A reaktív oxigénfajták szerepe vírus és gomba kórokozók limitálásában rezisztens növényekben  részletek

súgó  nyomtatás 
vissza »

 

Projekt adatai

 
azonosító
91071
típus K
Vezető kutató Király Zoltán
magyar cím A reaktív oxigénfajták szerepe vírus és gomba kórokozók limitálásában rezisztens növényekben
Angol cím Role of reactive oxygen species in limiting viral and fungal pathogens in resistant plants
magyar kulcsszavak reaktív oxigénfajták, antioxidánsok, hiperszenzitív reakció, extrém rezisztencia
angol kulcsszavak reactive oxygen species, antioxidants, hypersensitive reaction, extreme resistance
megadott besorolás
Növényvédelem (Komplex Környezettudományi Kollégium)40 %
Ortelius tudományág: Növényvédelem
Növénykórtan, molekuláris növénykórtan (Komplex Környezettudományi Kollégium)30 %
Növénykórtan, molekuláris növénykórtan (Komplex Környezettudományi Kollégium)30 %
zsűri Komplex agrártudomány
Kutatóhely MTA Növényvédelmi Kutatóintézet
résztvevők Bacsó Renáta
Király Lóránt
Künstler András
Pogány Miklós
Polgár Zsolt
projekt kezdete 2009-04-01
projekt vége 2013-03-31
aktuális összeg (MFt) 15.302
FTE (kutatóév egyenérték) 4.68
állapot lezárult projekt
magyar összefoglaló
Összefoglaló

A kiterjedt genetikai kutatások ellenére ma is vitatott kérdés az, hogy: közvetlenül mi öli el a kórokozókat a rezisztens növényben? Az Rx gén által determinált extrém rezisztencia a burgonyában az X vírussal (PVX) szemben és a mi kísérleteink a nem-gazda rezisztencia mechanizmusával kapcsolatban arra engednek következtetni, hogy a reaktív oxigén fajták (ROS) központi szerepet játszanak a kórokozók gátlásában. Mindkét esetben korai rezisztenciáról van szó, és valószínűleg a szuperoxid (O2•‾ ) felhalmozódása miatt gátlódnak a kórokozók. Meggyőző, közvetlen bizonyítékok azonban hiányoznak.
Megvizsgáljuk, hogy a külsőleg alkalmazott ROS valóban gátolja-e a kórokozókat, és a fogékony gazdanövényt rezisztenssé teszi-e? Azt is tisztázzuk, hogy egyes antioxidánsok, pl. a szuperoxid dizmutáz (SOD) vagy a kataláz (CAT) visszafordítják-e a ROS hatását, és ezzel fogékonyabbá teszik-e a növényt? Továbbá ezeket a géneket transzformáljuk az Rx rezisztens burgonyába, és elemezzük azt, hogy a ROS hatása gyengül-e, és a PVX akkumulációja fokozódik-e a transzgenikus növényekben?
Az általunk létrehozott dohány- és burgonyanövényekben, amelyek magas szinten fejezik ki a ferritin és aldóz reduktáz géneket, megvizsgáljuk, hogy a O2•‾ vagy más prooxidánsok (H2O2, OH • ) által stimulált rezisztencia megváltozik-e? Azt is elemezzük, hogy azokban a növényekben, amelyeket oxigénhiányos vagy magas páratartalmú környezetben tartottunk, és amelyekben ezért a hiperszenzitív reakció tünetei nem tudnak kialakulni, csökken-e a ROS mennyisége, és ez csökkenti-e a vírus replikáció mértékét.
Végső célunk: kimutatni azt, hogy a O2•‾ vagy más ROS valóban oka-e a kórokozók gátlásának, ill. elölésének a rezisztens növényben.
angol összefoglaló
Summary

In spite of recent genetic research, it is still a debated question: what is arresting or killing pathogens in the resistant plant? Results on the Rx determined extreme resistance in potato to potato virus X (PVX) as well as our recent preliminary results with non-host resistance permit to suppose that reactive oxygen species (ROS) have a pivotal role in the arrest or killing viral or other pathogens in the resistant plant. In both cases resistance is a very early symptomless phenomenon and superoxide
( O2•‾) seems to be responsible for the inhibition of viral and fungal pathogens. However, convincing direct evidences are still lacking.
We will try to demonstrate that the externally applied ROS may arrest pathogens in plants and make susceptible host plants resistant to viral and other pathogens. Furthermore, antioxidants, such as superoxide dismutase (SOD) or catalase (CAT), may reverse the actions of ROS and supposedly inhibit the pathogen-arresting action of ROS and make plants more susceptible to infections. Therefore, we will try to incorporate these antioxidant genes into the Rx-resistant potato and will determine whether or not PVX accumulation increases in these transgenic plants?
Applying our transgenic tobacco and potato plants that overexpress the genes ferritin and aldose reductase, we will see how these genes can modify the resistance-stimulating action of O2•‾ or other ROS (H2O2, OH• ). We also try to clarify whether or not ROS production is really inhibited as a consequence of treatments, such as high humidity or lack of O2 , and whether suppression of ROS can influence virus replication?
Our final aim is to demonstrate that O2•‾ or other ROS essentially contribute to the action of killing pathogens in resistant plants.
vissza »