Élelmiszeralkotó egészségvédő növényi hatóanyagok - fitonutriensek - kémiai-biokémiai tulajdongágainak vizsgálata  részletek

súgó  nyomtatás 
vissza »

 

Projekt adatai

 
azonosító
43537
típus K
Vezető kutató Lugasi Andrea
magyar cím Élelmiszeralkotó egészségvédő növényi hatóanyagok - fitonutriensek - kémiai-biokémiai tulajdongágainak vizsgálata
Angol cím Chemical and biochemical examination of plant food components - phytonutrients - having health promoting properties
zsűri Kémia 2
Kutatóhely Országos Élelmezési- és Táplálkozástudományi Intézet (Országos Tisztifőorvosi Hivatal)
résztvevők Barna Éva
Blázovics Anna
Hóvári Judit
Kontraszti Mariann
Stefanovitsné dr. Bányai Éva
projekt kezdete 2003-01-01
projekt vége 2007-12-31
aktuális összeg (MFt) 3.216
FTE (kutatóév egyenérték) 0.00
állapot lezárult projekt





 

Zárójelentés

 
kutatási eredmények (magyarul)
A zöldség- és főzelékfélék, fontos antioxidáns források, a polifenolos vegyületek nagy mennyiségben, egyes vitaminok azonban az eddigi ismert adatoknál kisebb arányban fordulnak elő bennük. Néhány leveles zöldségben flavonoid molekulákat is sikerült kimutatni. Mind a friss zöldségek, mind a zöldséglevek első- és másodrendű antioxidáns tulajdonságai számottevőek. Az állatkísérletek eredményei alapján úgy tűnik, hogy a brokkoli por (2,12-3,1 mg/ttkg) és a magas izoflavonoid-tartalmú szójakivonat (izoflavonoid: 22,4-24,9 mg/ttkg) kismértékű antioxidáns hatást fejt ki alimentáris úton előidézett hiperlipidémiában, ami elsősorban a májban jelentkezik. A növényi hatóanyagok az alkalmazott dózisban a nagy koleszterin, zsír- és telítetlen zsírsav-tartalmú étrend fogyasztásának káros hatásait csak kismértékben képesek visszaszorítani. Állatkísérletben a kontroll táp mellett a nagydózisú (1600-1700 mg/ttkg) izoflavonoid-bevitel 7 nap alatt szignifikáns változásokat eredményezett mind a plazmában, mind a májban, egyes mirigyek tömege kedvezőtlenül változott. Már az alimentáris hiperlipiémia modellben alkalmazott izoflavonoid dózis is a fiziológiás szint fölött volt, de a kontroll kísérletben használt emelt színt extrém magas bevitelnek tekinthető. A két különböző modellben bevitt izoflavonoid-mennyiségnek megfelelő humán bevitel nem képzelhető el hagyományos étrenddel, ezért a tapasztalt káros hatásokkal nem kell számolni, de a kisdózisok hosszú távú hatásait célszerű lenne vizsgálni.
kutatási eredmények (angolul)
In present study several fresh and dried vegetables and vegetables juices were screened in relation to their antioxidant compounds and antioxidant characteristics. Low level of vitamins, but remarkable amount of polyphenols and antioxidant characteristics could be detected. Two animal experiments were carried out in order to investigate the antioxidant, lipid-lowering and health promoting effect of broccoli and isoflavonoid-rich soy product. In alimentary hyperlipidemy freezed dried broccoli (2,12-3,1 g/kg b.w) and soy extract (22,4-24,9 mg isoflavonoid/kg b.w.) exhibited slight antioxidant properties, especially in the liver. Extremely high dose of soy isoflavonoid (1600-1700 mg isoflavonoid/kg b.w.) in control rats resulted in significant disadvantageous changes in the weight of some glands, and plasma lipid and lipidperoxidation characteristics. Human physiological isoflavonoid intake is less than doses used in present animal experiments thus detrimental effects caused by dietary intake of isoflavonoids are unbelievable. Higher intake could be achieved by food supplements containing soy isoflavonoids. Health effect of lower doses but longer usage could be different. Therefore it is important to carry out long-term animal experiments with doses equivalent to human intake from normal diet and food supplements together to know better the possible health promoting and/or health damaging effect of phytonutrients.
a zárójelentés teljes szövege http://real.mtak.hu/1122/
döntés eredménye
igen





 

