Magas mortalitású daganatos megbetegedések irányított tumorterápiás kezelésére alkalmas biokonjugátumok fejlesztése  részletek

súgó  nyomtatás 
vissza »

 

Projekt adatai

 
azonosító
119552
típus K
Vezető kutató Mező Gábor
magyar cím Magas mortalitású daganatos megbetegedések irányított tumorterápiás kezelésére alkalmas biokonjugátumok fejlesztése
Angol cím Development of bioconjugates for targeted tumor therapy of cancer types leading to high mortality
magyar kulcsszavak irányított tumorterápia, peptid hordozók. tumorellenes hatóanyagok, fág-könyvtárak, melanóma, tüdőrák, hasnyálmirigyrák, agytumorok
angol kulcsszavak targeted tumor therapy, peptide carrier, anticancer drugs, phage display libraries, melanoma, lung cancer, pancreatic cancer, brain cancer
megadott besorolás
Szerves-, biomolekuláris- és gyógyszerkémia (Műszaki és Természettudományok Kollégiuma)70 %
Ortelius tudományág: Gyógyszerkémia
Szerves-, biomolekuláris- és gyógyszerkémia (Műszaki és Természettudományok Kollégiuma)15 %
Tumorbiológia (Orvosi és Biológiai Tudományok Kollégiuma)15 %
zsűri Kémia 2
Kutatóhely Kémiai Intézet (Eötvös Loránd Tudományegyetem)
résztvevők Bánóczi Zoltán
Biri-Kovács Beáta
Bősze Szilvia
Dókus Endre Levente
Enyedi Kata Nóra
Halmos Gábor
Kapuvári Bence
Kertész István
Kóczán György
Kőhalmy Krisztina
Kőhidai László
Lajkó Eszter
Mező Diána Tünde
Oláhné Szabó Rita
Pethő Lilla
Schlosser Gitta Zsófia
Tóvári József
Trencsényi György
Várhegyi Lea Sára
Vári Balázs
projekt kezdete 2016-10-01
projekt vége 2022-09-30
aktuális összeg (MFt) 47.950
FTE (kutatóév egyenérték) 29.64
állapot lezárult projekt
magyar összefoglaló
A kutatás összefoglalója, célkitűzései szakemberek számára
Itt írja le a kutatás fő célkitűzéseit a témában jártas szakember számára.

A második vezető halálok rosszindulatú daganatos megbetegedésekhez kapcsolható. Vannak jól kezelhető daganatok, de olyanok is, ahol a mortalitás nagyon magas. Ez utóbbiakra nincs hatékony gyógymód. Ezen a területen hozhat jelentős áttörést az irányított tumorterápia. A módszer hatékonyságához szükséges, hogy ismerjük azokat a tumorspecifikus vagy a daganatokon túltermelődött receptorokat, amelyek célzására megfelelő irányító molekulákat tudunk tervezni. Azonban ezek a struktúrák nem mindig ismertek kellőképpen. Ezek feltérképezésében segíthetnek a fág bemutató rendszerek, amelyek segítségével a tumorsejtet specifikusan felismerő peptideket lehet szelektálni. A projektünk célja, hogy ilyen peptidek segítségével új peptid – hatóanyag konjugátumokat állítsunk elő, amelyek alkalmasak lehetnek a személyre szabott tumorterápiára. Ez nagyszámú szelektív és hatékony hatóanyag hordozó rendszer típust igényel a különböző tumorok esetén. Ezért hasnyálmirigyrák, tüdőrák és melanóma specifikus fág-könyvtárakból kiválasztott peptideket fogunk készíteni és szerkezetüket optimáljuk a minél hatékonyabb tumorsejtbe jutás érdekében. A leghatékonyabb peptidekből hatóanyag konjugátumokat készítünk, amelyek in vitro és in vivo tumorellenes hatását fogjuk vizsgálni, és az eredményeket össze fogjuk hasonlítani peptidhormon-alapú hatóanyagszállító rendszerek aktivitásával is. A hatékonyság szempontjából fontos vizsgálandó kérdés, hogy a hatóanyag úgy kapcsolódjon az irányító molekulához, hogy abból a szabad hatóanyag, vagy annak hatékony metabolitja szabaduljon fel a tumorban. Az így kialakított különböző konjugátumok kombinációja tovább növelheti a terápiás hatást, amit szintén vizsgálni fogunk.

Mi a kutatás alapkérdése?
Ebben a részben írja le röviden, hogy mi a kutatás segítségével megválaszolni kívánt probléma, mi a kutatás kiinduló hipotézise, milyen kérdéseket válaszolnak meg a kísérletek.

