív kezelésekben kóros elhízás során.

Mi a kutatás alapkérdése?
Ebben a részben írja le röviden, hogy mi a kutatás segítségével megválaszolni kívánt probléma, mi a kutatás kiinduló hipotézise, milyen kérdéseket válaszolnak meg a kísérletek.

Hipotézisünk szerint a kóros elhízás gátolja a szívizom stressz adaptációját, melyben szerepet játszik a károsodott autofágia és mitofágia. A pályázatban 3 fő kérdést válaszolunk meg a kóros elhízás során a szívizomban végbemenő megváltozott mitofágia és mitokondriális funkció kardioprotekcióban betöltött szerepével kapcsolatban.
(1) Mely celluláris folyamatok/fehérjék játszanak szerepet a szívben elhízás során az autofágia/mitofágia megváltozásában? Itt meghatározzuk az elhízás hatására lejátszódó miokardiális elváltozásokat a mitokondriális biogenezis, az autofágia, a mitofágia és a mitokondriális oxidatív stressz folyamataiban. Azonosítjuk a főbb útvonalakat, melyek befolyásolása kulcsszerepet játszik a szívizom adaptációs diszfunkciójában.
(2) A kórosan elhízott állatokból primer szívizom sejtkultúrák létrehozásával egy in vitro tesztrendszert dolgozunk ki, melynek segítségével potenciális autofágia/mitofágia indukáló szereket tesztelünk. Ezen szerek közül az ígéretesnek talált jelölteket további validálásnak vetjük alá in vivo, patkány infarktus és kardioprotekció modellben.
(3)Kísérleteink harmadik fázisában megvizsgáljuk, hogy a megváltozott autofágia/mitofágia oki szerepet játszik-e a szív endogén iszkémiás adaptációs képességének gyengülésében elhízásban. Ezen felül megvizsgáljuk, hogy kísérleteink második fázisában azonosított autofágia/mitofágia induktor szerek képesek-e helyreállítani a szívizom iszkémiás adaptációját elhízás során, valamint képesek-e befolyásolni a kórós elhízásra jellemző anyagcsere paramétereket.

Mi a kutatás jelentősége?
Röviden írja le, milyen új perspektívát nyitnak az alapkutatásban az elért eredmények, milyen társadalmi hasznosíthatóságnak teremtik meg a tudományos alapját. Mutassa be, hogy a megpályázott kutatási területen lévő hazai és a nemzetközi versenytársaihoz képest melyek az egyediségei és erősségei a pályázatának!

Specifikus jelentőség:
A kutatásaink során azonosítjuk az autofágia és a mitofágia szerepét a szív endogén stressz adaptációjában és megvizsgáljuk, hogy ezek a folyamatok felelőssé tehetőek-e a kardioprotektív beavatkozások hatásosságának lecsökkenésében kóros elhízás során. Ez a téma teljesen új megközelítése, mivel ezen mechanizmusok szerepe még nem merült fel mint oki tényező a stressz adaptáció hatásának elvesztésében kóros elhízásban. Mivel az autofágia/mitofágia rendszer egy jelentős sejtszintű túlélési mechanizmus, helyreállítása a szívizomban kóros elhízás során ígéretes terápiás célpontot jelenthet. Ezen felül az autofágiát/mitofágiát befolyásoló gyógyszerek szűrésére alkalmazott in vitro tesztrendszerünkkel új potenciális hatóanyagok azonosítására nyílik lehetőség, vagy a már használt hatóanyagokhoz új indikációs területek hozzárendelése lehet megvalósítható.
Általános jelentőség:
Ezen kutatások alapján olyan új gyógyszercélpontokat azonosíthatunk, melyek hatékony kardioprotektív hatást érhetnek el akár súlyos ko-morbiditás (kóros elhízás) fennállása esetén is. Az eddigi alapkutatások nem eredményeztek olyan kardioprotektív terápiás szert mely klinikailag is hatékony lehet. Ennek oka lehet, hogy ezen szereket nem vizsgálták ko-morbid állapotokat modellező állatmodellekben. Ezért az ebben a kísérletben azonosításra kerülő szerek jelentős klinikai hasznossággal bírhatnak az egész társadalom számára, megnövekedett túlélést és jobb életminőséget eredményezve a veszélyeztetett, nagy rizikójú elhízott betegcsoportokban is. A potenciális új terápiás indikációt leíró szabadalmak erősíthetik a biotechnológiai és gyógyszeripari teljesítményt és ezáltal növelhetik Magyarország és ezáltal az egész EU versenyképességét ebben a szektorban.

