Transz-zsírsavak metabolizmusának és toxicitásának vizsgálata  részletek

súgó  nyomtatás 
vissza »

 

Projekt adatai

 
azonosító
125201
típus K
Vezető kutató Csala Miklós
magyar cím Transz-zsírsavak metabolizmusának és toxicitásának vizsgálata
Angol cím Metabolism and toxicity of dietary trans-fatty acids
magyar kulcsszavak lipotoxicitás, transz-zsírsavak, kardiovaszkuláris betegségek, diabétesz, endoplazmás retikulum stressz, zsírsavdeszaturáció
angol kulcsszavak lipotoxicity, trans-fatty acids, cardiovascular diseases, diabetes, endoplasmic reticulum stress, fatty acid desaturation
megadott besorolás
Általános biokémia és anyagcsere (Orvosi és Biológiai Tudományok Kollégiuma)80 %
Ortelius tudományág: Biokémia
Anyagcsere (Orvosi és Biológiai Tudományok Kollégiuma)15 %
Ortelius tudományág: Metabolizmus
Az előbbiekhez köthető betegségek biológiai alapjai (Orvosi és Biológiai Tudományok Kollégiuma)5 %
zsűri Élettan, Kórélettan, Gyógyszertan és Endokrinológia
Kutatóhely Molekuláris Biológiai Tanszék (Semmelweis Egyetem)
résztvevők Mátyási Judit
Mészáros Tamás
Sarnyai Farkas
Sipeki Szabolcs
Szabó Laura
Szelényi Péter
Tóth Blanka
Zámbó Veronika
projekt kezdete 2017-09-01
projekt vége 2022-08-31
aktuális összeg (MFt) 35.296
FTE (kutatóév egyenérték) 12.93
állapot lezárult projekt
magyar összefoglaló
A kutatás összefoglalója, célkitűzései szakemberek számára
Itt írja le a kutatás fő célkitűzéseit a témában jártas szakember számára.

Az emberi szervezet képes a palmitátot (18:0) hosszabbítani és/vagy cisz-telítetlenné alakítani. A raktárzsírok a palmitát mellett legnagyobb mennyiségben oleátot (18:1 cisz-Δ9) tartalmaznak. Tartósan magas szint esetén a palmitát súlyosan károsítja a legtöbb sejt működését (lipotoxicitás), akár azok pusztulását is okozza (lipoapoptózis), míg az oleát sokszor csökkenti a palmitát toxicitását. A csak táplálékkal felvehető transz-telítetlen zsírsavak (TFA) egészségkárosító – elsősorban kardiovaszkuláris betegségek és diabétesz kockázatát fokozó – hatásairól jelenleg csak in vivo adatok állnak rendelkezésre, metabolizmusuk, valamint toxicitásuk sejt-, illetve molekuláris szintű mechanizmusa (a palmitátéval ellentétben) nem ismert. Ráadásul a természetes (kérődző állatokból származó) vakcenát (18:1 transz-Δ11) és a mesterséges (olajok hidrogénezésekor keletkező) elaidát (18:1 transz-Δ9) toxicitásáról egymásnak ellentmondó megfigyeléseket közöltek. A tervezett kutatás célja e két legjelentősebb TFA metabolikus sorsának, valamint az általuk kiváltott toxicitás mértékének és mechanizmusainak megismerése néhány, a kardiovaszkuláris betegségek, illetve a diabétesz szempontjából releváns sejtvonalban. Összehasonlításukat három szempont vezérli: (i) erősen toxikusak, mint a palmitát, vagy alig, mint az oleát; (ii) védenek-e a palmitát hatásai ellen; és (iii) van-e különbség a két TFA között. Az apoptózis és autofágia mellett elsősorban az oxidatív és ER-stressz intenzitását vizsgáljuk. Mérjük a zsírsavak beépülését komplex lipidekbe, különösen a toxikus ceramidokba. Teszteljük továbbá a palmitáttoxicitásal szemben védő enzimek (deszaturáz, Ncb5or) protektív hatását TFA-k esetén.

Mi a kutatás alapkérdése?
Ebben a részben írja le röviden, hogy mi a kutatás segítségével megválaszolni kívánt probléma, mi a kutatás kiinduló hipotézise, milyen kérdéseket válaszolnak meg a kísérletek.