A kutatás során olyan konjugátumokat kívánunk előállítani, melyek alkalmasak lehetnek a hagyományos terápiákkal (sebészeti, sugárkezelés és/vagy kemoterápia) nem, vagy nem kielégítően gyógyítható rosszindulatú daganatos elváltozások kezelésére. Kutatásunk alapkérdése, hogy a célzott tumorterápia segítségével van-e esély a hatékonyabb gyógyításra. Ennek érdekében a következő kérdésekre keressük a választ:
1. Fág-könyvtárak segítségével kiválasztott sejt/szervspecifikus peptidekből azok méretének (pl. N- vagy C-terminálison rövidítés), aminosav összetételének (pl. Ala-scan), stabilitásának (ciklizálás, nem természetes aminosavak beépítése) változtatásával kaphatunk-e hatékonyabb célba juttató konstrukciókat? Ezen peptidek konjugátumaival elérhető-e jobb tumorellenes hatás, mint a természetes eredetű peptid (pl. hormon analógok) származékokkal?
2. Fokozható-e a tumornövekedés gátlás több megfelelő konjugátum (különböző irányító és hatóanyag konjugátumok keveréke) kombinációjával az adott daganattípuson? Kiváltható-e additív vagy szinergista hatás a vizsgált konjugátumok kombinációjával? Ha igen, akkor ez a hatás milyen biokémiai folyamatra vezethető vissza?
3. Hogy tudjuk hatékonyan gátolni a tumorok metasztázisát peptid-alapú hatóanyag szállító rendszerekkel?
4. Melyek a leghatékonyabb és legszelektívebb peptidek (pl. Angiopep2 vagy más sejtpenetráló peptidek) a hatóanyag vér-agy gáton (BBB) való átjuttatására (pl. glióma vagy tüdő, melanóma áttétek kezelésére)? Hogyan befolyásolja ezen peptidkonjugátumok BBB-n való átjutását, illetve az agyban való lokalizációját, ha a konjugátumhoz további irányító molekulát is kapcsolunk?

Mi a kutatás jelentősége?
Röviden írja le, milyen új perspektívát nyitnak az alapkutatásban az elért eredmények, milyen társadalmi hasznosíthatóságnak teremtik meg a tudományos alapját. Mutassa be, hogy a megpályázott kutatási területen lévő hazai és a nemzetközi versenytársaihoz képest melyek az egyediségei és erősségei a pályázatának!

Az onkológiai kórképek napjainkban a világon, és így hazánkban is a vezető halálokok egyikévé léptek elő. Megfelelő kezelésük az egészségügy egyik legfontosabb stratégiai kérdésévé vált. Magyarországon a daganatos betegségek a haláloki statisztikában a második helyet foglalják el. Számos rákos megbetegedés eredményesen gyógyítható, míg más daganatos kórképek esetében nem áll rendelkezésünkre megfelelően hatékony kezelés. Áttörést hozhat az irányított tumorterápia, amely növeli a hatóanyagok szelektivitását és csökkenti azok mellékhatását, ezáltal a beteg életminőségét is jelentősen javítja a kezelés alatt. A módszer lényege, hogy a hatóanyagot olyan irányító molekulához kapcsolják, amely felismeri a kizárólag a tumorsejteken, vagy az azokon nagyobb mennyiségben megjelenő receptorokat. Az irányító molekula ezekhez szelektíven kötődve képes a hatóanyagot a sejtekbe juttatni. Az elmúlt évtizedben óriási anyagi és emberi erő ráfordítással erre a célra ellenanyag-hatóanyag konjugátumokat fejlesztettek ki, de ezek a kutatások szerény eredményre vezettek. Ezért egyre nagyobb az érdeklődés a peptidalapú hatóanyag-szállító rendszerek iránt nagy szelektivitásuk, könnyebb metabolizmusuk és kisebb toxikus mellékhatásuk miatt. Kutatócsoportunk jelentős eredményeket ért el és megfelelő tapasztalatokra tett szert a célzott tumorterápiára alkalmas peptid-hatóanyag konjugátumok kifejlesztésében emlő, prosztata, és vastagbél tumorok esetén. Ezeket az ismereteket felhasználva célozzuk meg a kevésbé kezelhető, nagy mortalitású tumorok (pl.: rossz prognózisú tüdőrák, hasnyálmirigyrák stb.) gyógyítására alkalmas konjugátumok kifejlesztését. Jelen kutatás a megfelelő sejt/szervspecifikus irányító peptidek tervezésére, szintézisére, valamint az általunk kifejlesztett peptidek ismert gyógyszermolekulákhoz, történő konjugálására, továbbá a konjugátumok in vitro és in vivo vizsgálatára fókuszál. Az irányító peptidek kiválasztására (pl. fág-könyvtárak) számos irodalom található, de ezek rendszerezéséről, optimálásáról, hatóanyaghoz kapcsolásukról és összehasonlításukról kevés adat létezik. Az igazán hatékony terápia elérése érdekében ezek megvalósítása elengedhetetlen.

A kutatás összefoglalója, célkitűzései laikusok számára
Ebben a fejezetben írja le a kutatás fő célkitűzéseit alapműveltséggel rendelkező laikusok számára. Ez az összefoglaló a döntéshozók, a média, illetve az érdeklődők tájékoztatása szempontjából különösen fontos az NKFI Hivatal számára.

