A hepatitis E vírus állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági jelentősége sertésben és nyúlban  részletek

súgó  nyomtatás 
vissza »

 

Projekt adatai

 
azonosító
130215
típus K
Vezető kutató Forgách Petra Éva
magyar cím A hepatitis E vírus állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági jelentősége sertésben és nyúlban
Angol cím The animal health and food-safety significance of hepatitis E virus in swine and rabbit
magyar kulcsszavak hepatitis E vírus, sertés, nyúl, állat-egészségügy, élelmiszer-biztonság, zoonózis
angol kulcsszavak hepatitis E virus, swine, rabbit, animal health, food-safety, zoonosis
megadott besorolás
Állatorvos-tudomány (Komplex Környezettudományi Kollégium)50 %
Ortelius tudományág: Állatorvos-tudomány
Élelmiszerbiztonság (Komplex Környezettudományi Kollégium)25 %
Zoonózisok (Komplex Környezettudományi Kollégium)25 %
zsűri Növénytermesztés, állattenyésztés
Kutatóhely Járványtani és Mikrobiológiai Tanszék (Állatorvostudományi Egyetem)
résztvevők Bakonyi Tamás
Bányai Krisztián
Erdélyi Károly
Gyuranecz Miklós
Laczay Péter
projekt kezdete 2016-07-01
projekt vége 2018-02-28
aktuális összeg (MFt) 10.055
FTE (kutatóév egyenérték) 1.80
állapot aktív projekt





 

Zárójelentés

 
kutatási eredmények (magyarul)
Az Orthohepevirus A zoonotikus törzseinek állatról emberre történő átvitelében a tünetmentesen fertőzött állatok bélsarának és nyers húsának szerepét feltételezik. Tanulmányunkban több mint 1700 sertés, vaddisznó, házi és mezei nyúl és kecske szérum mintát vizsgáltunk a HEV-fertőzés elterjedtségének felmérésére. Eredményeink szerint a sertéstelepek mindegyikén és a vizsgált vaddisznó farmon is endémiás a vírus, kecskében és mezei nyúlban nem mutattuk ki a fertőzést, a 11 vizsgált nyúlfarm közül 5 telepen igazoltuk a HEV jelenlétét. A vadon élő vaddisznókból gyűjtött minták 56% (Magyarország) – 73% (Ausztria és Szerbia) arányban bizonyultak pozitívnak. Egy sertéstelepen 12-24 hetes kor között gyűjtött bélsárminták vizsgálatával azt találtuk, hogy a vágóhídra kerülő sertések között van vírusürítő, míg 100 levágott és 30 boncolt nyúl mintáiból a vírus nukleinsavát és anti-HEV ellenanyagokat kimutatva megállapítottuk, hogy a fertőzés nyulak esetében 9 hetes kor körül történik, ezért a 11 hetes korban bekövetkező vágáskor az állatok nagy részében aktív a HEV-fertőzés. A kimutatott vírusok genetikai elemzésével hasonlóságot találtunk az állatokban és emberekben fertőzést okozó vírustörzsek között. Vizsgálataink eredményei támogatják azt a feltételezést, hogy az élelmiszer-termelő állatok HEV-fertőzésének élelmiszer-biztonsági és munkaegészségügyi jelentősége nem elhanyagolható, ezért szabályozásokra van szükség.
kutatási eredmények (angolul)
The zoonotic genotypes of Orthohepevirus A are suspected to be transmitted from animals to humans by faeces and raw meat of the asymptomatically infected animals. Within the study over 1700 serum and juice samples of domestic swine and rabbit, wild boar, hare and goat were investigated by serological test on the prevalence of HEV infection. HEV is found to be endemic in all the investigated swine farms. Anti-HEV antibodies were detected in samples originating from 5 out of 11 rabbit farms. All of the goat and hare samples were found to be negative by serological investigation, all the wild boar samples collected at the farm were positive and we detected the anti-HEV antibodies in 56% of the wild boar serum collected in Hungary and 73% in the samples collected in either Austria or Serbia. By following virus shedding in swine between 12 weeks and 24 weeks of age we found, that at the time of slaughter HEV RNA was detectable in the faeces. By the detection of viral RNA in faeces, liver and meat, and anti-HEV antibodies in juice of 100 slaughtered and 30 necropsied rabbits we recognised, that the infection occurs around the 9th week of age, therefore high number of rabbits are slaughtered with active virus replication. By phylogenetic analysis the detected virus strains were found to be similar to viruses causing infection in human. Our results support the food-safety and occupational health significance of HEV infection in food producing animals, and the need of regulations.
a zárójelentés teljes szövege https://www.otka-palyazat.hu/download.php?type=zarobeszamolo&projektid=130215
döntés eredménye
igen





 

Közleményjegyzék

 
Sam Gallagher: Hepatitis E virus: the time course of infection in a swine herd followed by serological PCR investigation, Állatorvostudományi Egyetem Könyvtár B-11170, 2016
Helle Hagenlund: Serological investigation on the prevalence of hepatitis E virus infection in food-producing animals, Állatorvostudományi Egyetem Könyvtár B-11685, 2016
Kanizsai Krisztián: Házinyulak hepatitis E vírus fertőzöttsége Magyarországon, Állatorvostudományi Egyetem Könyvtár, 2016
Michelle Troye-White: Hepatitis E infection in wild boar populations of Hungary, Austria and Serbia, beadás alatt, 2019
K. Kanizsai, P. Forgách, P. Laczay, Z.L. Német, M. Rusvai, Á. Hornyák, T. Bakonyi: Nyulak hepatitis E vírus fertőzöttsége Magyarországon, Akadémiai Beszámolók, 2017
S. Gallagher, D. Ferenczy, T. Bakonyi P. Laczay, P. Forgách: A hepatitis E vírus fertőzés időbeli lefolyása egy magyarországi sertéstelepen, Akadémiai Beszámolók, 2017
Forgách P.: A Hepatitis E vírus okozta fertőzés állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági jelentősége, Magyar Zoonózis Társaság Rudnai-Kemenes Nap, 2017
P. Forgách, P. Laczay, H. Hagenlund, Z.L. Német, M. Rusvai, T. Bakonyi: Serological Investigation on the Prevalence of Hepatitis E Virus Infection in Food-producing Animals, 33th World Veterinary Congress, Incheon, Republic of Korea, 2017
P. Forgách, P. Laczay, K. Kanizsai, Z.L. Német, M. Rusvai, T. Bakonyi: Food Safety and Occupational Health Significance of Hepatitis E Virus infection in Rabbit and Hare, 33th World Veterinary Congress, Incheon, Republic of Korea, 2017
P. Forgách, P. Laczay, S. Gallagher, D. Ferenczy, T. Bakonyi: Hepatitis E Virus: the Time Course of Infection in a Swine Herd Followed by Serological and PCR Investigation, 33th World Veterinary Congress, Incheon, Republic of Korea, 2017
P. Forgach: The presence and food safety significance of hepatitis E virus in food producing animals in Hungary, Seoul National University College of Veterinary Medicine, Seoul, Republic of Korea, 2017
Forgách P.: The presence and food safety significance of hepatitis E virus in food producing animals in Hungary, 2018 International Symposium of Research Institute of Veterinary Medicine, Chungnam National University, Daejeon, Republic of Korea, 2018




vissza »