A legtöbbször vizsgált palmitát a sejtekbe jutva palmitoil-KoA-vá alakul, amelynek mitokondriális β-oxidációja ROS-képződést és oxidatív stresszt okoz. A magas citoplazmai palmitoil-KoA-szint az endoplazmás retikulum (ER) működését is akadályozza, és beindítja az „unfolded protein response” (UPR) jelátviteli folyamatokat. Ráadásul, menekülő útvonalként, a komplex lipidek szintézise is felgyorsul, ami a felhalmozódó digliceridek PKC-aktiváló hatása, valamint a ceramidfüggő kinázok és foszfatázok révén vált ki működési zavarokat vagy akár sejthalált. Oleát egyidejű jelenléte, illetve a deszaturáció a palmitáttoxicitást egyrészt a trigliceridképződés gördülékenyebbé tétele és így az acil-KoA-felhalmozódás kivédése, másrészt a membrántelítettség csökkentése révén enyhítik. A toxikusként elkönyvelt transz-zsírsavak (TFA) esetén sem a metabolizmust, sem a felsorolt hatásokat nem vizsgálták, így az sem érthető, mi okozhatja az elaidát és vakcenát közt gyakran leírt különbséget. A kardiovaszkuláris betegségek és a diabétesz érintettsége miatt rendkívül fontos a TFA-toxicitás sejt- és molekuláris szintű mechanizmusának megismerése. Alaphipotézisünk szerint a TFA-k a palmitáthoz hasonlóan toxikusak – feltehetőleg különösen az elaidát –, és nem védenek a palmitáttoxicitással szemben. Májsejt-, endotelsejt- és β-sejt-eredetű sejtvonalakat használva arra keressük a választ, hogy a TFA-k milyen hatékonyan épülnek be a sejtekbe, illetve azok komplex lipidjeibe, elsősorban a ceramidokba. Megvizsgáljuk, hogy milyen mértékű oxidatív stresszt váltanak ki, és aktiválják-e az UPR egyes útvonalait, illetve hogy toxicitásukat hogyan befolyásolja a deszaturációs aktivitás változása.

Mi a kutatás jelentősége?
Röviden írja le, milyen új perspektívát nyitnak az alapkutatásban az elért eredmények, milyen társadalmi hasznosíthatóságnak teremtik meg a tudományos alapját. Mutassa be, hogy a megpályázott kutatási területen lévő hazai és a nemzetközi versenytársaihoz képest melyek az egyediségei és erősségei a pályázatának!

A transz-zsírsavak (TFA) egészségkárosító hatását in vivo megfigyelések támasztják alá, és jelentőségét mi sem mutatja jobban, mint hogy e vegyületek mennyiségét az élelmiszerekben számos ország jogi szabályozással korlátozza. Furcsa módon azonban a különböző (a kérődző állatokból származó, természetes, illetve a hidrogénezett növényi olajokban keletkező, mesterséges) TFA-k humán metabolizmusáról, illetve sejtekben kifejtett hatásairól nem állnak rendelkezésre adatok. Különösen meglepő ez annak fényében, hogy az emberi raktározott zsírban legnagyobb mennyiségben előforduló, telített palmitát toxicitása széles körben vizsgált jelenség, és ennek nem csak a kardiovaszkuláris betegségekben, a diabéteszben és egyes tumorok kialakulásában betöltött szerepe bizonyított, hanem a mögötte rejlő molekuláris mechanizmusok is ismertek. Rendkívüli társadalmi haszna volna a TFA-toxicitás hasonló mélységű megismerésének, mert egyrészt meggyőző adatokkal támasztaná alá a sok hibalehetőséget tartalmazó epidemiológiai és humán in vivo megfigyeléseket, másrészt magyarázattal szolgálhatna a tejtermékek vakcenátja és a margarin elaidátja közötti jelenleg nem egészen érthető és erősen vitatott különbségre. In vitro adatok hiányában a vaj – margarin rivalizálást egymásnak ellentmondó hivatkozások tartják életben, ami gyengíti a laikusok tudományba vetett hitét. A tervezett munka úttörő a TFA-toxicitás megismerésének területén. Hozzájárul a lipotoxicitás alaposabb megismeréséhez, ugyanakkor eddig teljesen mellőzött területet is feltár. A TFA-k metabolizmusának vizsgálata nem csak e vegyületek káros hatásainak magyarázatát adhatja, hanem a lipotoxicitással összefüggő kóros folyamatok megelőzésében és kezelésében hasznosítható ismeretekkel is szolgálhat.