A kutatás összefoglalója, célkitűzései laikusok számára
Ebben a fejezetben írja le a kutatás fő célkitűzéseit alapműveltséggel rendelkező laikusok számára. Ez az összefoglaló a döntéshozók, a média illetve az adófizetők tájékoztatása szempontjából különösen fontos az NKFI számára.

A szívroham a nyugati típusú ipari társadalmakban a vezető halálokok közé tartozik és ezért egy jelentős népegészségügyi probléma. A kóros elhízás egy jelentős kockázati tényező az szívinfarktus kialakulásában, valamint az is ismert, hogy az elhízott betegek infarktust követő elhalálozása gyakrabban fordul elő. A jelen kutatási tervünk szerint a szívroham elleni új típusú védelmi (ún. kardioprotektív) stratégiákat fogunk kutatni a heveny szívrohamban szenvedő betegek túlélésének javítása érdekében, melyek olyan kockázati csoportba tartozó betegek esetén is hatékonyak, mint a kórosan elhízott betegek. Ehhez egy a kóros elhízást modellező rendszert fogunk létrehozni patkányban, melyben az emberben fennálló körülményekhez igen hasonló környezetben fogjuk tudni kutatni a szívizmot védő eljárások mechanizmusait. A kutatásaink során vizsgálni fogjuk a sejtek energiatermelő szervecskéit, a mitokondriumokat, hogy azok megfelelő módon működnek-e a szívben kóros elhízás során, illetve megvizsgáljuk, hogy a sérült mitokondriumok eltávolítása és az ezt pótló új mitokondriumok termelése megfelelően működik-e. Megvizsgáljuk azt is, hogy rendelkezésre állnak-e olyan gyógyszerek, melyek felhasználhatóak lehetnének a jövőben a mitokondriumok funkciójának javítására és ezáltal a kóros elhízás súlyos következményeinek és az infarktus kialakulásának az enyhítésére. Ezek a kísérletek nagy jelentőséggel bírnak, mivel az itt nyert információk alapján új terápiás eljárások kifejlesztésére nyílhat lehetőség a szívroham kezelésében. A jelen tudományos kutatási terv növelheti kutatócsoportunk és a magyar tudományos kutatás nemzetközi elismertségét is.
angol összefoglaló
Summary of the research and its aims for experts
Describe the major aims of the research for experts.

Obesity is a major risk factor for mortality of ischemic heart diseases. Obesity diminishes the efficacy of cardioprotection by pre- and postconditioning, however, the underlying mechanisms are unknown. To date only few studies have attempted to study cardiac mitochondrial function in diet-induced obesity and related insulin resistance. Autophagy is essential for the maintenance of a healthy mitochondrial population, as malfunctioning mitochondria are cleared up. In addition, diet-induced obesity is accompanied with increased production of free radicals, which is also indicative of impaired mitochondrial function, possibly due to abrogated autophagy (mitophagy). Thus, here we will investigate whether mitochondrial dysfunction (mitochondrial biogenesis, oxidative stress, mitophagy, and bioenergetics) has a major role in the loss of cardioprotective mechanisms in diet-induced obesity and whether pharmacological induction of mitophagy in diet-induced obesity results in restored cardioprotection as well as in reversal of metabolic syndrome.
The aims of the study are: (1) to assess whether diet-induced obesity deteriorates basal cardiac autophagy and mitochondrial function (biogenesis, energetics, oxidative stress, and mitophagy) and cardiac stress adaptation; (2) to assess whether disturbed autophagy/mitophagy is the cause of the loss of cardioprotection in obesity (3) to study whether cardioprotection could be recaptured in diet-induced obesity by the pharmacological induction of autophagy/mitophagy. Therefore, here we will assess whether induction of autophagy/mitophagy could be a valid target for cardioprotective and metaboprotective therapies in diet-induced obesity.

What is the major research question?
Describe here briefly the problem to be solved by the research, the starting hypothesis, and the questions addressed by the experiments.