A daganatos megbetegedések gyógyításában az egyik legfontosabb kezelési mód a kemoterápia. Azonban közismert, hogy az alkalmazott kemoterápiás szerek számos mellékhatással rendelkeznek (pl. hajhullás, emésztési zavarok, továbbá az immunrendszer legyengülése folytán nő a fertőzésekkel szembeni érzékenység). Ezek a mellékhatások összefüggnek azzal, hogy a kemoterápiás szerek nem szelektívek. Ráadásul több olyan rosszindulatú daganatos megbetegedés van (pl. hasnyálmirigy-, tüdőrák), amelyekre igazán hatásos gyógymód nem létezik. Ezekben az esetekben is jelentős áttörést hozhat az egyénre szabott irányított daganatterápia. A módszer lényege, hogy a kemoterápiás szereket célzottan csak a daganatsejtekbe juttatjuk egy hordozó segítségével, ezáltal csökkentve a szer mellékhatását. A módszer alapkérdése, hogyan tudjuk a gyógyszert szelektíven a daganatsejtekbe juttatni. Ehhez szükség van arra, hogy a beteg és az egészséges sejtek különbségeit ismerjük. Egy lehetséges különbség az, hogy a daganatsejtek bizonyos felismerő egységeket (receptorokat) sokkal nagyobb mennyiségben termelnek, mint egészséges társaik. Kutatásunk célja, hogy találjunk ilyen receptorokat és az ezeket felismerő irányító molekulákat, amelyek segítségével a kemoterápiás szerek szelektíven a daganatsejtbe juttathatók. Annak érdekében, hogy a daganat elpusztításához elegendő mennyiségben juttassunk hatóanyagot a daganatsejtekbe, feltehetően több különböző receptor típust kell megcélozni. Ezért több különböző irányító molekula – hatóanyag variációt célszerű kifejleszteni, amelyeket kombinációban alkalmazva a daganatnövekedés szelektíven és több ponton gátolható. Kutatásaink ennek megvalósítására irányulnak.
angol összefoglaló
Summary of the research and its aims for experts
Describe the major aims of the research for experts.

Cancer is the second leading to death. There are cancer types that could be treated efficiently, but others have high mortality rate. Unfortunately, for the latter ones there is no efficient therapy. Targeted tumour therapy may provide a breakthrough in these fields. For the efficient targeted tumour therapy we have to know the specific or overexpressed target receptors on tumour cells to which appropriate peptides as homing devices can be developed. However, in many cases the cell surface components that could be attacked are not well known. In this case, specifically binding peptides can be selected by the aid of phage display. Our aim in this project is the development of new peptide – drug conjugates for personalized oncology that needs significant amount of versatile drug delivery systems (DDSs) with high selectivity and efficacy to the special tumour types. For this purpose tumour selective peptides for pancreatic and lung cancers as well as melanoma selected by phage display will be prepared and their sequences will be optimized to increase their cellular uptake by cancer cells. From the best compounds drug conjugates will be developed and their in vitro and in vivo anti-tumour activity on primary tumours and on metastases will be studied and compared with efficacy of hormone peptide based DDSs. The second most important problem to settle is the selection of efficient anti-cancer agents that can be bound to the peptide through an appropriate linkage allowing the release of the free drug or its active metabolite in cancer cells. Furthermore, combination of DDSs might increase the therapeutic effect that will also be investigated.

What is the major research question?
Describe here briefly the problem to be solved by the research, the starting hypothesis, and the questions addressed by the experiments.

Our goal is to develop conjugates that are suitable to treat cancer types that are resistant to conventional therapies (surgery, radiation and/or chemotherapy) or cannot be treated efficiently. The basic question in the focus of our research is: is it possible to cure cancer with higher efficiency using targeted tumour therapy?
Therefore, we would like to answer the following questions:
1. Whether the targeting function of the tumour specific peptides selected by phage display can be increased by modification of their structure (e.g. shortening the sequence at the N- and/or C-terminal, Ala-scan, cyclization, and insertion of non-native amino acids). Is it possible to reach elevated anti-tumour activity with the conjugates of these peptides compared to peptide analogues of native peptide hormones?
2. Can the tumour growth inhibition be enhanced with the combination of appropriate conjugates (mixture of different targeting peptide and drug conjugates) on the studied cancers? Can the combination treatment result in additive or synergistic effect? If yes, what could be the biochemical background of the process?
3. How can we efficiently prevent the formation of metastases using peptide based drug delivery systems?
4. What are the most efficient and selective peptides (e.g. Angiopep2 or other cell penetrating peptides) that can cross the blood brain barrier (BBB) for the treatment of brain tumours (e.g. glioblastoma or metastases of melanoma or lung cancer)? How could the attachment of further tumour specific homing peptide to the bioconjugate influence the crossing of BBB and localization in the brain?

What is the significance of the research?
Describe the new perspectives opened by the results achieved, including the scientific basics of potential societal applications. Please describe the unique strengths of your proposal in comparison to your domestic and international competitors in the given field.

