Módszer kidolgozása kertészeti termények felületi és belső keménységjellemzőinek meghatározására  részletek

súgó  nyomtatás 
vissza »

 

Projekt adatai

 
azonosító
46756
típus K
Vezető kutató Felföldi József
magyar cím Módszer kidolgozása kertészeti termények felületi és belső keménységjellemzőinek meghatározására
Angol cím Method for determination of surface and internal firmness characteristics of horticultural products
zsűri Komplex agrártudomány
Kutatóhely Fizika-Automatika Tanszék (Budapesti Corvinus Egyetem)
résztvevők Fekete András
Ignát Tímea
Zsomné dr. Muha Viktória
projekt kezdete 2004-01-01
projekt vége 2006-12-31
aktuális összeg (MFt) 3.492
FTE (kutatóév egyenérték) 0.00
állapot lezárult projekt





 

Zárójelentés

 
kutatási eredmények (magyarul)
Kialakítottuk a kertészeti termények precíziós dinamikus állományvizsgálatának eszköz-hátterét laboratóriumi, illetve terepi vizsgálatokra. Metodikai vizsgálatokat végeztünk a vizsgálat reprodukálhatósága és roncsolás-mentessége tekintetében. Különböző fajokra és fajtákra alkalmazási módszereket dolgoztunk ki. A kifejlesztett rendszert használva vizsgáltuk kis mechanikai sérülések hatását a termény mechanikai állapotára. A felületi hatások, sérülések detektálására az ütésvizsgálati módszert, a globális állományban bekövetkező rendkívül kismértékű változás kimutatására pedig a precíziós akusztikus rendszert találtuk alkalmasnak. A hordozható mérőrendszerrel in-vivo vizsgálatokat végeztünk számos kertészeti terményen (köztük paradicsom, uborka, alma, körte fajtákon). Az akusztikus hangválasz módszert a kidolgozott elrendezéssel alkalmasnak találtuk a vizsgált termények mechanikai tulajdonságainak in-vivo vizsgálatára. A vizsgálat roncsolás-mentesnek bizonyult, így egyedi minták ismételt vizsgálatára is alkalmazható. A módszer – igen jó ismétlőképességének köszönhetően - alkalmas kis mechanikai változások kimutatására (pl. turgor-veszteség), a termény érése, fejlődése során bekövetkező mechanikai változások követésére és így – a környezeti paraméterekkel együtt - egy döntéstámogató szakértői rendszer kialakítására.
kutatási eredmények (angolul)
Hardware and software tools for high precision dynamic investigation of mechanical properties of fruits and vegetables were developed for laboratory and orchard application. Methodological investigations were performed to test the reproducibility and non-destructivity of the method. Application methods were described for different species and cultivars. Effect of small scale mechanical loads on the texture of the produces was tested by the developed system. The impact method was found to be suitable for detection of surface defects, while the acoustic response method was suitable to detect very small scale changes in global texture of the samples. In-vivo investigations were performed by the portable measurement system with a number of horticultural produces (such as tomato, cucumber, apple, pear cultivars). The acoustic response method with the described measurement setup was found to be suitable for in-vivo characterisation of the mechanical properties of the tested samples. The test was found to be non-destructive, so it is suitable for repeated test of individual samples. Due to the excellent repeatability, the acoustic response method was suitable for objective characterisation of changes in mechanical stage (e.g. turgor-loss), for monitoring of the mechanical properties during the developing-ripening process, and conclusively – together with temperature and air humidity measurements – it can be the base of a decision-supporting expert system in the orchards.
a zárójelentés teljes szövege http://real.mtak.hu/1567/
döntés eredménye
igen





 

