Innovation resilience in food production and consumption  Page description

Help  Print 
Back »

 

Details of project

 
Identifier
120563
Type K
Principal investigator Tóth, József
Title in Hungarian Az élelmiszer termelés és fogyasztás innovációs alkalmazkodása
Title in English Innovation resilience in food production and consumption
Keywords in Hungarian élelmiszer, dinamikus képességek, fogyasztói fizetési hajlandóság, érték létrehozás- és megosztás
Keywords in English food, dynamic capabilities, consumer willingness to pay, value creation and appropriation
Discipline
Economics (Council of Humanities and Social Sciences)100 %
Ortelius classification: Agricultural economics
Panel Economics
Department or equivalent INSTITUTE OF SUSTAINABLE DEVELOPMENT (Corvinus University of Budapest)
Participants Balogh, Jeremiás Máté
Török, Áron
Starting date 2016-11-01
Closing date 2022-10-31
Funding (in million HUF) 15.963
FTE (full time equivalent) 3.35
state running project





 

Final report

 
Results in Hungarian
Kutatásunkat két nagy kérdéskör mentén végeztük, melyek további részkérdéseket öleltek fel: 1. Milyen tényezők magyarázzák a hazai élelmiszergazdaság innovációs kihívásokra adott válaszait, és 2. Az innovatív termékek milyen mértékben meggyőzőek a fogyasztói oldal számára abban az értelemben, hogy milyen feltételekkel és mennyit hajlandó többletként áldozni ezek fogyasztására. Kutatásainkat empirikus megfigyelésekre alapoztuk. Ebben a keretben először 151 hazai élelmiszergazdasági vállalkozás innovációs tevékenységéről, teljesítményéről és motivációiról gyűjtöttünk adatokat. Ezek elemzésével 6 konferencia közleményt és 2 folyóiratcikket jelentettünk meg. Második empirikus vizsgálatunk az innovatív élelmiszerekért történő fizetési hajlandóságot vizsgálta. Ennek eredményeit 1 db Q1-es folyóiratcikkben tettük közzé. A kutatás teljes időtartama alatt 29 publikációnk jelent meg a témában. Összesített impakt faktor ezekre a publikációkra: 19,873.
Results in English
Our research was conducted along two broad themes, which covered further sub-questions: 1. what factors explain the responses of the domestic food economy to innovation challenges, and 2. the extent to which innovative products are convincing to consumers in terms of the conditions under which they are willing to spend extra on their consumption and the amount they are willing to spend. Our research is based on empirical observations. In this framework, we first collected data on the innovation activities, performance and motivations of 151 domestic food businesses. These were analysed and published in 6 conference papers and 2 journal articles. Our second empirical study examined the willingness to pay for innovative food products. The results were published in 1 journal article in Q1. During the whole period of the research, we published 29 papers on the topic. Aggregate impact factor for these publications: 19.873.
Full text https://www.otka-palyazat.hu/download.php?type=zarobeszamolo&projektid=120563
Decision
Yes





 