Oncological malignancies are one of the leading causes of mortality worldwide, including Hungary. Their effective treatment became one of the most important strategical question of medicine. There are cancer types that can be treated efficiently, but for others, there is no appropriately efficient treatment. Targeted tumour therapy could be a breakthrough that increases drug selectivity and decreases side effects, therefore highly improving the quality of life of patients during treatment. The principal of targeted tumour therapy is that an anticancer agent is attached to a carrier molecule that recognizes receptors that are tumour specific or highly expressed on tumour cells. The carrier molecule is able to selectively bind to these receptors and deliver the drugs to the cells. In the last decades, huge efforts were made to develop antibody − drug conjugates for this purpose, but the results that came out were moderate. Therefore, peptide – drug conjugates received increased interest as drug delivery systems due to their high selectivity, easier metabolism and lower toxic side effects. Our research group has reached significant results and has huge experience in the development of peptide – drug conjugates for targeted tumour therapy, especially in case of breast, prostate and colon cancers. By using this knowledge, we aim to produce conjugates that target less treatable tumours causing high mortality (for example lung cancers with poor prognosis, pancreatic cancer, etc.). The present research focuses on designing and synthesizing appropriate cell-/organ-specific homing peptides and on their attachment to well-known anti-cancer agents, as well as on their in vitro and in vivo examination. To select the suitable targeting peptides (for example from phage libraries), there are several literature studies, though there are only few data about their systematization, optimization, drug conjugation and comparison. In order to reach highly effective therapy, these steps are indispensable.

Summary and aims of the research for the public
Describe here the major aims of the research for an audience with average background information. This summary is especially important for NRDI Office in order to inform decision-makers, media, and others.

Chemotherapy is considered to be one of the most important approaches in cancer treatment. However, it is well known, that the applied chemotherapeutic drugs possess several side effects, like hair loss, digestive problems, vomiting, furthermore enhanced sensitivity towards infections due to the weakness of the immune system. These side effects are related to the lack of selectivity of the chemotherapeutic drugs. Furthermore, there are tumour types (e.g. pancreatic, lung cancers) that do not have an efficient treatment yet. A recently investigated process called targeted tumour therapy may overcome these drawbacks. The primary question of the targeted cancer therapy is how to deliver the cytotoxic drug selectively into the cancer cells. For this purpose, the differences between cancer and healthy cells need to be known. One possible difference is that the cancer cells express certain recognizing structures (receptors) in a larger amount compared to the healthy ones. The aim of our research is to find such type of receptors and peptides that recognize them and which are suitable for selective delivery of the drugs to the cancer cells. In order to deliver appropriate amount of drugs into cancer cells for efficient tumour growth inhibition, probably different types of receptors must be targeted at the same time. Therefore, several targeting peptide – drug variations should be developed and their combined application could inhibit the tumour growth selectively and on different sites of action. The goal of our research is the realization of the above described project.





 

Zárójelentés

 
kutatási eredmények (magyarul)
A pályázat során célzott tumorterápiára alkalmas peptid – hatóanyag konjugátumokat szintetizáltunk (>100) és vizsgáltuk tumorellenes hatásukat in vitro és in vivo. Elsősorban a magas mortalitást okozó tumorokra (emlő, vastagbél, hasnyálmirigy, glioma, stb.) terveztünk olyan irányító peptideket, amelyek nagy szelektivitással a tumorsejtekbe juttatják a hatóanyagot megkímélve az egészséges szöveteket. Megállapítottuk, hogy az irányító peptidhez oxim-kötéssel kapcsolt daunomicin (Dau) kiváló rendszer az irányító peptidek szűrésére, mivel az oxim-kötés mind in vitro mind in vivo kísérletekben megfelelő stabilitással rendelkezik, és a Dau autofluoreszcens tulajdonsága miatt alkalmas a konjugátum sejtfelvételének vizsgálatára és a hatóanyag vagy annak metabolitjának a sejtbeni lokalizációjának meghatározására áramlási citométerrel és/vagy konfokális lézer mikroszkóp segítségével. A konjugátumok egereken történt in vivo tumornövekedés gátlása mellett vizsgáltuk azok krónikus és akut toxicitásukat és metasztázisra gyakorolt hatásukat. Megállapítottuk, hogy a konjugátumok minden esetben visszaszorították a hatóanyag toxikus mellékhatását és sokszor hatékonyabb tumorellene hatással rendelkeztek az alkalmazott dózisokban, mint a Dau a maximum tolerálható dózisban. Tehát lényegesen sikerült a terápiás ablak szélesítése a konjugátumok segítségével. Új hatékony tumorellenes szereket és hatékony formulázási módszereket is kidolgoztunk a biohasznosíthatóság érdekében (ld. a beszámolóban).
kutatási eredmények (angolul)
In this project peptide – drug conjugates were prepared (>100) for targeted tumor therapy and their in vitro and in vivo antitumor effect was investigated. The homing peptides were developed mainly for tumor types causing high mortality (breast, colon, pancreatic cancers, glioma, etc.), that can target the drugs selectively and specifically to tumor cells sparing the healthy tumor tissues. It was indicated that the conjugates in which the daunomycin is attached to the homing peptides via oxime-linkage are suitable for selection of the most optimal structure of homing peptides. The reason is that the oxime bond is stable both in in vitro and in vivo experiments, furthermore the autofluorescence properties of Dau provides a good tool for the study of the cellular uptake and localization of the drug or its metabolite in the cells. These parameters were studied by flow cytometer and confocal laser microscopy. Next to the in vivo antitumor effect of the conjugates in mice, their chronic and acute toxicity and inhibition of metastases were also investigated. It was indicated the conjugates showed much less toxicity in all cases in comparison with the free drug at the maximum tolerated doses. Furthermore, the many of the conjugates were more active on tumor cells than the free drug. In this way we could increase the therapeutic windows of the applied drug. New antitumor drugs and efficient formulations were also developed for the improvement bioavailability (see in the summary).
a zárójelentés teljes szövege https://www.otka-palyazat.hu/download.php?type=zarobeszamolo&projektid=119552
döntés eredménye
igen