A kutatás összefoglalója, célkitűzései laikusok számára
Ebben a fejezetben írja le a kutatás fő célkitűzéseit alapműveltséggel rendelkező laikusok számára. Ez az összefoglaló a döntéshozók, a média, illetve az érdeklődők tájékoztatása szempontjából különösen fontos az NKFI Hivatal számára.

A növényi olajok kettős kötés(eke)t tartalmazó, ún. telítetlen zsírsavai egészségügyi szempontból előnyösebbek az állati zsírokra jellemző, kettős kötést nem tartalmazó, ún. telített zsírsavaknál. Ma már alaposan ismertek azok a folyamatok, amelyek révén a megemelkedett koncentrációjú telített zsírsavak – például elhízás esetén – károsítják a sejtek működését (lipotoxicitás), és azt is kísérletekkel bizonyították, hogy a telítetlen zsírsavak gyakran csökkenteni tudják a lipotoxicitást. A táplálékkal olyan telítetlen zsírsavak is bejutnak a szervezetünkbe, amelyek szerkezete eltér a sejtjeink által előállítható vagy növényi olajokból származó változatokétól. E transz-zsírsavak élelmiszerekben megengedett mennyiségét néhány országban jogszabályok korlátozzák, ugyanis fogyasztásuk egyes tanulmányok szerint fokozza a szív-, érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Mások ilyen összefüggést nem találtak, és vita van arról is, hogy az élelmiszeripari eljárások során keletkező, így például a margarinokban előforduló, vagy a kérődző állatok húsában, zsírjában és a tejtermékekben természetesen jelen lévő transz-zsírsavak károsabbak-e. A tisztánlátást a sejteken végzett és a molekuláris mechanizmusokra kiterjedő, egzakt vizsgálatok hiánya akadályozza. A tervezett kutatás célja a transz-zsírsavak sejten belüli sorsának megismerése, valamint feltételezett toxicitásuk mértékének és mechanizmusainak összehasonlítása a már alaposan vizsgált telített zsírsavakéval. Az alkalmazott sejtek a szív-, érrendszeri betegségek és a cukorbetegség szempontjából relevánsak, és a várható eredmények e kórképek megelőzését és gyógyítását is elősegíthetik.
angol összefoglaló
Summary of the research and its aims for experts
Describe the major aims of the research for experts.

Palmitate (18:0) can be elongated and/or converted to cis-unsaturated fatty acids in humans. Besides palmitate, oleate (18:1 cis-Δ9) is the most abundant fatty acid in human depot fat. Permanently high levels of palmitate lead to a severe dysfunction in most cells (lipotoxicity), or even to their death (lipoapoptosis), while oleate often reduces palmitate toxicity. Trans-unsaturated fatty acids (TFAs) derive from diet. Their adverse health effects – primarily those increasing the risk of cardiovascular diseases and diabetes – are supported by in vivo data only. In contrast to palmitate, their metabolism and the cellular or molecular mechanism of their toxicity have not been studied. In addition, controversial data have been published on the toxicity of the natural (ruminant animal derived) vaccenate (18:1 trans-Δ11) and the industrial (oil hydrogenation byproduct) elaidate (18:1 trans-Δ9). The present research aims to delineate the metabolic fate of these two major TFAs, and to reveal the extent and mechanism of their toxicity in some cell lines, which are relevant for cardiovascular diseases and diabetes. There are three aspects of comparison: (i) whether TFAs are highly toxic as palmitate or mildly as oleate; (ii) whether they protect against palmitate toxicity; and (iii) whether there is a difference between the two TFAs. Besides apoptosis and autophagy, the intensity of oxidative and ER stress will be studied. Incorporation of TFAs in complex lipids, primarily in ceramides will be measured. Protective action of enzymes (desaturase, Ncb5or), which are known to reduce palmitate toxicity will be tested with TFA-s too.

What is the major research question?
Describe here briefly the problem to be solved by the research, the starting hypothesis, and the questions addressed by the experiments.