According to our hypothesis, pathological obesity interferes with the endogenous stress adaptation mechanisms of the heart, in which process impaired myocardial autophagy/mitophagy may play a central role. Here we plan to address 3 major questions regarding the role of autophagy/mitophagy and altered mitochondrial function in cardioprotection in a rat model of obesity:
(1): Which cellular pathways/proteins play key role in the obesity-induced alteration of autophagy/mitophagy? Here we will identify expression changes related to processes of mitochondrial biogenesis, autophagy/mitophagy, and mitochondrial oxidative stress in the myocardium. Key pathways playing a role in the deterioration of cardiac adaptation will be identified.
(2): We will isolate primary cardiomyocytes from the obese animals, to test potential inducers of autophagy/mitophagy in vitro. From these experiments we will select the most promising drug candidates for further in vivo validation in our rat infarct and cardioprotection model.
(3): In the third phase, we will assess whether altered autophagy/mitophagy plays a pivotal role in the impairment of endogenous ischemic stress adaptation in obesity. In addition, we will determine whether inducers of autophagy/mitophagy are capable of restoring stress adaptation in obesity, and can favorably influence characteristic metabolic parameters.

What is the significance of the research?
Describe the new perspectives opened by the results achieved, including the scientific basics of potential societal applications. Please describe the unique strengths of your proposal in comparison to your domestic and international competitors in the given field.

Basic science significance:
Here we will identify the role of the autophagy/mitophagy system in the deterioration of cardioprotective mechanisms in diet-induced obesity. This is a novel perspective, since these mechanisms have not been implicated in the deterioration of cardioprotection by co-morbid conditions such as e.g. diet-induced obesity. Since autophagy/mitophagy is a powerful cellular survival mechanism, enhancing its efficiency by pharmacological tools may have a pivotal role in the development of novel therapies of obese ischemic heart disease patients. Furthermore, our cardiomyocyte-based drug screening approach allows the identification of potential inducers of autophagy/mitophagy in an in vitro model. Since we plan to screen a selection of well-known drugs, this project may result in finding new indications for certain active substances already in use, thereby leading to drug repositioning patent applications.
Translational significance:
Based on these studies, identification of novel drug targets will be possible that will allow elaboration of cardioprotective interventions efficient even in diet-induced obesity. Since so far cardioprotection has not been possible in these common metabolic problems, finding a viable mechanism would be of immense value for our society, Furthermore, it would help improving the survival rate of numerous patients with ischemic heart disease with obesity, the number of whom is continuously increasing in the industrialized world. Furthermore, a potential drug repositioning patent and its possible out-licencing would boost the biotechnology/pharmaceutical industry and provide grounds for further clinical research studies increasing the competitiveness of the Hungarian, and therefore the EU economy.

Summary and aims of the research for the public
Describe here the major aims of the research for an audience with average background information. This summary is especially important for NKFI in order to inform decision-makers, media, and the taxpayers.

Heart attack is a major health issue and a leading cause of death in the Western civilization. Obesity is considered as a major risk factor since it contributes to the development of heart attack. Moreover, it is known, that obese patients have much worse outcome in terms of survival from a heart attack. In our present project, we will investigate novel strategies to protect the heart (called cardioprotection) against infarction, aiming to improve survival of patients having additional aggravating risk factors, like obesity. For this purpose we will establish a valuable rat obesity model where we will be able to study mechanisms of cardioprotection under similar circumstances to human conditions. We will investigate the function of mitochondria, which are the power plants of the cells, in the heart of obese animals. Moreover, we will determine, whether the damaged mitochondria are properly removed and also new healthy mitochondria are produced. We will further analyze if currently available drugs, are able to ameliorate the function of mitochondria, and thereby the harmful consequences of obesity. These investigations bear great importance, since they can lead to development of new therapeutic strategies in the treatment of infarction. Furthermore, the present project may increase the international impact of our research group and thereby the impact of the overall Hungarian research community.

 