Közleményjegyzék

 
G. Muskovics, J. Felfoldi, E. Kovacs, R. Perlaki and T. Kallay: Changes in physical properties during fruit ripening of Hungarian sweet cherry (Prunus avium L.) cultivars, Postharvest Biology and Technology 40 (2006) 56–63, 2006
J. Felföldi and A. Fekete: Impact Method for Surface Stiffness Measurement, AgEng 2004 International Conference on Agricultural Engineering, Leuven, Paper No.: 460., pp 958-959., 2004
S. Istella and V. Muha: Washed carrot’s storability measured by non-destructive method, Zbornik Radova Proceedings, Xl Croatian Symposium on Agriculture 2005, Opatija, Croatia pp. .339-340., 2005
Zsom Tamás - Muha Viktória – Werner Herppich – Balla Csaba: A paprika pultontarthatóságának meghosszabbítása, Kertgazdaság 2005. 37. évfolyam 1. pp. 101-104., 2005
Werner B. Herppich, Sandra Landahl, Martin Geyer, Bernd Herold, Josse De Baerdemaeker und József Felföldi: A Comprehensive and Non-Destructive Evaluation of the Interaction between of Water Status and Produce Texture, 41. Gartenbauwissenschaftliche Tagung, Wien, 2004
József Felföldi, Viktória Muha and Gábor Tóta: Finite Element Method for Validation of Interpretation of Sample Vibrations, 6th International Conference on Food Physics and Dairy Sciences, Pécs, Hungary, pp 27-28, 2004
Róth, E., E. Kovács and J. Felföldi: The Effect of Growing System on the Storability of Apple, Acta Alimentaria Vol. 33(1) pp. 79-86., 2004
J. Felföldi and V. Muha: In-vivo acoustic measurement of mechanical properties of fruits, Proc. of International Conference on Agricultural, Food and Biological Engineering& Post Harvest/Production Technology, Khon Kaen, 2007
Felföldi J., A. Fekete and V. Muha: Dynamic Surface Firmness Measurement of High Precision, Hungarian Agricultural Engineering, 17/2004, pp. 80-82., 2004
J. Felföldi, T. Sáray, Á. Koncz, K. Horti, L. Mészáros: Product and Quality Characteristics for Predictive Purposes in Case of Cold Storage of Table Potato, CEFOOD - Second Central European Congress on Food, Budapest, P-T-30, pp. 1-14., 2004
Werner B. Herppich, Tamás Zsom, Anett Szepes, Manfred Linke, Csaba Balla und József Felföldi (2004): Technical Adaptation of Quality Monitoring-Methodes of Sweet Pepper (Capsicum annuum L.), 41. Gartenbauwissenschaftliche Tagung, Wien, 2004
Erzsébet Pálfi, Mária Gilinger Pankotai, Márta Veres Bálint, Tímea Ignát, József Felföldi: Storability of Paprika Types, CEFOOD - Second Central European Congress on Food, Budapest, p.269., 2004
Muha V., Istella S., Tompos D.: A paprika keménységváltozásának elemzése, Kutatási és fejlesztési tanácskozás Nr. 28, Gödöllő p.130-134, 2004
Felföldi J., Fekete A., Muha V.: Precíziós dinamikus felületi keménységmérés, Kutatási és fejlesztési tanácskozás Nr. 28, Gödöllő p.99-103, 2004
Istella Sándor – Muha Viktória: A sárgarépa beltartalmi értékeinek és állományváltozásának vizsgálat tároláskor, Proceedings of the 11th Symposium on Analytical and Environmental Problems, Szeged, 27 September 2004 pp. 247-251., 2004
V. Muha, J. Felföldi: Analysis of carrot texture during heat treatment, 6th International Conference on Food Physics and Dairy Sciences, Pécs, Hungary, pp 80-81., 2004
T. Zsom, W. B. Herppich, Cs. Balla, A. Fekete, J. Felföldi and M. Linke: Study of Water Transpiration Features of Sweet Pepper Using A Thermal Imaging System and Non-Destructive Quality Monitoring During Post-Harvest Storage, Journal of Thermal Analysis and Calorimetry, Vol. 82 (2005) 239–243, 2005
J. Felföldi: Informatics based measurement methods in food research and education, International Scientific Conference on Research and Teaching of Physics in the Context of University Education, Nitra, Slovakia, pp. 25-28., 2005
V. Muha, T. Zsom, Cs. Balla and J. Felföldi: Investigation of apricot’s maturity by non-destructive methods, International Scientific Conference on Research and Teaching of Physics in the Context of University Education, Nitra, Slovakia, pp. 211-216., 2005
J. Felföldi and V. Muha: Finite Element Method for Interpretation of Sample Vibrations, ASAE Annual Meeting Paper, Tampa, No. 056174, pp. 1-11., 2005
Muha V. – Istella S. – Tompos D.: Storability of paprika varieties measured by non-destructive acoustic method, International Journal of Horticultural Science 2005, 11 (2): 49-53, 2005
Muha V. – Istella S.: Texture changes of vegetable cultivars measured by non-destructive methods, International Journal of Horticultural Science 2005, 11(2): 59-62, 2005
Muha Viktória és Olasz Anikó: Almafajták tárolhatóságának vizsgálata, Értékálló Aranykorona, 2005. május pp. 12-13., 2005
Muha Viktória, Zsom Tamás, Werner Herppich, Balla Csaba: ) Étkezési paprika (Capsicum annuum cv. Kárpia) postharvest időszak alatti minőségváltozásának vizsgálata roncsolásmentes állománymérési módszerekkel, Hajtatás Korai Termesztés XXXVI. Évf. 2005. 2. pp. 22-26., 2005
Istella Sándor- Muha Viktória- Molnár Katalin: Szelén kezelés hatása a sárgarépa tárolhatóságára, Hajtatás Korai Termesztés XXXVI. Évf. 2005. 4. pp. 23-26., 2005
Muha Viktória: Nyitott kérdések a dinamikus keménységmérésben – metodikai vizsgálatok, Lippay-Ormos-Vas Tudományos Ülésszak, Budapest, pp. 268., 2005




vissza »