The most widely studied palmitate is converted to palmitoyl-CoA upon entering the cells, and its mitochondrial β-oxidation causes ROS generation and oxidative stress. High cytosolic palmitoyl-CoA level hinders the endoplasmic reticulum (ER) functions, and triggers the „unfolded protein response” (UPR) signaling network. Moreover, as an escape route, the synthesis of complex lipids gets enhanced, which aggravates cellular dysfunction or even causes death via the PKC-activating effect of accumulating diglycerides or via ceramide dependent kinases and phosphatases. Simultaneous supply of oleate or desaturation can attenuate palmitate toxicity both by supporting triglyceride synthesis and thereby counteracting acyl-CoA accumulation and by reducing membrane saturation. Despite the general view that trans-fatty acids (TFAs) are toxic, neither the metabolism nor these effect of TFAs have been studied yet, and this renders the frequently observed difference between elaidate and vaccinate unexplained. Due to the involvement of cardiovascular diseases and diabetes, it is of high importance to reveal the cellular and molecular mechanism of TFA toxicity. We hypothesise that TFAs – especially elaidate – are as toxic as palmitate, and they do not protect against palmitate toxicity. We want to use cell lines of hepatocyte, endothelial cell and β-cell origin to find out how efficiently TFAs are incorporated into the cells and into their complex lipids, particularly in ceramides. We will examine the intensity of oxidative stress and of individual branches of the UPR upon TFA addition. It will be also investigated how TFA toxicity is affected by changes in the cells’ desaturating activity.

What is the significance of the research?
Describe the new perspectives opened by the results achieved, including the scientific basics of potential societal applications. Please describe the unique strengths of your proposal in comparison to your domestic and international competitors in the given field.

Adverse health effects of trans-fatty acids (TFAs) are supported by in vivo observations, and their importance is well-reflected by the fact that the amount of industrial TFAs in processed food is restricted by legislation in several countries. Strangely, however, there are no data available on the metabolism and intracellular effects of various TFAs (natural ones derived from ruminant animals and industrial ones formed during hydrogenation of vegetable oils). This is particularly surprising if we also consider that the toxicity of palmitate, the most abundant fatty acid in human depot fat, is an intensely studied phenomenon; and not only its role in cardiovascular diseases, diabetes and some tumors has been proven but also the underlying molecular mechanisms have been revealed. It would be of great social benefit to elucidate TFA toxicity at similar depth because it would support the epidemiologic and human in vivo observations, which suffer from many potential faults, with convincing data. In addition, it could serve explanation for the difference between dairy vaccenate and margarine’s elaidate, which is hard to understand and is a subject of debate. The butter vs. margarine rivalry is kept alive mutually by controversial references in the absence of in vitro data, and this may weaken the public faith in science. The planned work is pioneering in the field of TFA toxicity. It contributes to a better understanding of lipotoxicity in general, and at the same time it also reveals a yet neglected area. Studies on the metabolism of TFAs can not only provide explanation of the deleterious effects of these compounds but also yield useful novel findings for prevention and treatment of lipotoxicity-related pathological conditions.

Summary and aims of the research for the public
Describe here the major aims of the research for an audience with average background information. This summary is especially important for NRDI Office in order to inform decision-makers, media, and others.

The health effects of so-called unsaturated fatty acids that contain double bond(s) and usually derive from plant oils are preferable to those of so-called saturated fatty acids that lack double bonds and mostly derive from animal fat. The mechanisms, through which elevated levels of saturated fatty acids – e.g. in obesity – cause cellular dysfunction (lipotoxicity) are well characterized. It has also been proven experimentally that unsaturated fatty acids can often reduce lipotoxicity. Certain dietary unsaturated fatty acids are structurally different from those synthesized in our cells or derived from plant oils. The amount of these trans-fatty acids is limited by legislations in some countries because there consumption has been shown to increase the risk of cardiovascular diseases and of diabetes in some studies. This relationship was not validated by others, and it is also a subject of debate whether the trans-fatty acids formed in processed food and found in margarines are more toxic than the ones present naturally in ruminant animals’ meat and in dairy products. Clear decision is hindered by the lack of exact investigations on the cellular and molecular mechanisms. The aim of the planned work is to reveal the cellular metabolic fate of trans-fatty acids, and to compare the extent and underlying mechanisms of their putative toxicity with those of saturated fatty acids, which have been extensively studied already. The cell lines used in the study are relevant for cardiovascular diseases and diabetes, and the expected results can help the prevention and therapy of these pathological conditions.