Zárójelentés

 
kutatási eredmények (magyarul)
Az elhízás és a metabolikus szindróma az iszkémiás szívbetegségek fontos rizikófaktorai. Ezért az ezekben érintett molekuláris útvonalak vizsgálata nagy klinikai jelentőséggel bír. A projekt fő célkitűzése volt olyan állatmodellek megalkotása, melyekben a metabolikus komorbiditások által kiváltott miokardiális diszfunkció és annak molekuláris következményei vizsgálhatók. Továbbá célul tűztük ki az autofágiát és mitofágiát befolyásoló vegyületek tesztelését ezen modelleken. Vizsgálatainkban tanulmányoztuk hiperlipidémia, elhízás, inzulin rezisztencia, valamint akut hiperglikémia patkánymodelljeit. Leírtuk, hogy ezen akut és króniukus metabolikus elváltozások rontják a szívfunkciót, a mitokondriális homeosztázist és dinamikát, emelik az oxidatív stresszt, csökkentik az autofágiát és mitofágiát, és emelik az apoptózis mértékét. Ezen eredmények alapján kijelenthető, hogy a mitokondriális homeosztázis és/vagy az autofágia befolyásolára terápiás célpont lehet a metabolikus komorbiditások szívre gyarkorolt hatásainak kezelésében vagy megelőzésében. Ezen felül tanulmányoztuk a szelegilin és a kloramfenikol hatását az autofágiára és a metabolikus paraméterekre. Felfedeztük, hogy az autofágia folyamatának mely lépése szükséges a kardioprotekcióhoz, és hogy a szelegilin az autofágiát indukálja és csökkenti az elhízást, de annak a mitokondriumokra kifejtett védőhatása elhízásban elvész.
kutatási eredmények (angolul)
Obesity and metabolic syndrome are major risk factors of ischemic heart diseases and disturb myocardial function. Hence, to investigate molecular alterations that induce functional and structural abnormalities in the heart in obesity are of high clinical importance. The main objective of the present project was to develop and study rat models of metabolic co-morbidities with myocardial dysfunction, and to identify novel pharmacological tools aimed on the modulation of autophagy and mitophagy. We studied models of hyperlipidemia, obesity, insulin resistance, and acute hyperglycemia. We described that acute or chronic disturbances in lipid and carbohydrate metabolism deteriorate cardiac functions, mitochondrial homeostasis and dynamics, increase oxidative stress, blunt autophagy and mitophagy, and enhance apoptosis. These findings evidence that modulation of mitochondrial homeostasis and/or autophagy are therapeutical targets in treating or preventing cardiac consequences of metabolic co-morbidities. We assessed effects of selegiline and chloramphenicol on autophagy and metabolic parameters. We discovered which step of autophagy is essential for cardioprotection, and that selegiline induces autophagy and reduces adiposity, however, its mitochondrial protective effects are lost in obesity. The investigations resulted in a number of journal publications, and contributed to PhD theses. The results of the grant has a potential for use in further drug development programs.
a zárójelentés teljes szövege https://www.otka-palyazat.hu/download.php?type=zarobeszamolo&projektid=109737
döntés eredménye
igen

 

