A tápcsatorna fejlődésének vizsgálata egyes anatómiai és emésztés-élettani paraméterek meghatározásával házinyúlban  részletek

súgó  nyomtatás 
vissza »

 

Projekt adatai

 
azonosító
46999
típus K
Vezető kutató Kovács Melinda
magyar cím A tápcsatorna fejlődésének vizsgálata egyes anatómiai és emésztés-élettani paraméterek meghatározásával házinyúlban
Angol cím Investigations into the digestive maturation of the young rabbits by determination of certain anatomical and physiological parameters
zsűri Növénytermesztés, állattenyésztés
Kutatóhely Élettani és Állathigiéniai Tanszék (Kaposvári Egyetem)
résztvevők Szendrő Zsolt
projekt kezdete 2004-01-01
projekt vége 2007-12-31
aktuális összeg (MFt) 9.758
FTE (kutatóév egyenérték) 0.00
állapot lezárult projekt





 

Zárójelentés

 
kutatási eredmények (magyarul)
A projekt célja a tápcsatorna fejlődését, az emésztés-élettani folyamatokat befolyásoló tényezők pontosabb megismerése volt az emésztőszervi megbetegedések hatékony megelőzése érdekében. Így vizsgáltuk a házinyúl bélflórájának kialakulását a megszületést követően tíznapos életkorig, az elválasztási életkor (21 28 és 35 nap) hatását, valamint a Bacillus cereus var. toyoi, a fermentált búzacsíra tartalmú prebiotikus anyag és az inulin, mint prebiotikum hatását a nyulak növekedésére, a tápcsatorna növekedésére, és egyes emésztés-élettani paraméterekre, különös tekintettel a vakbélfermentációra (pH, vakbélflóra összetétele, illózsírsav termelés, cellulolitikus aktivitás). A bacteroidesek betelepedése a megszületést követő 3. napon megindult. Ezek a baktériumok részben az anyai bélsárból, részben pedig az anya nemi szerveiből származtak. A korai (21 napos) elválasztás nem okozott jelentős veszteséget, még gyógyszermentes táp fogyasztása esetén sem, viszont az állatok növekedése elmaradt a később elválasztott társaikétól. A bélflóra összetételét döntően az életkor határozza meg, arra az elválasztásnak nem volt jelentős hatása. A táplálék (tej/táp) ugyanakkor jelentősen befolyásolta a mikrobiális aktivitást, a fermentáció irányát. A pre- és probiotikus anyagokkal végzett eddigi kísérletek eredményei azt mutatják, hogy kísérleti (kiváló higiéniás, tartási és takarmányozási) viszonyok között ezek nem eredményeztek mindig egyértelmű változást a tápcsatorna működésében. A hatásmechanizmusra vonatkozó eredmények sokszor ellentmondásosak, tisztázásuk további in vivo és in vitro kísérleteket igényel.
kutatási eredmények (angolul)
The aim of the project was to examine effects influencing the development and function of the digestive tract for the sake of efficient prevention of enteric diseases in rabbits. Development of the caecal flora after birth, effect of weaning age (21, 28, 35 days), and effect of certain pre- and probiotics (Bacillus cereus var. toyoi, fermented wheat germ and inulin) on growth of the animals and the GI tract, and certain digestive physiological parameters with special regard to caecal fermentation processes (pH, VFA production, composition of the microflora, fibrolytic activity) were examined. Colonisation of the caecum by Bacteroides commenced already on day 3 after birth. These bacteria originated from the maternal faeces and the does’ reproductive organs. Early weaning (age 21 d) did not cause detrimental changes in the digestive physiological parameters examined, but resulted in lower production. Composition of the caecal flora is determined mainly by age, however microbial activity (and VFA production) was highly dependent on nutrition (milk or solid feed). It seems that supplementation of the diet with pro- and prebiotics does not result in unequivocal changes in the GI tract in experimental circumstances (good hygienic, nutritional and management conditions). Results concerning mode of action are often controversial, more in vivo and in vitro experiments are needed.
a zárójelentés teljes szövege http://real.mtak.hu/1659/
döntés eredménye
igen





 

Közleményjegyzék

 
Kovács M., Szakács Á., Kósa E.: A takarmányozás és a szervezet immunválaszának néhány összefüggése., Összefogás az agráriumért és az élelmiszerbiztonságért Konferencia, Budapest, 2006. 60-67., 2006
Bónai A.: Újszülött házinyúl vakbélflórájának kialakulását befolyásoló hatások vizsgálata., OTDK Dolgozat, Szarvas, 2005
Kovács, M., Szendrő, Zs., Csutorás, I., Bóta, B., Fébel, H., Kósa, E., Bencs-Köllő, Z., Szakács, Á., Horn, P.: Some digestive-physiological parameters of early-weaned rabbits fed non-medicated diets., Proceedings of the 8th World Rabbit Congress, 1097-1102, 2004
Kovács M.: A sertés és nyúlhústermelés minőségét és biztonságát szolgáló környezet-élettani kutatások, MTA doktori disszertáció, 2005
Lukács H., Szendrő Zs., Bóta B., Bónai A., Fébel H., Pósa R., Kovács M.: Eltérő korban történő elválasztás hatása a vakbélflóra összetételére és a fermentációra., 18. Nyúltenyésztési Tudományos Nap, Kaposvár, 2006. 139-145., 2006
Kovács, M., Szendrő, Zs., Milisits, G., Bóta, B., Bíró-Németh, E., Radnai, I., Pósa, R., Bónai, A., Kovács, F., Horn, P.: Effect of nursing methods and faeces consumption on the development of the bacteroides, lactobacillus and coliform flora in the caecum of the newborn rabbits., Reproduction, Nutrition, Development, 2006. 46. 205–210., 2006
Bónai A., Szendrő Zs., Matics Zs., Fébel H., Pósa R., Tornyos G., Horn P., Kovács F., Kovács M.: Bacillus cereus var toyoi (Toyocerin) kiegészítés hatása a nyulak vakbélflórájárnak összetételére és vakbél-fermentációjára., Magyar Állatorvosok Lapja, 2008
Kósa, E., Kovács, M., Rigó, Zs.: Effect of a vegetable extract (tradename: Immunovet-HBM) upon activity of digestible enzymes in rabbits., Proceedings of the 8th World Rabbit Congress,, 2004
Bónai A., Szendrő Zs., Matics Zs., Fébel H., Kametler L., Tornyos G., Horn P., Kovács F., Kovács M.: Effect of inulin supplementation on caecal microflora and fermentation in rabbits., Proceedings of the 9th World Rabbit Congress,, 2008
Kovács M., Milisits G., Szendrő Zs., Lukács H., Bónai A., Pósa R., Tornyos G., Kovács F., Horn P.: Effect of different weaning age (days 21, 28 and 35) on caecal microflora and fermentation in rabbits., Proceedings of the 9th World Rabbit Congress,, 2008
Kovács M., Szendrő Zs., Csutorás I., Bóra B., Fébel H., Kósa E., Bencsné K.Z., Szakács Á., Horn P.: Egy természetes alapanyagú kiegészítő takarmány emésztés-élettani hatásának vizsgálata., 16. Nyúltenyésztési Tudományos Nap, 2004
Kósa E., Kovács M., Szakács Á., Csutorás I., Szendrő Zs.: Természetes alapú kiegészítő takarmány (Immunovet-HBM) hatása az emésztő enzimek aktivitására házinyúlban., 16. Nyúltenyésztési Tudományos Nap, 2004




vissza »