 

Zárójelentés

 
kutatási eredmények (magyarul)
A táplálékkal felvett transzzsírsavakat (TFA-k) komoly egészségügyi kockázatokkal hozták összefüggésbe, ezért megvizsgáltuk a TFA-k toxicitásának molekuláris mechanizmusait. A szükséges analitikai módszerfejlesztés után két reprezentatív TFA (elaidát és vakcenát) hatását és metabolizmusát vizsgáltuk RINm5F inzulinóma és HepG2 hepatóma sejtekben. A HepG2 sejtek jelentős triglicerid (TG) felhalmozódást mutattak, és kevésbé voltak érzékenyek a zsírsavtoxicitásra, mint a RINm5F sejtek. A telített palmitát több digliceridet (DG) és ceramidot, de kevesebb TG-t eredményezett, mint a telítetlen FA-k vagy a kombinált kezelések. A TFA-k enyhe toxicitást mutattak a két sejttípusban. A TFA-k hatása és metabolizmusa hasonló volt a cisz-oleátéhoz, azonban utóbbi jobban védett a palmitáttoxicitással szemben, és a ceramidokba való beépülése eltörpült a TFA-ké mellett. Eredményeink arra utalnak, hogy a ceramidok és a DG-k felhalmozódása szerepet játszik a lipotoxicitásban, és így az inzulinrezisztencia, a NAFLD és bizonyos kardiovaszkuláris betegségek kialakulásában. A sztearoil-CoA deszaturázok (Scd1 és Scd5) aktivitása szoros kapcsolatban áll a lipotoxicitással. Kimutattuk az Scd1 expressziójának sebességkorlátozó szerepét a zsírsavdeszaturáció folyamatában, és adatokkal támasztottuk alá, hogy az rs2234970 SCD1 polimorfizmus, valamint az rs3811792 SCD5 polimorfizmus minor változatai hozzájárulhatnak az elhízással összefüggő metabolikus rendellenességek, például a diabetes kialakulásához.
kutatási eredmények (angolul)
Dietary trans fatty acids (TFAs) have been implicated in serious health risks, so we investigated the molecular mechanisms underlying the toxicity of TFAs. After the development of necessary analytical methods, the effects and metabolism of two representative dietary TFAs (elaidate and vaccenate) in RINm5F insulinoma and HepG2 hepatoma cells. HepG2 cells showed a significant triglyceride (TG) accumulation and were less sensitive to FA induced toxicity than RINm5F cells. The saturated palmitate yielded more diglycerides (DGs) and ceramides but less TGs than the unsaturated FAs or the combination treatments. TFAs were only mildly toxic in the two cell types. The effects and metabolism of TFAs were similar to those of cis-oleate, except that the latter was more protective against palmitate toxicity, and its incorporation into ceramides was dwarfed by that of the TFAs. Our findings indicate that ceramide and DG accumulation plays a role in lipotoxicity, and thus in the development of insulin resistance, NAFLD and certain cardiovascular diseases. Activity of stearoyl-CoA desaturases (Scd1 and Scd5) is tightly related to lipotoxicity. We demonstrated the rate limiting role of Scd1 expression in the overall process of FA desaturation, and we presented data supporting that a minor variant of rs2234970 SCD1 polymorphism and a minor variant of rs3811792 SCD5 polymorphism might contribute to the development of obesity-related metabolic disorders, such as diabetes mellitus.
a zárójelentés teljes szövege https://www.otka-palyazat.hu/download.php?type=zarobeszamolo&projektid=125201
döntés eredménye
igen





 