List of publications

 
Aron, Torok ✉ ; Jozsef, Toth ; Jeremias, Mate Balogh: Networking theory of innovation in practice – The Hungarian case, AGRICULTURAL ECONOMICS-ZEMEDELSKA EKONOMIKA 64 : 12 pp. 536-545. , 10 p., 2018
Tóth József, Migliore Giuseppina, Balogh Jeremiás Máté, Rizzo Giuseppina: Exploring Innovation Adoption Behavior for Sustainable Development, AGRONOMY 10: (4) 612, 2020
Tóth József, Migliore Giuseppina, Schifani Giorgio, Rizzo Giuseppina: Sustainable Value Creation in the Food Chain, SUSTAINABILITY 12: (4) 1438, 2020
Tóth József, Migliore Giuseppina, Schifani Giorgio, Rizzo Giuseppina: Sustainable Value Creation in the Food Chain, In: József, Popp; Zoltán, Lakner; Judit, Oláh (szerk.) Sustainability in Food Consumption and Food Security, MDPI (2020) pp. 57-68., 2020
Tóth József, Rizzo Giuseppina: Search Strategies in Innovation Networks, In: József, Popp; Zoltán, Lakner; Judit, Oláh (szerk.) Sustainability in Food Consumption and Food Security, MDPI (2020) pp. 69-86., 2020
Áron Török, József Tóth, Jeremiás Máté Balogh: Push or Pull?, JOURNAL OF INNOVATION & KNOWLEDGE 4: (4) pp. 234-239., 2019
Aron Torok, Jozsef Toth, Jeremiás Máté Balogh: Networking theory of innovation in practice, In: 30th International Conference of Agricultural Economists (ICAE 2018), (2018) online, 2018
J. Toth, A. Torok, J.M. Balogh: Networking theory of innovation in practice, In: 30th International Conference of Agricultural Economists (ICAE 2018), (2018) 277158, 2018
József Tóth, Jeremiás Máté Balogh, Áron Török: Policy consequences of slow innovation in the Hungarian food industry, In: A Közös Agrárpolitika jövője – Konferencia, (2018) online, 2018
Tóth József: Innovation trends in the food industry, , 2018
József Tóth, Sándor Elek: Trust and Innovation in the Hungarian Food SMEs – a Behavioural Approach, In: TIMTED 2017, (2017) pp. 44-45., 2017
Tóth J, Fertő I: Innovation in the Hungarian food economy, AGRICULTURAL ECONOMICS-ZEMEDELSKA EKONOMIKA 63: (1) pp. 43-51., 2017
Fertő I, Molnár A, Tóth J: Borderless ideas – open innovation in the Hungarian food chain, BRITISH FOOD JOURNAL 118: (6) pp. 1494-1515., 2016
Tóth, József; Migliore, Giuseppina; Schifani, Giorgio ; Rizzo, Giuseppina: Sustainable Value Creation in the Food Chain: A Consumer Perspective, SUSTAINABILITY 12 : 4 Paper: 1438 , 12 p., 2020
Tóth, József; Migliore, Giuseppina; Balogh, Jeremiás Máté ; Rizzo, Giuseppina: Exploring Innovation Adoption Behavior for Sustainable Development: The Case of Hungarian Food Sector, AGRONOMY 10 : 4 Paper: 612 , 12 p., 2020
Tóth, József ; Rizzo, Giuseppina: Search strategies in Innovation Networks: the Case of the Hungarian Food Industry, Presentation, 14th International European Forum,, 2020
Hamam, Manal; D'Amico, Mario ; Zarbà, Carla ; Chinnici, Gaetano ; Tóth, József: Eco-Innovations Transition of Agri-food Enterprises Into a Circular Economy, FRONTIERS IN SUSTAINABLE FOOD SYSTEMS 6 Paper: 845420 , 15 p., 2022
Tóth, József; Rizzo, Giuseppina: Search Strategies in Innovation Networks: the Case of the Hungarian Food Industry, SUSTAINABILITY 12 : 5 Paper: 1752 , 18 p., 2020
Király, Gábor; Rizzo, Giuseppina ; Tóth, József: Transition to organic farming: a case from Hungary, AGRONOMY 12 : 10 Paper: 2435 , 16 p., 2022
Török Áron, Tóth József, Balogh Jeremiás Máté: Patterns of innovation in the SMEs of the Hungarian agri-food industry, Conference paper, IFAMA World Conference, Miami, Florida, June 18-21, 2017, 2017
Tóth József, Balogh Jeremiás Máté, Török Áron: Innovation production function for the Hungarian agro-food SMEs – a hurdle estimation, In: XV EAAE Congress 2017: Parma, August 28th - September 1st 2017, 2017
Tóth József, Török Áron, Balogh Jeremiás: Networking theory of innovation in practice. The Hungarian case, http://www.fooddynamics.org/data/Program_Igls_2018_020218.pdf, 2018
Tóth József, Török Áron, Balogh Jeremiás: Policy consequences of slow innovation in the Hungarian food industry, 162nd EAAE Seminar, A Közös Agrárpolitika jövője – MAKE Konferencia, 2018
Tóth József, Török Áron, Balogh Jeremiás: Innovation in the European food economy, 14th Annual International Conference on Economics and Business CHALLENGES IN THE CARPATHIAN BASIN, Innovation and technology in the knowledge based economy, 2018
Tóth József, Török Áron, Balogh Jeremiás: Networking theory of innovation in practice. A Pan-European overview based on the Community Innovation Survey, 30th International Conference of Agricultural Economists, Vancouver, Canada, 2018
Török Áron ; Tóth József ; Balogh Jeremiás Máté: Push or Pull?: The nature of innovation process in the Hungarian food SMEs, JOURNAL OF INNOVATION & KNOWLEDGE 4 : 4 pp. 234-239., 2019
Batista, L ; Dora, M ; Tóth, J ; Molnár, A ; Malekpoor, H ; Kumari, S: Knowledge management for food supply chain synergies – a maturity level analysis of SME companies, PRODUCTION PLANNING AND CONTROL 30 : 10-12 pp. 995-1004., 2019
Tóth József ; Balogh Jeremiás Máté ; Török Áron: Behavioural aspects of innovation decisions: the case of Hungarian food industry, Presentation, 13th International European Forum (Igls-Forum*) (169thEAAE Seminar) on System Dynamics and Innovation in Food Networks, Garmisch-Partenkirchen, Németország, 2019
Tóth József: Innovation Trends in Food Processing Sector in Europe, Presentation, Partium International Conference on Management Trends in the 21st Century September 2-3, 2019, Oradea, Romania, 2019
Alhendi, Osama ; Tóth, József ; Lengyel, Péter ; Balogh, Péter: Tolerance, Cultural Diversity and Economic Growth: Evidence from Dynamic Panel Data Analysis, ECONOMIES 9 : 1 Paper: 20 , 16 p., 2021
Batista, L ; Dora, M ; Tóth, J ; Molnár, A ; Malekpoor, H ; Kumari, S: Knowledge management for food supply chain synergies – a maturity level analysis of SME companies, PRODUCTION PLANNING AND CONTROL 30 : 10-12 pp. 995-1004., 2019





 

Events of the project

 
2022-11-17 14:58:56
Kutatóhely váltás
A kutatás helye megváltozott. Korábbi kutatóhely: 2022_VÁLLALKOZÁS ÉS INNOVÁCIÓ INTÉZET (Budapesti Corvinus Egyetem), Új kutatóhely: 2022_FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS INTÉZET (Budapesti Corvinus Egyetem).
2020-02-12 13:34:37
Kutatóhely váltás
A kutatás helye megváltozott. Korábbi kutatóhely: _GTK / Agrárközgazdaságtani és Vidékfejlesztési Tanszék (Budapesti Corvinus Egyetem), Új kutatóhely: Vállalkozásfejlesztési Intézet (Budapesti Corvinus Egyetem).
2017-10-04 12:06:17
Résztvevők változása




Back »