Közleményjegyzék

 
Lugasi A., Hóvári J., Hagymási K., Blázovics A.: Egyes élelmiszereink antioxidáns tulajdonságai. Káposzta- és retekfélék., „Nil Nocere és a Fitoterápia”, a Magyar Fitoterápiás Társaság rendezvénye, Budapest, 2005. november 9., 2005
Lugasi A., Lebovics V. K., Székely E., Varga T., Blázovics A.: Effect of broccoli and black radish on alimentary induced hyperlipidemy in rats., COST 926/927 Conference, „Molecular and physiological effects of bioactive food compounds”, Vienna, October 11-14.,, 2006
Lugasi A, Hóvári J., Hagymási K., Jakóczi I., Blázovics A.: Antioxidant properties of a mixture of Lamiaceae plants intended to use as a food additive., Acta Alim. 35. 1. 85-97., 2006
Lugasi Andrea: A komplex antioxidáns védelmi rendszer, a flavonoidok kockázatcsökkentő szerepe., Magyar Kardiovaszkuláris Rehabilitációs Társaság V. kongresszusa, Tata, 2004. október 1-2., 2004
Blázovics, A., Kovács, Á., Székely, E., Lugasi A.: A redox homeosztázis alakulása bélbetgségekben fekete retek tartalmú készítmény hatására., LAM, 16. 3. 234-240., 2006
Lugasi Andrea, Blázovics Anna: Az egészséges táplálkozás tudományos alapjai. (részletek), Széchenyi füzetek, 4., (132 oldal) OKK OÉTI, Budapest,, 2004
Lugasi Andrea: Növényi nyersanyagok antioxidánsainak szerepe az egészség megőrzésében., „Növényi élelmiszerek szerepe az egészségtudatos táplálkozásban” Szakmai Nap, Corvinus Egyetem, Élelmiszertudományi Kar, Budapest, 2004. december 1., 2004
Lugasi A., Lebovics VK., Kontraszti M., Stefanovits-Bányai É., Blázovics A.: A brokkoli antioxidáns hatásának vizsgálata patkányokban alimentáris hiperlipidémiában., Metabolizmus, 4(1), 70., 2006
Lugasi A., Blázovics A., Hagymási K., Kocsis I., Kéry Á.: Antioxidant effect of squeezed juice from black radish (Raphanus sativus L. var niger) in alimentary hyperlipidaemia in rats., Phytother Res. 9(7):587-591., 2005
Lugasi A., Lebovics V., Kontraszti M., Stefanovits-Bányai É., Blázovics A.: A brokkoli antioxidáns hatásának vizsgálata patkányokban alimentáris hiperlipidémiában, . Magyar Táplálkozástudományi Társaság XXX. Vándorgyűlése, Eger, 2005. október 20-22., 2005
Lugasi A.: Tumorprevenció növényi hatóanyagokkal: glükozinolátok, izotiocianátok, VI. Sümegi Orvosi Napok, Összefoglalók, 2005
Lugasi A., Lebovics, V.K., Stefanovits-Bányai É., Blázovics A.: A brokkoli antioxidáns hatása alimentáris hiperlipidémiában patkányokban., Magyar Szabadgyök-Kutató Társaság III. konferenciája, Összefoglalók, 2005
Lugasi A., Rodler I.: Tumor prevenció növényi hatóanyagokkal: glükozinolátok, izotiocianátok, Magyar Epidemiológia, Supplementum, 2. 1. 13., 2005
A. Lugasi, S. Kassai-Farkas T. Horváth, A. Blázovics: Possible prevention of gallstone formation: Effect of Raphacol bile-granule on lipid peroxidation characteristics in diabetic patients, Falk Symposium 146, Abstracts, Innsbruck, 2005. március 11-12., 2005
Lugasi A., Varga T.: Nem-nutritív bioaktív növényi komponensek: A glükozinolátok étrendi forrásai és táplálkozás-élettani jelentőségük., Orvosi Hetilap, 147. 29. 1361-1368., 2006
Varga T., Kertészné Lebovics V., Székely E., Blázovics A., Lugasi A.: Izoflavonoidokban gazdag szójakivonat hatása állatkísérletben alimentáris hiperlipidémiában., 7th International Conference on Food Science. Szeged, 2006. április 2-21., Proceedings on CD,, 2006
Varga T., Kertészné Lebovics V., Székely E., Blázovics A., Lugasi A.: Szójakivonat antioxidáns hatásának vizsgálata alimentáris hiperlipidémiában, patkányokon., Metabolizmus, IV. 4. 317-318., 2006
Varga T., Lebovics V. K., Székely E., Blázovics A., Lugasi A: In vivo antioxidant effects of soybean isoflavonoids in hyperlipidaemic rats., SAFE First International Conference “Nutrition and Food Safety: Evaluation of Benefits and Risks”, Budapest, 2006. június 11-14., 2006




vissza »