Közleményjegyzék

 
Sarnyai Farkas, Kereszturi Éva, Szirmai Kitti, Mátyási Judit, Al-Hag Johanna Iman, Csizmadia Tamás, Lőw Péter, Szelényi Péter, Tamási Viola, Tibori Kinga, Zámbó Veronika, Tóth Blanka, Csala Miklós: Different Metabolism and Toxicity of TRANS Fatty Acids, Elaidate and Vaccenate Compared to Cis-Oleate in Hepg2 Cells, INTERNATIONAL JOURNAL OF MOLECULAR SCIENCES 23: (13) 7298, 2022
Tibori Kinga, Orosz Gabriella, Zámbó Veronika, Szelényi Péter, Sarnyai Farkas, Tamási Viola, Rónai Zsolt, Mátyási Judit, Tóth Blanka, Csala Miklós, Kereszturi Éva: Molecular Mechanisms Underlying the Elevated Expression of a Potentially Type 2 Diabetes Mellitus Associated SCD1 Variant, INTERNATIONAL JOURNAL OF MOLECULAR SCIENCES 23: (11) 6221, 2022
Holczer M, Besze B, Zámbó V, Csala M, Bánhegyi G, Kapuy O: Epigallocatechin-3-Gallate (EGCG) Promotes Autophagy-Dependent Survival via Influencing the Balance of mTOR-AMPK Pathways upon Endoplasmic Reticulum Stress, OXIDATIVE MEDICINE AND CELLULAR LONGEVITY 2018: 6721530, 2018
Gór-Nagy Zsófia, Mátyási Judit, Balla József, Tóth Blanka, Sarnyai Farkas, Zámbó Veronika, Csala Miklós: Determination of Fatty Acids from Different Cell Cultures by Gas Chromatography, , 2017
Sarnyai Farkas, Berinkeiné Donkó Mária, Mátyási Judit, Gór-Nagy Zsófia, Marczi Ildikó, Simon-Szabó Laura, Zámbó Veronika, Somogyi Anna, Szelényi Péter, Kereszturi Éva, Tóth Blanka, Csizmadia Tamás, Lőw Péter, Csala Miklós: Toxicity of trans fatty acids (TFAs) and its correlation with ceramide and diglyceride accumulation, The 45th FEBS Virtual Congress, Ljubljana, Slovenia, 2021 July, 2021
Zámbó Veronika, Simon-Szabó Laura, Sarnyai Farkas, Mátyási Judit, Gór-Nagy Zsófia, Somogyi Anna, Szelényi Péter, Kereszturi Éva, Tóth Blanka, Csala Miklós: Testing the potential rate-limiting role of electron transfer proteins in fatty acid desaturation, The 45th FEBS Virtual Congress, Ljubljana, Slovenia, 2021 July, 2021
Szirmai Kitti: Transz-zsírsavak egészségügyi hatásai és azok molekuláris háttere, Eötvös Loránd Tudományegyetem, 2021
Somogyi Anna, Mátyási Judit, Gór-Nagy Zsófia, Sarnyai Farkas, Csala Miklós, Tóth Blanka: Application of Gas Chromatography – Flame Ionization Detection to Study Cellular Incorporation of Dietary Trans Fatty Acids of Medical Importance, PERIODICA POLYTECHNICA-CHEMICAL ENGINEERING 65: (2) pp. 149-157., 2021
Szelényi P., Somogyi A., Sarnyai F., Zámbó V., Simon-Szabó L., Kereszturi É., Csala Miklós: Microsomal pre-receptor cortisol production is inhibited by resveratrol and epigallocatechin gallate through different mechanisms, BIOFACTORS 45: (2) pp. 236-243., 2019
Sarnyai Farkas, Berinkeiné Donkó Mária, Mátyási Judit, Gór-Nagy Zsófia, Marczi Ildikó, Simon-Szabó Laura, Zámbó Veronika, Somogyi Anna, Csizmadia Tamás, Lőw Péter, Szelényi Péter, Kereszturi Éva, Tóth Blanka, Csala Miklós: Cellular toxicity of dietary trans fatty acids and its correlation with ceramide and diglyceride accumulation, FOOD AND CHEMICAL TOXICOLOGY 124: pp. 324-335., 2019
Sarnyai Farkas, Somogyi Anna, Gór-Nagy Zsófia, Zámbó Veronika, Szelényi Péter, Mátyási Judit, Simon-Szabó Laura, Kereszturi Éva, Tóth Blanka, Csala Miklós: Effect of cis- and trans-Monounsaturated Fatty Acids on Palmitate Toxicity and on Palmitate-induced Accumulation of Ceramides and Diglycerides, INTERNATIONAL JOURNAL OF MOLECULAR SCIENCES 21: (7) 2626, 2020
