Marker antigénre adott immunválasz modulálása növényi és mikrobiológiai eredetű sejtalkotók orális adjuvánsként történő alkalmazásával  részletek

súgó  nyomtatás 
vissza »

 

Projekt adatai

 
azonosító
37986
típus K
Vezető kutató Gelencsér Éva
magyar cím Marker antigénre adott immunválasz modulálása növényi és mikrobiológiai eredetű sejtalkotók orális adjuvánsként történő alkalmazásával
Angol cím Modulating immune response against a co-fed marker antigen with plant and microbial cell components used as oral adjuvant
zsűri Kémia 2
Kutatóhely Biológiai Osztály (Központi Környezet- és Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet)
résztvevők Baráth Ágnes
Csibrikné Németh Edina
Halász Anna
Jánosi Anna
Nagy András
projekt kezdete 2002-01-01
projekt vége 2005-12-31
aktuális összeg (MFt) 5.640
FTE (kutatóév egyenérték) 0.00
állapot lezárult projekt





 

Zárójelentés

 
kutatási eredmények (magyarul)
Kutatási munkánk során, patkány-modell segítségével kívántuk demonstrálni, hogy a növényi és mikrobiológiai eredetű sejtalkotók (lektinek, szelektált élő tejsavbaktériumok és fagyasztással, hővel, besugárzással elpusztított holt sejtek, valamint ezekből és élesztőből tisztított sejtfalalkotók és DNS) orális adjuvánsként történő alkalmazása lehetővé teszi a tápcsatornához kapcsolt immunválasz modulálását, melyet egy T-sejt függő marker antigénre (óvalbumin) adott sejtes és humorális immunválasz vizsgálatával jellemeztünk.A kutatás eredményeképpen a tápcsatorna immunitás vizsgálatára alkalmas patkány/egér modell kifejlesztése valósult meg. Megállapítást nyert, hogy a növényi és mikrobiológiai eredetű sejtalkotók orális adjuvánsként történő alkalmazásával a tápcsatorna immunitás modulálására nyílik lehetőség. A kísérleti eredmények alapján összeállított publikáció/k referált folyóiratban történő közlése részben megtörtént, illetve folyamatban van.
kutatási eredmények (angolul)
The main objective of our research was to demonstrate the immune modulating effects of oral adjuvant as plant and microbial cell components (lectins, selected Lactic Acid Bacteria, LAB strains denatured by heating, cell wall components and DNAs purified from these LAB strains and yeasts) to a co-administered T-cell dependent marker antigen (ovalbumin) using rat models. The mucosal immune responses were characterized by monitoring of the OVA-specific cell and humoral immune responses. As a result of the research work rat/mice models have been established to assess the modulation of gut immunity. It has been established that both the plant and microbial cell wall components are suitable to modulate the gut immunity used as oral adjuvants. The main results of the given study partly have been published and are under the submitting procedure.
a zárójelentés teljes szövege http://real.mtak.hu/427/
döntés eredménye
igen





 

Közleményjegyzék

 
Nagy A; Baráth Á; Halász A; Gelencsér É: Modulating of immune responses to a co-administered marker antigen by selected Lactobacillus strains used as oral adjuvant, InformAll Plenary Meeting 6th, Communicating about Food Allergies- Information for Consumers, Regulators and Industry, Athens, Greece, 24-26th October 2005, 2005
Németh E; Koninkx J; Malago J.: Microbial products of Lactobacilli inhibit Salmonella induced Interleukin-8 synthesis, Lippay-Ormos-Vas Scientific Conference, Budapest: 2003, pp. 197, 2003
Gelencser E; Grant G; Kelly D: Assessment of the potential of legume lectins to act as a mucosal adjuvant, EAAP publication No. 110, Toledo, Spain, 8-10 March 2004, Wageningen: Academic Publisher, 2004. pp.137-143. ISBN 9076998396, ISSN 0071-2477., 2004
Baráth Á; Halász A; Gelencsér É: Some properties of selected LAB strains., 9th International Symposium on Immmunological, Chemical and Clinical Problems of FOOD ALLERGY (ed.: Anklam E, Morlin F), Budapest: 2004, No: 78, pp.159, 2004
Németh E; Koninkx J; Malago J: Investigation of the immune stimulative effect of lactobacilli and their spent culture supernatant, 2nd CEFOOD Congress on Food, Safety, Nutrition, Technology, Consumer, Budapest: 2004. P-S-55, pp. 223., 2004
Németh E; Koninkx J; Malago J: Investigation of role of lactobacilli in the strenghtening of gut barrier function., 9th International Symposium on Immmunological, Chemical and Clinical Problems of FOOD ALLERGY(ed.: Anklam E, Morlin F), Budapest: 2004,No 46, pp.143., 2004
Zalán Zs; Baráth A; Halász A: Effect of bacteriocin producing Lactobacillus strains on growth of yeast, 23rd ISSY, Budapest: 2003, pp. 120, 2003
Halász A: Positive microbial processes: selection aspects for starter cultures, CEFOOD 1., Ljubljana, 2002: GL 02-01, 2002
Nagy A; Jedrychowski L; Gelencsér É; Wróblewska B; Szymkiewicz A: Immunomodulative effet of Lactobacillus Salivarius and Lactobacillus casei strains, Polish J Food Nutr Sci 11/52 (SI 2) 122-124., 2002
Németh E; Adányi N; Halász A; Váradi M; Szendrő I: Real time study of the effect of different electrochemical factors on lactic acid bacteria by using electrochemical optical waveguide lightmode spectroscopy (EC-OWLS), Journal of Microbiological Methods (publikációra benyújtva), 2006
Nagy A; Jedrychowski L; Gelencsér É; Wróblewska B; Szymkiewicz A: Induction of specific mucosal immune responses by viable or heat denatured probiotic bacteria of Lactobacillus strains, Acta Alimentaria 34 (1): 33-39, 2005




vissza »