 

Közleményjegyzék

 
Sabine Schuster: Synthesis of GnRH and Somatostatin Cytotoxic Drug Conjugates, ELTE Doktori Iskola, 2019
Andrea Angello Pierluigi Tripodi: Development of a novel class of cyclic NGR peptides for targeted drug delivery, ELTE Doktori Iskola, 2020
Ivan Randelovic: Small molecule peptide-drug conjugates for targeted drug delivery in cancer therapy, Semmelweis Egyetem Doktori Iskola, 2021
Pethő Lilla: IRÁNYÍTOTT TUMORTERÁPIÁBAN ALKALMAZHATÓ HATÓANYAG-PEPTID KONJUGÁTUMOK HATÁSÁT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK VIZSGÁLATA, ELTE Doktori Iskola, 2019
Pethő L, OLáh-Szabó R, Mező G.: Influence of the Daunomycin Position on Bioactivity in Angiopep-2 - Drug Conjugates, 36th EPS Proceedings, 2022
Dókus LE, Lajkó E, Szász ZA, Vári-Mező D, Takács A, Kőhidai L, Mező G: Development of Pancreatic Tumor Specific Daunomycin – Peptide Conjugates Using Homing Peptides Selected by Phage Display Technique, 36th EPS Proceedings, 2022
Baranyai Z, Biri-Kovács B, Krátký M, Szeder B, Debreczeni ML, Budai J, Kovács B, Horváth L, Pári E, Németh Z, Cervenak L, Zsila F, Méhes E, Kiss É, Vinšová J, Bősze S.: Cellular Internalization and Inhibition Capacity of New Anti-Glioma Peptide Conjugates: Physicochemical Characterization and Evaluation on Various Monolayer- and 3D-Spheroid-Based in Vitro Platforms, J Med Chem 64: 2982-3005, 2021
Vári B, Dókus L, Borbély A, Gál A, Vári-Mező D, Randelovic I, Varga Z, Szoboszlai N, Mező G, Tóvári J: SREKA-targeted liposome for targeted therapy of highly metastatic cancers, Drug Delivery (submitted), 2022
Schuster S, Juhász É, Halmos G, Neundorf I, Gennari C, Mező G.: Development and biochemical characterization of self-immolative linker containing GnRH-III-drug conjugates., Int. J. Mol. Sci. 23, 5071, 2022
Kiss K, Hegedüs K, Vass P, Vári-Mező D, Farkas A, Nagy ZK, Molnár L, Tóvári J, Mező G, Marosi G.: Development of fast-dissolving dosage forms of curcuminoids by electrospinning for potential tumor therapy application., Int. J. Pharm. 611: 121327, 2022
Farkasinszky G, Dénes N, Rácz Sz, Kis A, Péliné Szabó J, Opposits G, Veres G, Balkay L, Kertész I, Mező G, Hunyadi J, Trencsényi Gy.: In vivo imaging of ischemia/reperfusion-mediated Aminopeptidase N expression in surgical rat model using 68Ga-NOTA-c(NGR)., IN VIVO 36: 657-666, 2022
Szabo JP, Denes N, Arato V, Racz S, Kis A, Opposits G, Kepes Z, Hajdu I, Joszai I, Emri M, Kertesz I, Mezo G, Trencsenyi G.: In Vivo Imaging of Neo-angiogenesis of Transplanted Metastases in Subrenal Capsule Assay Induced Rat Model, In Vivo 36: 1667-1675, 2022
Enyedi KN, Tóth S, Szakács G, Mező G: NGR-peptide-drug conjugates with dual targeting properties, PLOS ONE 12: (6) e0178632, 2017
Schuster S, Biri-Kovács B, Szeder B, Farkas V, Buday L, Szabó Z, Halmos G, Mező G.: Synthesis and in vitro biochemical evaluation of oxime bondlinked daunorubicin–GnRH-III conjugates developed for targeted drug delivery, Beilstein J Org Chem 14: 756-771, 2018
Tripodi AAP, Tóth S, Enyedi KN, Schlosser G, Szakács G, Mező G.: Development of novel cyclic NGR peptide–daunomycin conjugates with dual targeting property, Beilstein J Org Chem 14: 911-918, 2018
Vrettos EI, Mező G, Tzakos A.: On the design principles of peptide–drug conjugates for targeted drug delivery to the malignant tumor site, Beilstein J Org Chem 14: 930-954, 2018
Polgár L, Lajkó E, Soós P, Láng O, Manea M, Merkely B, Mező G, Kőhidai L.: Drug targeting to decrease cardiotoxicity – determination of the cytotoxic effect of GnRH-based conjugates containing doxorubicin, daunorubicin and methotrexate on human, Beilstein J Org Chem 14: 1583-1594, 2018
Schuster S, Biri-Kovács B, Borbély A, Sewald N, Neundorf I, Gennari C, Mező G.: Synthesis and biochemical evaluation of GnRH-III-drug conjugates, J. Pept. Sci. SI. p. 79, 2018
Tripodi AAP, Tóth S, Randelovic I, Tóvári J, Mező G.: NGR-Dau conjugates a favorable tumor-homing motif with potential dual-targeting, J. Pept. Sci. SI. p. 162, 2018