Szelényi P., Somogyi A., Sarnyai F., Zámbó V., Simon-Szabó L., Kereszturi É., Csala Miklós: Microsomal pre-receptor cortisol production is inhibited by resveratrol and epigallocatechin gallate through different mechanisms, BIOFACTORS 45: (2) pp. 236-243., 2019
Sarnyai Farkas, Somogyi Anna, Gór-Nagy Zsófia, Zámbó Veronika, Szelényi Péter, Mátyási Judit, Simon-Szabó Laura, Kereszturi Éva, Tóth Blanka, Csala Miklós: Effect of cis- and trans-Monounsaturated Fatty Acids on Palmitate Toxicity and on Palmitate-induced Accumulation of Ceramides and Diglycerides, INTERNATIONAL JOURNAL OF MOLECULAR SCIENCES 21: (7) 2626, 2020
Báldi Péter Tamás: Trigliceridek mennyiségi meghatározása különböző zsírsavakkal kezelt sejtmintákban, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar archívuma, 2018
Fraknóy Krisztina: Táplálkozási szempontból jelentős transz-zsírsavak hatásainak vizsgálata HepG2 sejtekben, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar archívuma, 2019
Gór-Nagy Zsófia Klára: Zsírsavak és bioaktív zsírsavszármazékok meghatározása inzulinóma sejtekben kromatográfiás módszerekkel, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar archívuma, 2019
Guzmics Tamás Ádám: Cisz- és transz-telítetlen zsírsavak hatása a palmitát által kiváltott sejtkárosodásra, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar archívuma, 2020
Sarnyai Farkas, Berinkeiné Donkó Mária, Mátyási Judit, Gór-Nagy Zsófia, Marczi Ildikó, Simon-Szabó Laura, Zámbó Veronika, Somogyi Anna, Csizmadia Tamás, Lőw Péter, Szelényi Péter, Kereszturi Éva, Tóth Blanka, Csala Miklós: Cellular toxicity of dietary trans fatty acids and its correlation with ceramide and diglyceride accumulation, FOOD AND CHEMICAL TOXICOLOGY 124: pp. 324-335., 2019
Somogyi Anna, Berinkeiné Donkó Mária, Sarnyai Farkas, Becskereki Gergely, Csala Miklós, Tóth Blanka: Simultaneous Quantitative Determination of Different Ceramide and Diacylglycerol Species in Cultured Cells by Using Liquid Chromatography–Electrospray Tandem Mass Spectrometry, PERIODICA POLYTECHNICA-CHEMICAL ENGINEERING 64: (4) pp. 421-429., 2020
Zámbó Veronika, Simon-Szabó Laura, Sarnyai Farkas, Mátyási Judit, Gór-Nagy Zsófia, Somogyi Anna, Szelényi Péter, Kereszturi Éva, Tóth Blanka, Csala Miklós: Investigation of the putative rate-limiting role of electron transfer in fatty acid desaturation using transfected HEK293T cells, FEBS LETTERS 594: (3) pp. 530-539., 2020
Sarnyai Farkas, Berinkeiné Donkó Mária, Mátyási Judit, Gór-Nagy Zsófia, Marczi Ildikó, Simon-Szabó Laura, Zámbó Veronika, Somogyi Anna, Csizmadia Tamás, Lőw Péter, Szelényi Péter, Kereszturi Éva, Tóth Blanka, Csala Miklós: Cellular toxicity of dietary trans fatty acids and its correlation with ceramide and diglyceride accumulation, FOOD AND CHEMICAL TOXICOLOGY 124: pp. 324-335., 2019
Szelényi P., Somogyi A., Sarnyai F., Zámbó V., Simon-Szabó L., Kereszturi É., Csala Miklós: Microsomal pre-receptor cortisol production is inhibited by resveratrol and epigallocatechin gallate through different mechanisms, BIOFACTORS 45: (2) pp. 236-243., 2019
Zámbó V, Simon‐Szabó L, Sarnyai F, Mátyási J, Gór‐Nagy Z, Somogyi A, Szelényi P, Kereszturi É, Tóth B, Csala M: Investigation of the putative rate‐limiting role of electron transfer in fatty acid desaturation using transfected HEK293T cells, FEBS Lett. doi:10.1002/1873-3468.13622, 2019
