Szárítástechnikai jellemzők befolyása a szemestermények fizikai-mechanikai tulajdonságaira  részletek

súgó  nyomtatás 
vissza »

 

Projekt adatai

 
azonosító
37214
típus K
Vezető kutató Csermely Jeno
magyar cím Szárítástechnikai jellemzők befolyása a szemestermények fizikai-mechanikai tulajdonságaira
Angol cím Influence of drying-technical characteristics on physical-mechanical properties of cereals
zsűri Komplex agrártudomány
Kutatóhely Állattartás Gépesítése Főosztály (VM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet)
résztvevők Bellus Zoltán
Fenyvesi László
Herdovics Mihály
Komka Gyula
projekt kezdete 2002-01-01
projekt vége 2006-12-31
aktuális összeg (MFt) 8.272
FTE (kutatóév egyenérték) 0.00
állapot lezárult projekt





 

Zárójelentés

 
kutatási eredmények (magyarul)
Az OTKA-val támogatott kutatás (T 037-214) célja, hogy meghatározzuk a szemeskukorica halmazjellemzőinek változását a szárítás során. A vizsgálatok három választott kukoricafajtával folytak laboratóriumi, esetenként üzemi körülmények között. A vizsgálatok magukba foglalják a hő- és anyagtranszport folyamatok elemzését, a térfogattömeg és sűrűség változását a nedvességtartalom függvényében, továbbá a termény zsugorodását a nedvességelvonás hatására. A vizsgálatok kiterjedtek a nedvességtartalommal összefüggő nyomófeszültség, fajlagos összenyomódás, a rugalmassági modulus és a nyomási munka megállapítására.
kutatási eredmények (angolul)
Aims of the OTKA (T 037-214) assisted researches are to determine the aggregation characteristics of the maize in the course of drying. Examinations are carrying on with three selected varieties of maize under laboratory and operative circumstances. Examinations contain among others the analysis of the bulk mass and density depending on the moisture content and the shrinkage of grain by the effect of moisture abstraction. The examinations covered the determination of the compressive stress connecting with the humidity, specific compression strain, elasticity modulus and pressure work.
a zárójelentés teljes szövege http://real.mtak.hu/115/
döntés eredménye
igen





 

Közleményjegyzék

 
Csermely J. - Herdovics M. - Csatár A.: Effect of the Drying process on the characteristics of the Corn Batches., Hungarian Agricultural Engineering, 2005
Csermely J.-Herdovics M.: A kukoricaszárítás hő- és környezettechnikai elemzése., MTA-AMB I.kötet, 2002
Csermely J. - Herdovics M.: A kukoricaszárítás folyamatának elemzése, Mezőgadasági Technika, 2003
Herdovics M. - Csermely J. - Komka Gy.: 10.000 tonnás gabonaszárító és tárolótelepi technológiák., Technológiai Teszt, 196.sz., 2004
J.Csermely - M.Herdovics - Gy.Komka: Connections among the heat technical and physical characteristics of the maize drying processes, AgEng 2004, 2004
Csermely J. - Herdovics M. - Csatár A.: A kukorica fizikai-mechanikai jellemzőinek változása a szárításnál, MTA-AMB, 2005
Csermely J. - Herdovics M. - Komka Gy.: 2.000 és 5.000 tonnás gabonaszárító és tárolótelepi technológiák., Technológiai Teszt. 186.sz.l, 2003
Herdovics M. - Csermely J.: Üzemmérettől függő gabonaszárítási technológiák elemzése., 5.Magyar Szárítási Szimpózium, 2003
Csermely J. - Herdovics M.: Environmental and Heat aspects of Cereal Drying, 4th CHOPS Budapest, 2003
Csermely J. - Herdovics M. - Csatár A.: A szárítás hatása a szemeskukorica fizikai-mechanikai jellemzőire., MTA-AMB, 2006
Csermely J. - Herdovics M. - Csatár A. - Fenyvesi L.: Changes of the Physical and Mechanical characteristics of Maize in the Course of Drying Process., 15th IDS, 2006
Csermely J. - Herdovics M.- Komka Gy.: Szemestermények korszerű tartósítástechnológiái., Mezőgazd.Gépesít.Tan., 2002




vissza »