Enyedi KN, Tripodi AAP, Mező G.: Biochemical-activity studies of NGR-peptide-drug conjugates for targeted tumour therapy, J. Pept. Sci. SI. p. 166-167, 2018
Pethő L, Murányi J, Kram N, Bökönyi G, Csík G, Mező G.: Synthesis and in vitro biological effect of GnRH-porphyrin IX conjugate, J. Pept. Sci. SI. p. 167, 2018
Adorján AE, Bősze S, Szabó I, Mező G.: Structure-activity relationship of HER2 receptor targeting peptide and its derivatives in targeted tumor therapy, J. Pept. Sci. SI. p. 167-168, 2018
Lajkó E, Spring S, Hegedüs R, Biri-Kovács B, Ingebrandt S, Mező G, Kőhidai L.: Comparative cell biological study of in vitro antitumor and antimetastatic activity on melanoma cells of GnRH-III-containing conjugates modified with short-chain fatty ac, Beilstein J Org Chem 14: 2495-2509, 2018
Schuster S, Biri-Kovács B, Szeder B, Farkas V, Buday L, Szabó Z, Halmos G, Mező G.: Synthesis and in vitro biochemical evaluation of oxime bondlinked daunorubicin–GnRH-III conjugates developed for targeted drug delivery, Beilstein J Org Chem 14: 756-771, 2018
Tripodi AAP, Tóth S, Enyedi KN, Schlosser G, Szakács G, Mező G.: Development of novel cyclic NGR peptide–daunomycin conjugates with dual targeting property, Beilstein J Org Chem 14: 911-918, 2018
Vrettos EI, Mező G, Tzakos A.: On the design principles of peptide–drug conjugates for targeted drug delivery to the malignant tumor site, Beilstein J Org Chem 14: 930-954, 2018
Polgár L, Lajkó E, Soós P, Láng O, Manea M, Merkely B, Mező G, Kőhidai L.: Drug targeting to decrease cardiotoxicity – determination of the cytotoxic effect of GnRH-based conjugates containing doxorubicin, daunorubicin and methotrexate on human, Beilstein J Org Chem 14: 1583-1594, 2018
Schuster S, Biri-Kovács B, Borbély A, Sewald N, Neundorf I, Gennari C, Mező G.: Synthesis and biochemical evaluation of GnRH-III-drug conjugates, Proceedings of the 35th European Peptide Symposium, pp. 80-83, 2018
Tripodi AAP, Tóth S, Randelovic I, Tóvári J, Mező G.: NGR-Dau conjugates a favorable tumor-homing motif with potential dual-targeting, Proceedings of the 35th European Peptide Symposium, pp. 297-299, 2018
Enyedi KN, Tripodi AAP, Mező G.: Biochemical-activity studies of NGR-peptide-drug conjugates for targeted tumour therapy, Proceedings of the 35th European Peptide Symposium, pp. 315-316, 2018
Pethő L, Murányi J, Kram N, Bökönyi G, Csík G, Mező G.: Synthesis and in vitro biological effect of GnRH-porphyrin IX conjugate, Proceedings of the 35th European Peptide Symposium, pp. 317-319, 2018
Adorján AE, Bősze S, Szabó I, Mező G.: Structure-activity relationship of HER2 receptor targeting peptide and its derivatives in targeted tumor therapy, Proceedings of the 35th European Peptide Symposium, pp. 320-322, 2018
Lajkó E, Spring S, Hegedüs R, Biri-Kovács B, Ingebrandt S, Mező G, Kőhidai L.: Comparative cell biological study of in vitro antitumor and antimetastatic activity on melanoma cells of GnRH-III-containing conjugates modified with short-chain fatty ac, Beilstein J Org Chem 14: 2495-2509, 2018
Kiss K, Biri-Kovács B, Szabó R, Ranđelović I, Enyedi KN, Schlosser G, Orosz Á, Kapuvári B, Tóvári J, Mező G.: Sequence modification of heptapeptide selected by phage display as homing device for HT-29 colon cancer cells to improve the anti-tumour activity of drug delivery systems, Eur J Med Chem. 176:105-116., 2019
Pethő L, Mező G, Schlosser G.: Overcharging Effect in Electrospray Ionization Mass Spectra of Daunomycin-Tuftsin Bioconjugates., Molecules. 16;24(16), 2019
Lajkó E, Hegedüs R, Mező G, Kőhidai L.: Apoptotic Effects of Drug Targeting Conjugates Containing Different GnRH Analogs on Colon Carcinoma Cells., Int J Mol Sci. 20: 4421, 2019
Schuster S, Biri-Kovács B, Szeder B, Buday L, Gardi J, Szabó Z, Halmos G, Mező G.: Enhanced In Vitro Antitumor Activity of GnRH-III-Daunorubicin Bioconjugates Influenced by Sequence Modification., Pharmaceutics. 10(4):223., 2018