Közleményjegyzék

 
Hausenloy DJ, Barrabes JA, Bøtker HE, Davidson SM, Di Lisa F, Downey J, Engstrom T, Ferdinandy P, Carbrera-Fuentes HA, Heusch G, Ibanez B, Iliodromitis EK, Inserte J, Jennings R, Kalia N, Kharbanda R, Lecour S, Marber M, Miura T, Ovize M, Perez-Pinzon MA, Piper HM, Przyklenk K, Schmidt MR, Redington A, Ruiz-Meana M, Vilahur G, Vinten-Johansen J, Yellon DM, Garcia-Dorado D: Ischaemic conditioning and targeting reperfusion injury: a 30 year voyage of discovery., Basic Res Cardiol. 111(6):70., 2016, 2016
Koncsos G, Varga ZV, Baranyai T, Boengler K, Rohrbach S, Li L, Schluter KD, Schreckenberg R, Radovits T, Olah A, Matyas C, Lux A, Al-Khrasani M, Komlodi T, Bukosza N, Mathe D, Deres L, Bartekova M, Rajtik T, Adameova A, Szigeti K, Hamar P, Helyes Z, Tretter L, Pacher P, Merkely B, Giricz Z, Schulz R, Ferdinandy P: Diastolic dysfunction in prediabetic male rats: role of mitochondrial oxidative stress, AM J PHYSIOL HEART C 311: (4) H927-H943, 2016, 2016
Rajtik T, Carnicka S, Szobi A, Giricz Z, O-Uchi J, Hassova V, Svec P, Ferdinandy P, Ravingerova T, Adameova A.: Data on necrotic and apoptotic cell death in acute myocardial ischemia/reperfusion injury: the effects of CaMKII and angiotensin AT1 receptor inhibition, DATA IN BRIEF 7: 730-734, 2016
Rajtik T, Carnicka S, Szobi A, Giricz Z, O-Uchi J, Hassova V, Sveca P, Ferdinandy P, Ravingerova T, Adameova A.: Oxidative activation of CaMKIIdelta in acute myocardial ischemia/reperfusion injury: A role of angiotensin AT receptor-NOX2 signaling axis, EUR J PHARMACOL 771: 114-122, 2016, 2016
Csilla Terézia Nagy, Gábor Koncsos, Zoltán V. Varga, Tamás Baranyai, Sebestyén Tuza, Ferenc Kassai, Aliz Judit Ernyey, István Gyertyán, Kornél Király, Attila Oláh, Tamás Radovits, Béla Merkely, Nóra Bukosza, Péter Hamar, Domokos Mathé, Krisztián Szigeti, Zsuzsanna Helyes, Rainer Schulz, Zoltán Giricz, Péter Ferdinandy: Selegiline reduces visceral adiposity induced by high-fat, high-sucrose diet in rats, British Journal of Pharmacology, 2017
Giricz Z, Koncsos G, Rajtík T, Varga ZV, Baranyai T, Csonka C, Szobi A, Adameová A, Gottlieb RA, Ferdinandy P.: Hypercholesterolemia downregulates autophagy in the rat heart., Lipids Health Dis. 16(1):60., 2017
Giricz Z, Varga ZV, Koncsos G, Nagy CsT, Görbe A, Mentzer RM, Gottlieb RA, Ferdinandy P.: Autophagosome formation is required for cardioprotection by chloramphenicol, Life Sci., in press, 2017
Varga ZV, Giricz Z, Liaudet L, Haskó G, Ferdinandy P, Pacher P.: Interplay of oxidative, nitrosative/nitrative stress, inflammation, cell death and autophagy in diabetic cardiomyopathy., Biochim Biophys Acta., 2014
Ferdinandy P, Hausenloy D, Heusch G, Baxter GF, Schulz R.: Interaction of risk factors, comorbidities, and comedications with ischemia/reperfusion injury and cardioprotection by preconditioning, postconditioning, and remote condi, Pharmacol Rev., 2014
Zoltan Giricz, Zoltan V Varga, Csaba Csonka, Gergo Szucs, Adriana Adameova, Roberta A. Gottlieb, Robert M. Mentzer Jr., Peter Ferdinandy: High cholesterol diet deteriorates cardiac autophagy, ISHR meeting, Barcelona, 2014
Varga ZV, Giricz Z, Liaudet L, Haskó G, Ferdinandy P, Pacher P.: Interplay of oxidative, nitrosative/nitrative stress, inflammation, cell death and autophagy in diabetic cardiomyopathy., Biochim Biophys Acta. 2015 Feb;1852(2):232-42., 2015
Pechánová O, Varga ZV, Cebová M, Giricz Z, Pacher P, Ferdinandy P.: Cardiac NO signalling in the metabolic syndrome., Br J Pharmacol. 2015 Mar;172(6):1415-33., 2015
Madonna R, Cadeddu C, Deidda M, Giricz Z, Madeddu C, Mele D, Monte I, Novo G, Pagliaro P, Pepe A, Spallarossa P, Tocchetti CG, Varga ZV, Zito C, Geng YJ, Mercuro G, Ferdinandy P: Cardioprotection by gene therapy: A review paper on behalf of the Working Group on Drug Cardiotoxicity and Cardioprotection of the Italian Society of Cardiology., Int J Cardiol. 2015 Jul 15;191:203-10., 2015
Koncsos G, Varga ZV, Baranyai T, Boengler K, Rohrbach S, Li L, Schluter KD, Schreckenberg R, Radovits T, Olah A, Matyas C, Lux A, Al-Khrasani M, Komlodi T, Bukosza N, Mathe D, Deres L, Bartekova M, Rajtik T, Adameova A, Szigeti K, Hamar P, Helyes Z, Tretter L, Pacher P, Merkely B, Giricz Z, Schulz R, Ferdinandy P: Diastolic dysfunction in prediabetic male rats: role of mitochondrial oxidative stress, AM J PHYSIOL HEART C 311: (4) H927-H943, 2016