Sarnyai F, Berinkeiné Donkó M, Mátyási J, Gór-Nagy Zs, Marczi I, Simon-Szabó L, Zámbó V, Somogyi A, Szelényi P, Kereszturi É, Tóth B, Csizmadia T, Lőw P, Csala M: Transz-zsírsavak toxicitása és ennek összefüggése a ceramidok és digliceridek felhalmozódásával RINm5F inzulinóma sejtekben, 49. Membrane Transport Conference, Sümeg, Hungary, 2019
Somogyi A, Sarnyai F, Berinkeiné Donkó M, Gór-Nagy Zs, Csala M, Tóth B: Ceramidok, digliceridek és trigliceridek egyidejű meghatározása sejtkultúrákból származó mintákban HPLC-MS/MS módszerrel, 49. Membrane Transport Conference, Sümeg, Hungary, 2019
Holczer M, Besze B, Zámbó V, Csala M, Bánhegyi G, Kapuy O: Epigallocatechin-3-Gallate (EGCG) Promotes Autophagy-Dependent Survival via Influencing the Balance of mTOR-AMPK Pathways upon Endoplasmic Reticulum Stress, OXIDATIVE MEDICINE AND CELLULAR LONGEVITY 2018: 6721530, 2018
Sarnyai F, Berinkeiné Donkó M, Mátyási J, Gór-Nagy Z, Marczi I, Simon-Szabó L, Zámbó V, Somogyi A, Szelényi P, Tóth B, Csala M: Moderate toxicity of trans fatty acids (TFAs), elaidate and vaccenate in RINmF rat insulinoma cells and its correlation with ceramide and diglyceride accumulation, http://www.febs3balaton2018.hu/programme/, 2018
Somogyi A, Berinkeiné Donkó M, Sarnyai F, Gór-Nagy Z, Csala M, Tóth B: Quantitative analysis of diglycerides and ceramides in cell cultures by using HPLC-MS/MS, http://www.febs3balaton2018.hu/programme/, 2018
Holczer M, Besze B, Zámbó V, Csala M, Bánhegyi G, Kapuy O: Epigallocatechin-3-Gallate (EGCG) Promotes Autophagy-Dependent Survival via Influencing the Balance of mTOR-AMPK Pathways upon Endoplasmic Reticulum Stress, OXID MED CELL LONGEV 2018: Paper 6721530. 15 p. , 2018
Tibori Kinga, Orosz Gabriella, Csala Miklós, Kereszturi Éva: A sztearil-koa deszaturáz-1 M224L polimorfizmusának jelentősége a lipidhomeosztázisban, 51st Membrane Transport Conference, Sümeg, Hungary, 2022, 2022
Farkas Sarnyai, Éva Kereszturi, Kitti Szirmai, Judit Mátyási, Johanna Iman Al-Hag, Tamás Csizmadia, Péter Lőw, Péter Szelényi, Viola Tamási, Kinga Tibori, Veronika Zámbó, Blanka Tóth, Miklós Csala: Different metabolism and toxicity of trans fatty acids, elaidate and vaccenate compared to cis-oleate in HepG2 cells, Annual Meeting of the Hungarian Biochemical Society, Pécs, Hungary, 2022
Tibori Kinga, Csala Miklós, Kereszturi Éva: A sztearil-KoA deszaturáz 1 Met→Leu aminosav cserét okozó polimorfizmusa növeli az enzim intracelluláris szintjét, 50th Membrane Transport Conference, Sümeg, Hungary, 2021, 2021
Zámbó Veronika, Szabó Luca, Orosz Gabriella, Csala Miklós, Kereszturi Éva: A humán sztearil-koa-deszaturáz (Scd5) funkciójának nyomában, 50th Membrane Transport Conference, Sümeg, Hungary, 2021, 2021
Sarnyai Farkas, Berinkeiné Donkó Mária, Mátyási Judit, Gór-Nagy Zsófia, Zámbó Veronika, Somogy Anna, Szelényi Péter, Kereszturi Éva, Tóth Blanka, Csizmadia Tamás, Lőw Péter, Csala Miklós: Transz-zsírsavak (TFA-k) toxicitásának és metabolizmusának vizsgálata inzulinóma sejtekben, 50th Membrane Transport Conference, Sümeg, Hungary, 2021, 2021
Tibori Kinga, Csala Miklós, Kereszturi Éva: The polymorphism causing Met→Leu amino acid change in the stearoyl-CoA desaturase 1 increases the intracellular level of the enzyme, Semmelweis Symposium, Budapest, 2021, 2021





 

Projekt eseményei

 
2022-10-17 13:33:40
Résztvevők változása
2017-11-08 08:04:08
Résztvevők változása




vissza »