Randelovic I, Schuster S, Kapuvári B, Fossati G, Steinkühler C, Mező G, Tóvári J.: Improved In Vivo Anti-Tumor and Anti-Metastatic Effect of GnRH-III-Daunorubicin Analogs on Colorectal and Breast Carcinoma Bearing Mice, Int J Mol Sci. 20: 4763, 2019
Pethő L, Murányi J, Pénzes K, Gurbi B, Brauswetter D, Halmos G, Csík G, Mező G:: Suitability of GnRH Receptors for Targeted Photodynamic Therapy in Head and Neck Cancers., Int J Mol Sci, 20: 5027, 2019
Tripodi AAP, Randelovic I, Biri-Kovács B, Szeder B, Mező G, Tóvári J.: In vivo tumor growth inhibition and antiangiogenic effect of cyclic NGR peptide-daunomycin conjugates developed for targeted drug delivery, Pathology & Oncology Research, 2019
Tripodi AAP, Randelovic I, Biri-Kovács B, Szeder B, Mező G, Tóvári J.: In vivo tumor growth inhibition and antiangiogenic effect of cyclic NGR peptide-daunomycin conjugates developed for targeted drug delivery, Pathology & Oncology Research, 26(3): 1879-1892, 2020
Biri-Kovács B, Adorján A, Szabó I, Szeder B, Bősze S, Mező G.: Structure-activity relationship of HER2 receptor targeting peptide and its derivatives in targeted tumor therapy., Biomolecules 10(2): pii: E183., 2020
Pethő, L, Kasza G, Lajkó E, Láng O, Kőhidai L, Iván B, Mező G.: Amphiphilic drug-peptide-polymer conjugates based on poly(ethylene glycol) and hyperbranched polyglycerol for epidermal growth factor receptor targeting: the effect of th, Soft Matter 16: 5759-5769, 2020
Kiss K, Vass P, Farkas A, Hirsch E, Szabó E, Mező G, Nagy ZK, Marosi G.: A solid doxycycline HP-β-CD formulation for reconstitution (iv bolus) prepared by scaled-up electrospinning., Int J Pharm. 586: 119539, 2020
Dókus LE, Lajkó E, Randelovic I, Mező D, Schlosser G, Kőhidai L, Tóvári J, Mező G.: Phage Display-Based Homing Peptide-Daunomycin Conjugates for Selective Drug Targeting to PANC-1 Pancreatic Cancer., Pharmaceutics 12: 576, 2020
Al-Majidi M, Szabó D, Dókus L, Steckel A, Mező G, Schlosser G.: Energy‐resolved HCD fragmentation of daunorubicin‐peptide conjugates, J Mass Spectrom 55(10): e4641., 2020
Kis A, Dénes N, Szabó JP, Arató V, Jószai I, Enyedi KN, Lakatos Sz, Garai I, Mező G, Kertész I, Trencsényi Gy.: In vivo assessment of aminopeptidase N (APN/CD13) specificity of different 68Ga-labelled NGR derivatives using PET/MRI imaging., Int J Pharm. 589: 119881, 2020
Tripodi AAP, Randelovic I, Biri-Kovács B, Szeder B, Mező G, Tóvári J.: In vivo tumor growth inhibition and antiangiogenic effect of cyclic NGR peptide-daunomycin conjugates developed for targeted drug delivery, Pathology & Oncology Research, 26(3): 1879-1892, 2020
Biri-Kovács B, Adorján A, Szabó I, Szeder B, Bősze S, Mező G.: Structure-activity relationship of HER2 receptor targeting peptide and its derivatives in targeted tumor therapy., Biomolecules 10(2): pii: E183., 2020
Pethő, L, Kasza G, Lajkó E, Láng O, Kőhidai L, Iván B, Mező G.: Amphiphilic drug-peptide-polymer conjugates based on poly(ethylene glycol) and hyperbranched polyglycerol for epidermal growth factor receptor targeting: the effect of th, Soft Matter 16: 5759-5769, 2020
Kiss K, Vass P, Farkas A, Hirsch E, Szabó E, Mező G, Nagy ZK, Marosi G.: A solid doxycycline HP-β-CD formulation for reconstitution (iv bolus) prepared by scaled-up electrospinning., Int J Pharm. 586: 119539, 2020
Dókus LE, Lajkó E, Randelovic I, Mező D, Schlosser G, Kőhidai L, Tóvári J, Mező G.: Phage Display-Based Homing Peptide-Daunomycin Conjugates for Selective Drug Targeting to PANC-1 Pancreatic Cancer., Pharmaceutics 12: 576, 2020
Al-Majidi M, Szabó D, Dókus L, Steckel A, Mező G, Schlosser G.: Energy‐resolved HCD fragmentation of daunorubicin‐peptide conjugates, J Mass Spectrom 55(10): e4641., 2020
Kis A, Dénes N, Szabó JP, Arató V, Jószai I, Enyedi KN, Lakatos Sz, Garai I, Mező G, Kertész I, Trencsényi Gy.: In vivo assessment of aminopeptidase N (APN/CD13) specificity of different 68Ga-labelled NGR derivatives using PET/MRI imaging., Int J Pharm. 589: 119881, 2020
