7. Nemzetközi Élelmiszer-emésztési Konferencián való részvétel  részletek

súgó  nyomtatás 
vissza »

 

Projekt adatai

 
azonosító
140795
típus MEC_R
Vezető kutató Abrankó László
magyar cím 7. Nemzetközi Élelmiszer-emésztési Konferencián való részvétel
Angol cím Participation at the 7th International Food Digestion Conference
magyar kulcsszavak Élelmiszer-emésztési Konferencia
angol kulcsszavak Food Digestion Conference
megadott besorolás
Biokémia és élelmiszerkémia (Műszaki és Természettudományok Kollégiuma)100 %
zsűri Mecenatúra 1. alprogram
Kutatóhely Élelmiszerminőségi, -biztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem)
projekt kezdete 2022-01-01
projekt vége 2022-05-31
aktuális összeg (MFt) 0.600
FTE (kutatóév egyenérték) 0.00
állapot lezárult projekt
magyar összefoglaló
A projekt keretében látogatni tervezett nemzetközi tudományos/innovációs rendezvény bemutatása és a tervezett részvétel ismertetése
Mutassa be a nemzetközi rendezvény jellegét, célját, szervezőit és jelentőségét a nemzetközi tudományos életben. Ismertesse a részvétel célját (pl. előadás, poszter, egyéb aktivitás), a rendezvényen való részvétel várható hatását és jelentőségét a saját kutatói karrier építésében.

A Tudományos Mecenatúra pályázat lehetőséget teremt számunkra a 7. Nemzetközi Élelmiszer-emésztési Konferencián való részvétel költségeinek fedezésére. Ez a konferencia egy évente megrendezésre kerülő rangos összejövetel, melyen a világ minden pontjáról érkező, humán emésztéssel és emésztés-szimulációval foglalkozó neves szakemberek vesznek részt. 2022 májusában, a konferencia Írországban, Cork városában kerül megrendezésre. Ebben az évben a részvétel különös jelentőséggel bír, mivel 2021-ben részt vettünk az Infogest emésztésszimulációs eljárás szabványosítási folyamatához szükséges nemzetközi laboratóriumok közötti körvizsgálatban, A munka eredményének diszkussziója és a további feladatok meghatározása a konferencia keretében megrendezendő fórumon kerül sor. Célunk továbbá, szakmai kapcsolatok kiépítése, valamint a saját kutatásaink bemutatása is, melyet poszter prezentáció formájában tervezünk kivitelezni.

A projekt összefoglalója, célkitűzései laikusok számára
Adjon egy rövid, közérthető ismertetést a látogatni tervezett nemzetközi rendezvényről, illetve a részvétel céljáról, várható eredményeiről.

Táplálékunk létfenntartásunk egyik alappillére. Ételeink és élelmiszereink összetevői ellátják szervezetünket energiával és hasznos tápanyagokkal, testünk gondtalan működésének fenntartásához. Egyes élelmiszer-összetevőkről azonban kiderült, hogy túlzott bevitelük akár káros hatást is kifejthet az emberi szervezetre. Ismert tény, hogy a telített zsírsavak túlzott bevitele összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásával, ahogy az is, hogy a túlzott cukor bevitel a kóros elhízás és a kettes típusú cukorbetegség egyik kiváltó oka lehet.
A 7. Nemzetközi Élelmiszer-emésztési Konferencia olyan szakemberek számára jelent fórumot, akik az élelmiszerek és élelmiszer-összetevők emberi szervezetre gyakorolt hatásának vizsgálatával foglalkoznak. Kutatócsoportunk célja a nemzetközi tudományos élet ezen területével való kapcsolatokfenntartása és elmélyítése, eddigi eredményeink ismertetése és jövőbeni együttműködés lehetőségének kialakítása.

angol összefoglaló
Presentation of the international scientific/innovation event to be visited in the project and description of the proposed participation
Present the type, purpose, organizers, and significance of the international event in the scientific community. Present the purpose of the participation (e.g., paper, poster, other activity), the expected impact of the participation in the event and its significance in building your own research career.

The Scientific Grant will enable us to cover the costs of attending the 7th International Conference on Food Digestion. This conference is a prestigious annual gathering of eminent experts in human digestion and digestive simulation from around the world, and will take place in Cork, Ireland in May 2022. For our research team, this year's participation is particularly significant as we have been able to take part in an international inter-laboratory trail, relating to standardisation process on the Infogest digestion simulation method. In addition to discussing the results of this work, we also aim to build further professional contacts and present our own research, which we plan to do in the form of a poster presentation.

Summary and aims of the project for a general audience
Provide a short, general introduction to the international event to be visited, the purpose of the participation, and its expected results.

Our food is a pillar of our livelihood. Our food and its ingredients supply our bodies with energy and useful nutrients to keep our bodies functioning properly. However, some food ingredients have been shown to have harmful effects on the human body when consumed in excess. It is a well-known fact that excessive intake of saturated fatty acids has been linked to the development of cardiovascular disease, and that excessive sugar intake can be a trigger for obesity and type 2 diabetes.
The 7th International Conference on Food Digestion will provide a forum for professionals involved in the study of the effects of food and food ingredients on the human body. Our research group aims to deepen the engagement with the international scientific community, to present our results to date and to develop opportunities for future collaboration.






 

Zárójelentés

 
kutatási eredmények (magyarul)
A konferencián poszterprezentáció formájában mutattam be az élelmiszermátrix és egyes élelmiszer-összetevők lipid emészthetőségre gyakorolt hatásának vizsgálatával kapcsolatos legújabb eredményeinket. Ezen túl eredményes megbeszélést folytattam az általunk alkalmazott emésztésszimulációs rendszer szabványosítása érdekében elvégzendő jártassági vizsgálat folytatásáról. Továbbá, a konferencián részt vevő, a terület elismert kollégáival eredményes megbeszéléseket folytattam az élelmi fehérje tápértékének objektív megítélésére alkalmas egyik korszerű minőségmutató (DIAAS) élelmiszerminőség-szabályozásba történő beépíthetőség kulcskérdéseiről. Ez utóbbinak hatása lehet a Magyar Élelmiszerkönyv hús- és hústermékekre vonatkozó előírásaira is.
kutatási eredmények (angolul)
I have presented in the form of a poster presentation on our most recent results relating the influence of food matrix and certain food constituents on lipid digestibility. Moreover, I have successful discussions on the continuation of the ring trial to test method reproducibility required for the standardisation of the digestion simulation method we also apply. In addition, I have important discussions with acknowledged colleagues of the field on the key aspects of the applicability of DIAAS, a state-of-the-art measure of food protein nutritional quality, in food quality legislation. These may have future influence on the regulations appearing in the Codex Alimentarius Hungaricus for meat and meat products.
a zárójelentés teljes szövege https://www.otka-palyazat.hu/download.php?type=zarobeszamolo&projektid=140795
döntés eredménye
igen





 

Közleményjegyzék

 
Judit Tormási, László Abrankó: Influence of cooked wheat pasta on lipid digestion of sour cream and vegetable oil-based analogue, https://www.icfd2022.com/_files/ugd/705d57_1a5dea60edbc4f5282abb88198ee8463.pdf; Book of abstracts p59, 2022




vissza »