Az agrár és vidékfejlesztési politikák hatása a helyi élelmiszertermelésre  részletek

súgó  nyomtatás 
vissza »

 

Projekt adatai

 
azonosító
116219
típus PD
Vezető kutató Megyesi Boldizsár
magyar cím Az agrár és vidékfejlesztési politikák hatása a helyi élelmiszertermelésre
Angol cím The effect of agricultural and rural development policy on local small-scale agrifood production
magyar kulcsszavak vidékszociológia
angol kulcsszavak rural sociology
megadott besorolás
Szociológia (Bölcsészet- és Társadalomtudományok Kollégiuma)80 %
Ortelius tudományág: Vidékszociológia
Politikatudomány (Bölcsészet- és Társadalomtudományok Kollégiuma)20 %
Ortelius tudományág: Mezőgazdasági tervezés
zsűri Társadalom
Kutatóhely Szociológiai Intézet (Társadalomtudományi Kutatóközpont)
projekt kezdete 2016-01-01
projekt vége 2019-07-31
aktuális összeg (MFt) 6.724
FTE (kutatóév egyenérték) 2.80
állapot aktív projekt





 

Zárójelentés

 
kutatási eredmények (magyarul)
A kutatás annak a jelenségnek eredt nyomába, hogy miért csökken vidéken, falusi környezetben is a saját célra termelés az azt támogató közpolitikai környezet ellenére. Munkám elméleti hátterét a közép-európai mezőgazdaság, azon is belül a kistermelés átalakulását elemző írások alkotják (Jehlička and Smith, 2011; Kovách, 2012; Swain, 2013; Tisenkopfs et al., 2011), emellett az alternatív élelmiszer láncok helyzetét és alakulását bemutató írásokra is épít (Benedek and Balázs, 2014; Fonte, 2013; Fonte and Papadopoulos, 2010; Lamine, 2005; Renting et al., 2012). Az írás az élelmiszer önellátás (food self-provisioning), házkörüli termesztést, önellátó gazdálkodást, illetve a hobbi gazdálkodást elemzi. A hátrom éves munka eredményeként azt találtam, hogy a rosszul ellátott falusi lakosság legszegényebb csoportjai mellett a kisvárosi, középkorúnál valamivel idősebb, közepes keresetű csoportjai termelnek élelmiszert saját fogyasztásra. A posztmodern városi kertészkedés bár szinte mérhetetlenül szűk csoportot jelent, de jelen van, mellettük a kiköltözők, és a szociális földprogramok haszonélvezői foglalkoznak élelmiszer önellátással. A jelenség tehát egyes csoportok számára az életstílus része, míg mások számára a szegénységgel szembeni egyik lehetséges stratégia; feltehetően ezért nehéz mindenki számára megfelelő támogató közpolitikát kialakítani.
kutatási eredmények (angolul)
The research aims at analysing the changes of food self-provisioning (FSP) and small scale food-production in the last decade. The issue has always been in the focus of both the Hungarian and the European agricultural policies (Goodman, 2003; Ploeg, 2010; Ploeg and Renting, 2004; Renting et al., 2003). The Hungarian context is especially interesting thanks to the parallel presence of traditional self-provisioning (Kovách 1988, 2012) and the post-modern forms of agriculture (organic farming, community supported agriculture) (Balázs 2012). Although these issues have never been neglected by contemporary Hungarian social science (Csite and Kovách, 2002; Laki, 1997; Váradi, 2008), the different forms of small-scale food production were not described systematically. Neither the effect of recent changes in agricultural and rural development policies on small-scale food-production was analysed. As the main results of my work I found that there are six main groups of FSP: poorest, rural residents, elderly pensioners of rural towns, medium income residents of rural medium size towns, urban gardeners, new-comers of the suburbs and people actively involved in social land programmes. The phenomena is highly different among the members of the six groups: for some of them it is a strategy to cope poverty, for others it is the part of their life-style.
a zárójelentés teljes szövege https://www.otka-palyazat.hu/download.php?type=zarobeszamolo&projektid=116219
döntés eredménye
igen





 

Közleményjegyzék

 
Megyesi, B. & Mike, K.,: Organising collective reputation: An Ostromian perspective., International Journal of the Commons. 10(2), 2016
Jan Vávra, Boldizsár Megyesi, Barbora Duží, Tony Craig, Renata Klufová, Miloslav Lapka, Eva Cudlínova: Food Self-provisioning in Europe:: An Exploration of Sociodemographic Factors in Five Regions, RURAL SOCIOLOGY 10.1111/ruso.12180, 2017
2. Kovács E, Kelemen E, Kiss G, Kalóczkai Á, Fabók V, Mihók B, Megyesi B, Pataki Gy, Bodorkós B, Balázs B, Bela Gy, Margóczi K, Roboz Á, Molnár D: Evaluation of participatory planning: Lessons from Hungarian Natura 2000 management planning processes, JOURNAL OF ENVIRONMENTAL MANAGEMENT 204:(1) pp. 540-550., 2017
Kovách Imre, Megyesi Boldizsár: A vidék harminc éve. A magyar vidék alakulása az erőforrások, a társadalmi tőke és fejlesztéspolitikai változásainak tükrében., ERDÉLYI TÁRSADALOM: SZOCIOLÓGIAI SZAKFOLYÓIRAT: A KOLOZSVÁRI BABES-BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM SZOCIOLÓGIA TANSZÉKE MAGYAR TAGOZATÁNAK, 2018
Mike, Károly – Megyesi, Boldizsár: Communities after markets. The long road of winemakers to self-governance in post-communist Hungary. Geoforum (88)1 pp. 129–137, Geoforum, 2018
Csurgó Bernadett, Megyesi Boldizsár: The Role of Small Towns in Local Place Making, European Countryside, 2017
Megyesi Boldizsár: A Zalaszentgróti kistérség agrárszereplői: Nyertesek és vesztesek, Kovács K (szerk.) Földből élők: Polarizáció a magyar vidéken. 532 p. Budapest: Argumentum Kiadó, 2016. pp. 268-291., 2016
Bernadett, Csurgó ; Imre, Kovách ; Boldizsár, Megyesi: After a Long March: the Results of Two Decadesof Rural Restructuring in Hungary., EASTERN EUROPEAN COUNTRYSIDE 24 : 1 pp. 81-109., 2018




vissza »