A demokratikus politikai kultúra pillérei (Magyarország nemzetközi összehasonlításban)  részletek

súgó  nyomtatás 
vissza »

 

Projekt adatai

 
azonosító
91040
típus K
Vezető kutató Simon János
magyar cím A demokratikus politikai kultúra pillérei (Magyarország nemzetközi összehasonlításban)
Angol cím The Pillars of the democratic political culture (Hungary in international comparation)
magyar kulcsszavak politikai kultúra újragondolása, demokrácia, közvélemény, a politikai részvétel új formái
angol kulcsszavak Civic culture revisited, democracy, public opinion survey, political participation
megadott besorolás
Szociológia (Bölcsészet- és Társadalomtudományok Kollégiuma)100 %
Ortelius tudományág: Társadalmi viselkedés
zsűri Állam, Jog és Politika
Kutatóhely Politikatudományi Intézet (Társadalomtudományi Kutatóközpont)
projekt kezdete 2010-03-01
projekt vége 2012-12-31
aktuális összeg (MFt) 5.005
FTE (kutatóév egyenérték) 2.83
állapot lezárult projekt
magyar összefoglaló
1959-ben kezdte el Gabriel Almond és Sidney Verba az azóta már híressé vált empírikus nemzetközi összehasonlító kutatásukat öt ország politikai kultúrájáról. A most 80 éves Sidney Verba szervezett egy nemzetközi kutatócsoportot, s elhatározta, hogy velük 2009-2010 folyamán megismétli a "Civic Culture" kutatást. A nemzetközi projekt európai koordinálására kértek fel, illetve a magyar kutatást vezetem.
2009. folyamán elkészült a kérdőív, 2010-ben kivánjuk Magyarországon lekérdezni, 2011-2012 folyamán végezzük a feldolgozást, az összehasonlító elemzéseket és a tanulmányok írását. A fő kérdésünk annak kimutatása, hogy melyek a politikai kultúra stabilabb elemei és melyek a gyorsabban változók. A kérdőívben szerepel a kommunikáció modernebb eszközeinek politikai szerepe is. Izgalmas kérdés, hogy a politikai részvétel mennyiben tekinthető ma is a demokratikus civic culture egyik alapfeltételének, továbbá ez milyen eszközökkel valósul meg az internet és az sms-ek világában. Hogy áll most a proteszt potenciál, a repressziós potenciál, a participációs szándék, a kiszolgáltatottság érzése stb.., s ezek erőssége vagy gyengesége milyen hatással van a régi és az új demokráciákban a demokratikus rendszerek működésére, stabilitására.

A kutatás szakmailag újszerű, és ritka lehetőséget biztosít a változások idősorba helyezésére, és nemcsak az ötven évvel ezelőtti mért országok, de az új demokráciák esetében is. A neves nemzetközi kutatógárda első szakmai összejövetelét 2009. október 17-14 között tartja Mexikóvárosban Sidney Verba vezetésével.
angol összefoglaló
Gabriel Almond and Sidney Verba carried out his famour survey in 1959, 50 years ago, and they edited his Civic Culture book.
We would like repeat his research in more than 20 countries of the world. See the attached list of countries and the questionnair in English.
We would like revisited his findings and analeze the changes in the citizens political behaviours, orientations, attitudes.
The OTKA research will cover the cost of the Hungarian field work and data elaboration.
The main product of the research would be a book in Hungarian language and other comparative one in English.
vissza »