Baranyai T, Nagy CT, Koncsos G, Onodi Z, Karolyi-Szabo M, Makkos A, Varga ZV, Ferdinandy P, Giricz Z: Acute hyperglycemia abolishes cardioprotection by remote ischemic perconditioning, CARDIOVASC DIABETOL 14: (1), 2015
Baranyai T, Giricz Z, Varga ZV, Koncsos G, Lukovic D, Makkos A, Sárközy M, Pávó N, Jakab A, Czimbalmos C, Vágó H, Ruzsa Z, Tóth L, Garamvölgyi R, Merkely B, Schulz R, Gyöngyösi M, Ferdinandy P: In vivo MRI and ex vivo histological assessment of the cardioprotection induced by ischemic preconditioning, postconditioning and remote conditioning in a closed-chest porcine model of reperfused acute myocardial infarction: importance of microvasculature., J Transl Med. 15(1):67., 2017
Andreadou I, Iliodromitis EK, Lazou A, Gorbe A, Giricz Z, Schulz R, Ferdinandy P: Effect of hypercholesterolemia on myocardial function, ischemia-reperfusion injury and cardioprotection by preconditioning, postconditioning and remote conditioning, BR J PHARMACOL In press: In press, 2017
Perrino C, Barabási AL, Condorelli G, Davidson SM, De Windt L, Dimmeler S, Engel FB, Hausenloy DJ, Hill JA, Van Laake LW, Lecour S, Leor J, Madonna R, Mayr M, Prunier F, Sluijter JPG, Schulz R, Thum T, Ytrehus K, Ferdinandy P.: Epigenomic and transcriptomic approaches in the post-genomic era: path to novel targets for diagnosis and therapy of the ischaemic heart? Position Paper of the European Society of Cardiology Working Group on Cellular Biology of the Heart., Cardiovasc Res. 113(7):725-736., 2017
Hausenloy DJ, Garcia-Dorado D, Bøtker HE, Davidson SM, Downey J, Engel FB, Jennings R, Lecour S, Leor J, Madonna R, Ovize M, Perrino C, Prunier F, Schulz R, Sluijter JPG, Van Laake LW, Vinten-Johansen J, Yellon DM, Ytrehus K, Heusch G, Ferdinandy P.: Novel targets and future strategies for acute cardioprotection: Position Paper of the European Society of Cardiology Working Group on Cellular Biology of the Heart., Cardiovasc Res. ;113(6):564-585., 2017
Hausenloy DJ, Barrabes JA, Bøtker HE, Davidson SM, Di Lisa F, Downey J, Engstrom T, Ferdinandy P, Carbrera-Fuentes HA, Heusch G, Ibanez B, Iliodromitis EK, Inserte J, Jennings R, Kalia N, Kharbanda R, Lecour S, Marber M, Miura T, Ovize M, Perez-Pinzon MA, Piper HM, Przyklenk K, Schmidt MR, Redington A, Ruiz-Meana M, Vilahur G, Vinten-Johansen J, Yellon DM, Garcia-Dorado D.: Ischaemic conditioning and targeting reperfusion injury: a 30 year voyage of discovery., Basic Res Cardiol. 111(6):70., 2016
Di Lisa F, Giorgio M, Ferdinandy P, Schulz R.: New aspects of p66Shc in ischaemia reperfusion injury and other cardiovascular diseases., Br J Pharmacol. 2017 Jun;174(12):1690-1703., 2017
Schulz R, Görge PM, Görbe A, Ferdinandy P, Lampe PD, Leybaert L.: Connexin 43 is an emerging therapeutic target in ischemia/reperfusion injury, cardioprotection and neuroprotection., Pharmacol Ther. 2015;153:90-106., 2015
Baán JA, Varga ZV, Leszek P, Kuśmierczyk M, Baranyai T, Dux L, Ferdinandy P, Braun T, Mendler L.: Myostatin and IGF-I signaling in end-stage human heart failure: a qRT-PCR study., J Transl Med. 2015;13:1, 2015
Csonka C, Páli T, Bencsik P, Görbe A, Ferdinandy P, Csont T.: Measurement of NO in biological samples., Br J Pharmacol. 2015;172(6):1620-32., 2015
Kadomatsu K, Bencsik P, Görbe A, Csonka C, Sakamoto K, Kishida S, Ferdinandy P.: Therapeutic potential of midkine in cardiovascular disease., Br J Pharmacol. 2014;171(4):936-44., 2014
Rajtik T, Carnicka S, Szobi A, Giricz Z, O-Uchi J, Hassova V, Svec P, Ferdinandy P, Ravingerova T, Adameova A: Data on necrotic and apoptotic cell death in acute myocardial ischemia/reperfusion injury: the effects of CaMKII and angiotensin AT1 receptor inhibition, DATA IN BRIEF 7: 730-734, 2016
Rajtik T, Carnicka S, Szobi A, Giricz Z, O-Uchi J, Hassova V, Sveca P, Ferdinandy P, Ravingerova T, Adameova A: Oxidative activation of CaMKIIdelta in acute myocardial ischemia/reperfusion injury: A role of angiotensin AT receptor-NOX2 signaling axis, EUR J PHARMACOL 771: 114-122, 2016

 

Projekt eseményei

 
2013-10-01 14:35:12
Résztvevők változása
vissza »