Borbély A, Pethő L, Szabó I, Al-Majidi M, Steckel A, Nagy T, Kéki S, Kalló G, Csősz É, Mező G, Schlosser G.: Structural characterization of daunomycin-peptide conjugates by various tandem mass spectrometric techniques., Int J Mol Sci 22: 1648, 2021
Dénes N, Kis A, Szabó JP, Jószai I, Hajdu I, Arató V, Enyedi KN, Mező G, Hunyadi J, Trencsényi G, Kertész I.: In vivo preclinical assessment of novel 68Ga-labelled peptides for imaging of tumor associated angiogenesis using positron emission tomography imaging., APPLIED RADIATION AND ISOTOPES 174: 109778, 2021
Kis A, Dénes N, Szabó JP, Arató V, Beke L, Matolay O, Enyedi KN, Méhes G, Mező G, Bai P, Kertész I, Trencsényi G.: In Vivo Molecular Imaging of the Efficacy of Aminopeptidase N (APN/CD13) Receptor Inhibitor Treatment on Experimental Tumors Using 68 Ga-NODAGA-c(NGR) Peptide, Biomed Res Int 2021: Article No.: 6642973, 2021
Dókus Levente E., Lajkó Eszter, Ranđelović Ivan, Mező Diána, Schlosser Gitta, Kőhidai László, Tóvári József, Mező Gábor: Phage Display-Based Homing Peptide-Daunomycin Conjugates for Selective Drug Targeting to PANC-1 Pancreatic Cancer, PHARMACEUTICS 12: (6) p. 576., 2020
Kiss Krisztina, Vass Panna, Farkas Attila, Hirsch Edit, Szabó Edina, Mező Gábor, Nagy Zsombor K., Marosi György: A solid doxycycline HP-beta-CD formulation for reconstitution (i.v. bolus) prepared by scaled-up electrospinning, INTERNATIONAL JOURNAL OF PHARMACEUTICS 586: 119539, 2020
Pethő Lilla, Kasza György, Lajkó Eszter, Láng Orsolya, Kőhidai László, Iván Béla, Mező Gábor: Amphiphilic drug–peptide–polymer conjugates based on poly(ethylene glycol) and hyperbranched polyglycerol for epidermal growth factor receptor targeting: the effect of conjugate aggregation on in vitro activity, SOFT MATTER 16: (24) pp. 5759-5769., 2020
Pethő Lilla, Kasza György, Lajkó Eszter, Láng Orsolya, Kőhidai László, Iván Béla, Mező Gábor: Amphiphilic drug–peptide–polymer conjugates based on poly(ethylene glycol) and hyperbranched polyglycerol for epidermal growth factor receptor targeting: the effect of conjugate aggregation on in vitro activity, SOFT MATTER 16: (24) pp. 5759-5769., 2020
Tripodi A.A.P., Ranđelović I., Biri-Kovács B., Szeder B., Mező G., Tóvári J.: In Vivo Tumor Growth Inhibition and Antiangiogenic Effect of Cyclic NGR Peptide-Daunorubicin Conjugates Developed for Targeted Drug Delivery, PATHOLOGY AND ONCOLOGY RESEARCH 26: (3) pp. 1879-1892., 2020
Ranđelović Ivan, Schuster Sabine, Kapuvári Bence, Fossati Gianluca, Steinkühler Christian, Mező Gábor, Tóvári József: Improved In Vivo Anti-Tumor and Anti-Metastatic Effect of GnRH-III-Daunorubicin Analogs on Colorectal and Breast Carcinoma Bearing Mice, INTERNATIONAL JOURNAL OF MOLECULAR SCIENCES 20: (19) p. 4763., 2019
Sabine Schuster, Beáta Biri-Kovács, Bálint Szeder, Viktor Farkas, László Buday, Zsuzsanna Szabó, Gábor Halmos, Gábor Mező: Synthesis and in vitro biochemical evaluation of oxime bond-linked daunorubicin–GnRH-III conjugates developed for targeted drug delivery, BEILSTEIN JOURNAL OF ORGANIC CHEMISTRY 14: pp. 756-771., 2018
Schuster Sabine, Biri-Kovács Beáta, Szeder Bálint, Buday László, Gardi János, Szabó Zsuzsanna, Halmos Gábor, Mező Gábor: Enhanced In Vitro Antitumor Activity of GnRH-III-Daunorubicin Bioconjugates Influenced by Sequence Modification, PHARMACEUTICS 10: (4) 233, 2018
Vrettos EI, Mező G, Tzakos AG: On the design principles of peptide-drug conjugates for targeted drug delivery to the malignant tumor site, BEILSTEIN JOURNAL OF ORGANIC CHEMISTRY 14: pp. 930-954., 2018
Enyedi KN, Toth S, Szakacs G, Mezo G: NGR-peptide-drug conjugates with dual targeting properties., PLOS ONE 12: (6) e0178632, 2017





 

Projekt eseményei

 
2022-05-02 14:14:05
Résztvevők változása
2022-04-08 14:45:27
Résztvevők változása
2021-02-17 13:39:52
Résztvevők változása
2021-01-29 19:47:56
Kutatóhely váltás
A kutatás helye megváltozott. Korábbi kutatóhely: MTA-ELTE Peptidkémiai Kutatócsoport (Eötvös Loránd Tudományegyetem), Új kutatóhely: Kémiai Intézet (Eötvös Loránd Tudományegyetem).
2020-09-17 15:46:34
Résztvevők változása




vissza »